FOK!forum / Culinesse à gogo / Brabantse (Zure) Zult
Martijn_77zondag 30 januari 2005 @ 14:05
Ingrediënten:
1 kg varkenskop (wangen)
200 gram varkenstong
100 gram varkenshart
200 gram zwoerd
2 liter water
3 stuks laurierblad
10 gr peperkorrels
5 gram zout
10 gram nootmuskaat
150 cc azijn.

Bereidingswijze:
Varkenskop, tong en hart opzetten met heet water. Laurier, peperkorrels en zout toevoegen. Aan de kook brengen en ongeveer 5 uur latentrekken. Vervolgens vlees en zwoerd van de botten halen en samen met hart en tong door de gehaktmolen of keukenmachine doen en fijn malen. Het overgebleven vocht zeven en bij het gemalen vlees doen. Deze massa, onder voortdurend roeren, aan de kook brengen, goed doorlaten koken!!! Het geheel op smaak brengen met nootmuskaat azijn en zout. Het geheel nogmaals goed doorkoken, in een vorm doen en af laten koelen.


Of je koopt het hier in Brabant gewoon in de supermarkt lekker op de boterham of bij een stamppot!!
Martijn_77zondag 30 januari 2005 @ 14:06
Nog meer zult liefhebbers hier?
Drive-rzondag 30 januari 2005 @ 16:29
Ja, net een onsje gehaald bij de slager... hij had hier zelfs balkenbrij liggen, lekker met appeltjes!
D-Devilzondag 30 januari 2005 @ 17:02
De ingrediënten liegen er niet om, vraag me af of ik het lekker zou vinden namelijk.
Bigszondag 30 januari 2005 @ 17:08
Nu snap ik waarom ik het zo smerig vind! Mijn broer en moeder zijn er gek op, ik vind het maar niks.

Balkenbrij is trouwens wel lekker ja zag het laatst zelfs bij de C1000 liggen
Plunderbunnyzondag 30 januari 2005 @ 18:21
Mmmmmmm.........
Balkebrij heb ik niet meer gegeten sinds ik op mijn vierde jaar mezelf er van overtuigd had dat het gemaakt was van ezels...
Zal m'n oma weer eens vragen om het te maken!
Martijn_77zondag 30 januari 2005 @ 22:25
quote:
Op zondag 30 januari 2005 18:21 schreef Plunderbunny het volgende:
Mmmmmmm.........
Balkebrij heb ik niet meer gegeten sinds ik op mijn vierde jaar mezelf er van overtuigd had dat het gemaakt was van ezels...
Zal m'n oma weer eens vragen om het te maken!
Zou je haar ook eens het recept kunnen vragen ben al lang opzoek naar een goed recept voor Balkenbrij
Plunderbunnyzondag 30 januari 2005 @ 23:48
quote:
Op zondag 30 januari 2005 22:25 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Zou je haar ook eens het recept kunnen vragen ben al lang opzoek naar een goed recept voor Balkenbrij
tuurlijk. Al weet ik niet of het lekker is hoor. haar koken is vooral functioneel door haar jeugd op de boerderij waar niets verspild mocht worden en te veel kruiden niet nodig werd geacht. Ik vind het heerlijk, alles zo simpel, maar da's ook maar net waar je mee op groeit
Killer_Mommaandag 31 januari 2005 @ 00:57
Zult! .......als kind was ik er gek op, tot ik thuis zag wat er in die pan zat, in mijn ogen afval, wat me aankeek, * rill *
net zo als met balkenbrij, en bloedworst.
echt jaren lang niet gegeten, ik ging over op frikkandekken, save food
nu koop ik t wel bij de slager, 2 keer per jaar,
maar bij mijn ouders bedank ik ervoor, onzin natuurlijk, maar die varkenskop , en die emmers met bloed die ik toen zag, nee dank je, maar t is zo lekker.

