Martijn_77 | zaterdag 12 februari 2005 @ 00:32 |
Deze week verschillende nachten in Drenthe blijven slapen en daar suikerbrood op. Nu vroeg ik mij af zou ik dit ook zelf kunnen maken zonder broodbakmachine en zo ja heeft er iemand een goed recept? Al vast bedankt. | |
BaggerUser | zaterdag 12 februari 2005 @ 01:08 |
je hebt wel een oven tot je beschikking ? | |
Erosjuhhh | zaterdag 12 februari 2005 @ 01:09 |
is ook vaak bij de bakker verkrijgbaar hoor, suikerbrood ![]() | |
seilram | zaterdag 12 februari 2005 @ 01:10 |
Kijk eens op www.webchef.nl Zal er vast wel bij staan (zo niet, leuke inspiratie voor andere dingetjes!) | |
rudedeltadude | zaterdag 12 februari 2005 @ 01:37 |
quote:Hij vraagt toch niet om andere dingetjes? | |
Bowiefan | zaterdag 12 februari 2005 @ 08:21 |
Allereerst: suikerbrood iig NOOIT in broodbakker bakken, dit is funnest vooor de anti-aanbaklaag. ik gebruik de broodbakmach. wel voor kneden van het deeg (tot aan de suikertoevoeging) recept wat ik altijd gebruik: ![]() had ff geen zin om het over te typen ![]() ![]() ![]() belangerijk bij suikerbrood is: - de suiker, probeer orginele suikerchips te gebruiken andere suikersoorten lossen oha te snel op. - het bakblik, gebruik wegwerpblikken, of blikken die je alleen nog maar voor suikerbrood gebruikt, anders kun je die weggooien. hoop dat je er wat aan hebt. | |
Oceanonix | zaterdag 12 februari 2005 @ 08:54 |
Als je geen wegwerpblik hebt kun je ook heel goed bakpapapier gebruiken om het blik te bekleden. | |
Martijn_77 | zaterdag 12 februari 2005 @ 14:13 |
quote:Ja dat wel ![]() | |
Mini_rulez | zaterdag 12 februari 2005 @ 15:22 |
quote:De Edah heeft het ook... ![]() Maar zelf bakken is natuurlijk veel leuker. ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 12 februari 2005 @ 15:37 |
quote:maar volgens mij krijg je het bij zelf bakken nooit zo lekker... maar ben benieuwd! | |
Bowiefan | zaterdag 12 februari 2005 @ 16:19 |
quote:... Het is dus gewoon lekkerder ![]() en je kan lekker varieren, zelf al eens krenten door het suikerbrood gemengd ![]() erg belangerijk is wel dat je de suikerchips goed door het deeg verdeeld, en dat is best lastig, het is best veel suiker en je moet er eigenlijk voor zorgen dat er geen suikerklontjes meer tegen elkaar aan liggen. | |
Oceanonix | zaterdag 12 februari 2005 @ 17:38 |
Ik heb dit recept een tijd geleden al uitgeprobeert. En het is zo lekker dat je je vingers erbij wilt opeten. ![]() ![]() | |
Bowiefan | zaterdag 12 februari 2005 @ 17:46 |
hoe kwam je aan dat recept dan ![]() mijn bron verdient trouwens alle krediet voor dit recept, www.hoeve-eiteweert.nl hier zijn ook de genoemde ingrediënten te verkrijgen. | |
Martijn_77 | zondag 13 februari 2005 @ 11:51 |
Waar zijn die suikerchips eigenlijk te koop hier in Brabant? | |
Bowiefan | zondag 13 februari 2005 @ 15:07 |
ik zou het niet weten, mijn zus komt regelmatig bij die hoeve (bakt AL het brood zelf, gezin met 3 kinderen, dan moet je regelmatig meel inslaan ![]() Als ik dan weer een keer richting zus ga dan geef ik bestelling altijd ff door ![]() Maar ik heb ff gegoogled, en kom tot de ontdekking dat ze ook wel suikernibs genoemd worden, ook verkrijgbaar in verschillende maten (ik gebruik meestal P4, P5 kan ook) molen de arend in Terheijden heeft ze iig maar misschien wil de lokale warme bakker ze ook wel aan je verkopen | |
Christine | zondag 13 februari 2005 @ 15:13 |
Suikerbrood kan wel in de broodbakmachine hoor, alleen dan moet je de suikerkorrels er met de hand doorheen kneden. | |
Bowiefan | zondag 13 februari 2005 @ 16:35 |
