FOK!forum / Culinesse à gogo / Siliconenbakvorm-ervaringen gezocht
Rewimomaandag 15 november 2004 @ 19:31
Ik heb een hele leuk siliconenberenbakvorm gescoord. Alleen zit er geen handleiding bij. Dus vraag ik me een paar dingen af:

- Moet je zo'n ding invetten?

- Tot welke temperatuur kun je hem gebruiken in de oven?

Wie heeft ervaring en kan me wat vertellen over de do's en don'ts?
Martijn_77maandag 15 november 2004 @ 20:15
Siliconebakvorm?

Hoe moet ik mij dat voorstellen?
shmoopymaandag 15 november 2004 @ 20:27
Ik zag ze ook ergens liggen, Rewimo, en ze leken me zo handig, dus ik lees effe mee.
karpermaandag 15 november 2004 @ 20:33
silicone matjes hoef je niet intevetten dus ik denk een cakevorm niet omdat ze al vrij flubberig zijn van zich zelf en dat je ze er zo kan uit drukken
Leepmaandag 15 november 2004 @ 20:47
ik denk dat je t gewoon t zelfde moet doen als een normale bakvorm???
Kimsomniamaandag 15 november 2004 @ 22:07
Ik zag dit weekend in een van de vele folders dat inderdaad als voordeel van deze bakvormen wordt genoemd dat je ze niet hoeft in te vetten. Tevens zijn ze niet alleen geschikt voor bakken, maar ook voor invriezen. De Tupperware-variant is geschikt voor temperaturen tot 220 graden, dat zal dan voor de rest ook gelden, toch?
krakkemiekemaandag 15 november 2004 @ 22:11
Je hoeft ze niet in te vetten, is zoiets als tefal.
turnpikemaandag 15 november 2004 @ 22:40
M'n zus bakte er vrijdag een cakeje mee. Ze had de vormen bij de Aldi gekocht.

Ze keek een beetje beteuterd toen de cake toch bleek te plakken.

Ze had de vormen wèl ingevet dus misschien heeft ze zelf dat misbaksel veroorzaakt.
Boter koekt nou eenmaal aan.
krakkemiekemaandag 15 november 2004 @ 22:43
Heeft ze gewacht tot de cake koud was? Warme boter plakt niet.......
Pietverdrietmaandag 15 november 2004 @ 22:46
Ik blijf het rare dingen vinden, ik weet niet, misschien vooroordeel.
Rewimomaandag 15 november 2004 @ 22:56
Het zijn ook rare dingen Maar voor 3 euro is het een poging waard

Bedankt voor alle reacties trouwens
Leepmaandag 15 november 2004 @ 23:02
3 euro??
ze zijn meestal 30
mooie aanbieding dan!!
Rewimomaandag 15 november 2004 @ 23:09
Wibra
karpermaandag 15 november 2004 @ 23:47
quote:
Op maandag 15 november 2004 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik blijf het rare dingen vinden, ik weet niet, misschien vooroordeel.
zat ook gek te kijken
maar die silcone matjes zijn van het zelfde matriaal trouwens die heb ik niet eens thuis toch een op de kop tikken
turnpikemaandag 15 november 2004 @ 23:48
Nou de cake heeft wel een uurtje of wat staan afkoelen....in de vorm.

Dus de volgende keer gelijk eruit wippen ?
krakkemiekemaandag 15 november 2004 @ 23:52
Ik zou wel even laten afkoelen, tot je je handen niet meer brandt. Maar niet tot het helemaal afgekoeld is. Doe ik trouwens net zo met metalen (geen tefal) bakvormen.
coolbabedinsdag 16 november 2004 @ 08:55
De vorm voor je hem gaat gebruiken afspoelen met koud water en niet direct op de bodem van de oven zetten maar een rekje gebruiken. De temp kan tot zo`n 220 graden en het verkort de baktijd met ongeveer 10%.
Dat is wat ik er van weet.
Rewimodinsdag 16 november 2004 @ 09:00
Hee, dat de baktijd korter moet zijn wist ik niet... Dat is wel belangrijk om te weten natuurlijk.
turnpikedinsdag 16 november 2004 @ 09:40
*noteert tips voor zusje*

Geheel uit eigenbelang natuurlijk. CAKE !
wendy-tjedinsdag 16 november 2004 @ 10:12
Ik ben er erg tevreden over... met cake, kruidkoek en broden niet nodig om in te vetten, die van mij kunnen gewoon in de afwasmachine, en inderdaad niet heter maken dan 220 graden.

