FOK!forum / Culinesse à gogo / Indonesisch eten IN Indonesië
BloodhoundFromHellzondag 6 februari 2005 @ 12:08
Nu had ik altijd begrepen dat het eten dat wij bij de afhaalchinees voornamelijk uit Indonesië afkomstig is gemengd met de Chinese keuken. Maar gezien de Chinese invloeden en het feit dat het overgrote deel van de Indonesische bevolking moslim is kan ik me voorstellen dat veel gerechten er anders uitzien in Indonesië zelf! . Nog afgezien van al die gerechten die de afhaalchinees niet kan leveren natuurlijk!

Ik heb wel eens het programma "de reistafel" gezien en het water liep me daar in de mond van wat Lonny voor heerlijks maakte op Bali! Wie kan er hier wat namen en gerechten geven die ik daar echt MOET eten en misschien ook wat tips om alvast zelf wat te maken hier?? Het water loopt me nu al in de mond, aangezien ik in april naar Indonesië vertrek!
Libriszondag 6 februari 2005 @ 12:13
Eigenlijk zijn de gerechten van de Nederlandse 'Chinees' vij authentiek Indonesisch (Rendang, nasi goreng). En natuurlijk is sate ook uit Indonesie afkomstig.

Wat een aanrader is en wat je in Nederland eigenlijk niet echt ziet is nasi lemak, kokosrijst met sambal, komkommer, pinda's, gebakken eitje, en wat andere dingen die je erbij kan doen. Vooral als ontbijt heel erg lekker
krakkemiekezondag 6 februari 2005 @ 12:16
Een klassieker is het kookboek van Beb Vuyk. Wat ik lekker vind is sate kambing, van geite- of lamsvlees.
Bij een toko kan je meestal wel ikan pepesan kopen, uit de diepvries. (makreel met sambal en sereh/citroengras.
Als je na je reis heimwee krijgt, is er in juni in Den Haag de Pasar Malam, met heel veel lekkere dingen
BloodhoundFromHellzondag 6 februari 2005 @ 12:18
quote:
Op zondag 6 februari 2005 12:16 schreef krakkemieke het volgende:
Een klassieker is het kookboek van Beb Vuyk. Wat ik lekker vind is sate kambing, van geite- of lamsvlees.
Bij een toko kan je meestal wel ikan pepesan kopen, uit de diepvries. (makreel met sambal en sereh/citroengras.
Als je na je reis heimwee krijgt, is er in juni in Den Haag de Pasar Malam, met heel veel lekkere dingen
ah, bedankt voor de tips.. Pasar malam, lijkt me erg interessant~!
krakkemiekezondag 6 februari 2005 @ 12:23
http://www.pasarmalambesar.nl/

Wees er vroeg, ivm eventueel parkeren en lange rijen. Je kunt er trouwens wel een dag zoetbrengen. Ik vind het iig helemaal leuk.

In een toko kan je vaak ook andere hapjes kopen trouwens.
Libriszondag 6 februari 2005 @ 12:28
Beb Vuyk, haha das lang geleden, mijn moeder heeft daar inderdaad een aantal goede kookboeken van...

grappig is ook dat de 'rijsttafel' een Nederlandse oorsprong heeft
Rinkazondag 6 februari 2005 @ 12:46
Gewoon proberen..... en dan dus langs de weg, aanwijzen en krijgt de lekkerste maaltjes voorgeschoteld
Lamer_Deluxezondag 6 februari 2005 @ 12:59
Bami Bakso (bamisoep, bij een karretje, maar die zijn geloof ik tegenwoordig verboden?)
Bami Goreng bij een karretje, mensen wat was dat lekker.
Sate Gule (geitensate met speciale saus)
Terang Bulan (soort dikke pannekoek, met bijvoorbeeld pinda en chocolade, erg zwaar, als tussendoortje)

Eigenlijk was al het eten dat ik daar heb gegeten geweldig. Wij zaten in Sanur aan een straat met allemaal restaurants en karretjes, die uitkwam op de Pasar Malam, echt geweldig en het kost allemaal geen bal.

Wat je hier bij de Chinees krijgt is echt niet zoals goed Indonesisch eten smaakt, met een beetje zoeken zijn er ook goede Indonesische restaurantjes in Nederland (in Den Haag bijvoorbeeld).

