FOK!forum / Culinesse à gogo / Probleem met rijst koken: hoe krijg ik droge korrels?
ki_kivrijdag 18 februari 2005 @ 14:51
Ik kan dus best een aardig potje koken, maar 1 ding frustreert me énorm: RIJST koken...
Het lukt gewoon haast niet om mooie droge korrels te krijgen... altijd een beetje plakkerig. Vandaar mijn oproep aan allen, Fok-kokers: iemand tips?
alvast bedankt
Oblivionvrijdag 18 februari 2005 @ 14:58
Heel herkenbaar, nu heb ik eergister mexicaanse rijst gemaakt en dat ging goed!
Losse korrels, en wel die van lassie, alleen 15 minuten voorgeweld, goed af laten gieten, koud afspoelen en dan pas een aantal minuten koken, afgieten, warm afspoelen. Goed uit laten lekken, en dan nog even in de pan nagaren.
Had een mooie grote droge korrel...
Net als in de reclame...
Riovrijdag 18 februari 2005 @ 15:04
Tip 1: lees de verpakking (met name het gedeelte van na afgieten 15 minuten laten staan)
Tip 2: koop een rijstkoker voor 15 euro.
Space-Chineesvrijdag 18 februari 2005 @ 15:09
Tsja, volgens mij is het gewon een questie van rijst / water verhouding goed doen.
Ik doe altijd ongeveer halve centimeter water boven de rijst en dan heb ik droge rijst.
Vanyelvrijdag 18 februari 2005 @ 15:24
Ik doe met jasmijnrijst altijd evenveel rijst als heet water (bijv. afmeten in een kopje). Met deksel op pan snel aan de kook brengen en dan zonder deksel optillen, dus ook zonder roeren op zo laag mogelijk vuur laten staan tot het gaar is (dat mag je dan wel testen na een minuut of 10). Omroeren en na een minuutje is ie af. Stond op een zak die ik ooit had en gaat nooit mis. Heb je nou te hard gekookt of te vaak de deksel opgetild gooi je er gewoon nog een klein scheutje water bij en laat het nog even koken.
Hoef je niet af te gieten scheelt ook weer zooi.
ARKONvrijdag 18 februari 2005 @ 15:28
vraag aan de chinees lol ! -_-
ki_kivrijdag 18 februari 2005 @ 15:28
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 14:58 schreef Oblivion het volgende:
Heel herkenbaar, nu heb ik eergister mexicaanse rijst gemaakt en dat ging goed!
Losse korrels, en wel die van lassie, alleen 15 minuten voorgeweld, goed af laten gieten, koud afspoelen en dan pas een aantal minuten koken, afgieten, warm afspoelen. Goed uit laten lekken, en dan nog even in de pan nagaren.
Had een mooie grote droge korrel...
Net als in de reclame...
dus vorwellen in gewoon koud water? 15 minuten, dan koken (hoeveel minuten?) en afspoelen met warm (hoe warm?) water.
En hoe giet je het het beste af, met de deksel of anders?
in ieder geval al heel erg bedankt
cardassianvrijdag 18 februari 2005 @ 15:37
Afgieten het beste in vergiet of zeef, klein beetje afspoelen met koud water, terug in de pan, deksel er op, 15 min. laten staan; met vork doorroeren, klaar is ki_ki
_arnie_vrijdag 18 februari 2005 @ 15:38
als je nooit droge korrels krijgt gebruik je misschien de verkeerde soort rijst ?

probeer eens een andere ...
pooiervrijdag 18 februari 2005 @ 15:51
Lekker Lekker van Lassie
Martijn_77vrijdag 18 februari 2005 @ 15:52
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:04 schreef Rio het volgende:
Tip 1: lees de verpakking (met name het gedeelte van na afgieten 15 minuten laten staan)
Als ik het 15 minuten laat staan de de rijst koud of aan de pan vast gebrand.
ki_kivrijdag 18 februari 2005 @ 16:03
ik ga trouwens een beetje surinaams achtige nasi maken, daar kan ik toch wel gewone snelkook-rijst voor gebruiken? en normaal gesproken heb ik altijd jasmijn-rijst in huis, maar vandaag even niet
die is wel lekkerder, vind ik
Faithyvrijdag 18 februari 2005 @ 16:22
ik heb daar echt nooit problemen mee eigenlijk, tenzij ik echt voor grote groepen kook..., dan wil het onderste deel nog wel eens plakken/aanbranden..