er staan inderdaad verschillende recepten voor suikerbrood op internet waarbij met beweerd dat suikerbrood wel in de broodbakmachine kan. Echter: daarbij gaat men vaak uit van de toevoeging van parelsuiker en dat is nou eenmaal een stuk kleiner en lost een stuk beter op als suikerchips/nibs. en het gebruik van parelsuiker levert nou eenmaal niet het gewenste resultaat (meer gewoon een zoet brood, ipv die 'suikereilandjes' die we zo graag zien) En dan hebben ook nog het risico van het inbranden van de suiker tijdens het bakken, ook dit kan de levensduur van je bakblik behoorlijk inkorten. | |
Christine | zondag 13 februari 2005 @ 19:19 |
Oké dat wist ik niet... ik heb het inderdaad zelf eens gemaakt met de BBM, maar het was nooit zo lekker als de echte uit de winkel. | |
DaeQ | zondag 13 februari 2005 @ 21:09 |
hmm, suikerbrood van bakker klontje! | |
Martijn_77 | zaterdag 5 maart 2005 @ 11:21 |
quote:Heb je dat risico van inbranden met suikerchips of met parelsuiker? | |
Bowiefan | zondag 6 maart 2005 @ 14:39 |
in principe heb je dat risico met alle suikersoorten. Hoe groter en harder de klonten hoe minder goed de suiker oplost (en we willen die niet op geloste suiker nou juist ![]() en door de temperatuur gaat de suiker smelten wat het inbranden veroorzaakt. parelsuiker is aanmerkelijk kleiner en zachter als die chips/nibs dus dat zal minder branden Wees versatandig en bak je suikerbrood in een ander blik. (aan de andere kant: die BBM's kosten geen drol meer, als je lui bent kun je het natuurlijk proberen ![]() | |
#ANONIEM | maandag 7 maart 2005 @ 07:28 |
Suikerbrood ![]() | |
Pietverdriet | maandag 7 maart 2005 @ 11:44 |
Witbrooddeeg maken, en bij de laatste keer kneden de suiker en gembersiroop toevoegen. | |
onderdekoffer | zaterdag 12 maart 2005 @ 11:19 |
Kijk eens op de site van de hobbybakker.. www.hobbybakker.nl daar staat bij de recepten een goed recept voor suikerbrood en daarnaast nog tig andere heerlijke broden en taarten ![]() | |
Paladin82 | vrijdag 30 september 2005 @ 13:58 |
Hmz tis een beetje een kick, maar iemand enig idee waar je die suikerchips in de omgeving van Alkmaar kan kopen, de supermarkten enz verkopen die dingen niet echt namelijk. | |
Jordy-B | vrijdag 30 september 2005 @ 14:03 |
Je kan toch gewoon aluminiumfolie aan de binnenkant van je blik plaatsen? | |
BBQ-kip | vrijdag 30 september 2005 @ 14:20 |
quote:Kijk eens rond op internet of ga langs bij een molen waar ze meel enzo verkopen, die zijn er vast wel in de omgeving Alkmaar, daar verkopen ze het vaak wel. | |
Nembrionic | vrijdag 30 september 2005 @ 18:49 |
quote:AH ook... | |
emil23 | woensdag 12 oktober 2005 @ 10:27 |
Zou je niet gewoon kandijsuiker kunnen gebruiken? | |
Frinq | woensdag 12 oktober 2005 @ 10:28 |
quote:ben jij in drenthe geweest? ![]() ![]() | |
Muck | woensdag 12 oktober 2005 @ 11:02 |
![]() ik heb 2 jaar een relatie met een fries gehad, en ik kreeg dus regelmatig vers suikerbrood van de warme bakker op zondagochtend ![]() damn, ik mis mijn ex totaal niet, maar dat suikerbood.... | |
Martijn_77 | woensdag 12 oktober 2005 @ 23:00 |
quote:Dat was begin dit jaar en dat was bij van der Valk in Emmen | |
#ANONIEM | donderdag 13 oktober 2005 @ 19:04 |
Suikerbrood ![]() | |
Oceanonix | zaterdag 25 februari 2006 @ 13:23 |
Zoals belooft in Broodbakmachine deel 5 het reecpt van suikerbrood ![]() 500 gr tarwebloem 8 droge gist 270 ml water 8 gr zout 30 ml gembersiroop 100 gr krentenbroodpoeder 6 gr kaneel 250 gr suikerchips Alles in de bbm behalve de duikerchips. Zet het deegprogramma aan. Als deze klaar is het werkblad bestuiven met wat bloem. Vorm een bol van het deeg en duw de suikerchips in het deeg. Wanneer dit gelukt is een lange worst maken van het deeg. Verdeel het in tweeen en leg ieder deel in een ingevette bakvorm. 1 uurtje na laten rijzen met een theedoek erover. Bakken op 180 graden 40-45 min Indien je geen suikerchips kunt krijgen gebruik dan suikerparels Ipv van het invetten van de bakvorm gebruik ik altijd bakpapier dit voorkomt dat de suiker aan hetbil brandt. | |
