Pietverdriet | maandag 7 februari 2005 @ 01:55 |
Het is al eens vaker langskomen in een aantal topics, maar heeft nog geen eigen topic Umami, de vijfde smaak, naast zoet, bitter, zout en zuur Een volle krachtige smaak, die ontstaat uit gebonden en vrije glutamaten Er wordt veel onzin over beweerd, helaas een goed artikel over Umami, MSG en de hype erover http://www.familyhaven.com/health/ir-msg.html een nederlandse samenvatting http://www.nice-info.be/h(...)03waarom_umamiIN.htm | |
krakkemieke | maandag 7 februari 2005 @ 01:55 |
Hartig. | |
krakkemieke | maandag 7 februari 2005 @ 01:57 |
Nu heb ik een vraagje: vanwege een dieet zonder ui (akelig) en vet, kan een ansjovisje dan helpen? | |
Pietverdriet | maandag 7 februari 2005 @ 02:04 |
Om meer smaak te geven? Ja, ansjovis, of vissaus (schrimp brand is de lekkerste) of Mushroom soy (van Pearl River bridge) Mijn man houd niet van uien, dus ik gebruik ipv altijd veel knoflook btw | |
krakkemieke | maandag 7 februari 2005 @ 02:10 |
LOL, eh....... elke uiensoort is verboden..... zeker knoflook....... bieslook kan nog net, met mate.. Kool, noten, vezels, bonen, allemaal moeilijk. | |
Pietverdriet | maandag 7 februari 2005 @ 02:11 |
Wat is dat voor een dieet? Problemen met je maag? | |
rekenwonder | maandag 7 februari 2005 @ 02:32 |
Vetsin was toch al de vijfde smaak? Of is dat hetzelfde? | |
krakkemieke | maandag 7 februari 2005 @ 02:34 |
Ja, ve-tsin en zongedroogde tomaten en ansjovis...... | |
Chokeme | maandag 7 februari 2005 @ 02:40 |
tvp. ben benieuwd hoe het smaakt ![]() | |
krakkemieke | maandag 7 februari 2005 @ 02:41 |
Hartig ![]() | |
BL_Henkie | maandag 7 februari 2005 @ 02:45 |
Niet om het een of het ander hoor, maar als msg volgens het artikel ongevaarlijk is, waarom wordt er in angelsaksische landen door veel restaurants geschermd met de wervende kreet "no msg added"? Ik had laatst in London nog Nasi Goreng (of hun versie daarvan) gegeten en zonder MSG was het toch behoorlijk slap. | |
krakkemieke | maandag 7 februari 2005 @ 02:48 |
LOL, ik maak altijd nasi goreng zonder kruiden of MSG.... Da's goed te eten. Bak wat vlees, bak groenten, bak gare rijst........ evt op smaak maken met wat ketjap. Klaar! | |
krakkemieke | maandag 7 februari 2005 @ 02:50 |
Er is hier op Fok! ook een artikel te vinden, uit onderzoek blijkt dat MSG niks ziek maakt. | |
tim2308 | maandag 7 februari 2005 @ 12:47 |
Mensen die het interessant vinden, kunnen ook het laatste boek van Peter Klosse of zijn proefschrift gaan lezen | |
rekenwonder | maandag 7 februari 2005 @ 12:53 |
quote:'uit onderzoek'. Uit ander onderzoek blijkt dat het wel gevaarlijk is. Als consument heb je dus vrijwel niets aan die onderzoeken. | |
Pietverdriet | maandag 7 februari 2005 @ 12:54 |
quote:Omdat er veel mensen in geloven dat ze er last van hebben, net zoals er veel mensen zijn die geloven in Homeopatie, wat net zo goed onzin is. | |
Pietverdriet | maandag 7 februari 2005 @ 12:55 |
quote:Humbug Noem mij eens een degelijk dubbelblind onderzoek waaruit blijk dat het schadelijk is. | |
rekenwonder | maandag 7 februari 2005 @ 12:57 |
quote::-) quote:Mijn punt was eigenlijk dat de frase 'uit onderzoek' weer eens misbruikt wordt. | |
Pietverdriet | maandag 7 februari 2005 @ 13:01 |
quote:Open er een topic over. | |
Galleons_Lap | maandag 7 februari 2005 @ 13:53 |
hmm, interessant. Dus zelfs mensen met hoge bloeddruk mogen het weer gebruiken maak ik op uit het artikel? Mijn moeder is jaren geleden gestopt met het gebruiken van Vetsin, of Adjinomoto zoals wij het thuis noemden om die reden. Het enige is; gebruik er niet teveel van in je eten want dat komt de smaak ook weer niet ten goede heb ik gemerkt. Niet zo lang geleden heb ik ergens wat Surinaamse zoetzure komkommer gegeten die met Vetsin was klaargemaakt (hoef je minder suiker en specerijen te gebruiken = goedkoper).... niet te vreten zo bitter! | |