Maar verder is rijst koken een soort tweede natuur denk ik als ik het zo lees
Riovrijdag 18 februari 2005 @ 16:47
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:52 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Als ik het 15 minuten laat staan de de rijst koud of aan de pan vast gebrand.
Misschien moet je eens overwegen het vuur uit te zetten...
Oblivionvrijdag 18 februari 2005 @ 17:19
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:28 schreef ki_ki het volgende:
dus vorwellen in gewoon koud water? 15 minuten, dan koken (hoeveel minuten?) en afspoelen met warm (hoe warm?) water.
En hoe giet je het het beste af, met de deksel of anders?
in ieder geval al heel erg bedankt
Afgieten inderdaad in zeef, zoals al reeds genoemd is.
Ik hou altijd de kooktijd aan die op de verpakking staat.
En inderdaad een hoop mensen vergeten de rijst na te laten garen.
Dus rijst terug in de pan, deksel erop, en NIET meer kijken... Voor 15 minuten dan...
Pietverdrietvrijdag 18 februari 2005 @ 18:07
Ik neem altijd 1 kopje rijst op 1 1/2 kopje water voor gewone parboiled rijst.
shmoopyvrijdag 18 februari 2005 @ 18:26
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 18:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik neem altijd 1 kopje rijst op 1 1/2 kopje water voor gewone parboiled rijst.
*check*

En na het afgieten nog even 10 minuutjes theedoek erover en het deksel, zo neemt de theedoek het vocht uit de rijst op en plakt ie niet meer.
Dolemitevrijdag 18 februari 2005 @ 18:29
Voor Surinaamse of Amerikaanse rijst:

Rijst wassen in pan onder stromend water. Water moet enigzins helder worden.
Rijst opzetten met ongeveer een vingerkootje water erboven. Eventueel wat zout toevoegen.
Rijst aan de kook brengen en enige tijd laten doorkoken (deksel op de pan houden). Nadat zo'n 15 minuten ná het tijdstip van opzetten zijn verstreken plaats je de pan op een warmhoudplaatje. Laat de pan met gesloten deksel hierop nog minimaal 15 minuten staan. Het is belangrijk dat je pas na zo'n 30 minuten voor de eerste keer met een lepel door de rijst roert.
Denk ook eens na over een elektrische rijststomer. Dat is echt een fantastisch apparaat.

En oh ja, snelkookrijst is geen rijst.
Oblivionvrijdag 18 februari 2005 @ 18:31
Nou, uncheck hier...

Dat werkt volgens mij niet voor sommige mensen, heb zelfs een rijstkoker, en nog is de rijst plakkerig... En ja de onderkant aangebrand omdat er te weinig vocht bij zat...

Maar goed, die theedoek heb ik nog gebruikt, ook wel een idee.
SuperRembovrijdag 18 februari 2005 @ 18:39
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 18:26 schreef shmoopy het volgende:

[..]

*check*

En na het afgieten nog even 10 minuutjes theedoek erover en het deksel, zo neemt de theedoek het vocht uit de rijst op en plakt ie niet meer.
Er valt toch niets af te gieten als je 1 1/2 kopje water per kopje rijst gebruikt?

  • 1 kopje rijst, 1 1/2 kopje water
  • aan de kook brengen
  • 1 keer doorroeren
  • deksel erop, vuur klein
  • 15 min later is het klaar.

    De hoeveelheid water en kooktijd hangt af van de rijst, pan, fornuis en hoeveelheid. Na een verhuizing (nieuw fornuis) of nieuwe pan is het altijd even uitproberen.

    [ Bericht 2% gewijzigd door SuperRembo op 18-02-2005 20:27:21 (foutje) ]
  • zoalshetisvrijdag 18 februari 2005 @ 18:44
    gewoon een kopje water op een kopje rijst.
    shmoopyvrijdag 18 februari 2005 @ 19:33
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 18:39 schreef SuperRembo het volgende:

    [..]

    Er valt toch niets af te gieten als je 1 1/2 kopje water per kopje rijst gebruikt?
    Klopt, afgieten igv snelkookrijst gebruiken dus, anders dus niet.
    Oblivionvrijdag 18 februari 2005 @ 19:45
    Doe het tegenwoordig helemaal anders.

    Boter in de pan, rijst voorweken, goedje van de Turk (ankara makarnasi) , goudbruin bakken, dan een uitje er door, rijst goed uit laten lekken, erbij bakken, dan groente of wat voor boullion dan ook, erbij, beetje zout, en laten koken tot het vocht weg is, en dan de deksel erop, vuur uit, en 15 minuten laten staan....

    Heerlijk!!!!!

    Wie geen rijst kan koken, moet slimmer zijn...
    Pietverdrietvrijdag 18 februari 2005 @ 19:47
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 18:39 schreef SuperRembo het volgende:

    [..]

    Er valt toch niets af te gieten als je 1 1/2 kopje water per kopje rijst gebruikt?

  • 1 kopje water, 1 1/2 kopje rijst
  • aan de kook brengen
  • 1 keer doorroeren
  • deksel erop, vuur klein
  • 15 min later is het klaar.

