abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_24829209
Teveel werk.
"Ik heb geen tijd voor leuk,... ik maak alleen tijd voor episch! - Chocobo
  zondag 30 januari 2005 @ 10:21:34 #77
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_24829277
TS

Spekkoek is zo lekker!
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_24829653
Leuk gedaan, met de foto's zo...
Spekkoek is zo lekker op z'n tijd..

Ben benieuwd naar het resultaat.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_24829903
Spekkoek
  zondag 30 januari 2005 @ 12:00:54 #80
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_24830423
Spekkoek is erg lekker maar het is zo'n werk om het zelf te maken.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Moderator zondag 30 januari 2005 @ 12:48:25 #81
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24831130


et voila

Het overal helemaal gelijk maken van de laagjes is de moeilijkheid, maar ik ben tevreden zo en hij is erg lekker !!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 30 januari 2005 @ 14:33:52 #82
34726 Fratz
Max
pi_24832806
wauw!!

ik krijg er echt zin in!!
volgende week ook maar eentje maken!
There are no secrets in life, just hidden truths that lie beneath the surface.
pi_24833490
quote:
Op zaterdag 29 januari 2005 23:39 schreef hassanjassan het volgende:
djkoelkast:

De naam spekkoek komt van de doorsnede van spek, waar je dus van die laagjes ziet
da's dus gewoon onzin: spekkoek is een afkorting van spek is een afkorting van speculaas, de gebruikte kruiden noem je samen namelijk speculaas-kruiden.


trouwens wel heel erg lekker ja, en lastig en tijdrovend maar ga het binnekort ook is proberen
  zondag 30 januari 2005 @ 15:52:46 #84
107004 Leep
of wel natuurlijk
pi_24834052
mamma deed dat vroeger nog wel eens toen ze nog huisvrouw was

Stond ze hele middag in de keuken, langer dan 1,5 uur hoor.
of niet natuurlijk
  Moderator zondag 30 januari 2005 @ 15:55:48 #85
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24834096
De tijd dat het duurt hangt echt af van hoe je het maakt en hoe veel je maakt etc.

en deze kruiden zijn geen speculaaskruiden hoor, in ieder geval niet hetzelfde als je in de winkel kunt kopen, daar zitten andere kruiden in andere hoeveelheden in.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 30 januari 2005 @ 16:01:53 #86
107004 Leep
of wel natuurlijk
pi_24834197
jah ze maakte de laagjes ook wat dunner en de koek hoger

Er moet idd geen speculaas kruiden in hoor

Owh en die chocolade/vanille koeken moeten ook verboden worden wat zijn die vies zeg :p
of niet natuurlijk
  Moderator zondag 30 januari 2005 @ 16:12:34 #87
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24834419
Speculaaskruiden:

gemberpoeder, kaneel, kardemon, koriander en gemalen kruidnagels

Spekkoek:

Kaneel, kardemom, nootmuskaat, gemalen kruidnagels en anijs

gaat echt heel anders smaken hoor

je hebt overigens ook nog koekkruiden, maar dat zijn speculaaskruiden alleen dan zonder de kruidnagels.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zondag 30 januari 2005 @ 16:16:47 #88
7074 moussy
kuttekop
pi_24834482
dat ga ik ook een keer maken!!
Je zou er haast een boek over schrijven!
  zondag 30 januari 2005 @ 16:21:10 #89
43790 IJzercookie
De specialiteit uit Vld
pi_24834571
Super zeg! Ik was altijd al benieuwd hoe dat nou gedaan werd. Ik wist er wel iets van, maar nu is het me helemaal duidelijk!
That's the way the cookie crumbles
pi_24844194
quote:
Op zondag 30 januari 2005 16:21 schreef IJzercookie het volgende:
Super zeg! Ik was altijd al benieuwd hoe dat nou gedaan werd. Ik wist er wel iets van, maar nu is het me helemaal duidelijk!
Krijg er honger van

Het is trouwens heel laat en ik kan de slaap niet vatten, dus ik zat het beetje hardop op te lezen in mezelf en neem me niet kwalijk dat ik enorm moest lachen om het zinnetje scheid de eieren, haha, moet er nog steeds om lachen
pi_24847064
Spekkoek
• Kaneel 25gr
• Kardemom 5gr
• Foelie 5gr
• Anijs blokjes 2gr
• Room 100gr
• Kruidnagel 20st
• Eiwitten 6st
• Eigeel 6st
• Roomboter 500gr
• Basterdsuiker 250gr
• Bloem 100gr

• Specerijen en anijs fijn maken
• Kook de room met de kruidnagels en laat deze 10 min trekken
• Sla de eiwit schuimig
• Sla de eidooiers wit
• Meng de boter, basterdsuiker en de bloem en voeg de kruidnagelroom toe
• Eerste de eidooier erbij dan het eiwit
• Deel de massa in tweeen
• En voeg dan 1 deel aan de specerijen toe
• Strijk eerst een dun laagje zonder de kruiden op de bodem van het bakblik met vetvrij papier bekleed
• Zet hem dan heel even onder de salamander of in de oven om de laag te laten drogen
• Smeer dan een laag met de kruiden er boven op en blijf dit herhalen totdat het beslag op is
• Gaar de spekkoek 20min in de oven op 170°c
• Laat de koek een dag doorkoelen

Er is maar één ding ergerlijker dan een vrouw, die kan koken en het niet wil,
en dat is de vrouw, die niet kan koken en het toch doet.
  Moderator maandag 31 januari 2005 @ 10:53:50 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24847194
dat lijkt eerder op spekkoekcake
maar er zijn zo veel recepten. Mijn recept komt uit een echt Indisch kookboek.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_24850973
Dank djkoelkast, ga het straks meteen maken

