p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 19:44 |
Ik ga morgen voor wat vrienden koken. Ik loop alleen een beetje vast bij het toetje. Zelf heb ik koemelkallergie en mag dus geen melk, boter, room, kaas enz. Wel heb ik beschikking over sojamelk en sojaroom(niet opklopbaar). Meestal maak ik chocolademousse met sojaroom ipv gewone room, echter een van degene die morgen komt eten (een meisje van 9) is allergisch voor chocolade. Verder heb ik geen oven of vriezer en maar een uur of hooguit 2 de tijd, dus geen tijd om uitgebreid dingen op te laten stijven in de koelkast. Iemand ideeen? | |
Maerycke | woensdag 15 december 2004 @ 19:53 |
Witte chocolademousse maken? Wanneer je logé tenminste allergisch is voor de cacao ipv 1 van de andere ingrediënten in chocola ![]() | |
Eldiablo | woensdag 15 december 2004 @ 19:56 |
doe anders een vruchtensalade en zet evt. een bus slagroom op tafel | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 20:00 |
wittechocolademousse zou voor degene met chocolade allergie (idd cacao) idd een optie zijn. Echter voor mij weer niet aangezien in wittechocolade melk zit. Fruitsalade is wel nog een goede optie, alleen was op zoek naar iets originelers en leukers eigenlijk. | |
Mappy | woensdag 15 december 2004 @ 20:00 |
't Is mandarijntjestijd ![]() | |
Eldiablo | woensdag 15 december 2004 @ 20:02 |
met fruitsalade kun je heel veel kanten op, bijv. een meloen uithollen en daar de salade in doen... | |
Eightball | woensdag 15 december 2004 @ 20:04 |
quote:Of een fijne granny. ![]() | |
Roellio | woensdag 15 december 2004 @ 20:08 |
Het is wel de familie ziek-zwak en allergisch bij jullie kerstfeest hè! ![]() | |
koffiekoekje | woensdag 15 december 2004 @ 20:08 |
Gelatine pudding, van bijv wijn of vruchtensappen, doe er anders stukjes vrucht bij in. Banaan met warme kersen saus. ![]() | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 20:09 |
hahahaha ziek/zwak en allergisch idd, maar puur toeval en geen familie. Iemand nog een ander idee als fruitsalade? Misschien iets wat meer geschikt is voor het meisje van 9 wat er bij is? | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 20:11 |
oew banaan met warme kersensaus klinkt lekker, nog een recept daarvoor of gewoon een pot kersen opwarmen en over banaan heengooien? | |
Eldiablo | woensdag 15 december 2004 @ 20:11 |
quote:Het is ook weer aan jou om elk topic te verpesten...ofniet? | |
Mirjam | woensdag 15 december 2004 @ 20:12 |
crepes suzette? ik neem aan dat je met die sojadinges ook pannenkoekjes wel eens maakt? maak lekkere dunne, en serveer ze met vanille ijs, en sinaasappelsaus/likeur ohja, dan moet het wel soja ijs zijn he? ![]() | |
Roellio | woensdag 15 december 2004 @ 20:13 |
quote:In het écht ben in heel aardig! ![]() ![]() | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 20:14 |
juist dan moet het soja ijs zijn, maar dat houd ik niet goed van de supermarkt tot desserttijd, zonder vriezer :S | |
Mappy | woensdag 15 december 2004 @ 20:17 |
Je kunt ook verschillende toetjes maken, dan hoef je per toetje maar met 1 allergie rekening te houden tenminste ![]() | |
dribbel79 | woensdag 15 december 2004 @ 20:17 |
Er zijn toch meerdere soorten mousse, niet alleen chocolade...neem je aardbei ofzo | |
Mirjam | woensdag 15 december 2004 @ 20:19 |
daar at the scene pannenkoekjes bakken, en flamberen met sinaasappellikeur, en dan gewoon zo opdienen? evt. wat slagroom erbij voor de liefhebber, en wat vers fruit ![]() | |
blessed19 | woensdag 15 december 2004 @ 20:19 |
kan je het dan niet met geitenmelk proberen? de smaak is vrijwel nihil... | |
vdo28 | woensdag 15 december 2004 @ 20:20 |
Ach fruitsalade is ook lekker... Banaantje, kiwi, meloen etc etc... Het is een beetje je behelpen... | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 20:20 |