    De hoeveelheid water en kooktijd hangt af van de rijst, pan, fornuis en hoeveelheid. Na een verhuizing (nieuw fornuis) of nieuwe pan is het altijd even uitproberen.
  • Weet je die verhoudingen rijst water zeker? dat is imho andersom.
    Dolemitevrijdag 18 februari 2005 @ 19:50
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 18:31 schreef Oblivion het volgende:

    Dat werkt volgens mij niet voor sommige mensen, heb zelfs een rijstkoker, en nog is de rijst plakkerig... En ja de onderkant aangebrand omdat er te weinig vocht bij zat...
    Dat begrijp ik niet. Roer je soms de rijst door na enkele minuten? Bij een elektrische rijstkoker is het de bedoeling dat je het eerste halfuur na opzetten de rijst niet omroert. In het begin deed ik dit namelijk ook. Zodra de rijskoker van kookstand naar warmhoudstand sprong roerde ik de rijst om. Gevolg was plakkerige rijst met een nogal zanderige smaak. Toen de handleiding een keer goed doorgelezen en nu altijd perfecte rijst.
    Oblivionvrijdag 18 februari 2005 @ 19:52
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 19:50 schreef Dolemite het volgende:

    [..]

    Dat begrijp ik niet. Roer je soms de rijst door na enkele minuten? Bij een elektrische rijstkoker is het de bedoeling dat je het eerste halfuur na opzetten de rijst niet omroert. In het begin deed ik dit namelijk ook. Zodra de rijskoker van kookstand naar warmhoudstand sprong roerde ik de rijst om. Gevolg was plakkerige rijst met een nogal zanderige smaak. Toen de handleiding een keer goed doorgelezen en nu altijd perfecte rijst.
    Nope, rijst erin, water erin, deksel erop en niks meer aan doen.
    Werkt niet, en ik kan het niet op de rijstkoker gooien, is mijn tweede al..

    SuperRembovrijdag 18 februari 2005 @ 20:25
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 19:47 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Weet je die verhoudingen rijst water zeker? dat is imho andersom.
    Oops
    1 kopje rijst, 1 1/2 water natuurlijk
    Dolemitevrijdag 18 februari 2005 @ 20:30
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 19:52 schreef Oblivion het volgende:

    [..]

    Nope, rijst erin, water erin, deksel erop en niks meer aan doen.
    Werkt niet, en ik kan het niet op de rijstkoker gooien, is mijn tweede al..

    Was je de rijst wel? Water moet vrijwel transparant worden. Er komt namelijk aardig wat 'rotzooi' uit ongewassen rijst.
    Oblivionvrijdag 18 februari 2005 @ 20:38
    Ik zal dat eens doen, Dolemite.
    Maar als ik alles zoals het hoort doe, dan kookt ie over, lekt ie...
    Aanbranden etc etc...
    Ben er ziek van...
    Lamer_Deluxevrijdag 18 februari 2005 @ 20:44
    Met de rijstkoker gebruik ik ongeveer 1cm water boven de rijst, nadat het goed gewassen is met lauw water. Wat zout en pandanblad erbij voor de smaak.

    Dan kookt hij vanzelf droog, waarna de koker omslaat naar warmhouden. Rijst goed omscheppen, 15 min laten staan en de boel is klaar.

    De rijst gaar stomen in een rijststomer (gewoon zo'n vergietpan met water) vind ik persoonlijk een beter resultaat geven dan 15 min laten staan.
    moussyvrijdag 18 februari 2005 @ 22:29
    surinaamse rijst kan je ook koken zoals snelkookrijstroep. Water koken, schone rijst er in, 8 min. laten koken, afgieten, niet tot ie kurkdroog is, deksel er op, 15 minuten laten staan, klaar
    krakkemiekezaterdag 19 februari 2005 @ 00:40
    Rijst koken in de elektrische koker: 1 vingerkootje water boven de rijst. Na jaaren nog altijd gelukt.
    Mr.Noodlezaterdag 19 februari 2005 @ 01:00
    quote:
    Op zaterdag 19 februari 2005 00:40 schreef krakkemieke het volgende:
    Rijst koken in de elektrische koker: 1 vingerkootje water boven de rijst. Na jaaren nog altijd gelukt.
    Idd, d'r is verder niks moeilijk aan... rijst wassen, en een vingerkootje water erboven. En dan is de rijst altijd goed uit de rijstkoker. Zou wel een rijstkoker met anti-aanbaklaag pakken. Die oude pannen zijn behoorlijk naadje schoon te krijgen, omdat er altijd wel een harde gele laag rijst aan de onderkant vormt. Bij grotere hoeveelheden rijst is het minder dan als je maar 1 of 2 kopjes rijst daarvoor gebruikt.

