FOK!forum / Culinesse à gogo / Uitdaging: 10 mans kerstdiner met beperkte middelen.
Captain_Chaosdinsdag 21 december 2004 @ 23:39
Je leest het goed.

Om toch enigszins sfeer aan de eerste kerstdag te geven van een ploeg grote kerels, die dienst doet tussen 13:30 en 23:00, wil ik een maaltijd voor ze in elkaar knutselen. Het probleem is alleen dat ik, ondanks de grote eters, met zeer beperkte middelen moet werken. Het gaat dan om een kleine en een grote electrische kookplaat en twee bescheiden magnetrons. Meer niet? Nee meer niet nee!

Het laat zich raden dat ik met ietsje meer op de proppen wil komen dan patat met frikandellen. Derhalve doe ik een beroep op de creatieve geesten van CUL. Als je wat geweldigs verzint is een eervolle vermelding op de menukaart je deel! Verbreed mijn horizon en laat mij, en dús jou, schitteren op 25 december.

Knock me out !
krakkemiekedinsdag 21 december 2004 @ 23:41
Hoeveel tijd hebben ze om te eten?
Captain_Chaosdinsdag 21 december 2004 @ 23:43
Een klein uurtje (met een beetje geluk).
krakkemiekedinsdag 21 december 2004 @ 23:46
Koud voorgerechtje, soep, hoofdgerecht en koud toetje denk ik dan?
Soep kan je warmhouden op de grote kookplaat, hoofdgerecht van te voren maken en opwarmen in magnetron?
Zoiets?
Captain_Chaosdinsdag 21 december 2004 @ 23:50
4 gangen... da's wel een uitdaging hoor.

Misschien had ik ook moeten vermelden dat ik terwijl ik het in elkaar sleutel ook nog aan het werk ben. Het mag dus niet ál te bewerkelijk zijn. Zou het soepie en het voorafje niet in één dingetje verandert kunnen worden? Ik moet namelijk 20 km rijden naar het werk (in een LandRover). Een soepie is dus eigenlijk bijna niet mogelijk.
Captain_Chaosdinsdag 21 december 2004 @ 23:54
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 23:46 schreef krakkemieke het volgende:
Koud voorgerechtje, soep, hoofdgerecht en koud toetje denk ik dan?
Soep kan je warmhouden op de grote kookplaat, hoofdgerecht van te voren maken en opwarmen in magnetron?
Zoiets?
Hoofdgerecht van tevoren maken

Thuis handenvol kippepoten grillen. Dat lijkt me wel een goed idee.
krakkemiekedinsdag 21 december 2004 @ 23:56
Warm voorgerechtje: marineer grote champignons of garnalen in wat olijfolie met geperste knoflook. Warm op je werk op en serveer met kant en klare toast
Hoofdgerecht: Bak thuis omeletten met gekookte aardappel, chorizo, paprika, lekkere spaanse dingen. Serveer met stokbrood.
Captain_Chaoswoensdag 22 december 2004 @ 00:03
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 23:56 schreef krakkemieke het volgende:
Warm voorgerechtje: marineer grote champignons of garnalen in wat olijfolie met geperste knoflook. Warm op je werk op en serveer met kant en klare toast
Hoofdgerecht: Bak thuis omeletten met gekookte aardappel, chorizo, paprika, lekkere spaanse dingen. Serveer met stokbrood.
Het voorgerechtje is dus een soort pasteitje
Zouden die champignons wel een beetje knapperig blijven ?
De ploeg bestaat wel uit vleeseters maar die omeletten klinken lekker; mits het goed oppiepbaar is natuurlijk.
krakkemiekewoensdag 22 december 2004 @ 00:07
Als je de champignons niet te lang warmt, blijven ze rauw, dus knapperig. Voorgerecht is dan iets warms op toast.
Die omeletten zijn prima op te warmen. Als je wat blokjes chorizo eerst uitbakt, net als spekjes, krijg je een redelijke vleessmaak ook.
Captain_Chaoswoensdag 22 december 2004 @ 00:20
Die omeletten zijn een goed idee. Misschien kan ik die zelfs ter plekke bakken.
Ik zie al een dikke kippepoot voor ieder met een flinke punt van die omelet ernaast.
Volgens mij heb ik er zelfs nog een mixje voor liggen!
Ik zou er voor de grote eter ook nog wel wat aardappeltjes bij kunnen bakken.

Heb je ook nog groentetips ?

