abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_25145288
Ik kan dus best een aardig potje koken, maar 1 ding frustreert me énorm: RIJST koken...
Het lukt gewoon haast niet om mooie droge korrels te krijgen... altijd een beetje plakkerig. Vandaar mijn oproep aan allen, Fok-kokers: iemand tips?
alvast bedankt
pi_25145347
Heel herkenbaar, nu heb ik eergister mexicaanse rijst gemaakt en dat ging goed!
Losse korrels, en wel die van lassie, alleen 15 minuten voorgeweld, goed af laten gieten, koud afspoelen en dan pas een aantal minuten koken, afgieten, warm afspoelen. Goed uit laten lekken, en dan nog even in de pan nagaren.
Had een mooie grote droge korrel...
Net als in de reclame...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  vrijdag 18 februari 2005 @ 15:04:43 #3
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_25145413
Tip 1: lees de verpakking (met name het gedeelte van na afgieten 15 minuten laten staan)
Tip 2: koop een rijstkoker voor 15 euro.
Ik heb al een boek.
pi_25145460
Tsja, volgens mij is het gewon een questie van rijst / water verhouding goed doen.
Ik doe altijd ongeveer halve centimeter water boven de rijst en dan heb ik droge rijst.
pi_25145667
Ik doe met jasmijnrijst altijd evenveel rijst als heet water (bijv. afmeten in een kopje). Met deksel op pan snel aan de kook brengen en dan zonder deksel optillen, dus ook zonder roeren op zo laag mogelijk vuur laten staan tot het gaar is (dat mag je dan wel testen na een minuut of 10). Omroeren en na een minuutje is ie af. Stond op een zak die ik ooit had en gaat nooit mis. Heb je nou te hard gekookt of te vaak de deksel opgetild gooi je er gewoon nog een klein scheutje water bij en laat het nog even koken.
Hoef je niet af te gieten scheelt ook weer zooi.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_25145714
vraag aan de chinees lol ! -_-
pi_25145716
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 14:58 schreef Oblivion het volgende:
Heel herkenbaar, nu heb ik eergister mexicaanse rijst gemaakt en dat ging goed!
Losse korrels, en wel die van lassie, alleen 15 minuten voorgeweld, goed af laten gieten, koud afspoelen en dan pas een aantal minuten koken, afgieten, warm afspoelen. Goed uit laten lekken, en dan nog even in de pan nagaren.
Had een mooie grote droge korrel...
Net als in de reclame...
dus vorwellen in gewoon koud water? 15 minuten, dan koken (hoeveel minuten?) en afspoelen met warm (hoe warm?) water.
En hoe giet je het het beste af, met de deksel of anders?
in ieder geval al heel erg bedankt
pi_25145825
Afgieten het beste in vergiet of zeef, klein beetje afspoelen met koud water, terug in de pan, deksel er op, 15 min. laten staan; met vork doorroeren, klaar is ki_ki
liever levend gek, dan dood normaal
http://www.forumchat.nl
pi_25145845
als je nooit droge korrels krijgt gebruik je misschien de verkeerde soort rijst ?

probeer eens een andere ...
every morning is the dawn of a new error
pi_25146031
copyright 2006
  vrijdag 18 februari 2005 @ 15:52:18 #11
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25146043
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:04 schreef Rio het volgende:
Tip 1: lees de verpakking (met name het gedeelte van na afgieten 15 minuten laten staan)
Als ik het 15 minuten laat staan de de rijst koud of aan de pan vast gebrand.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_25146183
ik ga trouwens een beetje surinaams achtige nasi maken, daar kan ik toch wel gewone snelkook-rijst voor gebruiken? en normaal gesproken heb ik altijd jasmijn-rijst in huis, maar vandaag even niet
die is wel lekkerder, vind ik
pi_25146486
ik heb daar echt nooit problemen mee eigenlijk, tenzij ik echt voor grote groepen kook..., dan wil het onderste deel nog wel eens plakken/aanbranden..

Maar verder is rijst koken een soort tweede natuur denk ik als ik het zo lees
Doei.
  vrijdag 18 februari 2005 @ 16:47:11 #14
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_25146900
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:52 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Als ik het 15 minuten laat staan de de rijst koud of aan de pan vast gebrand.
Misschien moet je eens overwegen het vuur uit te zetten...
Ik heb al een boek.
pi_25147359
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:28 schreef ki_ki het volgende:
dus vorwellen in gewoon koud water? 15 minuten, dan koken (hoeveel minuten?) en afspoelen met warm (hoe warm?) water.
En hoe giet je het het beste af, met de deksel of anders?
in ieder geval al heel erg bedankt
Afgieten inderdaad in zeef, zoals al reeds genoemd is.
Ik hou altijd de kooktijd aan die op de verpakking staat.
En inderdaad een hoop mensen vergeten de rijst na te laten garen.
Dus rijst terug in de pan, deksel erop, en NIET meer kijken... Voor 15 minuten dan...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  vrijdag 18 februari 2005 @ 18:07:36 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25148224
Ik neem altijd 1 kopje rijst op 1 1/2 kopje water voor gewone parboiled rijst.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25148585
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 18:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik neem altijd 1 kopje rijst op 1 1/2 kopje water voor gewone parboiled rijst.
*check*