    Thuis bij m'n ouders gebruiken we altijd rijst van de toko. Zit wel verschil in volgens mij qua rijst met het rijst wat je normaal in de schappen van de supermarkt vindt.

    Doe je de rijst normaal in een pan water koken. Dan is het een kwestie van goed de tijd bijhouden hoe lang je de rijst kookt en goed afgieten. Ga je het meteen serveren om te eten, dan is het nog harstikke vochtig en bijna papperig. Wil je het rijst droger hebben, moet je het iig na het koken nog even minuutje of 10 laten staan. Even om de 5 minuten nog even omscheppen zodat het "vochtige" even naar boven komt, deksel erop. En als het goed is moet het na 10 a 15 minuten stuk droger zijn een eetbaar.

    Pandanrijst of Basmati-rijst is zowieso plakkeriger dan snelkookrijst. En dat zou ik meer voor normaal consumeren gebruiken (met iets anders erbij) dan voor nasi ofzoiets. Snelkookrijst heeft weer een iets drogere korrel en is in naar mijn mening beter geschikt voor nasi, vanwege die drogere korrel, zodat het niet gaat plakken.
    krakkemiekezaterdag 19 februari 2005 @ 01:07
    Mr.Noodle: we hadden een aluminium pan, dus geen teflon. En goedkope surinaamse rijst van de supermarkt. Ik denk dat het wassen veel verschil maakt.
    Mr.Noodlezaterdag 19 februari 2005 @ 01:09
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 14:58 schreef Oblivion het volgende:
    Heel herkenbaar, nu heb ik eergister mexicaanse rijst gemaakt en dat ging goed!
    Losse korrels, en wel die van lassie, alleen 15 minuten voorgeweld, goed af laten gieten, koud afspoelen en dan pas een aantal minuten koken, afgieten, warm afspoelen. Goed uit laten lekken, en dan nog even in de pan nagaren.
    Had een mooie grote droge korrel...
    Net als in de reclame...
    Is dat van die reclame met die neger, die dan die rijst aan prijst door "Lekkah, lekkah van Lassie" te roepen op de buis?

    Trouwens, goeie rijstkokers zijn ook belangrijk mocht je een rijstkoker kopen..

    Deze rijstkoker...





    Maar deze:


    Rijstkokers van National... oke, ze zien er niet uit, maar het zijn wel één van de betere rijstkokers die je maar kunt hebben...
    krakkemiekezaterdag 19 februari 2005 @ 01:13
    ROFL, wij hadden dus de bovenste........:P
    Oblivionzaterdag 19 februari 2005 @ 01:16
    Wij ook...
    Snotvergeme, kan ik gewoon de rijstkoker de schuld geven...
    Nu kan ik lekker slapen....
    Cicizaterdag 19 februari 2005 @ 01:19
    Ik kook gewoon rijst, snelkook rijst volgens mij en de rijst is daarna goed droog, te droog naar mijn zin.
    Ben Indo en mijn rijst moet toch wel een klein beetje natiig zijn, ook weer niet te, zoals Longtong ongeveer, dat vind ik goor.

    Probeer eens snelkook rijst of toverrijst.

    Gewoon wat water bij, rijst moet goed onder water staan en dan koken.
    Op het laatst vuur zacht en laten uitstomen zeg maar.
    Mr.Noodlezaterdag 19 februari 2005 @ 01:21
    quote:
    Op zaterdag 19 februari 2005 01:13 schreef krakkemieke het volgende:
    ROFL, wij hadden dus de bovenste........:P
    Dat zijn echt van die rommelpannen uit het jaar nul, elke aziaat weet dat je zo'n ding meteen het raam kan uitflikkeren... daardoor kreeg je altijd van die donkergele aangebakken lagen die lekker aan de bodem van de aluminiumpannen gingen plakken...

    Met die teflonpannen scheelt het een hoop geschraap, en op de één of andere manier is die gele laag een stuk minder zodat het rijst niet mega-hard is geworden dat je er eigenlijk bijna niet op kan kauwen.

    Surinaamse rijst gebruikten we daarentegen nooit, maar goed ik heb echt nooit maar dan ook nooit mislukte rijst in die rijstkokers van National gehad. Of iemand moet met z'n domme hoofd snelkookrijst in de rijstkoker doen, en daar zijn ze niet voor geschikt dus...
    Mr.Noodlezaterdag 19 februari 2005 @ 01:38
    quote:
    Op zaterdag 19 februari 2005 01:19 schreef Cici het volgende:
    Ik kook gewoon rijst, snelkook rijst volgens mij en de rijst is daarna goed droog, te droog naar mijn zin.
    Ben Indo en mijn rijst moet toch wel een klein beetje natiig zijn, ook weer niet te, zoals Longtong ongeveer, dat vind ik goor.
    Klopt ook, gewoon witte rijst eten aziaten over het algemeen niet al te droog...
    Dat plaatje van de 1e rijstkoker, was zo'n rijstkoker die heel je rijst helemaal uitdroogde op een gegeven moment dat je echt alleen maar droge zanderige korrels had, wat dus totaal niet te bikken was....