Aardbeien mousse klinkt ook erg lekker, maar volgens mij heb ik dan nog steeds een tijdprobleem, aangezien mousse vaak enkele uren moet opstijven. Tevens kan ik sojaroom niet opkloppen en word mousse dus niet zo luchtig, dit is bij chocolademousse niet zo'n probleem, maar bij andere mousse soorten is een wat luchtiger geheel vaak toch wel gewenst. | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 20:22 |
quote:de smaak van geitenmelk en koemelk vrijwel nihil?? naja dat ben ik niet met je eens, ik ben niet bepaald dol op de smaak van geitenmelk namelijk. Maar goed ik kan ook sojamelk gebruiken dus dat is het probleem niet echt. | |
vdo28 | woensdag 15 december 2004 @ 20:23 |
Ehm de meeste mensen met koemelkallergie verdragen ook geen geitenmelk! Dus kijk uit als je iemand met een allergie dat voorschotelt... | |
blessed19 | woensdag 15 december 2004 @ 20:36 |
of anders die toetjes van jahoma ofzow... je aakt ze ff snel, een uurtje in de koelkast ofzow... erg smakelijk! (kweenie hoe het zit met de melk) verder iets van apfelstrudel... ook een heel erg lekker toetje! =-) | |
Mirjam | woensdag 15 december 2004 @ 20:37 |
saroma ![]() en apfelstrudel is ook lekker.. met warme vanille saus.. of wafels opwarmen, en warme kersen eroverheen, slagroon apart serveren | |
vdo28 | woensdag 15 december 2004 @ 20:38 |
Appeltaart ofzoiets is inderdaad ook erg lekker en zonder koemelk te maken! | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 20:38 |
de pakjes van saroma en dat soort dingen bevatten melkbestanddelen apfelstrudel is ene goed idee voor als ik daar straks een oven heb. nu schiet dat nog even neit op zo zonder oven. wel erg lekker !!! (alleen moet het dan ook zelfgemaakt aangezien in kant en klare apfelstrudel vaak boter zit) | |
koffiekoekje | woensdag 15 december 2004 @ 20:40 |
quote:Gewoon opwarmen kan ook goed. Je kan ook een likeurtje toevoegen aan de kersensaus en flamberen (maar kijk uit met vuur ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 15 december 2004 @ 21:00 |
Pannekoekjes met fruit enzo? | |
chatter | woensdag 15 december 2004 @ 21:02 |
Ik heb eventjes snel mijn oude recepten gescanned. Hier heb ik heel vaak een groep mensen heel blij mee kunnen maken, als amateur kok. Tarte tatin Bereidingstijd: 45 minuten Aantal porties: 4 Benodigdheden 150 g suiker 750 g appels 1 zakje vanillesuiker 2 tl geraspte sinaasappelschil 5 plakjes bladerdeeg 1 ei wat extra suiker (poedersuiker heeft mijn persoonlijke voorkeur) crème fraîche Bereidingswijze 1. Verwarm de oven voor op 200 graden 2. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in partjes. Maak caramel door in een steelpan de suiker met 1 el water te smelten 3. Spoel een glazen schaal met rechte wanden om met water, zet hem 1,5 minuut in de magnetron om goed warm te worden 4. Schenk de hete caramel erin, draai de vorm rond zodat de bodem met caramel bedekt is 5. Leg de appelpartjes dicht tegen elkaar aan op de caramel, strooi er de vanillesuiker en de geraspte sinaasappelschil overheen 6. Rol de plakjes bladerdeeg uit, leg over de appels en stop de randen in de vorm. 7. Prik het deeg in met een vork. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee 8. Strooi er wat suiker op (zelf doe ik er dan poedersuiker op) 9. Bak de taart in 35 minuten bruin. Keer de taart direct op een schaal zodat het deeg als een bodem onder de gare, gecaramelliseerde appels komt te liggen. Geef er crème fraîche bij (kan ook een bolletje ijs zijn. Dat is ook lekker.) (Hij wordt dus als het ware, ondersteboven gebakken.) En voor van de zomer is het nog makkelijker. Dan neem je een watermeloen, met een klokhuissteker, maak je er een diep gat in. Trechter in het gat steken en gedurende de tijd dat het nodig heeft en halve lieter rum erin gooien. Na verloop van tijd, gaat het wat langzamer, maar dan moet je de watermeloen een klein beetje kantelen. En gewoon doorgaan tot het flesje rum helemaal leeg is. Daarna het stuk, wat erui gehaald is met de klokhuissteker er weer in drukken en in de koelkast zetten. Een paar uur later, lekker in het zonnetje, met al je visite genieten van een "stevige" watermeloen. Wel de mensen ervoor laten zorgen dater iemand de BOB zal zijn, want reken maar dat dit erin zal gaan hakken. Veel plezier. | |
vdo28 | woensdag 15 december 2004 @ 21:04 |
Wajang=Koemelkvrije boter. Voor die apfelstrudel... | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 21:08 |
Thx allemaal. ik zie een aantal lekkere dingen voorbij komen. Maar helaas beschik ik nog niet over een oven, dus tarte tatin of apfelstrudel bakken gaat nog niet lukken. En iets met drank is niet zo geschikt als er een meisje van 9 meeeet. Meer recepten nog steeds erg welkom, krijg een hoop leuke ideeen zo. | |
chatter | woensdag 15 december 2004 @ 21:08 |
En als je hele lekkere recepten zoekt, moet je eens kijken op de site van Ready, steady, cook, van de BBC : http://www.bbc.co.uk/food(...)eadycook_index.shtml Dan gaat er een wereld voor je open. ![]() Dat kan je ook iedere werkdag zien op BBC2, vanaf 17:30 uur tot ca18:15 uur. En dan de dag daarna zelf proberen het te maken. | |
Mirjam | woensdag 15 december 2004 @ 21:09 |
koop een doos suikerwafels bij de aldi warm ze even op in de magnetron serveer er wat van die kersenzooi bij slagroom apart bij serveren | |
p_iglet | woensdag 15 december 2004 @ 21:11 |
quote:Leuk idee, maar de suikerwafels van de aldi bevatten volgens mij net als 99% van de andere kant en klaar koek en gebak soorten, boter of melkbestandelen. hmm toch maar eens een wafelijzer aanschaffen ![]() | |
chatter | woensdag 15 december 2004 @ 21:45 |
quote:Nee, dat met de drank is niet echt geschikt voor kids, maar wel voor volwassenen, van de zomer. Maar als hje het goed in de gaten houdt, kan je tarte tatin ook alleen in een koekepan klaarmaken, maar het is enorm goed opletten, dat het niet gaat verbranden, op de bodem. Maar heb je wel een gasfornuis, anti-aanbakkoekepan of iets dergelijks, of een oude koekepan, die toch al verziekt is ? Zo ja, zet de pan op het vuur, niet al te hoog, een laagje suiker, zodat de bodem goed bedekt is. Laten carameliseren, maar let op, dat het niet gaat branden. Het mag net vloeibaar en warm worden. Snij verschillende soorten fruit in stukjes, appels, mandarijnen, banaan, noem maar op en leg dit, gemengd, op de borden. verdeel daar de gecarameliseerde suiker overheen. Als je dat voor het eerst doet, gebruik dan een lepel ! Ook hierbij kan je een bolletje ijs, of iets dergelijk doen. Als je het helemaal wilt afmaken, zeker als er een kind bij is, moet je het volgende eens proberen. Let op, doe dit niet boven je normale vloer, maar leg voldoende kranten neer, of ga op het balkon staan, of in de tuin, want de eerste keer wordt het en kliederboel ! Je hebt daarvoor dus ook gecarameliseerde suiker voor nodig. Neem een houte pollepel in je ene hand en zorg dat die horizontaal blijft, met je andere hand, schep je wat van deze warme vloeistof uit de koekepan en laat die dan over de pollepel heeft stromen, zodat er als het ware draadjes overheen vallen. Het mag niet te vloeibaar zijn, laat het dan een klein beetje afkoelen. Beweeg de pollepel niet, maar wel je andere hand. Wat er nu over de pollepel hangt, kan je voorzichtig met je handen eraf halen en tot een soort van suikerbol maken, niet tot een bal drukken, maar net zo groot laten zijn, als een voetbal, of net ietsjes kleiner. Het is rot uit te leggen, als je het niet kan zien, maar de pollepel hou je zo -------- en de lepen met de suiker beweeg je dan | heen en weer. (De streepjes is dus welke richting het moet zijn.) Omdat er nogal wat over de vloer zal vallen, moet je dus oude kranten of iets neer leggen, andes ben je een hele dag aan het schrobben. Maar bij kids doet dit het heel goed. | |