Een Pasar Malam is in Nederland inderdaad een prima manier om goed Indonesisch eten te proberen. Kusuma is bijvoorbeeld heel goed, als je die kunt vinden, die heeft de catering van ons trouwen verzorgd.

Overigens zijn veel winkels maar ook aardig wat restaurant in Indonesië in handen van Chinezen, dus die hebben ook culinair invloed daar. Maar echt Chinees eten is ook heel anders dan bij het Chinese restaurant om de hoek. Dat kun je in Chinatown in Amsterdam uitproberen (bij de Wallen in de buurt).

Verder lekker: rendang, babi kecap, sayur lodeh, nasi kuning, ikan pepesan etc. Pas een beetje op met 'pedis' (pittig) eten want daarmee maken die Balinezen geen grappen
ThE_EDzondag 6 februari 2005 @ 13:04
Je hebt ook gewoon Indonesische restaurants trouwens...
ThE_EDzondag 6 februari 2005 @ 13:05
quote:
Op zondag 6 februari 2005 12:16 schreef krakkemieke het volgende:

Als je na je reis heimwee krijgt, is er in juni in Den Haag de Pasar Malam, met heel veel lekkere dingen
Er zijn er toch verschillende?
quote:
Op zondag 6 februari 2005 12:23 schreef krakkemieke het volgende:
Wees er vroeg, ivm eventueel parkeren en lange rijen. Je kunt er trouwens wel een dag zoetbrengen. Ik vind het iig helemaal leuk.
Hoezo? Indo's zijn toch altijd te laat
krakkemiekezondag 6 februari 2005 @ 13:22
Er zijn idd verschillende, maar die in Den Haag is gigantisch. Het is een heel dorp!
Het is jammer dat mijn maag een beperkte inhoud heeft, anders zou ik de hele dag kunnen eten
ThE_EDzondag 6 februari 2005 @ 13:50
Gheghe, ik ken het wel van als ik bij de Chinees ben geweest, we hebben hie rin Rotterdam een (paar) vaste die wel goed zijn.
18konijnzondag 6 februari 2005 @ 17:30
Een van de beste dingen die je kunt doen om echt Indonesisch te eten, is gaan eten bij een Padang restaurant. Er staat meestal "Masakan Padang" op, en er staan schalen met eten in de etalage. Je gaat gewoon zitten en dan brengen ze thee, rijst en een hoop schaaltjes met eten. Een rijsttafel dus. Je betaalt alleen voor de schaaltjes die je leeg gegeten hebt. Vlees en vis zijn natuurlijk een stuk duurder dan groentegerechten, maar voor ons nog altijd bespottelijk goedkoop. Wees niet bang dat het onhygienisch is, het is altijd flink gekruid dus bacteriedodend en een Padang restaurant heeft altijd een hoge omloopsnelheid van het eten.
En o ja: je kan altijd extra saus vragen, dat is gratis.
BloodhoundFromHellzondag 6 februari 2005 @ 18:40
^schrijft op! dat klinkt goed! Masakan Padang dus..
Fratzzondag 6 februari 2005 @ 20:42
op bali zou ik je de bebek bali (eend op balinese wijze) en de babi guling (speenvarken) aanraden. hou er wel rekening mee dat je de eend en het varken minimaal een dag vantevoren moet betellen. het speenvarken is voor meerdere personen. verder kent bali een eigen soort saté gemaakt van garnalen, cocos en pepertjes, erg lekker!
BloodhoundFromHellzondag 6 februari 2005 @ 21:10
het waterloopt me in de mond van dit topic!!!
ThE_EDzondag 6 februari 2005 @ 21:29
*idemt BHFH*
Ik ga eens uitzoeken of die indo hier verderop dit ook kan maken
BloodhoundFromHellzondag 6 februari 2005 @ 21:31
http://www.lekkeroosters.nl/lonny.htm

