abonnement Unibet Coolblue
pi_23876689
Ok ok, je hebt gelijk. Post HBO ligt het anders. Gelukkig leiden er meerdere wegen naar Rome.
Zogenaamd "fatsoenlijke" mensen ontmaskerd, de waarheid en verklaringen die iedereen wil weten: Misdefinitie op YouTube.
  vrijdag 10 december 2004 @ 14:43:47 #177
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_23878740
Wat ik mij nu al een tijdje afvraag: hoe is het om op een 'witte' VMBO-school les te geven. Ik bedoel dus: hoe gedragen de VMBO-leerlingen die zich gewoon Piet, Jan, Aernout of Casper-Thomas mogen noemen.
Ik geef nu al zo'n 3 jaar les op een VMBO-school met vrijwel alleen allochtone leerlingen, en iedereen klaagt steen en been over de weerstand die men ondervindt in het klaslokaal. Drukke ADHD-leerlingen, verbaal geweld, asociaal gedrag etc. etc. Het is heel makkelijk om dat te koppelen aan etnische afkomst (two-culture-kids, taalproblemen, aanpassingsmoeilijkheden blablabla) maar eigenlijk geloof ik daar geen ene reet van. Volgens mij zijn Nederlandse kinderen nog veel erger.

Ervaringen?

(zo heb ik gehoord van een oud-collega met 25 jaar hardcore-ervaring op een allochtone school die overstapte naar zo'n brave blanke school in de buitenwijk en als de eerste-de-beste beginneling tot op het bot werd vernederd door Jan Klaas en zijn Kornuiten. Het kan verkeeren...)
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_23879024
Ik heb in mijn eerste jaar lesgegeven in LWOO-klassen. Bijna allemaal 'witte' kindertjes. Heel leuk gehad, vond die kids geweldig. Je weet wat je aan ze hebt, ze zijn erg open en eerlijk. Flappen alles er gewoon uit, ik vind dat leuk.
pi_23879209
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 14:43 schreef Ringo het volgende:
Ervaringen?
Ik kan niet echt vertellen hoe het op een witte VMBO school er aan toe gaat, maar ik kan wel iets uit eigen ervaring vertellen. Ik geef les op een 'witte' school (VMBO-tl, HAVO, VWO) in een keurig dorp. Ik geef les aan onderbouw HAVO/VWO, tevens heb ik een 2VMBO-tl klas. Daarin zit slechts één allochtone leerling. Op zich zijn het hele lieve leerlingen, ze hebben alleen een grote mond (en dat is dagelijks te merken). Maar vernederen, schelden komt nauwelijks voor.
Er is een uitzondering: 1 meisje is supervervelend en ontzettend brutaal, zij doet gewoon waar ze zelf zin in heeft en ze mag voorlopig bij mij de les niet meer in. Maandag is de ouderavond en laten haar ouders nou net komen
  vrijdag 10 december 2004 @ 17:14:25 #180
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_23882073
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 14:43 schreef Ringo het volgende:
Wat ik mij nu al een tijdje afvraag: hoe is het om op een 'witte' VMBO-school les te geven. Ik bedoel dus: hoe gedragen de VMBO-leerlingen die zich gewoon Piet, Jan, Aernout of Casper-Thomas mogen noemen.
Over het algemeen gedragen de leerlingen zich op de school waar ik les geef (vmbo-basis/kaderberoepsgerichte leerweg) zich redelijk. Af en toe eens een schermutseling (de laatste keer is volgens mij anderhalf jaar geleden of zo), soms een keer een grote mond, maar 7,5 van de 10 keer bieden ze naderhand hun excuses aan.. Het feit dat onze school vrij klein is, zeg zo'n 500 leerlingen, zorgt voor een "ons kent ons" gevoel. De begeleiding is erg goed en het contact tussen docent en leerling is persoonlijk. Er zijn natuurlijk problemen zoals ADHD en problematische thuissituaties maar we kunnen dat goed opvangen.
quote:
Volgens mij zijn Nederlandse kinderen nog veel erger.
Mwah, geloof ik niet.

