Lezend door de topics van de laatste tijd zie ik de meest bizarre hersenspinselen over met name tijd en ruimte voorbijkomen. Op zich niet erg, ware het niet dat het onderwerp op een zeer onwetenschappelijke manier benaderd wordt. Echter......... ik zie soms ook mensen afgeven op de inhoudelijke bizarheid van de stellingen, en dat is evenmin wetenschappelijk. Twijfel is tenslotte de bron van alle vooruitgang. Maar kies dan wel de juiste methode. Af en toe kom je theorievorming tegen die zeer exotisch is, intuïtief onlogisch en buitengewoon vreemd, maar wel gestoeld op stevige fundamenten.
Het leek me een aardig idee om hier
wetenschappelijk verantwoorde theorievorming te signaleren die op het eerste gezicht absurd, bizar en onlogisch is.
Liever maak ik hier geen discussietopic van, want dan gaat het als snel weer over maar 1 onderwerp. Probeer in heldere taal heel kort de essentie van een theorie te beschrijven. Wie wil kan zelf op zoek naar meer informatie, dus geef er als het kan een linkje bij, de naam van een auteur, artikel of tijdschrift of andere informatie waarmee de nieuwsgierigen onder ons zelf verder kunnen zoeken.
TS trapt af met twee voorbeelden:
Zo heb ik een tijdje terug een stuk gelezen over de quantumeigenschappen van tijd. Ook een heel bizar idee, maar voorzover ik het kon beoordelen methodologisch wel in orde. Weet iemand hier iets meer over. Ik zou graag wat linkjes naar "kwaliteits"artikelen of aanbevolen literatuur krijgen. Het gaat over de hypothese dat tijd niet continu maar in kleine sprongetjes, quanta dus, verloopt.
Een andere bizarre theorie die ook een goed wetenschappelijk fundament heeft komt voort uit de koppeling van informatietheorie en fysica, en dan met name de entropiebegrippen uit beide takken van wetenschap. Daaruit volgt onder andere dat de maximale hoeveelheid informatie in een n-dimensionale ruimte niet wordt begrensd door de n-dimensionale inhoud van die ruimte, maar door zijn (n-1)-dimensionale oppervlakte. Met andere woorden: niet de inhoud bepaalt hoeveel er in een ruimte past, maar de oppervlakte, en dat is een op het eerste gezicht absurde conclusie. Er zijn links met wat bij zwarte gaten de "waarnemingshorizon" wordt genoemd. Wie meer wil weten moet maar eens zoeken op een artikel met de titel "Information in the Holographic Universe" uit de Scientific American. (ik denk dat
dit artikel hetzelfde artikel is.)
[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-12-2004 21:40:55 ]