ik heb deze dubbel DVD besteld met bijbehorend kookboek, kan ik alvast wat expirimenteren en indrukken opdoen... ik zie enorm uit naar 23 april! (dan gaat mijn vlucht naar Jakarta)
ThE_EDzondag 6 februari 2005 @ 21:39
Kijk ook eens hier -> http://www.indochef.com/recipes.html
Sjeenzondag 6 februari 2005 @ 21:50
BHFH, jij woont toch in/bij Tongeren tegenwoordig? Dan is Maastricht niet zo'n afstand. In de Rechtstraat (Wijck, het gedeelte tussen het station en de Maas) ligt Gadjah Mas, een supergoed indonesisch restaurant. En recht er tegenover ligt sinds een klein jaar een indonesische traiteur, ook de moeite van het proberen waard!
BloodhoundFromHellzondag 6 februari 2005 @ 21:52
oke bedankt! ga ik wel eens proberen! als ik een leuk iemand mocht vinden die met me wil eten daar ..
krakkemiekezondag 6 februari 2005 @ 21:59
BHFH, ik wil er graag met je eten, als jij een retourtje Maastricht-Utrecht betaalt...... (Utrecht-woonplaats betaal ik zelf wel)
NT-T.BartManzondag 6 februari 2005 @ 22:02
quote:
Op zondag 6 februari 2005 12:59 schreef Lamer_Deluxe het volgende:
[..]

Pas een beetje op met 'pedis' (pittig) eten want daarmee maken die Balinezen geen grappen
Ik vond dat nogal meevallen op Bali. Op Lombok was Pedis veel gevaarlijker, daar het ik zelf een keer een gerecht niet opgegeten (Ajam Pelecing); dat was zo gruwelijk dat ik het niet aandurfde (maag was al een beetje van slag en ik wilde de problemen niet opzoeken)
Martijn_77zondag 6 februari 2005 @ 22:17
quote:
Op zondag 6 februari 2005 13:04 schreef ThE_ED het volgende:
Je hebt ook gewoon Indonesische restaurants trouwens...
Hierin de buurt heb je ook een erg goede zitten.

Zie ook: http://www.rasasenang.nl
Sjeenzondag 6 februari 2005 @ 22:19
quote:
Op zondag 6 februari 2005 21:52 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
oke bedankt! ga ik wel eens proberen! als ik een leuk iemand mocht vinden die met me wil eten daar ..
Wil ik best hoor
BloodhoundFromHellzondag 6 februari 2005 @ 22:54
quote:
Op zondag 6 februari 2005 22:19 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Wil ik best hoor
oke mail me maar ogrv621 at hotmail.com
Lamer_Deluxezondag 6 februari 2005 @ 23:49
quote:
Op zondag 6 februari 2005 22:02 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Ik vond dat nogal meevallen op Bali. Op Lombok was Pedis veel gevaarlijker, daar het ik zelf een keer een gerecht niet opgegeten (Ajam Pelecing); dat was zo gruwelijk dat ik het niet aandurfde (maag was al een beetje van slag en ik wilde de problemen niet opzoeken)
Heheheh, 'Lombok' betekent dan ook 'peper' dus dat geloof ik meteen.

Ik had in Bali een keer garnalen in pittige saus, ik heb die garnalen er voorzichtig uitgevist, maar nog brandde ik alle kanten op. Maar m'n vrouw eet zo pittig dat het af en toe bijna eng is
EternalSolsticemaandag 7 februari 2005 @ 00:25
quote:
Op zondag 6 februari 2005 12:08 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Nu had ik altijd begrepen dat het eten dat wij bij de afhaalchinees voornamelijk uit Indonesië afkomstig is gemengd met de Chinese keuken. Maar gezien de Chinese invloeden en het feit dat het overgrote deel van de Indonesische bevolking moslim is kan ik me voorstellen dat veel gerechten er anders uitzien in Indonesië zelf! . Nog afgezien van al die gerechten die de afhaalchinees niet kan leveren natuurlijk!