of toppic, mijn ouders maken nog ieder jaar zelf zuurkool., en lekker!
RaisinGirlmaandag 31 januari 2005 @ 08:55
Waarom mensen dit lekker vinden, is mij een raadsel.
Librismaandag 31 januari 2005 @ 10:59
quote:
Op maandag 31 januari 2005 08:55 schreef RaisinGirl het volgende:
Waarom mensen dit lekker vinden, is mij een raadsel.
Hmmmz, pas geleden voor de eerste keer op, mijn moeder wilde al niet zeggen wat erin zat

Ach, ik vond het lekker, zou het zo weer eten
Martijn_77dinsdag 1 februari 2005 @ 20:25
quote:
Op zondag 30 januari 2005 23:48 schreef Plunderbunny het volgende:

[..]

tuurlijk. Al weet ik niet of het lekker is hoor. haar koken is vooral functioneel door haar jeugd op de boerderij waar niets verspild mocht worden en te veel kruiden niet nodig werd geacht. Ik vind het heerlijk, alles zo simpel, maar da's ook maar net waar je mee op groeit
Dan hoop ik dat het recept op het recept lijkt van mij oma wat zij helaas nooit met mij heeft gedeeld.

Dat was simpel maar o zo lekker!!!
Martijn_77dinsdag 1 februari 2005 @ 20:27
quote:
Op maandag 31 januari 2005 08:55 schreef RaisinGirl het volgende:
Waarom mensen dit lekker vinden, is mij een raadsel.
Ooit geproefd? Dan weet je waarom!!
lj_lightningdinsdag 1 februari 2005 @ 20:28
balkenbrij is heerlijk (uit de oven met suiker ) ik heb Zult nog nooit op... lijkt me wel leuk om eens te proberen
Martijn_77woensdag 2 februari 2005 @ 23:15
quote:
Op dinsdag 1 februari 2005 20:28 schreef lj_lightning het volgende:
balkenbrij is heerlijk (uit de oven met suiker ) ik heb Zult nog nooit op... lijkt me wel leuk om eens te proberen
Balkenbrij met suiker?

Ken het alleen met mayo en ketchup
Killer_Momdonderdag 3 februari 2005 @ 00:25
ik vraag mijn mom wel wat ze erin stopte, in Bloedworst, en Balkenbrij, of zult.
je hoort er van, als t tenminste niet te go......is
lj_lightningdonderdag 3 februari 2005 @ 08:15
quote:
Op woensdag 2 februari 2005 23:15 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Balkenbrij met suiker?

Ken het alleen met mayo en ketchup
ja zo ken ik het eik alleen nog nooit met iets anders gedaan... met suiker is het iig erg lekker
Martijn_77zaterdag 5 februari 2005 @ 12:18
quote:
Op donderdag 3 februari 2005 00:25 schreef Killer_Mom het volgende:
ik vraag mijn mom wel wat ze erin stopte, in Bloedworst, en Balkenbrij, of zult.
je hoort er van, als t tenminste niet te go......is
Gaan inderdaad best razige ingredienten in is namelijk allemaal gebasseerd op slachtafval
Bigszaterdag 5 februari 2005 @ 13:01
quote:
Op woensdag 2 februari 2005 23:15 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Balkenbrij met suiker?

Ken het alleen met mayo en ketchup
Hmm.. ik eet gewoon grijze balkenbrij op wit brood, zonder iets.. heerlijk Het lijkt me niks met mayo en ketchup eigenlijk
Martijn_77zondag 6 februari 2005 @ 10:46
quote:
Op zaterdag 5 februari 2005 13:01 schreef Bigs het volgende:

[..]

