FOK!forum / Culinesse à gogo / Chinese tomatensoep...hmmmmm
houtjeszondag 23 januari 2005 @ 18:17
Dat vind ik nou zoveel lekkerder dan gewone Hollandse tomatensoep hè!
Tomatensoep van de Chinees, je weet wel, die ietwat zurige smaak met van die lekkere stukjes kip erin :p

Helaas kun je dat spul alleen maar bij de Chinees zelf krijgen, wanneer je het in de winkel koopt proef je altijd verschil :S

Er moeten toch mensen zijn die weten hoe je zoiets maakt!?

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Marc...
XQZ-mezondag 23 januari 2005 @ 18:43
tiz idd lekker die chineese soep! maar ik denk toch dat je een chinees moet raadplegen om te weten hoe ze zoiets maken!
shredderzondag 23 januari 2005 @ 18:53
Men neme wat foe yong hai saus.
Men flikkert wat water erbij.
Men doet stukjes gare kipblokjes in de soepbeker en giet de 'soep' erin.
Klaar.
Sorry een mooiere verhaal kan ik er niet van maken.
Kalezondag 23 januari 2005 @ 19:02
probeer eens: (pin me niet vast op de exacte verhoudingen)

1 pot kipboullioun (evt met kippenvlees)
Als de pot leeg is gebruik je hem als maatbeker voor:
Appelmoes (1 pot)
Gezeefde tomaat (2 potten)
paar eetlepels ketjap (manis is het lekkerst denk ik)
sambal naar smaak
handje tauge heel kort laten meepruttelen
Namzondag 23 januari 2005 @ 19:21
quote:
Op zondag 23 januari 2005 18:53 schreef shredder het volgende:
Men neme wat foe yong hai saus.
Men flikkert wat water erbij.
Men doet stukjes gare kipblokjes in de soepbeker en giet de 'soep' erin.
Klaar.
Sorry een mooiere verhaal kan ik er niet van maken.
I quote to that
Erosjuhhhzondag 23 januari 2005 @ 20:34
we vergeten het porseleinen lepeltje.. die hele grote witte
Martijn_77zondag 23 januari 2005 @ 22:09
quote:
Op zondag 23 januari 2005 19:02 schreef Kale het volgende:
Appelmoes (1 pot)
Appelmoes?
Kalemaandag 24 januari 2005 @ 00:43
Ja, appelmoes!
Voor de textuur en voor de zoete smaak. Probeer het maar, je zult versteld staan!
quote:
Op zondag 23 januari 2005 22:09 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Appelmoes?
DaeQmaandag 24 januari 2005 @ 02:32
je zit wel altijd de restjes rijstafel van de vorige avond naar binnen te happen
Mr.Noodlemaandag 24 januari 2005 @ 03:03
Zolang je het maar niet over de Blikjes/zakjes uit de supermarkt heb, dan heb je gelijk
Pizza_Shootermaandag 24 januari 2005 @ 19:17
quote:
Op maandag 24 januari 2005 03:03 schreef Mr.Noodle het volgende:
Zolang je het maar niet over de Blikjes/zakjes uit de supermarkt heb, dan heb je gelijk
Er is helemaal niets mis met Stevige Chinese tomatensoep van Unox.