Ik heb wel eens het programma "de reistafel" gezien en het water liep me daar in de mond van wat Lonny voor heerlijks maakte op Bali! Wie kan er hier wat namen en gerechten geven die ik daar echt MOET eten en misschien ook wat tips om alvast zelf wat te maken hier?? Het water loopt me nu al in de mond, aangezien ik in april naar Indonesië vertrek!
Wat zit je nou te lullen?
Je weet helemaal niks
Je hebt in Nederland zogenaamde Chinees-Indische of soms Chinees-Indisch-Surinaams wtf dat ook moge zijn (goor dus).
Bij de Chinees krijg je gewoon Chinees eten ok? En soms hebben ze inderdaad wat Indonesische gerechten op de kaart staan.
Dus jij gaat naar Indonesië? Zitten ze echt op te wachten
EternalSolsticemaandag 7 februari 2005 @ 00:27
quote:
Op zondag 6 februari 2005 12:59 schreef Lamer_Deluxe het volgende:
Sate Gule (geitensate met speciale saus)
Sate gule
Rofl, je bedoelt kambing
krakkemiekemaandag 7 februari 2005 @ 00:28
Nee Eternal-S, TS gaat naar indonesie en zit daarop te wachten.
Sterker nog, hij neemt de moeite om zich erop voor te bereiden.
EternalSolsticemaandag 7 februari 2005 @ 00:29
quote:
Op zondag 6 februari 2005 22:02 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Ik vond dat nogal meevallen op Bali. Op Lombok was Pedis veel gevaarlijker, daar het ik zelf een keer een gerecht niet opgegeten (Ajam Pelecing); dat was zo gruwelijk dat ik het niet aandurfde (maag was al een beetje van slag en ik wilde de problemen niet opzoeken)
Denk je dat Pedis een stad is ofzo?
EternalSolsticemaandag 7 februari 2005 @ 00:30
quote:
Op maandag 7 februari 2005 00:28 schreef krakkemieke het volgende:
Nee Eternal-S, TS gaat naar indonesie en zit daarop te wachten.
Sterker nog, hij neemt de moeite om zich erop voor te bereiden.
Ja tuurlijk, Nieuw Guinea
Chinese restaurants zijn Indonesisch
En lang leve het kolonialisme
krakkemiekemaandag 7 februari 2005 @ 00:31
Gule is een stoofschotel met lamsvlees.........
Bestaat er geen sate gule dan?
EternalSolsticemaandag 7 februari 2005 @ 00:32
Iemand die denkt dat Chinese restaurants voornamelijk Indonesische gerechten serveren is niet goed wijs
Denkt de TS dan dat ze in Italiaanse restaurants Japans eten serveren?

Ontopic, probeer eens een INDONESISCH restaurant en selamat makan
EternalSolsticemaandag 7 februari 2005 @ 00:32
quote:
Op maandag 7 februari 2005 00:31 schreef krakkemieke het volgende:
Gule is een stoofschotel met lamsvlees.........
Bestaat er geen sate gule dan?
Inderdaad, en wat denk je zelf? Sate van stoofvlees
Rofl.
krakkemiekemaandag 7 februari 2005 @ 00:33
ES, er is meer dan jouw pijn door het kolonialisme.
EternalSolsticemaandag 7 februari 2005 @ 00:34
Normaal reageren graag.

[ Bericht 94% gewijzigd door Oblivion op 07-02-2005 10:18:37 ]
Marietje_maandag 7 februari 2005 @ 01:10
mhuahahahahahahahha sate gule wat erg
krakkemiekemaandag 7 februari 2005 @ 01:14
ROFL, TS wil juist weten wat echt indisch eten is.
ES, je mag me mailen hoor.
krakkemiekemaandag 7 februari 2005 @ 01:16
Da's wel typisch Marietje......Heb ik net geleerd dat Indo's niet zo heftig reageren.........
Marietje_maandag 7 februari 2005 @ 01:17
quote:
Op maandag 7 februari 2005 01:14 schreef krakkemieke het volgende:
ROFL, TS wil juist weten wat echt indisch eten is.
ES, je mag me mailen hoor.
Echt Indisch eten alsof dat bestaat hehe, de TS heeft het over Indonesisch eten. En dat bestaat ook niet
Met 15.000 eilanden bestaat DE Indonesische keuken niet
krakkemiekemaandag 7 februari 2005 @ 01:20
Nee, natuurlijk niet, maar TS vroeg om lekkere dingen....
BloodhoundFromHellmaandag 7 februari 2005 @ 07:34
quote:
Op maandag 7 februari 2005 00:30 schreef EternalSolstice het volgende:

[..]

Ja tuurlijk, Nieuw Guinea
Chinese restaurants zijn Indonesisch
En lang leve het kolonialisme
goed, ik ben hier ook om te leren, maar als ik op de recente kaart kijk van Indonesië zie ik nog steeds het eiland Nieuw Guinea staan. Het eiland heet nog steeds zo, alleen is het nu gesplitst in een oostelijk deel dat onafhankelijk is en een westelijk deel dat geanexeerd is door Indonesië in de jaren 60.