Hmm.. ik eet gewoon grijze balkenbrij op wit brood, zonder iets.. heerlijk Het lijkt me niks met mayo en ketchup eigenlijk
Grijze balkenbrij? Heb je dan nog verschillende soorten?
Bigszondag 6 februari 2005 @ 17:25
Yup.. grijze en rode geloof ik. Die rode zitten wat meer of andere kruiden doorheen.
Killer_Mommaandag 7 februari 2005 @ 00:35
quote:
Op zaterdag 5 februari 2005 12:18 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Gaan inderdaad best razige ingredienten in is namelijk allemaal gebasseerd op slachtafval
de reden dat ik t nu wel eet is dat dit gemaakt wordt van zuiver slachtvlees, tenminste toen nog,
dus ik weet ook niet wat ik eet, ongeveer wel, de slager hier maakt t zelf, je kunt ook in zijn keuken kijken, en ik ben er vaak te vinden, wel netjes aan de andere kant, als waar hij bezig is, maar je kunt uitzoeken wat je wil, en hij gaat tekeer met een heel groot mes.
zult en bloedworst is ook niet iedere dag te koop,
nu is slacht af-valvlees iets heel anders, zie de keuringsdienst van waren.
Martijn_77zaterdag 12 februari 2005 @ 00:30
quote:
Op maandag 7 februari 2005 00:35 schreef Killer_Mom het volgende:

[..]

de reden dat ik t nu wel eet is dat dit gemaakt wordt van zuiver slachtvlees, tenminste toen nog,
dus ik weet ook niet wat ik eet, ongeveer wel, de slager hier maakt t zelf, je kunt ook in zijn keuken kijken, en ik ben er vaak te vinden, wel netjes aan de andere kant, als waar hij bezig is, maar je kunt uitzoeken wat je wil, en hij gaat tekeer met een heel groot mes.
zult en bloedworst is ook niet iedere dag te koop,
nu is slacht af-valvlees iets heel anders, zie de keuringsdienst van waren.
Verkoopt die slager ook eigen gemaakte zult? Want dat is vaak beter dan al die fabriekszooi
Killer_Momzaterdag 12 februari 2005 @ 01:13
quote:
Op zaterdag 12 februari 2005 00:30 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Verkoopt die slager ook eigen gemaakte zult? Want dat is vaak beter dan al die fabriekszooi
of hij alles zelf maakt weet ik niet, ik denk dat dat ook niet kan, hij heeft zijn eigen slagerij binnen een supermarkt. dus.....
YPPYwoensdag 16 februari 2005 @ 11:57
Wij haalden het altijd in de supermarkt, ik geloof niet dat iemand in mijn familie het zelf maakte. Nu ik de ingredienten zie, snap ik ook waarom. Ik weet niet of ik het nu nog durf te eten.
Chieluswoensdag 16 februari 2005 @ 12:12
Das lang geleden dat ik dat op heb, ik vond het vtoeger altijd superlekker, moet het binnenkort weer eens kopen. Wat is het verschil tussen de grijze en roze zult?
Martijn_77woensdag 16 februari 2005 @ 21:35
quote:
Op woensdag 16 februari 2005 12:12 schreef Chielus het volgende:
Das lang geleden dat ik dat op heb, ik vond het vtoeger altijd superlekker, moet het binnenkort weer eens kopen. Wat is het verschil tussen de grijze en roze zult?
Die rode is echte brabantse varkenszult en die grijze is geloof ik zure zult. Bedoel je die zult in die bakjes van Merkxs uit Kaatsheuvel? Want die zijn echt
Killer_Momdonderdag 17 februari 2005 @ 00:14
zult is ook streekgebonden, bij ons, t recept, misschien vandaar die kleur.

en nee, de slager krijgt hier ook halve varkens /runderen, enzo aangeleverd, geen emmers bloed om balkenbrij te maken. zult ook niet. niet dat je daar bloed voor nodig hebt, maar hij maakt t niet zelf.
dussssss....