Isabeau | zaterdag 25 februari 2006 @ 14:36 |
Ik wist helemaal niet dat suikerbrood niet in heel Nederland standaard in het broodassortiment zat! ![]() Maar waar koop je suikerchips en ik ben ook wel benieuwd naar wat emil wilde weten (dat over de kandij) | |
Oceanonix | zaterdag 25 februari 2006 @ 14:42 |
Ik koop de suikerparels bij de molen waar ik ook mijn meel koop. Misschien wil een banketbakker dit ook wel verkopen. Gewone kandijsuiker is te hard. Ik ben bang dat je dat wat vullingen gaat kosten. Suikerparels kun je verpulveren en dat lukt met kandij echt niet | |
Serendips | zaterdag 25 februari 2006 @ 16:37 |
Deze heb ik ook gepost in het kaneeltopic, het is een soort van suikerbrood...Ik heb al van meer mensen gehoord die ik dit presenteerde dat ze dachten dat het van de bakker kwam... ![]() Kaneelbrood met hazelnoten en rozijnen Olie om in te vetten 250 gram witbroodmix 30 gram witte basterdsuiker 50 gram lichtbruine basterdsuiker 1 ei ca. 130 ml. lauwwarm water Bloem 4 theelepels kaneel 1 of 2 sinaasappels 50 gram hazelnoten 100 gram blanke rozijnen 25 gram boter Broodvorm van 900 gram Vet de broodvorm in met olie. Meng de broodmix met witte basterdsuiker in een ruime kom. Klop het ei goed los en voeg het bij de broodmix. Giet het water in gedeelten bij en kneed met een koele hand of met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg ontstaat. Kneed het goed door. Rol het uit tot een rechthoek van ca. 20 x 30 cm. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel. Rasp de schil van de sinaasappels en hak de hazelnoten grof. Voeg de sinaasappelrasp, hazelnoten en rozijnen bij het kaneel-suikermengsel. Smelt de boter en bestrijk het deeg tot 1 cm. binnen de deegrand mee. Verdeel het kaneel-suikermengsel over de deeglap. Rol het deeg vanaf de smalle kant strak op. Vorm een mooie rol en leg deze met de deegnaad naar de onderkant in de broodvorm. Dek deze af en laat het deeg op een warme plek rijzen totdat het in volume verdubbeld is (20 a 30 minuten). Verwarm de oven tot 200C en bak het in 25 minuten goudbruin. Het presenteert ook heel mooi! Als je het doorsnijdt zie je -als het goed is- een spiraal met suiker, rozijnen en nootjes in de sneetjes brood.... | |
MJay1 | zaterdag 25 februari 2006 @ 17:00 |
Haal het bij 'T Stoepje op de markt :p heb er vandaag nog 10tallen verkocht namens 't stoepje ![]() | |
Curiosity | zaterdag 25 februari 2006 @ 20:11 |
Suikerbrood (machine) 400 gr. tarwebloem 150 ml. water 3 el. gembersiroop 2 eieren 30 gr. roomboter 2 el. melkpoeder 3 gr. zout 5gr. gedroogde gist 180 gram parelsuiker* 1 tl. kaneel* 20 gr. kristalsuiker* Het probleem met suikerbrood is even vanzelfsprekend als lastig. De parelsuiker kan de bakvorm beschadigen. En gewone suiker etc. geven niet het gewenste resultaat. Daarom MOET er tijdens het bereiden van een suikerbrood ÉÉN handeling handmatig worden uitgevoerd. Voor hen die niet gewend zijn soms ook lekker met de handen in het deeg te zitten, is dit misschien een eerste, leuke ervaring. Doe de ingrediënten in de bakvorm, uitgezonderd de kristalsuiker en de parelsuiker. Zet de machine op een stand voor alleen deeg of pizza. Laat het kneden en rijzen voor ca. anderhalf uur. Dan deeg én deegklopper uit de machine halen. Een houten werkplank licht bestuiven met bloem. De parelsuiker* en het kaneel* mengen met het deeg. (Het nu pas toevoegen van het kaneel geeft mooie adertjes in het deeg. Natuurlijk kan het ook in het begin al toegevoegd worden.) Hier een bol van maken en helemaal bestrooien met de kristalsuiker* . Dan het deeg terug doen in de bakvorm ZONDER de deegklopper. Het deeg ca. twee uur laten rijzen in de broodmachine, dan 40 minuten bakken op de 'alleen bakken' stand. |