Die van mij kwamen van de Aldi

[ Bericht 0% gewijzigd door wendy-tje op 16-11-2004 10:13:03 (typo) ]
Drive-rdinsdag 16 november 2004 @ 11:01
quote:
Op maandag 15 november 2004 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik blijf het rare dingen vinden, ik weet niet, misschien vooroordeel.
Had ik ook, tot ik er een cadeau kreeg en ik hem niet kon ruilen... Bevalt nog steeds prima. Ik gebruik de normale tulband en cake vorm niet heel vaak. Welke echt super zijn, zijn de bladen met kleine vormpjes! Die krijg je er namelijk veel mooier uit en dat is bij prille kleine gebakjes wel zo handig!
pirke64dinsdag 16 november 2004 @ 11:23
Inderdaad voor kleine vormpjes lijkt het me erg handig, voor grotere vormen zoals een tulband vind ik het zelf toch lastig dat je die voor het vullen al op een plaat of rek moet plaatsen omdat je ze anders niet meer op kan pakken. Ik gebruik voornamelijk nog metalen vormen, heb al veel verzameld
Pietverdrietdinsdag 16 november 2004 @ 12:10
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 08:55 schreef coolbabe het volgende:
De vorm voor je hem gaat gebruiken afspoelen met koud water en niet direct op de bodem van de oven zetten maar een rekje gebruiken. De temp kan tot zo`n 220 graden en het verkort de baktijd met ongeveer 10%.
Dat is wat ik er van weet.
wat onzin is, cake hoor je langer te bakken bij lage temperatuur, door het verhogen van de temperatuur maak je de baktijd niet korter. De verhoging van de temperatuur heeft effect dat suikers carameliseren, botereiwitten eerder verbranden, etc etc.
coolbabedinsdag 16 november 2004 @ 12:54
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 12:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

wat onzin is, cake hoor je langer te bakken bij lage temperatuur, door het verhogen van de temperatuur maak je de baktijd niet korter. De verhoging van de temperatuur heeft effect dat suikers carameliseren, botereiwitten eerder verbranden, etc etc.
Ik noemde de eigenschappen van het prouct, ik heb het er nergens over gehad hoe je een cake moet bakken.
Rewimodinsdag 16 november 2004 @ 12:56
Ik heb het ook beslist niet zo opgevat, coolbabe
Pietverdrietdinsdag 16 november 2004 @ 13:14
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 12:54 schreef coolbabe het volgende:

[..]

Ik noemde de eigenschappen van het prouct, ik heb het er nergens over gehad hoe je een cake moet bakken.
wendy-tjedinsdag 16 november 2004 @ 13:34
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 08:55 schreef coolbabe het volgende:
De vorm voor je hem gaat gebruiken afspoelen met koud water en niet direct op de bodem van de oven zetten maar een rekje gebruiken. De temp kan tot zo`n 220 graden en het verkort de baktijd met ongeveer 10%.
Dat is wat ik er van weet.
Misschien vreemde opmerking, maar als je bijvoorbeeld een cake bakt zet je hem toch nooit onderin de oven?
coolbabedinsdag 16 november 2004 @ 14:06
Je kunt meer dingen in zo`n vorm bakken dan alleen een cake. Weet ik veel waar jullie normaal gesproken een cake zetten om te bakken. Voor mijn part zet je hem op het dak of in de haven. Ik zeg alleen maar dat je die VORM niet rechtstreeks op de bodem van de oven mag zetten.
Begrijpend lezen is best moeilijk schijnbaar
shmoopydinsdag 16 november 2004 @ 14:14
Nou nou nou, jongens toch.

Anyway, ik wacht nog even met aanschaffen tot ik wat meer ervaringsdeskundigen heb gehoord.
Pietverdrietdinsdag 16 november 2004 @ 14:38
Lijkt mij dat het spul de nodige nadelen heeft.
* Flubby van vorm, je kan het met beslag er in niet aan een rand met één hand oppakken, want dan flubt het om
* Mag het niet op de bodem zetten
* Mag het niet heet bakken
* Bij vergissing de grill ff aan en je vorm is naar de kloten
* Duur
* Niet veel bekend over levensduur

Ik zie geen andere unieke voordelen dan dat je klein baksels als uit een doordrukstrip er uit kan wippen. Heb met ingeboterde metalen vormen met wat paneermeel ook nooit problemen.
nectarientjedinsdag 16 november 2004 @ 14:41
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 14:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Lijkt mij dat het spul de nodige nadelen heeft.
* Flubby van vorm, je kan het met beslag er in niet aan een rand met één hand oppakken, want dan flubt het om
* Mag het niet op de bodem zetten
* Mag het niet heet bakken
* Bij vergissing de grill ff aan en je vorm is naar de kloten
* Duur
* Niet veel bekend over levensduur

Ik zie geen andere unieke voordelen dan dat je klein baksels als uit een doordrukstrip er uit kan wippen. Heb met ingeboterde metalen vormen met wat paneermeel ook nooit problemen.
Dan blijf jij toch lekker die andere vormen gebruiken... Mijn moeder heeft ook zo'n flubberding en bij mijn weten is ze er erg tevreden over
shmoopydinsdag 16 november 2004 @ 14:45
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 14:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Lijkt mij dat het spul de nodige nadelen heeft.
* Flubby van vorm, je kan het met beslag er in niet aan een rand met één hand oppakken, want dan flubt het om
* Mag het niet op de bodem zetten
* Mag het niet heet bakken
* Bij vergissing de grill ff aan en je vorm is naar de kloten
* Duur
* Niet veel bekend over levensduur