We hebben hier altijd Chinese Tomatensoep, Thaise tomatensoep, tomatencrèmesoep of tomaten-groentesoep.
Martijn_77maandag 24 januari 2005 @ 22:28
quote:
Op maandag 24 januari 2005 19:17 schreef Pizza_Shooter het volgende:
We hebben hier altijd Chinese Tomatensoep, Thaise tomatensoep, tomatencrèmesoep of tomaten-groentesoep.
Ja, maar die soep is toch anders dan je bij de chinees krijgt.
D-Devilmaandag 24 januari 2005 @ 22:45
Oeh ja lekker, een kopje tomatensoep van bij de chinees, die vind ik ook beter smaken dan de normale. Heb het nog nooit mogen ervaren dat iemand die soep zelf goed kon maken.
Cicimaandag 24 januari 2005 @ 22:58
De soep is dikker en lekkerder dan die uit de winkel.
Troeldonderdag 27 januari 2005 @ 07:56
Het is geen fou yong hai saus, de fou yong hai saus is ingekookte tomatensoep
Aureliumdonderdag 27 januari 2005 @ 07:57
die zurige smaak van chinese tomatensoep doet mij altijd denken aan die kots smaak in je mond, nadat je net je maaginhoud dr uit hebt gegooid
Martijn_77zaterdag 29 januari 2005 @ 17:22
quote:
Op maandag 24 januari 2005 22:58 schreef Cici het volgende:
De soep is dikker en lekkerder dan die uit de winkel.
Idd veel lekkerder als iemand nu eens een keer het echte recept met ons deelt......
Kalezaterdag 29 januari 2005 @ 18:14
Niemand deze tip van mij al geprobeerd?
quote:
Op zondag 23 januari 2005 19:02 schreef Kale het volgende:
probeer eens: (pin me niet vast op de exacte verhoudingen)

1 pot kipboullioun (evt met kippenvlees)
Als de pot leeg is gebruik je hem als maatbeker voor:
Appelmoes (1 pot)
Gezeefde tomaat (2 potten)
paar eetlepels ketjap (manis is het lekkerst denk ik)
sambal naar smaak
handje tauge heel kort laten meepruttelen
Martijn_77zaterdag 29 januari 2005 @ 18:25
quote:
Op zaterdag 29 januari 2005 18:14 schreef Kale het volgende:
Niemand deze tip van mij al geprobeerd?
[..]
Met die appelmoes ik weet het niet
Kalezaterdag 29 januari 2005 @ 18:35
zoek maar eens hier naar "chinese tomatensoep"
http://www.webchef.nl
de meeste variaties gebruiken toch ook appelmoes
Kalezaterdag 29 januari 2005 @ 18:37
quote:
Op zaterdag 29 januari 2005 18:35 schreef Kale het volgende:
zoek maar eens hier naar "chinese tomatensoep"
http://www.webchef.nl
de meeste variaties gebruiken toch ook appelmoes
deze bijvoorbeeld:

omschrijving Na lang uitproberen is het me eindelijk gelukt de ECHTE Chinese tomatensoep maken.
aantal personen 4
keuken Chinees
techniek Koken
smaak Zoet
soort gerecht Soepen
hoofdingredient N.v.t.
in combinatie met N.v.t.
bereidingstijd 30-60 minuten
ingrediënten 1 liter water
1 pot Struijk kippenbouillon
1 ui fijngesneden
2 kippenbouillonblokjes
1 blikje tomatenpuree
7 eetl suiker
1 eetl (rijst)azijn
1 eetl ketjap
3 eetl appelmoes
2 theel. verse gember of 1/2 theel. gemberpoeder
3 eetl. lichte sojasaus
eventueel een flinke scheut room culinair
1 kleine kipfilet
1 kopje gekookte witte rijst
1 kopje dunne gesneden preiringen

hulpmiddelen Wok of grote hapjespan.

voorbereiding Kook de kipfilet gaar in water waaraan zout is toegevoegd.
Snijd de kipfilet in piepkleine blokjes.
Haal de kipstukjes uit de bouillon en snijd eveneens in kleine stukjes.

bereidingswijze Doe 2 eel. olie in de wok en fruit hierin de gesneden ui met de gember.
Voeg de volgende ingrediënten toe:
1 liter water
1 pot kippenbouillon met kleingesneden
kippenvlees
1 ui fijngesneden
2 kippenbouillonblokjes
1 blikje tomatenpuree
7 eetl suiker
1 eetl (rijst)azijn
1 eetl ketjap
3 eetl appelmoes
2 theel. verse gember of 1/2 theel.
gemberpoeder
3 eetl. lichte sojasaus

Aan de kook brengen en 3/4 uur op een heel zacht vuurtje laten ‘trekken’.
Proeven en eventueel nog wat suiker en/of zout toevoegen.
Vuur hoog draaien en even laten inkoken.
Voeg room, rijst, gekookte kipfilet en preiringen toe en laat nog 5 minuten op een laag vuurtje staan.
Desgewenst wat allesbinder toevoegen.
Ashramzaterdag 29 januari 2005 @ 22:24
Doorgaans nemen we runderbouillon....