    Mocht je het rijst bij de supermarkt halen en voor de rijstkoker willen gebruiken dan heb ik goede ervaringen met pandan of basmati-rijst om normaal als witte rijst te consumeren. Uiteraard is het betere rijst bij de toko te vinden, maar goed ik weet eerlijk gezegd niet precies wat m'n ouders kopen...

    Rijst moet voor mij een beetje plakkerig zijn (niet zompig zodat je het vocht er bijna vanaf ziet druppelen) maar toch net stevig genoeg zodat je met stokjes een kluitje rijst kan pakken. En zodra je het in je mond doet niet papperig smaakt. Snelkook-rijst is bijna niet met stokjes te eten omdat die korrel zo droog is dat je allemaal van die losse korrels hebt en amper een kluitje kan pakken en dat schiet dus niet op met eten...
    ki_kizaterdag 19 februari 2005 @ 02:52
    rijst was aardig goed gelukt,
    eerst gewassen en een tijdje laten uitgaren (?) en het was prima.
    Hubozaterdag 19 februari 2005 @ 16:54
    Aansluitend aan alle bevindingen over rijst koken heb ik even een vraagje:
    Wij hebben thuis een rijstkoker, echt een idiaal ding. Alleen: of de rijst gaat aanbakken aan de onderkant (vormt een soort vlies en wordt hard), of de rijst blijft te nat.
    Ik heb van aziatische studiegenootjes altijd geleerd: 1 kopje rijst = 1 kopje water en in mijn studentenhuis met haar rijstkoker ging dat altijd goed. Maar thuis met die van ons dus niet.
    Nu gebruik ik de truc van de rijst afmeten in een maatbeker en dan dezelfde hoeveelheid water erbij als in de maatbeker (volgens de handleiding van het apparaat) en dat gaat wel beter, maar perfect is het nog niet.
    Is dat vingerkootje water erbovenop echt de oplossing? Oh enne wij gebruiken altijd surinaamse rijst die we niet wassen van te voren, maakt dat ook nog verschil?
    Pietverdrietzaterdag 19 februari 2005 @ 17:01
    Ik kook rijst altijd in een pan.
    1 deel rijst, anderhalf deel water, aan de kook brengen in een pan met dikke bodem met deksel er op.
    Laag zetten op een klein pitje of zo een plaatje.
    langzaam laten garen.
    Aventurazaterdag 19 februari 2005 @ 17:12
    Ik lees goede tips hier! Vorige week had ik basmatirijst gemaakt, dat heb ik volgensde verpakking klaargemaakt, dus eerst gewassen een halfuur laten staan in koud water en daarna opgezet met ruim kokend water. Resultaat, een grote slijmerige snot-massa.

    Afgieten lukt me ook nooit, ik heb een te grof vergiet en giet het dus af door het water tussen pan en deksel te laten wegdruppelen. Maar krijg dus nooit een goed resultaat. Ik zal een paar van de bovenstaande tips proberen
    Pietverdrietzaterdag 19 februari 2005 @ 17:28
    Wat ook een goeie is om rijst te koken, is volgende.
    Rijst in een pan doen met een scheut (olijf)olie, en de rijst bakken tot ie glazig is. Je kan eventueel doorgaan tot ie heel licht begint te kleuren.
    Doe er nu 2 keer zoveel water bij als rijst. Dit kookt heel heftig omdat het heel warm is.
    Je doet deksel op de pan en zet hem heel laag. Je krijgt nu een rijst die heel loskorrelig is. Als je ipv water kippeboullion gebruikt met saffraan krijg je een perfecte rijst voor de paella.

    Je kan rijst ook koken in tomatensap en kruiden, dan gebruik je ca 2 1/2 tot 3 keer zoveel tomaten sap als rijst. je moet goed oppassen want dit brand snel aan. (lekker met knoflook erdoor en groene kruiden)
    Deze bak je niet eerst in de olie trouwens.
    ozzietukkerzaterdag 19 februari 2005 @ 17:38
    Hangt trouwens ook samen met wat voor rijst je gebruikt..

