FOK!forum / Culinesse à gogo / Spaanse toetjes
kaatje65dinsdag 14 december 2004 @ 18:19
Heeft iemand misschien nog recepten voor typisch spaanse toetjes?
Ik kom niet verder dan creme catalana of flan.
Pietverdrietdinsdag 14 december 2004 @ 18:54
Sorbete de Rioja
150 gr Suiker
pijp kaneel
2 dl water
2,5 dl rode wijn (rioja)
sinaasappelrasp
2 eiwitten
blaadje munt ter garnering
Water met de suiker en kaneel aan de kook brengen 10 min laten koken, en dan laten afkoelen. Kaneelstok eruit en de wijn en sinaasappelrasp van 1 sinaas appel er door doen.
Eiwitten stijfslaan en het wijnmengsel er door enveloperen (omscheppen, niet roeren!)
MEngsel in de ijsmachine
krakkemiekewoensdag 15 december 2004 @ 00:21
Kijk even in je plaatselijke bibliotheek. Lijkt me stug dat er niks te vinden is.
Kimsomniawoensdag 15 december 2004 @ 12:53
Churros: http://www.receptenboek.com/receptenboek_recepten.aspx?ID=1123
Martijn_77woensdag 15 december 2004 @ 21:16
quote:
Op dinsdag 14 december 2004 18:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Sorbete de Rioja
150 gr Suiker
pijp kaneel
2 dl water
2,5 dl rode wijn (rioja)
sinaasappelrasp
2 eiwitten
blaadje munt ter garnering
Water met de suiker en kaneel aan de kook brengen 10 min laten koken, en dan laten afkoelen. Kaneelstok eruit en de wijn en sinaasappelrasp van 1 sinaas appel er door doen.
Eiwitten stijfslaan en het wijnmengsel er door enveloperen (omscheppen, niet roeren!)
MEngsel in de ijsmachine
Piet, zou je de Rode wijn ook door witte kunnen vervangen?

Mijn vrouw lust geen rode wijn namelijk.
Pietverdrietwoensdag 15 december 2004 @ 23:29
quote:
Op woensdag 15 december 2004 21:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Piet, zou je de Rode wijn ook door witte kunnen vervangen?

Mijn vrouw lust geen rode wijn namelijk.
Tuurlijk kan dat, je kan ook een zoete desert wijn gebruiken,
Martijn_77woensdag 15 december 2004 @ 23:31
quote:
Op woensdag 15 december 2004 23:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tuurlijk kan dat, je kan ook een zoete desert wijn gebruiken,
Zal dan ook een mooie spaanse uit zoeken op in dezelfde sfeer te blijven.
Pietverdrietwoensdag 15 december 2004 @ 23:48
quote:
Op woensdag 15 december 2004 23:31 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Zal dan ook een mooie spaanse uit zoeken op in dezelfde sfeer te blijven.
mooie muscaat bv
kaatje65donderdag 16 december 2004 @ 06:21
quote:
Op dinsdag 14 december 2004 18:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Sorbete de Rioja
150 gr Suiker
pijp kaneel
2 dl water
2,5 dl rode wijn (rioja)
sinaasappelrasp
2 eiwitten
blaadje munt ter garnering
Water met de suiker en kaneel aan de kook brengen 10 min laten koken, en dan laten afkoelen. Kaneelstok eruit en de wijn en sinaasappelrasp van 1 sinaas appel er door doen.
Eiwitten stijfslaan en het wijnmengsel er door enveloperen (omscheppen, niet roeren!)
MEngsel in de ijsmachine
Kaatje heeft geen ijsmachine
kaatje65donderdag 16 december 2004 @ 06:23
quote:
Op zich wel een idee. Een paar slierten churros met een bolletje ijs ernaast (helaas niet het sorbetijs vanPietverdriet) en met een beetje honing besprenkelen of zo.
Byte_Medonderdag 16 december 2004 @ 06:27
quote:
das ontbijt hoor
Asicsdonderdag 16 december 2004 @ 06:47
tvp
ArmaniManiadonderdag 16 december 2004 @ 06:51
Frietos Frikandellos met Mayos
Asicsdonderdag 16 december 2004 @ 06:52
quote:
Op donderdag 16 december 2004 06:51 schreef ArmaniMania het volgende:
Frietos Frikandellos met Mayos
Pietverdrietdonderdag 16 december 2004 @ 11:41
quote:
Op donderdag 16 december 2004 06:21 schreef kaatje65 het volgende:

[..]