Bovendien, erg leuke en uitgebreide recepten hier. Helaas kan ik melden dat de meeste restauranten hun tomatensoep maken ahv een weinig geraffineerde recept.
Martijn_77zondag 30 januari 2005 @ 11:45
quote:
Op zaterdag 29 januari 2005 22:24 schreef Ashram het volgende:
Doorgaans nemen we runderbouillon....

Bovendien, erg leuke en uitgebreide recepten hier. Helaas kan ik melden dat de meeste restauranten hun tomatensoep maken ahv een weinig geraffineerde recept.
Heb je dat recept?
houtjeswoensdag 2 februari 2005 @ 13:39
nou ik ga het binnenkort uitproberen hoor!
Bedankt voor de vele tips en mijn bevindingen zal ik zeker hier posten

Dank aan allen...
Forau_Diavolinawoensdag 2 februari 2005 @ 13:42
TVP, binnenkort weer eens het schort aantrekken.
Martijn_77woensdag 2 februari 2005 @ 21:30
quote:
Op woensdag 2 februari 2005 13:39 schreef houtjes het volgende:
nou ik ga het binnenkort uitproberen hoor!
Bedankt voor de vele tips en mijn bevindingen zal ik zeker hier posten

Dank aan allen...
Hou ons op de hoogte wil graag weten of het gesmaakt heeft
Fratzmaandag 1 augustus 2005 @ 23:13
quote:
Op zaterdag 29 januari 2005 18:14 schreef Kale het volgende:
Niemand deze tip van mij al geprobeerd?
ik heb je tip uitgeprobeerd! (en naar smaak nog wat dingen toegevoegd!)
het is echt een superrecept! het was echt heerlijk! ik ga dit zeker vaker maken!!
Tokaymaandag 1 augustus 2005 @ 23:15
quote:
Op donderdag 27 januari 2005 07:56 schreef Troel het volgende:
Het is geen fou yong hai saus, de fou yong hai saus is ingekookte tomatensoep
Klopt.
Foe Yong Hai saus smaakt ook niet zo zoet/zuur als Chinese tomatensoep van de Chinees!
Tokaymaandag 1 augustus 2005 @ 23:19
Bij sommige Chinese restaurants zitten er ook ragfijn gesneden ringetjes lenteui(?) of prei(?) door.
Lekker hoor.
dutch-mammamaandag 1 augustus 2005 @ 23:22
Stond volgens mij ooit achterop een pakje Tomato Frito (van Heinz):
5 dl kippenbouillon
2 pakjes Heinz tomato frito
1,5 ons kipfilet
50 gram tauge
3 lente uitjes
1 hele kleine prei
2 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel cayennepeper
2 eetlepels bruine basterd suiker

Bereidingswijze:


Snij de kipfilet in kleine blokjes.
Snij de prei in smalle ringetjes en was deze goed.
Snij de lenteuitjes in smalle ringetje

Doe in de pan een beetje soya olie en bak daar kort de kipfilet in.
Voeg na 3 minuten de prei daaraan toe en roerbak dit even mee.
Voeg kippenbouillon, de 2 pakjes tomatensaus door de kip prei mengsel en roer het flink door en laat het iets aan de kook komen.
Voeg dan de gembersiroop, sojasaus, cayennepeper en basterdsuiker er aan toe en roer dit ook goed door.

10 minuten voor het opdienen, de tauge en lenteuitjes er aan toevoegen, de soep mag dan niet meer koken.

Serveertip:

Met vers gebakken Ciabatta brood of eventueel met rijst en salade.

Wijnsuggestie:
Droge zoete witte wijn, bijv. Merlot Blanc.