Pietverdriet | woensdag 15 december 2004 @ 23:43 |
Had in dit topic Spaanse toetjes dit gepost Sorbete de Rioja 150 gr Suiker pijp kaneel 2 dl water 2,5 dl rode wijn (rioja) sinaasappelrasp 2 eiwitten blaadje munt ter garnering Water met de suiker en kaneel aan de kook brengen 10 min laten koken, en dan laten afkoelen. Kaneelstok eruit en de wijn en sinaasappelrasp van 1 sinaas appel er door doen. Eiwitten stijfslaan en het wijnmengsel er door enveloperen (omscheppen, niet roeren!) MEngsel in de ijsmachine Een ander toetje Wijnschuim. Neem een glas zoete dessertwijn, een mooie, twee eidooiers, een pan met water een stalen, of beter een koperen schaal een garde Zet de pan op het vuur met water er in, sla de wijn en de eidooiers los, zet de schaal op de pan en blijf kloppen, maak een schuim dat door de warmte en het opkloppen stijf wordt. Warm serveren | |
hassanjassan | donderdag 16 december 2004 @ 02:09 |
quote:sinaasappellikeur voor een kind van 9? Ehm pisang goreng is onwijs lekker...gewoon bananen in een beslagje doen en dan bakken of ander gewoon zo in een pan bakken en dan de surinaamse variant ervan is ook lekker (met pindasaus dus). Sja wat kinderen lekker vinden, vooral zoete dingen of dingen die ze of niet zo vaak mogen, niet vaak eten en die er leuk uitzien, dus leuke kleurtjes enzo. Maarre, waarom is het een probleem dat jij een ander teotje eet dan je gast? Ik zou mezelf gewoon een beetje ontzien van alles en vooral de gast helemaal verwennen met allerlei mooi en lekker eten. | |
Evil-Cherry | donderdag 16 december 2004 @ 09:52 |
quote:Maakt toch niet uit als je het flambeert? | |
Chielus | donderdag 16 december 2004 @ 10:12 |
Aarbeiensoep met frambozen en een bolletje Sorbetijs. | |
Mirjam | donderdag 16 december 2004 @ 11:35 |
quote:dat maakt niet zo heel veel uit, nadat je het geflambeerd hebt.. | |
ivetje | donderdag 16 december 2004 @ 11:40 |
haal bij V&D appelbollen, maak zelf met custard een vanillesausje, even in de oven/magnetron en saus eroverheen. Heerlijk toetje ![]() | |
vdo28 | donderdag 16 december 2004 @ 11:47 |
Daar zit wel melk in ivetje... Misschien lezen? ![]() | |
rvrb | donderdag 16 december 2004 @ 11:58 |
-citroenmousse -fruitspiesjes -geroosterde bananen -zoete risotto met citrustouch -sorbet (smaakje zelf te kiezen) | |
ivetje | donderdag 16 december 2004 @ 13:07 |
quote:daar kan ze toch ook sojamelk voor gebruiken ![]() | |
vdo28 | donderdag 16 december 2004 @ 13:26 |
Ja maar niet voor de appelbollen van de V&D ![]() | |
ivetje | donderdag 16 december 2004 @ 14:39 |
quote:en waar zit dan de melk in die dingen ![]() ![]() | |
Plunderbunny | donderdag 16 december 2004 @ 16:57 |
Zabaglione | |
Mirjam | donderdag 16 december 2004 @ 16:58 |
quote:er zit boter in het beslag van die dingen, iemand die niet tegen koemelk kan, kan hoogst waarschijnlijk ook niet tegen boter ![]() | |
vdo28 | donderdag 16 december 2004 @ 17:08 |
quote:Precies ![]() | |
hassanjassan | donderdag 16 december 2004 @ 20:12 |
quote:sojamelk != melk ![]() het is een bonensap die toevallig wit is... | |
dribbel79 | donderdag 16 december 2004 @ 20:23 |
dat | |
krakkemieke | donderdag 16 december 2004 @ 23:10 |
Haagse bluf of krentjebrij. | |
Fixers | zaterdag 18 december 2004 @ 13:35 |
quote:Maak je gelantine pudding met een zoete mousserende wijn en vers fruit. Krijg je leuk bubbel effect. |