Kaatje heeft geen ijsmachine
Wijnschuim.
Neem een glas zoete dessertwijn, een mooie,
twee eidooiers,
een pan met water
een stalen, of beter een koperen schaal
een garde

Zet de pan op het vuur met water er in, sla de wijn en de eidooiers los, zet de schaal op de pan en blijf kloppen, maak een schuim dat door de warmte en het opkloppen stijf wordt.
ivetjedonderdag 16 december 2004 @ 11:42
en vooral...geen suiker in de slagroom, da's in spanje ook niet
Pietverdrietdonderdag 16 december 2004 @ 11:45
quote:
Op donderdag 16 december 2004 11:42 schreef ivetje het volgende:
en vooral...geen suiker in de slagroom, da's in spanje ook niet
Hier in D doen ze het ook eigenlijk niet, maar vinden het wel lekker als ik dat doe.
okee6donderdag 16 december 2004 @ 16:27
quote:
Op dinsdag 14 december 2004 18:19 schreef kaatje65 het volgende:
Heeft iemand misschien nog recepten voor typisch spaanse toetjes?
Ik kom niet verder dan creme catalana of flan.
Typisch Spaanse voorbeelden
okee6donderdag 16 december 2004 @ 16:32
Bij nader inzien hebben ze er toch wel wat, zie hier bijvoorbeeld

Leche Frita


Bizcocho Borracho (Dronken cake)

Ingrediënten:

6 eieren gesplitst
boter voor het invetten
200 gr. basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
200 gr. bloem
kaneel voor het bestuiven
slagroom naar keuze
Voor de dronkemanssiroop:
250 gr. basterdsuiker
3 dl kokend water
1,5 dl Málagawijn of Madeira

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (stand 6) en vet een cakevorm van ca. 30 x 20 cm in. Bedek de bodem met bakpapier (laat de randen uitsteken) en vet de vorm opnieuw in.

Klop de eiwitten stijf in een grote kom. Klop met dezelfde garde of mixer de dooiers los met suiker en citroenrasp tot ze licht van kleur zijn. Roer er wat eiwit door en schep het mengsel dan door de eiwitten. Voeg tussendoor steeds wat bloem toe. Schep het mengsel in de vorm, in de hoeken iets meer dan in de rest van de vorm, en bak de cake in 15 minuten goudbruin.

Laat de cake 15 minuten rusten, leg hem op een schaal en verwijder het papier. Laat de cake helemaal afkoelen.

Maak intussen de siroop. Doe 75 gram suiker in een pan met 2 el water. Laat het koken tot de suiker karameliseert; schud de pan om de inhoud te vermengen als één kant te snel bruin wordt. Doop zodra de karamel lekker ruikt de onderkant van de pan in een gootsteen vol koud water om te voorkomen dat de karamel te donker wordt. Roer het kokende water erdoor en voeg de rest van de suiker toe. Laat dit al roerend zachtjes koken tot de suiker is opgelost.

Snijd de cake in 12 vierkanten en leg ze met de onderkant omhoog op een schaal. Roer ca. driekwart de karamelsiroop door de wijn en doordrenk de cake met dit mengsel. Draai de cakejes om en prik met een spiesje gaatjes in de korst. Giet er nog wat siroop op. Bestuif de cakejes met wat kaneel en zet ze tenminste 2 uur in de koelkast. Slagroom smaakt er goed bij.


[ Bericht 16% gewijzigd door okee6 op 16-12-2004 16:38:12 ]
Plunderbunnydonderdag 16 december 2004 @ 16:48
quote:
Pietverdrietdonderdag 16 december 2004 @ 17:33
quote:
Op donderdag 16 december 2004 16:27 schreef okee6 het volgende:

[..]

Typisch Spaanse voorbeelden
Euh, ja, dat zijn typisch spaanse voorbeelden, die later door de franse keuken zijn overgenomen, als Creme brulee en flan.
okee6donderdag 16 december 2004 @ 18:06
quote:
Op donderdag 16 december 2004 17:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Euh, ja, dat zijn typisch spaanse voorbeelden, die later door de franse keuken zijn overgenomen, als Creme brulee en flan.
Catalonië zal toch wel haar eigen gerechten bedenken. Overigens is de oorsprong van de gebakken melk (Leche Frita) ook niet zeker. Die vind je ook in Mexico, daar zouden de veroveraars natuurlijk gekokkereld kunnen hebben en het weer mee terug hebben kunnen nemen.