    Om eerlijk te zijn de goedkoopste rijst was niet de beste... met die van C1000 eigen merk heb ik wel aardige resultaten!
    Mr.Noodlezaterdag 19 februari 2005 @ 17:51
    quote:
    Op zaterdag 19 februari 2005 16:54 schreef Hubo het volgende:
    Aansluitend aan alle bevindingen over rijst koken heb ik even een vraagje:
    Wij hebben thuis een rijstkoker, echt een idiaal ding. Alleen: of de rijst gaat aanbakken aan de onderkant (vormt een soort vlies en wordt hard), of de rijst blijft te nat.
    Ik heb van aziatische studiegenootjes altijd geleerd: 1 kopje rijst = 1 kopje water en in mijn studentenhuis met haar rijstkoker ging dat altijd goed. Maar thuis met die van ons dus niet.
    Nu gebruik ik de truc van de rijst afmeten in een maatbeker en dan dezelfde hoeveelheid water erbij als in de maatbeker (volgens de handleiding van het apparaat) en dat gaat wel beter, maar perfect is het nog niet.
    Is dat vingerkootje water erbovenop echt de oplossing? Oh enne wij gebruiken altijd surinaamse rijst die we niet wassen van te voren, maakt dat ook nog verschil?
    Om plakvorming tegen te gaan, moet je rijst ook eigenlijk eerst een beetje wassen. Eigenlijk wassen totdat het er niet zo troebel meer uit gaan zien en wat doorzichtiger is. Dat troebele zorgt er juist voor dat het rijst meer gaat plakken. Ik denk dat het 2 a 3 keer afspoelen is afhankelijk van de hoeveelheid rijst die je hebt.

    Je moet maar eens kijken als je het gewoon in een pan water kookt vervolgens afgiet in de gootsteen. Dan zie je na een minuutje dat het afgegoten water, een witte bindende kleverige massa wordt. En dat heb je altijd wel, maar het scheelt een hoop als je het rijst van te voren wast.

    Dat vliesje houdt je altijd wel een beetje. Maar het ligt er ook net aan wat voor rijstkoker je hebt. Paar posts hierboven heb ik je 2 verschillende soorten rijstkokers laten zien. Die bovenste moet je dus echt niet hebben, want daardoor krijg je aangebakken (donker gele) rijst aan de onderkant. Helaas wordt de bovenste maar al te vaak nog in de winkels verkocht das echt een te oud type...

    Tegenwoordig zijn die pannen met teflon bewerkt zodat het rijst niet aan de pan blijft plakken. Verder hebben ze een soort vochtventilatie-warmhoudsysteem die dus de verhouding vocht in de pan op pijl houdt zodat je rijst niet te snel uitdroogt, als je het een tijdje laat staan. Met die oude rijstkoker kreeg je gewoon harde zandkorrels als je de rijst te lang liet staan. In de pan zelf zit als het goed is ook een soort maatstaf, die aangeeft tot welke lijn je het waterniveau moet hebben. Er staat dus lijntje bij het aantal "cups" rijst die je in de pan doet, dat lijntje kun je gebruiken als waterniveau.

    Waar je ook op moet letten is dat je de rijstpan niet vochtig boven op het verhit-element zet, want daardoor vernaggel je dat warmte-element en dan is je rijstkoker een kort leven beschoren. Dus de pan aan de buitenkant even afdrogen voordat je het in de koker zet.

    En verder werkt het met dat "vingerkootje" water altijd, als je even geen maatbeker bij de hand hebt.
    Verder ben ik niet echt een fan van Amerikaanse rijst. Omdat het gewoon te droog smaakt. Als Surinaamse rijst net zo is, dan kan ik je beter ander rijst aanbevelen mocht je het in de rijstkoker willen gebruiken.
    Mr.Noodlezaterdag 19 februari 2005 @ 17:56
    quote:
    Op zaterdag 19 februari 2005 17:12 schreef Aventura het volgende:
    Ik lees goede tips hier! Vorige week had ik basmatirijst gemaakt, dat heb ik volgensde verpakking klaargemaakt, dus eerst gewassen een halfuur laten staan in koud water en daarna opgezet met ruim kokend water. Resultaat, een grote slijmerige snot-massa.