Scheutje droge sherry en.of theelepeltje sesamolie is niet verkeerd.
Enigszins "lobbig" maken door er een beetje maïzena (aangemaakt in wat water) aan toe te voegen.
Martijn_77maandag 1 augustus 2005 @ 23:25
quote:
Op maandag 1 augustus 2005 23:22 schreef dutch-mamma het volgende:
Stond volgens mij ooit achterop een pakje Tomato Frito (van Heinz):
.........
Voor hoeveel liter soep is dit?
dutch-mammamaandag 1 augustus 2005 @ 23:26
quote:
Op maandag 1 augustus 2005 23:25 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Voor hoeveel liter soep is dit?
Klein litertje, voor 4 man (voorgerecht)
Zephyrusmaandag 1 augustus 2005 @ 23:27
Ik ben nou ook dol op soep van de Chinees, alleen de kippensoep. Ik weet niet hoe ze het doen, maar bij elke Chinees smaakt de soep hetzelfde. Thuis ook eens geprobeerd te maken, alleen het smaakte er absoluut niet naar. Halen ze die soep kant en klaar bij een groothandel ofzo. Ik ben al een hele tijd op zoek naar het echte recept, dus van de soep die ook zo in het restaurant geserveerd wordt.

Chinees eten
Fratzmaandag 1 augustus 2005 @ 23:32
quote:
Op maandag 1 augustus 2005 23:27 schreef Zephyrus het volgende:
Ik ben nou ook dol op soep van de Chinees, alleen de kippensoep. Ik weet niet hoe ze het doen, maar bij elke Chinees smaakt de soep hetzelfde. Thuis ook eens geprobeerd te maken, alleen het smaakte er absoluut niet naar. Halen ze die soep kant en klaar bij een groothandel ofzo. Ik ben al een hele tijd op zoek naar het echte recept, dus van de soep die ook zo in het restaurant geserveerd wordt.

Chinees eten
je bent vast "vergeten" er appelmoes doorheen te doen. het klinkt vrij smerig maar ik heb het dus vanavond uitgeprobeerd en ja hoor! daar was de smaak van de chinees!! (ok bijna dan, maar de structuur en het zoete, dat was hem hoor!)

Tokaymaandag 1 augustus 2005 @ 23:34
offtopic:
Of zo'n grote Loempia Speciaal!
Ik krijg honger van dit topic!
Zephyrusmaandag 1 augustus 2005 @ 23:35
quote:
Op maandag 1 augustus 2005 23:32 schreef Fratz het volgende:

[..]

je bent vast "vergeten" er appelmoes doorheen te doen. het klinkt vrij smerig maar ik heb het dus vanavond uitgeprobeerd en ja hoor! daar was de smaak van de chinees!! (ok bijna dan, maar de structuur en het zoete, dat was hem hoor!)

Echt waar??

I'll try...

bedankt
Fratzmaandag 1 augustus 2005 @ 23:37
quote:
Op maandag 1 augustus 2005 23:35 schreef Zephyrus het volgende:

[..]

Echt waar??

I'll try...

bedankt
ik zweer het je! ik vond het ook een beetje vreemd, maar goed, aangezien het hier eerder werd genoemd heb ik de proef maar op de som genomen! heb trouwens niet meteen een hele pot erin gegooit hoor! gewoon per lepel er dorrheen geroerd en steeds geproefd of ik het lekker vond. en dat was het zeker! een vriend van me die ook kwam eten dacht serieus dat we chinees gingen eten!
Martijn_77maandag 1 augustus 2005 @ 23:40
@ Fratz welk recept gebruik je dan verder voor die soep?
Zephyrusmaandag 1 augustus 2005 @ 23:41
quote:
Op maandag 1 augustus 2005 23:37 schreef Fratz het volgende:

[..]

ik zweer het je! ik vond het ook een beetje vreemd, maar goed, aangezien het hier eerder werd genoemd heb ik de proef maar op de som genomen! heb trouwens niet meteen een hele pot erin gegooit hoor! gewoon per lepel er dorrheen geroerd en steeds geproefd of ik het lekker vond. en dat was het zeker! een vriend van me die ook kwam eten dacht serieus dat we chinees gingen eten!
het klinkt iderdaad erg suf... maar het zou wellicht helpen.

ik begin nu al te ....

