Martijn_77 | zondag 30 januari 2005 @ 14:05 |
Ingrediënten: 1 kg varkenskop (wangen) 200 gram varkenstong 100 gram varkenshart 200 gram zwoerd 2 liter water 3 stuks laurierblad 10 gr peperkorrels 5 gram zout 10 gram nootmuskaat 150 cc azijn. Bereidingswijze: Varkenskop, tong en hart opzetten met heet water. Laurier, peperkorrels en zout toevoegen. Aan de kook brengen en ongeveer 5 uur latentrekken. Vervolgens vlees en zwoerd van de botten halen en samen met hart en tong door de gehaktmolen of keukenmachine doen en fijn malen. Het overgebleven vocht zeven en bij het gemalen vlees doen. Deze massa, onder voortdurend roeren, aan de kook brengen, goed doorlaten koken!!! Het geheel op smaak brengen met nootmuskaat azijn en zout. Het geheel nogmaals goed doorkoken, in een vorm doen en af laten koelen. Of je koopt het hier in Brabant gewoon in de supermarkt lekker op de boterham of bij een stamppot!! ![]() | |
Martijn_77 | zondag 30 januari 2005 @ 14:06 |
Nog meer zult liefhebbers hier? | |
Drive-r | zondag 30 januari 2005 @ 16:29 |
Ja, net een onsje gehaald bij de slager... hij had hier zelfs balkenbrij liggen, lekker met appeltjes! | |
D-Devil | zondag 30 januari 2005 @ 17:02 |
De ingrediënten liegen er niet om, vraag me af of ik het lekker zou vinden namelijk. | |
Bigs | zondag 30 januari 2005 @ 17:08 |
Nu snap ik waarom ik het zo smerig vind! ![]() Balkenbrij is trouwens wel lekker ja ![]() | |
Plunderbunny | zondag 30 januari 2005 @ 18:21 |
Mmmmmmm......... Balkebrij heb ik niet meer gegeten sinds ik op mijn vierde jaar mezelf er van overtuigd had dat het gemaakt was van ezels... Zal m'n oma weer eens vragen om het te maken! | |
Martijn_77 | zondag 30 januari 2005 @ 22:25 |
quote:Zou je haar ook eens het recept kunnen vragen ben al lang opzoek naar een goed recept voor Balkenbrij | |
Plunderbunny | zondag 30 januari 2005 @ 23:48 |
quote:tuurlijk. Al weet ik niet of het lekker is hoor. haar koken is vooral functioneel door haar jeugd op de boerderij waar niets verspild mocht worden en te veel kruiden niet nodig werd geacht. Ik vind het heerlijk, alles zo simpel, maar da's ook maar net waar je mee op groeit ![]() | |
Killer_Mom | maandag 31 januari 2005 @ 00:57 |
Zult! .......als kind was ik er gek op, tot ik thuis zag wat er in die pan zat, in mijn ogen afval, wat me aankeek, * rill * net zo als met balkenbrij, en bloedworst. echt jaren lang niet gegeten, ik ging over op frikkandekken, save food ![]() nu koop ik t wel bij de slager, 2 keer per jaar, maar bij mijn ouders bedank ik ervoor, onzin natuurlijk, maar die varkenskop , en die emmers met bloed die ik toen zag, nee dank je, maar t is zo lekker. of toppic, mijn ouders maken nog ieder jaar zelf zuurkool., en lekker! | |
RaisinGirl | maandag 31 januari 2005 @ 08:55 |
Waarom mensen dit lekker vinden, is mij een raadsel. | |
Libris | maandag 31 januari 2005 @ 10:59 |
quote:Hmmmz, pas geleden voor de eerste keer op, mijn moeder wilde al niet zeggen wat erin zat ![]() Ach, ik vond het lekker, zou het zo weer eten ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 1 februari 2005 @ 20:25 |
quote:Dan hoop ik dat het recept op het recept lijkt van mij oma wat zij helaas nooit met mij heeft gedeeld. Dat was simpel maar o zo lekker!!! ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 1 februari 2005 @ 20:27 |
quote:Ooit geproefd? Dan weet je waarom!! | |
lj_lightning | dinsdag 1 februari 2005 @ 20:28 |
balkenbrij is heerlijk (uit de oven met suiker ![]() ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 2 februari 2005 @ 23:15 |
quote:Balkenbrij met suiker? Ken het alleen met mayo en ketchup | |
Killer_Mom | donderdag 3 februari 2005 @ 00:25 |
ik vraag mijn mom wel wat ze erin stopte, in Bloedworst, en Balkenbrij, of zult. je hoort er van, als t tenminste niet te go......is | |
lj_lightning | donderdag 3 februari 2005 @ 08:15 |
quote:ja ![]() ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 5 februari 2005 @ 12:18 |
quote:Gaan inderdaad best razige ingredienten in is namelijk allemaal gebasseerd op slachtafval | |
Bigs | zaterdag 5 februari 2005 @ 13:01 |
quote:Hmm.. ik eet gewoon grijze balkenbrij op wit brood, zonder iets.. heerlijk ![]() | |
Martijn_77 | zondag 6 februari 2005 @ 10:46 |
quote:Grijze balkenbrij? Heb je dan nog verschillende soorten? | |
Bigs | zondag 6 februari 2005 @ 17:25 |
Yup.. grijze en rode geloof ik. Die rode zitten wat meer of andere kruiden doorheen. | |