Verder is me dat van die Cinese restaurants altijd verteld dat het eik Indisch is wat we daar eten!

En kolonialisme heeft slechte kanten en goede kanten. Ik ben de eerste om toe te geven dat de Nederlanders de inlanders daar in bepaalde periodes heel slecht hebben behandeld, wat zeer te betreuren is!! , aan de aan de andere kant hoorde ik gisteren een inlander op atjeh zeggen dat ze de Hollanders zo missen en dat alle huizen DIE op Atjeh nog overeind staan door de Hollanders gebouwd zijn. Ik vind het ook een slechte zaak dat Nederland niet een grote troepenmacht heeft gestuurd om de boel weer op te bouwen in Atjeh.

[ Bericht 5% gewijzigd door BloodhoundFromHell op 07-02-2005 07:42:01 ]
Lamer_Deluxemaandag 7 februari 2005 @ 09:37
quote:
Op maandag 7 februari 2005 00:27 schreef EternalSolstice het volgende:
Sate gule
Rofl, je bedoelt kambing
Sate gule kambing dan.

[ Bericht 16% gewijzigd door Lamer_Deluxe op 07-02-2005 09:53:31 ]
merdekamaandag 7 februari 2005 @ 11:31
quote:
Op zondag 6 februari 2005 12:59 schreef Lamer_Deluxe het volgende:
Terang Bulan (soort dikke pannekoek, met bijvoorbeeld pinda en chocolade, erg zwaar, als tussendoortje)
Jammie, ik krijg nu al honger! Ook al vind ik het bepaald geen tussendoortje, eerder een complete maaltijd.

Mijn moeder zong er vroeger, toen ik nog kind was, weleens een liedje over, herinner ik me
Weet niet meer hoe het ging, maar het was altijd onder het koken.


Enne: het is sateh kambing (sateh) of gulai kambing (gestoofd vlees), zo heb ik het althans geleerd. En dan heb je ook nog kareh kambing geloof ik, maar hoe of wat je dat klaarmaakt weet ik niet.

Ik heb een hele meute kookboeken, maar als ik niet (meer) weet hoe ik iets klaar moet maken kijk ik altijd op www.kokkieblanda.nl , daar staan een heleboel (originele) recepten. En nog handiger: http://users.raketnet.nl/ldekker/frame-lallesstart.htm : tante lenny's kookhoekje.

Mijn favoriete gerecht op dit moment is Dendeng Terik, maar ik heb geen idee of je dat overal kan krijgen. Heerlijk rundvlees, echt om je vingers bij op te eten.

[ Bericht 12% gewijzigd door merdeka op 07-02-2005 11:50:32 (spelvautje) ]
Fratzmaandag 7 februari 2005 @ 11:56
quote:
Op maandag 7 februari 2005 07:34 schreef BloodhoundFromHell het volgende:

[..]

goed, ik ben hier ook om te leren, maar als ik op de recente kaart kijk van Indonesië zie ik nog steeds het eiland Nieuw Guinea staan. Het eiland heet nog steeds zo, alleen is het nu gesplitst in een oostelijk deel dat onafhankelijk is en een westelijk deel dat geanexeerd is door Indonesië in de jaren 60.
Ik weet niet wat voor kaart jij hebt maar het heet Irian Jaya hoor. De Indonesiërs noemen het ook zo. Google anders even op "kaart, Indonesië", dan zie je overal Irian Jaya staan.
(of heb je nog een "nieuwe" kaart uit de koloniaalse tijd? )
Marietje_maandag 7 februari 2005 @ 14:04
quote:
Op maandag 7 februari 2005 11:31 schreef merdeka het volgende:
Enne: het is sateh kambing (sateh) of gulai kambing (gestoofd vlees)
Het is sate en niet sateh, maar verder heb je gelijk

lijkt me ook technisch onmogelijk om sate van stoofvlees te maken hehe, dat valt zo van het stokje af
Marietje_maandag 7 februari 2005 @ 14:06
quote:
Op maandag 7 februari 2005 11:56 schreef Fratz het volgende:

[..]