[ Bericht 0% gewijzigd door Baba-O-Riley op 10-12-2004 17:32:28 ]
.
pi_23882525
Ik ben ervan overtuigd dat kleine scholen veel beter zijn. Heb zelf op een school met 400 ll'en gezeten en daar gebeurde zelden iets. Iedereen kende elkaar.
  vrijdag 10 december 2004 @ 17:41:23 #182
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_23882693
We hadden het laatst over spiektips...

http://huiswerk.scholieren.com/spiektips/index2.html

Doe er je voordeel mee
.
pi_23884750


[ Bericht 99% gewijzigd door Meester_Kuijpie op 10-12-2004 19:29:07 (dubbelpost) ]
pi_23884751
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 17:41 schreef Baba-O-Riley het volgende:

We hadden het laatst over spiektips...

Doe er je voordeel mee
Ik hoop niet dat er veel scholieren komen op dit forum, misschien brengen we ze op een idee....
  vrijdag 10 december 2004 @ 20:03:28 #185
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_23885449
Had je gezien waar die link vandaan kwam?
.
pi_23901098
verrek!
pi_23901317
Ik heb 0.0 vmbo-ervaring en zal die ook nooit krijgen, maar toch: ik hoor van mijn vrouwelijke collega's die lesgeven op het vmbo dat turkse en marokkaanse jongetjes een "een vrouw hoeft mij niks te vertellen"-houding kunnen hebben. Niet allemaal, maar wel meer dan witte jongetjes. Op de andere schooltypen van onze school zitten verhoudingsgewijs erg weinig allochtonen, ik weet niet hoe het daar is.
Dat lijkt me 1 mogelijk verschil tussen 'witte' en 'zwarte' vmbo-ers. Niet eentje waar Ringo ooit mee te maken zal krijgen, maar wel een verschil.
pi_23947840
En hoe zit het met geweld op scholen? In hoeverre hangt dat samen met het school-type?
Iedere droom moet je in een potje vangen.
pi_23952243
Ik zou verwachten dat dat zeker wel met schooltype samenhangt. Ik merk tenminste aan 'typische VMBO-leerlingen' dat die vaak veel fysieker zijn. Ze reageren veel eerder lichamelijk op dingen.
pi_23954239
Weer afgaand op mijn collega's (omdat ik dus geen vmbo-ervaring heb): die zeggen hetzelfde. Leerlingen in lagere schooltypen kunnen zich minder goed verbaal uiten, dus reageren eerder lichamelijk. Leerlingen in de hogere schooltypen doen het verbaal, of halen er een advocaat bij
Overigens vond die schietpartij in Erfurt destijds plaats op een gymnasium.
pi_23954585
Er zijn hier trouwens deze week ouderavonden....lekker druk! Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat op school en dan tussendoor nog ergens je lessen voorbereiden en correctiewerk doen e.d. Voordeel is wel het eten met die collega's die ook niet tussendoor naar huis gaan...altijd dolle pret

De gesprekken zelf vind ik ook wel vaak erg nuttig en verhelderend hoor, ook wel leuk om eens te zien uit wat voor nest zo'n leerling komt. Heb tot nu toe ook eigenlijk altijd alleen maar prettige gesprekken gehad. Ik hoor weleens van collega's over ouders die een al te positief beeld hebben van hun zoon/dochter en daarom bij onvoldoendes met de beschuldigende vinger naar school en/of docent wijzen. Heb ik gelukkig nog geen last van gehad, bij die leerlingen over wie ik vanavond moest melden dat ze ondanks alle inspanningen van mij, mentor en coordinator, qua stimuleren, uitdagen, strafwerk, corvee nog steeds geen klap uitvoeren (ik heb er maar niet omheen gedraaid ) en ongetwijfeld onvoldoendes zullen blijven halen als die studiehouding niet verbetert, stemden de ouders volmondig in en gaven aan dat zij ook niet wisten wat ze nog konden doen. Dus hebben we het gesprek besloten met de conclusie dat we maar moeten hopen dat zoon/dochterlief vanzelf nog bijdraait.
pi_23954630
quote:
Op maandag 13 december 2004 22:15 schreef thaleia het volgende:
Overigens vond die schietpartij in Erfurt destijds plaats op een gymnasium.
Zou het kunnen zijn dat leerlingen van hogere niveau's meer de neiging hebben om alles op te kroppen en dan op een gegeven moment te ontploffen?