Hopelijk lukt t nu wel.
sie legt den Kopf in seinen Schoss
und bittet einen letzten Kuss.
pi_24851507
tvp
Oh, and that's a bad miss!
pi_24851636
lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pi_24861826
* Twinkeltwin wil nog even laten weten dat ie gelukt is en heeeeerlijk smaakt

thnx voor t recept
sie legt den Kopf in seinen Schoss
und bittet einen letzten Kuss.
  Moderator dinsdag 1 februari 2005 @ 13:55:55 #97
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24862651
yw en eet smakelijk
ben van plan nog meer dingen op deze manier in CUL te gaan zetten, maar eerst even bedenken wat ik de volgende keer ga maken. De hele vriezer ligt al vol met spekkoek
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 14:30:08 #98
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25056528
Variatierecept: SpekCake

Als je wat minder tijd hebt is de spekcake (niet te verwarren met de spacecake ) een goed alternatief. Deze cake heeft een bereidingstijd van ongeveer 20-25 minuten en moet 60-70 minuten in de oven.

Ingrediënten:

1 pak boerencakemix (andere mag ook, maar de structuur van deze cakemix is uitermate geschikt en de suiker zit er al in, het scheelt je een hoop tijd)
4 eieren (op kamertemperatuur)
200g roomboter (of margarine, maar ik prefereer roomboter, ook op kamertemperatuur)
1 vanillestokje (zo vers mogelijk!) [of evt 3 zakjes vanillesuiker, maar dat lijk eigenlijk nergens op]
7,5 theelepel kaneel
3 theelepels anijs (geraspte anijsblokjes)
2 theelepels kardamom (gemalen kardamomvruchten)
2 theelepels gemalen kruidnagelen (kruidnagelpoeder)
2 theelepels nootmuskaat
2,5 eetlepel room (niet afgebeeld)

boter om de vorm in te vetten en een klein beetje bloem



Benodigdheden:

2 beslagkommen
mixer met garden
maatlepels (erg belangrijk!)
cakevorm
2 spatels/pannenlikkers (niet afgebeeld)
houten lepel (niet afgebeeld)
keukenweegschaal (niet afgebeeld)



Beslag maken:

Doe de boter in een beslagkom (snijd het in een paar stukken).
Snijd het vanillestokje door en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze bij de boter.
Roer met de mixer het boter/vanillemengsel tot een romige massa.

Dit doen we als eerst zodat de boter lekker meeklopt in het beslag en het geen klonterboel wordt. De vanille gaat er al door zodat deze alvast zijn smaak kan afgeven.



Als zoals op bovenstaande foto een romige gelijkmatige massa is verkeregen (dit zal hooguit een minuut of 2 duren) voeg dan ineens al het cakemeel, alle vier de eieren en 2,5 theelepel kaneel toe.

Dit doen we omdat er dan een mooiere kleur ontstaat, beige/bruin in plaats van bleekwit/bruin (bij een spekkoek kun je dit ook doen, maar die bak je laagje voor laagje dus deze laagjes zullen over het algemeen minder bleek zijn).



Mix dit eerst een minuut op de laagste stand en vervolgens 4 minuten op de hoogste stand. Zo ontstaat er een mooie gelijkmatig en romig beslag. Voeg halverwege het mixen 2 eetlepels room toe.



Meng de kruiden (5 theelepels kaneel want we hebben zojuist 2,5 gebruikt in het hoofdbeslag) in een apart bakje.



Verdeel het deeg gelijkmatig over de 2 beslagkommen. Voeg bij een deel de kruiden toe en roer dit goed door met een houten lepel. Voeg vervolgens een halve eetlepel room toe en roer het geheel met dezelfde houten lepel nog even goed door.



Vet het bakblik in met een laagje boter. Doe wat bloem in de cakevorm en zorg dat de hele vorm aan de binnenkant bedekt is met boter en bloem (dit werkt het beste, zo komt je cake mooi uit de vorm).



Begin met een beige laagje, strijk dit met een pannenlikker uit over de bodem van de vorm.



Vervolgens het donkere beslag. Doe dit laagje voor laagje (probeer dunne laagjes te maken van ongeveer een halve centimeter hoog, al zal dit niet altijd even makkelijk zijn, het is erg plakkerig), maar zorg ervoor dat je het niet mengt (!).

Probeer te eindigen met een beige laagje (zoals je ziet is het bijna gelukt).



Zet de vorm in een voorverwarmde oven (160 graden electrisch, 140 graden hete lucht) voor 60 minuten.

Doe de deur van de oven NIET open voor het uur verstreken is. Prik met een sateprikkertje in het midden van de cake. Komt hij er mooi schoon uit is je cake klaar, komt hij er uit met een hoop drap dan moet de cake nog 10 minuten langer in de oven staan.

Laat de cake ongeveer 5 minuten afkoelen en stort het voorzichtig op een rooster. Laat het op het rooster minimaal een uur afkoelen en dan... EET SMAKELIJK!

Deze cake is koud lekkerder, dus mijn advies is 2-3 uur af laten koelen.

En succes maar weer!

(hij staat net in de oven dus over een uur of wat het resultaat )
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 12 februari 2005 @ 15:09:25 #99
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25057021
De baktijd van mijn cake werd uiteindelijk 75 minuten, zo heb ik het mooiste resultaat verkregen. Ik heb hem gebakken op 140 graden in een hete lucht oven. Zometeen de foto's
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_25057066
Mooie OP

Veel werk, maar wel lekker.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')