Killer_Mom | maandag 7 februari 2005 @ 00:35 |
quote:de reden dat ik t nu wel eet is dat dit gemaakt wordt van zuiver slachtvlees, tenminste toen nog, dus ik weet ook niet wat ik eet, ongeveer wel, de slager hier maakt t zelf, je kunt ook in zijn keuken kijken, en ik ben er vaak te vinden, wel netjes aan de andere kant, als waar hij bezig is, maar je kunt uitzoeken wat je wil, en hij gaat tekeer met een heel groot mes. zult en bloedworst is ook niet iedere dag te koop, nu is slacht af-valvlees iets heel anders, zie de keuringsdienst van waren. | |
Martijn_77 | zaterdag 12 februari 2005 @ 00:30 |
quote:Verkoopt die slager ook eigen gemaakte zult? Want dat is vaak beter dan al die fabriekszooi | |
Killer_Mom | zaterdag 12 februari 2005 @ 01:13 |
quote:of hij alles zelf maakt weet ik niet, ik denk dat dat ook niet kan, hij heeft zijn eigen slagerij binnen een supermarkt. dus..... | |
YPPY | woensdag 16 februari 2005 @ 11:57 |
Wij haalden het altijd in de supermarkt, ik geloof niet dat iemand in mijn familie het zelf maakte. Nu ik de ingredienten zie, snap ik ook waarom. Ik weet niet of ik het nu nog durf te eten. | |
Chielus | woensdag 16 februari 2005 @ 12:12 |
Das lang geleden dat ik dat op heb, ik vond het vtoeger altijd superlekker, moet het binnenkort weer eens kopen. Wat is het verschil tussen de grijze en roze zult? | |
Martijn_77 | woensdag 16 februari 2005 @ 21:35 |
quote:Die rode is echte brabantse varkenszult en die grijze is geloof ik zure zult. Bedoel je die zult in die bakjes van Merkxs uit Kaatsheuvel? Want die zijn echt ![]() ![]() | |
Killer_Mom | donderdag 17 februari 2005 @ 00:14 |
zult is ook streekgebonden, bij ons, t recept, misschien vandaar die kleur. en nee, de slager krijgt hier ook halve varkens /runderen, enzo aangeleverd, geen emmers bloed om balkenbrij te maken. zult ook niet. niet dat je daar bloed voor nodig hebt, maar hij maakt t niet zelf. dussssss.... en mijn mom koopt t ook bij de slager, een paar keer per jaar. ze is vandaag 80 geworden ! ...hoera, in goede gezondheid, wel zonder zult en balkenbrij, te vet, ze lag dubbel toen ik om t recept vroeg, ik balen, ze zei, dat wil je niet meer maken, je zou over je nek gaan. ze begon optenoemen wat er in bloedworst gaat, ik ben geen watje, maar, laatmaar. | |
krakkemieke | donderdag 17 februari 2005 @ 01:11 |
Chielus: Ik weet het niet zeker, maar hier mijn idee. Over het algemeen is het verschil tussen roze en grijs in vleeswaar, het kleurzout. Als je in een biologische slagerij ham koopt, is het ook niet zo roze. Dat kleurzout zorgt, dat het vlees roze blijft. Het is geen verschil in kwaliteit IMHO. | |
roofless | donderdag 17 februari 2005 @ 09:00 |
Als je in de Elzas of het Schwarzwald komt, probeer dan ook eens Presskopf. Da's de Duitse variant op zult en wordt daar ook in restaurants geserveerd. Ik heb eens een heeeel lekkere presskopf op in Selestat (Elzas). Aanrader! | |
Killer_Mom | zaterdag 19 februari 2005 @ 00:56 |
in Engeland heet t Black Pudding, bloedworst worrstjes., gezien op discovery, die engelse nerd die boer werd., leuk programma, | |
Martijn_77 | zaterdag 19 februari 2005 @ 11:56 |
quote:Presskopf hebben ze hier in de zomer weleens als vleeswaren voor op je boterham. Is iid wel erg lekker | |
Gellius | dinsdag 22 februari 2005 @ 10:29 |
Erg lekker inderdaad, maar het lekkerste was de grijze presswurst die ik ooit in Sudetenland voorgeschoteld kreeg. ![]() | |
Martijn_77 | maandag 28 maart 2005 @ 21:53 |
quote:Heeft iemand daar misschien een recept van? | |
Killer_Mom | dinsdag 29 maart 2005 @ 00:46 |
quote:met google kom ik op jouw post uit..gaaf ![]() dus jij moet t weten ...... | |
Martijn_77 | dinsdag 29 maart 2005 @ 22:27 |
quote:Oeps ![]() | |
Killer_Mom | woensdag 30 maart 2005 @ 00:32 |
quote:jij bent echt een knuffeltje. best lief. je krijgt Google van mij ....kadootje. wel gebruiken he? . ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 3 juni 2005 @ 10:15 |
Slachtafval is hetgeen wat je weggooit. Kopvlees, Orgaanvlees, ja zelfs darmen zijn te gebruiken als je ze goed spoelt. Het staat je vrij het niet lekker te vinden, maar afval is het niet. | |
Drive-r | vrijdag 3 juni 2005 @ 12:10 |
quote:Totaal off-topic, maar je bent er weer ![]() | |
Gellius | vrijdag 3 juni 2005 @ 21:26 |
quote:Of een adresje waar het te halen valt. In Amsterdam bij voorkeur. |