    Afgieten lukt me ook nooit, ik heb een te grof vergiet en giet het dus af door het water tussen pan en deksel te laten wegdruppelen. Maar krijg dus nooit een goed resultaat. Ik zal een paar van de bovenstaande tips proberen
    Of een goed vergiet kopen met kleinere gaten, of beter afgieten...
    En nog een minuutje of 10 a 15 laten staan met de deksel op de pan
    Lienekienzaterdag 19 februari 2005 @ 18:15
    Ik was mijn rijst nooit, kies altijd voor de methode van 'in ruim kokend water', time de kooktijd nauwkeurig met een digitale kookwekker en giet af in een ZEEF. Altijd een droge korrel.
    Ingrid19zaterdag 19 februari 2005 @ 18:53
    Ik heb nooit problemen met rijst koken. Ik doe het altijd in ruim kokend water, net zoals Lienekien.
    Ik giet ook af in een zeef. Ik heb verschillende soorten rijst en heb nergens problemen mee. Alleen soms de hoeveelheid. Hoeveel gram rijst is voor 1 persoon?
    Lienekienzaterdag 19 februari 2005 @ 18:55
    Ik ga zelf meestal uit van 100 gram p.p.
    Galleons_Lapzaterdag 19 februari 2005 @ 19:00
    Is Amerikaanse rijst trouwens hetzelfde als parboiled rijst?? Zo ja, dan is Surinaamse rijst niet hetzelfde. En nooit gebroken korrels nemen natuurlijk.
    Ik heb ook een National rijstkoker (de kleine versie) maar dan zonder teflon-laag en die werkt prima voor mij. Wel altijd de 'vingerkootjes'-regel gebruiken, dan kookt de rijst prima droog! Ik was het ook nooit van tevoren en ik schep het pas op het eind goed om.
    Pietverdrietzaterdag 19 februari 2005 @ 19:02
    Ik heb eigenlijk meestal parboiled rijst, en verder basmati.
    Ancientzondag 12 juni 2005 @ 17:58
    Ik heb een rijstprobleem, elke keer is de rijst weer of te droog, of te nat, maar het wordt bijna nooit goed. Voor rijst koken gebruik ik 100 deciliter water per 50 gram, volgens een recept uit een of ander kookboekje, maar het wordt dus nooit goed. Hoeveel water gebruiken jullie per 50 of 100 gram rijst? en hoe lang koken en laten jullie het dan staan? alvast bedankt voor het antwoord
    Biancaviazondag 12 juni 2005 @ 17:59
    Ik gok gewoon, ik proef af en toe of het goed is en dan laat ik het nog even staan.
    Gewoon op je gevoel afgaan.
    Fratzzondag 12 juni 2005 @ 18:12
    ik gebruik altijd een rijstkoker, lekker makkelijk..
    Poepoogzondag 12 juni 2005 @ 18:13
    quote:
    Op zondag 12 juni 2005 18:12 schreef Fratz het volgende:
    ik gebruik altijd een rijstkoker, lekker makkelijk..
    inderdaad een rijstkoker is een aanrader.
    Grrrrrrrrzondag 12 juni 2005 @ 18:14
    rijst...
    Roelliozondag 12 juni 2005 @ 18:14
    Ik gooi gewoon een sloot water in de pan, rijst erbij, koken en af en toe even een paar korreltjes proeven.

    Als 't goed is afgieten en even "husselen". Dan nog 2 minuutjes met de deksel op de pan laten staan en klaar is kees!
    FlamejoBzondag 12 juni 2005 @ 18:14
    hoe lang koken hangt van de rijstsoort af. Ik doe het op gevoel, tot het NET niet gaar is. Daarna afgieten met zeef en terug in de pan. 5 min laten staan met deksel erop en is eigenlijk altijd goed.
    Leintjeuhzondag 12 juni 2005 @ 18:18
    Neem een middelgrote pan, vul m voor de helft met water, gooi daar je rijst bij en je hebt (hoogstwaarschijnlijk) geen last van te weinig water.
    Missy-B.zondag 12 juni 2005 @ 18:22
    Een rijstkoker is het makkelijkst. Het kan niet fout gaan. Je doet evenveel water als rijst erin en je zet de knop aan. 10 a 15 min. later is je rijst klaar.
    Peeweezondag 12 juni 2005 @ 18:27
    quote:
    Op zondag 12 juni 2005 18:14 schreef Roellio het volgende:
    Ik gooi gewoon een sloot water in de pan, rijst erbij, koken en af en toe even een paar korreltjes proeven.

    Als 't goed is afgieten en even "husselen". Dan nog 2 minuutjes met de deksel op de pan laten staan en klaar is kees!
    Idem hier,..
    Alleen die sloot beperk ik tot het minimum, anders duurt het te lang voordat er eindelijk iets van kookt.
    Dementorzondag 12 juni 2005 @ 18:29
    Pff te makkelijk.
    Water en rijst in een pan gooien.
    Rijst koken volgens instructies op verpakking en daarna de rijst afgieten en een paar minuten droogkoken.