Ik weet niet wat voor kaart jij hebt maar het heet Irian Jaya hoor. De Indonesiërs noemen het ook zo. Google anders even op "kaart, Indonesië", dan zie je overal Irian Jaya staan.
(of heb je nog een "nieuwe" kaart uit de koloniaalse tijd? )
Inderdaad
quote:
aan de andere kant hoorde ik gisteren een inlander op atjeh zeggen dat ze de Hollanders zo missen en dat alle huizen DIE op Atjeh nog overeind staan door de Hollanders gebouwd zijn
En BHFH noemt Indonesiërsinlanders
En die acehse man zei dat inderdaad de gebouwen die de Nederlanders hadden gebouwd goed zijn, niet dat hij de Nederlands miste.
merdekamaandag 7 februari 2005 @ 14:21
quote:
Op maandag 7 februari 2005 14:04 schreef Marietje_ het volgende:

[..]

Het is sate en niet sateh, maar verder heb je gelijk

lijkt me ook technisch onmogelijk om sate van stoofvlees te maken hehe, dat valt zo van het stokje af
I dunno, ik spreek (moluks) maleis en wij schrijven het altijd zo. Tenminste, zo heb ik het geleerd.
Marietje_maandag 7 februari 2005 @ 14:59
quote:
Op maandag 7 februari 2005 14:21 schreef merdeka het volgende:

[..]

I dunno, ik spreek (moluks) maleis en wij schrijven het altijd zo. Tenminste, zo heb ik het geleerd.
Ok, dat kan ja. In het Indonesisch is het sate. In het Maleis iig Sateh
BloodhoundFromHellmaandag 7 februari 2005 @ 17:36
quote:
Op maandag 7 februari 2005 11:56 schreef Fratz het volgende:

[..]

Ik weet niet wat voor kaart jij hebt maar het heet Irian Jaya hoor. De Indonesiërs noemen het ook zo. Google anders even op "kaart, Indonesië", dan zie je overal Irian Jaya staan.
(of heb je nog een "nieuwe" kaart uit de koloniaalse tijd? )
als je nu eens leest wat ik schrijf. Nieuw guinea is het HELE eiland, de Indonesische helft van het eiland heet tegenwoordig West Papoea (was tot 2000 Irian Jaya, dus wie loopt er nou achter! ) , en het oostelijk deel heet Papoea nieuw Guinea.


http://www.peakbagger.com/range.aspx?rid=70

[ Bericht 4% gewijzigd door BloodhoundFromHell op 07-02-2005 17:44:41 ]
Marietje_maandag 7 februari 2005 @ 18:15
quote:
Op maandag 7 februari 2005 17:36 schreef BloodhoundFromHell het volgende:

[..]

als je nu eens leest wat ik schrijf. Nieuw guinea is het HELE eiland, de Indonesische helft van het eiland heet tegenwoordig West Papoea (was tot 2000 Irian Jaya, dus wie loopt er nou achter! ) , en het oostelijk deel heet Papoea nieuw Guinea.
[afbeelding]

http://www.peakbagger.com/range.aspx?rid=70
Maar jij had het over Indonesië, dus
Maargoed, ik vind je behoorlijk triest. Ik neem je niet eens serieus, het over inlanders hebben
Wat denk je nou wel niet? En denken dat je bij de Chinees voornamelijk Indonesisch eten krijgt
Mensen zoals jij moeten gewoon thuis blijven en friet eten

Zo net lekker sambal goreng buncis gemaakt, en s.g. telor en lekker wat udang erbij gedaan lekker met wat nasi putih mmmmmmmmmmmmmmmmmm en gister heb ik heerlijk ayam bakar gemaakt en gado2 lekker bir bintang erbij mmmmm
Deze zomer weer lekker naar Indonesië, lekker naar Sumatra
BloodhoundFromHellmaandag 7 februari 2005 @ 18:59
"inlander" is absoluut niet denigrerend, maar is een gewone Nederlandse term voor "local" dat tegenwoordig zo populair is. En feit is dat Indische gerechten bij de Chinees de hoofdmoot van de gerechten vormen.

Thuis blijven?? frieten eten??? ik dacht het niet!