En na het afgieten nog even 10 minuutjes theedoek erover en het deksel, zo neemt de theedoek het vocht uit de rijst op en plakt ie niet meer.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_25148625
Voor Surinaamse of Amerikaanse rijst:

Rijst wassen in pan onder stromend water. Water moet enigzins helder worden.
Rijst opzetten met ongeveer een vingerkootje water erboven. Eventueel wat zout toevoegen.
Rijst aan de kook brengen en enige tijd laten doorkoken (deksel op de pan houden). Nadat zo'n 15 minuten ná het tijdstip van opzetten zijn verstreken plaats je de pan op een warmhoudplaatje. Laat de pan met gesloten deksel hierop nog minimaal 15 minuten staan. Het is belangrijk dat je pas na zo'n 30 minuten voor de eerste keer met een lepel door de rijst roert.
Denk ook eens na over een elektrische rijststomer. Dat is echt een fantastisch apparaat.

En oh ja, snelkookrijst is geen rijst.
pi_25148666
Nou, uncheck hier...

Dat werkt volgens mij niet voor sommige mensen, heb zelfs een rijstkoker, en nog is de rijst plakkerig... En ja de onderkant aangebrand omdat er te weinig vocht bij zat...

Maar goed, die theedoek heb ik nog gebruikt, ook wel een idee.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_25148816
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 18:26 schreef shmoopy het volgende:

[..]

*check*

En na het afgieten nog even 10 minuutjes theedoek erover en het deksel, zo neemt de theedoek het vocht uit de rijst op en plakt ie niet meer.
Er valt toch niets af te gieten als je 1 1/2 kopje water per kopje rijst gebruikt?

  • 1 kopje rijst, 1 1/2 kopje water
  • aan de kook brengen
  • 1 keer doorroeren
  • deksel erop, vuur klein
  • 15 min later is het klaar.

    De hoeveelheid water en kooktijd hangt af van de rijst, pan, fornuis en hoeveelheid. Na een verhuizing (nieuw fornuis) of nieuwe pan is het altijd even uitproberen.

    [ Bericht 2% gewijzigd door SuperRembo op 18-02-2005 20:27:21 (foutje) ]
  • Wil iedereen die in telekinese gelooft nu mijn hand op steken?
    | Foto's van toen en nu | Icons | Whatpulse keyboard | .NET developer? |
      vrijdag 18 februari 2005 @ 18:44:15 #21
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_25148879
    gewoon een kopje water op een kopje rijst.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
    pi_25149630
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 18:39 schreef SuperRembo het volgende:

    [..]

    Er valt toch niets af te gieten als je 1 1/2 kopje water per kopje rijst gebruikt?
    Klopt, afgieten igv snelkookrijst gebruiken dus, anders dus niet.
    Als het pannen van daken waait
    Als het gras naar je voeten graait
    Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
    pi_25149798
    Doe het tegenwoordig helemaal anders.

    Boter in de pan, rijst voorweken, goedje van de Turk (ankara makarnasi) , goudbruin bakken, dan een uitje er door, rijst goed uit laten lekken, erbij bakken, dan groente of wat voor boullion dan ook, erbij, beetje zout, en laten koken tot het vocht weg is, en dan de deksel erop, vuur uit, en 15 minuten laten staan....

    Heerlijk!!!!!

    Wie geen rijst kan koken, moet slimmer zijn...
    Steeds als ik tegen de lamp loop,
    neem ik een stukje licht mee.
    Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
      vrijdag 18 februari 2005 @ 19:47:49 #24
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_25149831
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 18:39 schreef SuperRembo het volgende:

    [..]

    Er valt toch niets af te gieten als je 1 1/2 kopje water per kopje rijst gebruikt?

  • 1 kopje water, 1 1/2 kopje rijst
  • aan de kook brengen
  • 1 keer doorroeren
  • deksel erop, vuur klein
  • 15 min later is het klaar.

    De hoeveelheid water en kooktijd hangt af van de rijst, pan, fornuis en hoeveelheid. Na een verhuizing (nieuw fornuis) of nieuwe pan is het altijd even uitproberen.
  • Weet je die verhoudingen rijst water zeker? dat is imho andersom.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_25149868
    quote:
    Op vrijdag 18 februari 2005 18:31 schreef Oblivion het volgende:

    Dat werkt volgens mij niet voor sommige mensen, heb zelfs een rijstkoker, en nog is de rijst plakkerig... En ja de onderkant aangebrand omdat er te weinig vocht bij zat...
    Dat begrijp ik niet. Roer je soms de rijst door na enkele minuten? Bij een elektrische rijstkoker is het de bedoeling dat je het eerste halfuur na opzetten de rijst niet omroert. In het begin deed ik dit namelijk ook. Zodra de rijskoker van kookstand naar warmhoudstand sprong roerde ik de rijst om. Gevolg was plakkerige rijst met een nogal zanderige smaak. Toen de handleiding een keer goed doorgelezen en nu altijd perfecte rijst.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')