Welke verhoudingen tussen meel en water/suiker/zout/gist heb je gebruikt?
Als het brood te klein en compact is (het gevreesde 'baksteen'-model dus...), dan kan het zijn dat je in verhouding te weinig gist hebt gebruikt, of iets te weinig water of suiker. Dat zijn namelijk allemaal factoren die belangrijk zijn voor goed rijzen. Zout remt het rijzen juist weer wat af.
Bij zwaardere meelsoorten, zoals 9-granenmeel, wordt het brood meestal sowieso wat kleiner en compacter dan bij de wat luchtigere meelsoorten.
Welke broodbakmachine heb je trouwens ? Sommige schijnen erg de neiging tot inzakken (van het
brood dus
![]()
) te hebben, dus daar kan het ook aan liggen.
(En tussendoor ook nooit het deksel opendoen, want dan zakt de boel beslist in en wordt het een compacte homp...)
Zelf heb ik een AFK, met bijgeleverde maatbeker en -schepjes.
Ik neem altijd de volgende verhouding en volgorde:
- 1 maatbeker lauw water + nog een laagje van ± 1 cm water in diezelfde maatbeker
(dit is in totaal ongeveer 240 ml water)
- 2 eetlepels magere melkpoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- anderhalve eetlepel suiker
- anderhalve THEElepel zout
- 500 gram meel (= 3 maatbekers)
- 1 + 1/3 THEElepel droge gist.
Dit geeft bij mij altijd een perfect resultaat.
Alvast veel succes ermee!