Maar de laatste paragraaf klinkt wel weer goed.!
BBQ-kipmaandag 7 februari 2005 @ 19:26
Marietje_ doe eens even rustig joh, BHFH vraagt gewoon wat dingen... dat mag toch gewoon?
Of moet de gemiddelde Nederlander alle Indonesische gerechten, plaatsnamen en de complete historie uit zijn hoofd kennen?
Kom op zeg, doe even normaal. En die smiley van je wordt ook irritant als je die 40 keer in elke post gebruikt....

En dit is tevens een TVP, want Indonesisch eten = jammie
Marietje_dinsdag 8 februari 2005 @ 20:09
quote:
Op maandag 7 februari 2005 19:26 schreef BBQ-kip het volgende:
Marietje_ doe eens even rustig joh, BHFH vraagt gewoon wat dingen... dat mag toch gewoon?
Of moet de gemiddelde Nederlander alle Indonesische gerechten, plaatsnamen en de complete historie uit zijn hoofd kennen?
Kom op zeg, doe even normaal. En die smiley van je wordt ook irritant als je die 40 keer in elke post gebruikt....

En dit is tevens een TVP, want Indonesisch eten = jammie
Ik doe helemaal niet rustig als je TS zegt dat je bij de Chinees voornamelijk Indonesische gerechten krijgt
En ik had commentaar op 1 poster wiens vrouw Indonesisch is en dan gewoon zegt dat hij sate gule lekker vindt, terwijl als je een Indonesische vrouw hebt je wel moet weten dat je van gule geen sate kan maken. Verder had ik commentaar op een Molukker die MIJ verbeterde en zei dat het sateh is, terwijl dit in het Indonesisch niet zo is.
Kortom, ik heb helemaal geen commentaar op de gemiddelde Nederlander, maar ik verwacht wel van de gemiddelde Nederlander dat ie niet denkt dat je bij de Italiaan voornamelijk Japans krijgt en bij de Chinees voornamelijk Indonesisch eten
En wat ik al helemaal vervelend vind is dat de TS het heel neerbuigend over inlanders heeft. Ik noem hem toch ook geen kolonisator?

En inderdaad 'Indonesisch' eten is heerlijk *werkt een prakje nasi kuning (gele rijst) met sate kambing (geit) naar binnen*
Marietje_dinsdag 8 februari 2005 @ 20:16
quote:
Op maandag 7 februari 2005 18:59 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
"inlander" is absoluut niet denigrerend, maar is een gewone Nederlandse term voor "local" dat tegenwoordig zo populair is. En feit is dat Indische gerechten bij de Chinees de hoofdmoot van de gerechten vormen.

Thuis blijven?? frieten eten??? ik dacht het niet!

Maar de laatste paragraaf klinkt wel weer goed.!
Het is wel denigrerend. Dat het voor jou een andere connotatie heeft, betekent niet dat je dat woord zomaar kan gebruiken.
Het is helemaal geen feit dat 'Indische' gerechten bij de Chinees de hoofdmoot van de gerechten vormen, hoe kom je erbij? Ik weet niet in wat voor tenten jij komt, maar waarschijnlijk denk je gewoon dat alles hetzelfde is ofzo.
Zelfs in een Chinees-Indisch restaurant staan er meestal meer Chinese gerechten op de kaart. En bij een Indonesisch restaurant krijg je gewoon Indonesisch eten.

Ja, als je denkt dat je bij de Chinees Indonesisch eten krijgt, dan moet je gewoon friet eten.
*neemt nog een bir Bintang*
Lamer_Deluxedonderdag 10 februari 2005 @ 00:04
quote:
Op maandag 7 februari 2005 11:31 schreef merdeka het volgende:
Enne: het is sateh kambing (sateh) of gulai kambing (gestoofd vlees), zo heb ik het althans geleerd. En dan heb je ook nog kareh kambing geloof ik, maar hoe of wat je dat klaarmaakt weet ik niet.
Volgens Google bestaat Sate Gule Kambing wel degelijk (Sate Gulai Kambing ook, maar dat geeft iets minder hits).
Lamer_Deluxedonderdag 10 februari 2005 @ 00:05
quote:
Op dinsdag 8 februari 2005 20:16 schreef Marietje_ het volgende:
*neemt nog een bir Bintang*
Wat overigens gewoon bij Heineken wordt gebrouwen