Martijn_77 | zaterdag 12 februari 2005 @ 00:11 |
quote:Ve-tsin nog nooit zo geprobeerd maar Ansjovis en zongedroogde tomaten zijn echt lekker en hebben idd een smaak die zich niet laat uitdrukken in een van de andere vier smaken. | |
Schorpioen | zaterdag 12 februari 2005 @ 00:34 |
Hier nog een onthullende en amusante aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over MSG oftewel E621: http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=30&n=397 | |
BL_Henkie | dinsdag 15 februari 2005 @ 04:58 |
quote:Vooral het gesprek met de chinese restaurant is leuk ![]() De KvW belt een Chinees restaurant over vetsin KvW: "Goedemiddag, ik wilde misschien een hapje bij u gaan eten en ik wil weten of u in uw Chinese keuken vetsin gebruikt." CHINEES: "Ja, vetsin niet." KvW: "Oh." CHINEES:: "Geen vetsin hè." KvW: "Nee?" CHINEES: "Jij wilt vetsin?" KvW: "Nee, ik wil liever geen vetsin." CHINEES: "Ja daarom. Wij geven geen vetsin." KvW: "Wat is er slecht aan vetsin?" CHINEES: "Nee, als jij wil niet, dan geven wij niet. Als je wil, dan wij geven wel." KvW: "Oh, jullie gebruiken het wel." CHINEES: "Ja. Maar voor sommige mensen is het een beetje lastig die vetsin, dan doen wij het niet." KvW: "Wat vindt u zelf lekkerder, met of zonder vetsin?' CHINEES: "Eigenlijk is met vetsin de smaak een beetje lekker." KvW: "Dus u gebruikt het zelf wel en u bent nog steeds helemaal gezond?' CHINEES: (lacht) "Ok, gefeliciteerd. Kom es eten." KvW: "Ja, ik kom het een keertje proberen." CHINEES: "Hoe laat kom je?' KvW: "Nee ik wil niet reserveren, ik kom wel een keertje langs." CHINEES: "Dat is echt fijn, dan zal ik zo een knappe jongen zien, hè?" KvW: "Er komt een knappe jongen?" CHINEES: "Ik zal misschien een knappe jongen zien, ik bedoelde jij, ik kan helemaal niet wachten. Want ik werk hier en als jij komt langs, dan kan ik jou zien, toch?" KvW: "Ja, dat is wel leuk ja." CHINEES: "Daarom ik zeg, ik kan hele knappe jongen zien. Dus als jij gelijk even langs kan komen dan is het echt gezellig." KvW: "Ha-ha-ha!" CHINEES: "Dan weet je genoeg hè? Ok dag!" KvW: "Ja, bedankt." Zelf gebruik ik het zonder probleem, maar ik kan het me voorstellen dat bepaalde mensen er niet tegen kunnen, zoals je ook mensen hebt die heftig reageren op gluten. | |
hassanjassan | woensdag 16 februari 2005 @ 00:06 |
quote:vet-sin is hetzelfde als E621, oftewel smaakversterker, kijk maar eens op een willekeurige chipszak, daar zie je staan smaakversterker, net zo kankerverwekkend voor je als vet-sin. Geen pringle's voor mij dus ![]() Enne unmami, is de smaak die je ook wel van zeewier hebt als je sushi eet. Gewoon heel apart en superlekker, zeewier is ook nog eens gezond voor je, dus, why not? | |
Pietverdriet | woensdag 16 februari 2005 @ 02:23 |
quote:Kankerverwekkend? LOL Wat een gelul. Heb je daar ook een bron voor of moeten we dat gewoon als decreet aannemen ? | |
Schorpioen | woensdag 16 februari 2005 @ 23:21 |
De grap is dus dat hetgeen dat in oa zeewier, ansjovis en zongedroogde tomaten zit, eigenlijk ook in heel veel producten die gerijpt zijn (oude kaas, wijn, etc) eigenlijk hetzelfde is als vetsin. Het komt massaal in de natuur voor: als producten rijpen wordt het gehalte van die stof hoger. Dat is ook de reden dat goedkope (minder gerijpte) wijn lekkerder wordt als je er wat vetsin in doet. Vetsin geeft een wat "rijpere" smaak aan producten, en dat maakt het zo populair want het is erg goedkoop. Die gezondheidsrisicos zijn volgens mij vnl gebaseerd op paranoia en onwetendheid, er is ook gebleken dat mensen die beweren acute klachten te krijgen door het eten van iets met vetsin, die klachten alleen krijgen als ze weten (of zelfs alleen verwachten) dat het erin zit. ![]() | |
krakkemieke | donderdag 17 februari 2005 @ 01:14 |
Heheehe, me pa gelooft het niet. Maar hij proeft veel minder sinds hij gestopt is met roken....... |