Ik krijg ook opeens een visioen van crêpes-suzette als toetje.
krakkemiekewoensdag 22 december 2004 @ 00:27
Ik ben niet dol op groente en van mij hoeft groente niet op een feestdag, hihihi. Maar een salade van komkommer en tomaat misschien, met olijfolie, azijn en provencaalse kruiden?
Voor die omelet heb je echt geen mixje nodig, gewoon de chorizo, groente en wat thijm en cayennepeper.
Crepes suzette lijkt me leuk, flensjes kan je van te voren bakken, LUXE , hehhehe.....
Captain_Chaoswoensdag 22 december 2004 @ 00:32
quote:
Op woensdag 22 december 2004 00:27 schreef krakkemieke het volgende:
Ik ben niet dol op groente en van mij hoeft groente niet op een feestdag, hihihi. Maar een salade van komkommer en tomaat misschien, met olijfolie, azijn en provencaalse kruiden?
Voor die omelet heb je echt geen mixje nodig, gewoon de chorizo, groente en wat thijm en cayennepeper.
Crepes suzette lijkt me leuk, flensjes kan je van te voren bakken, LUXE , hehhehe.....
Ik ben zelf ook niet zo van de groenten maar ik wil de liefhebber ook niet teleurstellen.
Misschien haal ik wel wat spersiebonen die ik lekker knapperig kan koken en dan opbakken met een spekkie erom. Dat gaat nog net met de kookplaatjes. Grote koekepan op de één en boontjes op de ander. Alleen nog even een goed idee krijgen om kip warm te krijgen. Oventje mee misschien.
Tijdens het eten kan mooi een bord crêps op een plaatje warmen terwijl op de ander de sinaasapplesaus opwarmt.

Moet alleen wel het voorafje in de magnetron omdat de platen al bezet zijn.
Captain_Chaoswoensdag 22 december 2004 @ 00:35
Ik ga knoeren.

Ik houd je op de hoogte krakkemieke.

Thanks for now
krakkemiekewoensdag 22 december 2004 @ 00:40
Boontjes kan je ook van te voren koken, dan spek erom en bakken. Boontjes worden wel warm tijdens het bakken, dat kan dus op 1 pit.
Als je kip of omelet warm maakt, blijft het daarna wel even warm, zodat je het ander kan warmen.
Crepes en saus kunnen ook afgedekt in de magnetron.
Heel veel plezier en eet smakelijk!
Captain_Chaoswoensdag 22 december 2004 @ 06:00
quote:
Op woensdag 22 december 2004 00:40 schreef krakkemieke het volgende:
Boontjes kan je ook van te voren koken, dan spek erom en bakken. Boontjes worden wel warm tijdens het bakken, dat kan dus op 1 pit.
Als je kip of omelet warm maakt, blijft het daarna wel even warm, zodat je het ander kan warmen.
Crepes en saus kunnen ook afgedekt in de magnetron.
Heel veel plezier en eet smakelijk!
Je hebt je vermelding binnen!
Drive-rwoensdag 22 december 2004 @ 11:56
Mijn inzending:

Vooraf simpel koud voorgerecht, dus wat gerookte vis of vleeswaar. Iets wat je in ieder geval zo op bord legt. Soepie thuis maken en in thermoskannen gooien (voor 10 man drie kannen van 1 liter ofzo). Dan hoef je het niet meer op te warmen en het is geen probleem in de auto. Als hoofdgerecht van tevoren een hazenpeper maken. Die warm je tijdens voorgerecht en soep weer op. Ondertussen hebben je twee schaaltjes puree ofzo in de magnetron staan (gooi er iets lekker doorheen, truffel olie ofzo) en een pan koken water op het vuur. In het kokend water even snel wat groenten koken (spruiten?).

Simpel, makkelijk van tevoren klaar te maken en met het wild wel echt kerstachtig.
Martijn_77woensdag 22 december 2004 @ 22:20
Als je groenten uit een pot neemt kun je deze in het vocht in de magnetron goed opwarmen.

Misschien een tip
PLAE@donderdag 23 december 2004 @ 01:21
Chicken tonight doet het altijd goed bij kerels met honger
krakkemiekedonderdag 23 december 2004 @ 01:24
*Krakje bloost, hehehe, een vermelding....... *
DancingPhoebedonderdag 23 december 2004 @ 11:45
Maak thuis cranberry compote, maak thuis stoofpeertjes, lekker kerstsfeer eten vind ik dat. Dit kun je opwarmen in de magnetron.

Ik neem aan dat je op de elektrische kookplaat kunt doen wat je met een gaspit ook kunt doen? Neem in dat geval een groot stuk vlees (10 losse stukjes vlees krijg je nooit allemaal op tijd klaar, en bij een groot stuk, kun je gewoon porties snijden) bijvoorbeeld rosbief om te braden, lekkere marinade. Wat groene groenten drbij (kleine kookplaat) en je hoofdgerecht is klaar. Evt nog wat aardappels, maar daar kom je kookplaten voor te kort, dus als het grote eters zijn, kun je beter je andere kookplaat voor aardappels gebruiken, al past zon grote pan waarscijnlijk niet op een klein plaatje. KEUZES KEUZES!