Die kippensoep is gewoon geweldig Alleen door de mijne is er steeds ketjap..etc.. heen gegooid om het maar goed op smaak te krijgen. Maar het leek er in de verste verte niet eens op

[EDIT] Owja goeie vraag Martijn_77
Fratzdinsdag 2 augustus 2005 @ 02:54
quote:
Op maandag 1 augustus 2005 23:40 schreef Martijn_77 het volgende:
@ Fratz welk recept gebruik je dan verder voor die soep?
ff kijken wat heb ik er ook al weer door heen gemikt..

-bosje bosuitjes gesnipperd
-knoflook
-gesnipperde paprika
-champignons
-pot kippenbouillon
-3 pakjes gezeefde tomaten van mijn vrienden van de lidl
-ketjap
-kipfilet (eerst in stukjes gesneden en gekookt)
-peper, zout
-gemberpoeder
-appelmoes (volgens mij echt het secret ingredient)
-op het laatste tauge (anders wordt die wel heel zacht)
-en nog wat kruiden er doorheen gedaan (maar weet niet meer precies welke..)

eerst de groenten met de knoflook aanfruiten, dan de kippenbouillon en de gezeefde tomaten erbij.
goed roeren. kip erbij, kruiden en ketjap erbij. en uiteraard de appelmoes. lepel voor lepel, goed roeren en gewoon erbij doen wat je lekker vindt. ik had zelf een paar flinke eetlepel erin gestopt. wat denk ik ook lekker er door is zijn bamboeschuiten.

eet u smakelijk!
Kaledinsdag 2 augustus 2005 @ 08:02
Ah, m'n appelmoes heeft navolging gevonden
Eet smakelijk!
Fratzdinsdag 2 augustus 2005 @ 11:21
quote:
Op dinsdag 2 augustus 2005 08:02 schreef Kale het volgende:
Ah, m'n appelmoes heeft navolging gevonden
Eet smakelijk!
zeker weten!
dit is de tip van de maand!
Kaledinsdag 2 augustus 2005 @ 19:16
Tip van de maand januari dan he!
quote:
Op dinsdag 2 augustus 2005 11:21 schreef Fratz het volgende:

[..]

zeker weten!
dit is de tip van de maand!
RedRoseswoensdag 17 augustus 2005 @ 19:08
Aaaaah ik hoop zo dat het hem is! Ik ben knettergek op chinese tomatensoep.. Heb volgende week een etentje met thema Chinees, dus dit ga ik als voorgerecht maken (eerst een keer proberen)
En ik verklap mooi het geheime ingredient niet

Offtopic: Weet je wat ook ECHT lekker is? Een beker tomaten en een beker kippensoep kopen bij de Chinees en die door elkaar mengen. Hmm iets minder zoet maar nog steeds héél lekker..
Doen wij al jaaaren in de familie
Nonnekewoensdag 17 augustus 2005 @ 20:21
Chinese Tomatensoep
Eerder haalde ik naar een zwaar weekendje (:') ) op zondag als de chinees openging (uur of 11 smorgens, ik moest dan nog slapen) een tomatensoepje halen en cassave kroepoek
Naar huis lekker soepje eten en dan slapen

Cassave kroepoek dopen in chinese tomatensoep
Dauthiwoensdag 17 augustus 2005 @ 23:11
quote:
Op zaterdag 29 januari 2005 18:37 schreef Kale het volgende:

[..]

deze bijvoorbeeld:

omschrijving Na lang uitproberen is het me eindelijk gelukt de ECHTE Chinese tomatensoep maken.
Afgezien van de tomatenpuree, waar zijn de tomaten echt

Das hetzelfde als kippensoep waar je de kip over het water hebt laten vliegen... Maar ja het kan aan mij liggen, het is tenslotte chinees
Maar zelfs de Indonesische Soto Ajam, heeft er werkelijk Ajam in zitten
popolonmaandag 26 september 2005 @ 15:50
Die tip van die appelmoes is heel goed, zelf ook gedaan.

Volgens mij ben ik met alle ingredienten wat uitgeschoten want ik heb nu voor zo'n 20 jaar soep.
ter illustratie, er zit een hele pot appelmoes in, heb echt een liter of heel veel gemaakt.