Die VMBO-leerlingen kunnen wel heel boos en heel grof doen soms, maar na vijf minuten zijn ze het vergeten. Een gymnasiumleerling blijft erop broeden. Ben wel heel erg aan het generaliseren nu...
pi_23955123
Ik stelde de vraag omdat een leerling van mij een andere leerling met een mes bedreigd heeft. Eerste klas gymnasium. Ik weet niet zo goed wat ik moet denken. Ik ben geschokt, vraag me af of ik wel wil lesgeven aan een joch dat met een mes op zak loopt. Maar aan de andere kant denk ik ook: stel ik me niet aan, is zoiets op andere scholen niet aan de orde van de dag? Niet dat dat het goedpraat, maar ik weet niet, misschien mag ik niet klagen omdat het nog zoveel erger kan. Naja, kweetnie :S
Iedere droom moet je in een potje vangen.
pi_23955464
Oef, da's een rotsituatie. Wat is er gebeurd naar aanleiding van dat incident?
pi_23955874
Ze denken na over maatregelen, het wordt allemaal nogal stil gehouden totdat ze weten wat ze ermee moeten. Ik weet er verder ook niet zoveel van, ik hoorde het toevallig omdat ik die leerling vandaag miste in de klas. Ik vind het zo'n vreemd idee dat op mijn kleine vertrouwde schooltje ook dit soort dingen gebeuren. Dat had ik - naïef misschien - niet verwacht.
Iedere droom moet je in een potje vangen.
pi_23956100
Ik kan het me wel voorstellen, hoor. Op ons gym gebeurde ook nooit iets. Ik denk wel dat ze die jongen stevig moeten aanpakken... Wat zou jij zelf doen als jij moest besluiten hoe hiermee om te gaan?
pi_23956357
Op mijn middelbare school vroeger (gymnasiumafdeling) kreeg een jongen een schoolverbod omdat hij verliefd was op een meisje en haar vertelde dat hij zelfmoord ging plegen en "haar mee zou nemen"

Verder kan ik me geen incidenten herinneren, maar er gebeurt ongetwijfeld veel meer dan je als leerling meekrijgt. Weet wel nog van een gast die in een rolstoel op school kwam, die was gaan joyriden en had zijn beide benen gebroken

Op de school waar ik nu werk worden wel regelmatig leerlingen geschorst wegens "bedreiging van een medeleerling", da's trouwens meestal wel op de vmbo-afdeling. Ook diefstal komt wel aardig veel voor (schoolbreed) geloof ik. Er zijn ook wel af en toe toestanden met groepjes marokkaanse leerlingen die ruzie hebben met groepjes nederlandse leerlingen en dan hun grote broers + vrienden naar school laten komen om de andere partij een lesje te leren. "De grote broer erbijhalen" lijkt wel meer te gebeuren onder marokkanen dan onder andere groepen, op onze school althans. Als er weer zoiets speelt verschijnt er ook altijd wel politie op school.
pi_23966822
Nou, het was op mijn stage ook een vreemde dag. De dochter van een docente heeft gisteravond een dodelijk motorongeluk gehad.
pi_23967959
Er gebeurt heel veel wat mensen niet weten. Het is jarenlang stilgehouden en doodgezwegen. Opeens lijkt het allemaal naar buiten te komen en dan denken mensen dat het iets is van deze tijd.
Zogenaamd "fatsoenlijke" mensen ontmaskerd, de waarheid en verklaringen die iedereen wil weten: Misdefinitie op YouTube.
pi_23969535
Op mijn hogeschool is zelfs recentelijk een klasgenoot geschorst vanwege een doodsbedreiging. Maar die jongen was gewoon ook echt niet in orde, dus moeilijk te bepalen of het 'normaal' is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')