Voorgerecht doe je inderdaad koud. Dus of een visbordje (allerlei soorten vis, met een cocktailsausje en evt geroosterd casinobrood) opgemaakt met wat sla, een carpaccio of meloen met ham.

Eventueel nog een soep erbij. Die hoop je gewoon kant en klaar, je hebt hele lekkere kant en klare soep, die je bijvoorbeeld met een vers takje kruiden en wat room drin opleukt.

En het toetje, bak thuis een lekkere taart, klop ter plekke slagroom op. En serveren maar!
shmoopydonderdag 23 december 2004 @ 14:11
Als je toch een magnetron tot je beschikking hebt, zou je thuis een paar ovenschalen met aardappelgratin kunnen maken en die daar opwarmen.
Dus aardappelschijfjes met room, wat kruiden, gerapste kaas erover, en evt wat baconreepjes uitbakken en erdoor doen.
Heb je toch weer een aardappel-iets, en het vult goed.
ikke_ookdonderdag 23 december 2004 @ 16:58
Ik heb vorige week voor 30 man gekookt met behulp van een waterkoker, magnetron en een kookplaat.
Dit is wat ik gemaakt heb:
Vooraf tomatensoep (bouillon en van die pakken gezeefde tomaat bij elkaar doen, wat italiaanse kruiden erdoor en een klodder creme fraiche erin)
Daarna kregen ze een bordje met daarop om en om plakken tomaat en mozzerella. Die plakken had ik al eerder gesneden en daar ter plekke op de bordjes geschikt. Wat basilicumolie erover en deze gang was ook klaar.
Het hoofdgerecht bestond uit plakken schouderham die ik opgebakken had. Hierbij een kant-en-klare honingmosterdsaus uit de magnetron en aardappelsalade, appelmoes, brocoli (met heet water uit de waterkoker gegaard) en een salade van komkommer, mais, tomaat etc. die ik al van te voren gemaakt had.
Hierna kregen ze het toetje: ijs met stoofpeertjes (al eerder klaar gemaakt) en slagroom.
Bij de koffie heb ik wiskey en amaretto geschonken maar misschien moet je dit niet doen als jullie aan het werk zijn. Verder had ik hier een schoteltje met bonbons bij gegeven.

Het lijkt misschien veel werk, maar toen alle voorbereidingen klaar waren viel het wel mee. Ik heb zelfs tussendoor nog even aan kunnen schuiven om mee te praten.

dit is trouwens _mal_ die niet kan uitloggen hier
tim2308vrijdag 24 december 2004 @ 12:26
Cool... normaliter werk ik voor hele luxe cateraars die zonder enige moeite drie 20-meter-trucks laten komen voor een feestje van een paar honderd man. Leuk om te zien hoe het ook kan!!
Joenedinsdag 28 december 2004 @ 09:18
hoe was het ?
krakkemiekevrijdag 31 december 2004 @ 00:35
Ja, daar ben ik ook benieuwd naar?
Captain_Chaosvrijdag 31 december 2004 @ 01:14
Ik had graag het succesverhaal van mijn eigen culinaire kunsten met al mijn tekortkomingen de revue laten passeren. Tot mijn spijt moet ik melden dat mijn werkgever, door schade en schande van kerst 2003 wellicht wijzer geworden, een partij eten aan had laten rukken die zijn weerga niet kende. Zo was ik dus mooi weer de lulligste met al mijn goede ideen. Het varieerde van een soort eendenstoofpotje tot hoogstaande taartjes al nagerecht. Eigenlijk vond ik het een beetje zielloos. Kerst is op mijn werkstekkie toch leuker als het in al zijn onbeholpenheid tussen de malheur van alle dag gevierd wordt met door amateurs in elkaar geknutselde maaltijd die nét dat beetje extra heeft door de beperkingen waarmee het met goede wil wordt bereid. Gelukkig waren 'de jongens' beter te spreken over mijn voorgenomen warme prak. Ik ben nu naarstig op zoek naar een excuus om alsnog het hier ontsproten idee tot uitvoering te brengen. Het zál er komen. Gotverrrrr !
krakkemiekevrijdag 31 december 2004 @ 01:51
Jammer dat je baas er anders over denkt. Maar je maten weten beter. Misschien is er een gelegenheid om je baas te vertellen dat een eigen maaltijd beter is. Want als jij er zoveel moeite en vrije tijd in wil steken, dan betekent dat dat je om je team geeft.
Lijkt me dat de baas misschien volgend jaar wel wil luisteren naar wat de ploeg wil?
Pietverdrietvrijdag 31 december 2004 @ 08:49
Begrijp de ploeg wel, Captain Chaos, heb een tijdje gewerkt als scheepskok, en de bemanning had niets liever dan "home cooking" en de neus vol van "restaurant" eten,