Dus geen suiker! Met appelmoes wordt het veel lekkerder.
Roefiedinsdag 4 oktober 2005 @ 19:21
2 varkenslapjes
2 blikjes tomatenpuree
2 ons ontbijtspek
bakje champignons
4 worteltjes
2 preien
2 uien
blikje gepelde tomaten
ketjap manis (zoetig)
sambal
vetsin
2 á 4 teentjes knoflook
potje gember
BRUINE basterdsuiker
x-x-x-x
varkenslapjes en spek in dunne reepjes snijden.
woteltjes en uien klein snijden (hakken)
prei en champignons in dunne plakjes snijden.
x-x-x-x
doe 2 eetlepels olie in een gewone pan, heet laten worden en de reepjes vlees en spek er even in aanbakken.
Voeg dan worteltjes, ui, prei en champignons erbij en laat die ook HEEL even meebakken.
dan de 2 blikjes tomatenpuree erbij doen en 2 liter water in de pan erbij.
Aan de kook brengen.
1 theelepel sambal erin doen
1 eetlepel ketjap erin doen
naar smaak 2 of iets meer teentjes knoflook erbij doen.
4 eetlepels basterdsuiker erin doen.
mespuntje vetsin erin doen
2 theelepels gember toevoegen.
vlak voor opdienen van de soep, op de bord of kom dunne ringetjes prei erop snijden.
Voor een zoetere smaak, zelf op de bord basterdsuiker of wat ketjap toevoegen.
Heb deze chinese tomatensoep zelf al verschillende malen gemaakt,
smaakt echt prima, lekker is stokbrood met kruidenboter erbij.

Roefie
SadKingBillywoensdag 5 oktober 2005 @ 00:06
Een vriendin van me werkt bij een chinees (de zaak is van haar tante); ik zal haar deze week als ik haar spreek eens even aan de tand voelen over die soep want dingen als prei, paprika en taugé heb ik zelf nog nooit in mijn chinese tomatensoep gevonden..

I'll be back!
electricitywoensdag 5 oktober 2005 @ 00:18
interessant. ik heb zelf ook wel een recept wat redelijk in de buurt komt, maar ik ben altijd wel benieuwd of ik het kan verbeteren.
Brunettewoensdag 5 oktober 2005 @ 00:36
SOEP
daar kun je me s'nachts voor wakker maken
Zonnestraaltjewoensdag 5 oktober 2005 @ 01:00
quote:
Op zondag 23 januari 2005 18:17 schreef houtjes het volgende:
Dat vind ik nou zoveel lekkerder dan gewone Hollandse tomatensoep hè!
Tomatensoep van de Chinees, je weet wel, die ietwat zurige smaak met van die lekkere stukjes kip erin :p

Helaas kun je dat spul alleen maar bij de Chinees zelf krijgen, wanneer je het in de winkel koopt proef je altijd verschil :S

Er moeten toch mensen zijn die weten hoe je zoiets maakt!?

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Marc...
Vriendlief ( ) werkt bij 'n Chinees restaurant. Zal ik hem eens vragen?
nappelwoensdag 5 oktober 2005 @ 12:37
Je zou er ook nog een klein scheutje honing bij kunnen doen..
Martijn_77woensdag 5 oktober 2005 @ 21:38
quote:
Op woensdag 5 oktober 2005 12:37 schreef nappel het volgende:
Je zou er ook nog een klein scheutje honing bij kunnen doen..
Of wat gembersiroop
SadKingBillywoensdag 5 oktober 2005 @ 22:21
quote:
Op woensdag 5 oktober 2005 01:00 schreef Zonnestraaltje het volgende:

[..]

Vriendlief ( ) werkt bij 'n Chinees restaurant. Zal ik hem eens vragen?
Goed plan!
SadKingBillymaandag 10 oktober 2005 @ 23:22
*schopje*

En, heb je je vriend al ondervraagd? Ik heb helaas die kennis nog steeds niet gesproken dus heb nog geen recept. Overigens heb ik de afgelopen twee weken wél alle chinese restaurants in Zwolle geprobeerd en ik moet zeggen dat er nogal wat verschil in smaak en substantie zit. Van romig met prei en tauge tot drilpudding-achtig met alleen kip..