    Serveren maar!
    PeRizondag 12 juni 2005 @ 18:29
    quote:
    Op zondag 12 juni 2005 18:22 schreef Missy-B. het volgende:
    Een rijstkoker is het makkelijkst. Het kan niet fout gaan. Je doet evenveel water als rijst erin en je zet de knop aan. 10 a 15 min. later is je rijst klaar.
    Wat zij zegt. Hetzelfde als je het in een pannetje kookt.
    PdeHoogzondag 12 juni 2005 @ 18:31
    Ik gooi meestal twee mokken rijst en twee mokken water in een pan en zet dat dan 20 minuten op. Na 15-20 minuten is het zo goed als drooggekookt
    Iceflakezondag 12 juni 2005 @ 18:40
    quote:
    Op zondag 12 juni 2005 18:13 schreef Poepoog het volgende:

    [..]

    inderdaad een rijstkoker is een aanrader.
    Yep
    Sakurazondag 12 juni 2005 @ 18:41
    Makkelijkste methode die er is:

    250gr rijst, 350dl water, (eventueel nog mespuntje boter of schuutje olie, maar niet echt noodzakelijk) in een magnetron schaal van pakweg 1 ltr, 9 min 600w, 10 min op 350w en klaar, mooie droge rijst.

    Ik doe niet anders meer dan magnetron gebruiken om rijst te koken, nooit meer problemen met te lang of te kort, te nat of te droog, maar altijd perfect goed.

    (tijd kan per magnetron iets verschillen, dat is ff uitproberen)

    [ Bericht 0% gewijzigd door Sakura op 12-06-2005 18:47:06 ]
    Hyperdudezondag 12 juni 2005 @ 19:58
    Ik doe altijd 1 maat droogkookrijst en 1,5 maat water.
    Ongeveer 20 min op kleinste pit, dan gas uit, ff omscheppen en nog 5-10 min laten staan.
    Prima rijst heb je dan; je moet natuurlijk niet van die billige gebroken rijst gebruiken
    daniel_hoenderdoszondag 12 juni 2005 @ 20:02
    Zag bij de AH (waar ik nooit kom wegens ver weg) in eens mega zakken surinaamse rijst. Wat is het verschil tussen deze surinaamse rijst en gewone witte of gewone zilvervlies rijst?

    Rijst koken doe ik trouwens altijd in een pannetje met water, meestal 3 x zoveel water als rijst. Afgieten als het net niet gaar is, en na laten garen met een klein klontje boter en eventueel een mespuntje zout.
    _Nienna_zondag 12 juni 2005 @ 22:28
    quote:
    Op zondag 12 juni 2005 20:02 schreef daniel_hoenderdos het volgende:
    Zag bij de AH (waar ik nooit kom wegens ver weg) in eens mega zakken surinaamse rijst. Wat is het verschil tussen deze surinaamse rijst en gewone witte of gewone zilvervlies rijst?
    Hoe het helemaal precies zit weet ik niet, maar wat ik begrepen heb is dat Surinaamse rijst gepeld is (oid). Zilvervliesrijst niet, en die wordt eigenlijk ook nooit helemaal gaar, blijft een redelijk harde korrel. Surinaamse rijst daarentegen neemt veel vocht op en wordt zachter.

    Ikzelf zweer bij Surinaamse rijst. Heb een soort van chronische darmverstopping en mag eigenlijk geen rijst hebben. Een Indonesische vrouw heeft aan mijn vader toen Surinaamse rijst geintrodoceerd, dat zou ik wel kunnen hebben omdat deze korrels wel echt gaar worden. En inderdaad, ik kon gewoon weer rijst eten, nooit meer ergens last van gehad
    Martijn_77zondag 12 juni 2005 @ 22:37
    quote:
    Op zondag 12 juni 2005 18:41 schreef Sakura het volgende:
    Makkelijkste methode die er is:

    250gr rijst, 350dl water, (eventueel nog mespuntje boter of schuutje olie, maar niet echt noodzakelijk) in een magnetron schaal van pakweg 1 ltr, 9 min 600w, 10 min op 350w en klaar, mooie droge rijst.

    Ik doe niet anders meer dan magnetron gebruiken om rijst te koken, nooit meer problemen met te lang of te kort, te nat of te droog, maar altijd perfect goed.

    (tijd kan per magnetron iets verschillen, dat is ff uitproberen)
    Mmm dat is een goede tip ga ik zeker eens proberen!!
    Herkauwerzondag 12 juni 2005 @ 22:40
    Hoop water, als het kookt een kop rijst erin pleuren en zout erbij. Dan 8 -10 minuten laten koken, ligt eraan wat er op het pak staat. Daarna afgieten en meestal 5-10 minuten laten staan in een dichte pan. Dan ee keer goed losschudden en voila. Altijd goed
    PeRizondag 12 juni 2005 @ 22:44
    De rijst uit de zakken wordt zachter en is lekkerder dan die uit de pakken.
    ruffrydermaandag 13 juni 2005 @ 01:24
    Rijstkoker all the way
    Pietverdrietmaandag 13 juni 2005 @ 09:53
    Eenvoudig:
    Je neemt één kopje rijst op anderhalf kopje water.
    Aan de kook brengen en laag pitje zetten tot gaar.