en mijn mom koopt t ook bij de slager, een paar keer per jaar. ze is vandaag 80 geworden ! ...hoera, in goede gezondheid, wel zonder zult en balkenbrij, te vet,

ze lag dubbel toen ik om t recept vroeg, ik balen, ze zei, dat wil je niet meer maken, je zou over je nek gaan. ze begon optenoemen wat er in bloedworst gaat, ik ben geen watje, maar, laatmaar.
krakkemiekedonderdag 17 februari 2005 @ 01:11
Chielus: Ik weet het niet zeker, maar hier mijn idee.
Over het algemeen is het verschil tussen roze en grijs in vleeswaar, het kleurzout. Als je in een biologische slagerij ham koopt, is het ook niet zo roze. Dat kleurzout zorgt, dat het vlees roze blijft. Het is geen verschil in kwaliteit IMHO.
rooflessdonderdag 17 februari 2005 @ 09:00
Als je in de Elzas of het Schwarzwald komt, probeer dan ook eens Presskopf. Da's de Duitse variant op zult en wordt daar ook in restaurants geserveerd.
Ik heb eens een heeeel lekkere presskopf op in Selestat (Elzas). Aanrader!
Killer_Momzaterdag 19 februari 2005 @ 00:56
in Engeland heet t Black Pudding, bloedworst worrstjes.,
gezien op discovery, die engelse nerd die boer werd.,
leuk programma,
Martijn_77zaterdag 19 februari 2005 @ 11:56
quote:
Op donderdag 17 februari 2005 09:00 schreef roofless het volgende:
Als je in de Elzas of het Schwarzwald komt, probeer dan ook eens Presskopf. Da's de Duitse variant op zult en wordt daar ook in restaurants geserveerd.
Ik heb eens een heeeel lekkere presskopf op in Selestat (Elzas). Aanrader!
Presskopf hebben ze hier in de zomer weleens als vleeswaren voor op je boterham. Is iid wel erg lekker
Gelliusdinsdag 22 februari 2005 @ 10:29
Erg lekker inderdaad, maar het lekkerste was de grijze presswurst die ik ooit in Sudetenland voorgeschoteld kreeg. .
Martijn_77maandag 28 maart 2005 @ 21:53
quote:
Op dinsdag 22 februari 2005 10:29 schreef Gellius het volgende:
Erg lekker inderdaad, maar het lekkerste was de grijze presswurst die ik ooit in Sudetenland voorgeschoteld kreeg. .
Heeft iemand daar misschien een recept van?
Killer_Momdinsdag 29 maart 2005 @ 00:46
quote:
Op maandag 28 maart 2005 21:53 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Heeft iemand daar misschien een recept van?
met google kom ik op jouw post uit..gaaf
dus jij moet t weten ......
Martijn_77dinsdag 29 maart 2005 @ 22:27
quote:
Op dinsdag 29 maart 2005 00:46 schreef Killer_Mom het volgende:

[..]

met google kom ik op jouw post uit..gaaf
dus jij moet t weten ......
Oeps zal morgen eens het kookboek er op naslaan
Killer_Momwoensdag 30 maart 2005 @ 00:32
quote:
Op dinsdag 29 maart 2005 22:27 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Oeps zal morgen eens het kookboek er op naslaan
jij bent echt een knuffeltje. best lief.
je krijgt Google van mij ....kadootje.
wel gebruiken he?
.
Pietverdrietvrijdag 3 juni 2005 @ 10:15
Slachtafval is hetgeen wat je weggooit.
Kopvlees, Orgaanvlees, ja zelfs darmen zijn te gebruiken als je ze goed spoelt.
Het staat je vrij het niet lekker te vinden, maar afval is het niet.
Drive-rvrijdag 3 juni 2005 @ 12:10
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Slachtafval is hetgeen wat je weggooit.
Kopvlees, Orgaanvlees, ja zelfs darmen zijn te gebruiken als je ze goed spoelt.
Het staat je vrij het niet lekker te vinden, maar afval is het niet.
Totaal off-topic, maar je bent er weer
Gelliusvrijdag 3 juni 2005 @ 21:26
quote:
Op maandag 28 maart 2005 21:53 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Heeft iemand daar misschien een recept van?
Of een adresje waar het te halen valt. In Amsterdam bij voorkeur.