Ik zie geen andere unieke voordelen dan dat je klein baksels als uit een doordrukstrip er uit kan wippen. Heb met ingeboterde metalen vormen met wat paneermeel ook nooit problemen.
Ik denk dat het ook meer voor de 'leuk' is, voor mij tenminste wel als ik er een koop.
Frisse kleurtjes, tis weer eens iets anders, dat idee.
Leepdinsdag 16 november 2004 @ 14:49
hmmm bij bakseltjes met veel vormpjes en friemeltjes blijft er bij mij altijd cake in de hoekjes van de vorm plakken
Pietverdrietdinsdag 16 november 2004 @ 14:54
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 14:49 schreef Leep het volgende:
hmmm bij bakseltjes met veel vormpjes en friemeltjes blijft er bij mij altijd cake in de hoekjes van de vorm plakken
Een goede vorm gebruiken, eventueel met teflon, de vorm goed invetten en bekleden met paneermeel. Cake op lage temperatuur langzaam bakken en niet te lang in de vorm laten zitten voor dat je hem er uit haalt.
Leepdinsdag 16 november 2004 @ 14:58
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 14:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een goede vorm gebruiken, eventueel met teflon, de vorm goed invetten en bekleden met paneermeel. Cake op lage temperatuur langzaam bakken en niet te lang in de vorm laten zitten voor dat je hem er uit haalt.
ok bedankt
maar zo belangrijk is het niet, ik gebruik die vorm gewoon bij gebrek aan beter. En het zal mij eerlijk gezegt een worst wezen hoe een cake er uit ziet alsie maar lekker smaakt

Maar ik zei t vooral omdat ik me kan voorstellen dat mensen daarvoor een silliconen vorm gebruiken
wendy-tjedinsdag 16 november 2004 @ 15:54
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 14:06 schreef coolbabe het volgende:
Je kunt meer dingen in zo`n vorm bakken dan alleen een cake. Weet ik veel waar jullie normaal gesproken een cake zetten om te bakken. Voor mijn part zet je hem op het dak of in de haven. Ik zeg alleen maar dat je die VORM niet rechtstreeks op de bodem van de oven mag zetten.
Begrijpend lezen is best moeilijk schijnbaar
Sorry hoor
Ik verbaasde me gewoon over de opmerking omdat ik nooit wat onderin de oven zet
Geen cake, maar ook niet iets anders
Rewimodinsdag 16 november 2004 @ 16:36
Ik heb hem gekocht omdat ie in beer-vorm is, niet speciaal omdat het een siliconenvorm is. Lijkt me gewoon leuk om eens een beer te bakken met zoonlief
Drive-rdinsdag 16 november 2004 @ 17:46
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 14:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Lijkt mij dat het spul de nodige nadelen heeft.
* Flubby van vorm, je kan het met beslag er in niet aan een rand met één hand oppakken, want dan flubt het om
* Mag het niet op de bodem zetten
* Mag het niet heet bakken
* Bij vergissing de grill ff aan en je vorm is naar de kloten
* Duur
* Niet veel bekend over levensduur

Ik zie geen andere unieke voordelen dan dat je klein baksels als uit een doordrukstrip er uit kan wippen. Heb met ingeboterde metalen vormen met wat paneermeel ook nooit problemen.
Als je goeie siliconen vormen koopt, dan:

*kan ie gewoon op de bodem staan
*mag je hem belachelijk heet gebruiken (de mijne gaan volgens mij tot boven de 300, meer hoef ik niet te weten)
*flubber valt erg mee, maar is inderdaad een verschil
*levensduur is prima, na een paar jaar nog niks dat lijkt op slijtage

Maar goed, het is maar wat je ok vindt. Ik zie ze steeds meer ook in professionele keukens komen, dat viel me laatst al op. Ik heb er een paar, maar niet speciaal omdat ik het briljant vind ofzo. Ze werken goed, ik vond een paar goeie vormen, zodoende....
Maar Piet, je mag niet zo oordelen als je er geen in gebruik hebt...
Jeliefdinsdag 16 november 2004 @ 21:45
Ha ! mooi topic! Ik ben al tijden op zoek naar een alternatief voor mijn springvormen die ik eigenwijs als ik ben in de vaatwasser af wil wassen met als gevolg dat ze zijn gaan roesten. Wil dus wel zo'n siliconenvorm proberen. Ik zag ze bij de marskramer en kreeg van een andere klant te horen dat ze idd erg handig zijn, niet invetten en zo in de vaatwasser. Zij zei dat ze bij de blokker goedkoper waren maar daar heb ik ze niet gezien. Wibra dus, hebben ze ook gewoon ronde vormen Rewimo? Wat ik mij wel afvraag is of je een appeltaart ook een beetje heel uit zo'n vorm krijgt... Ik heb ze ook nog gezien bij de Action in alle soorten en maten zo ongeveer, misschien ga ik daar ook nog wel even kijken.
nou heel verhaal geworden, als ik er een heb en er in gebakken heb doe ik wel weer verslag ...
krakkemiekedinsdag 16 november 2004 @ 21:50
@ Pietverdriet:
Op de Tupperwareparty kreeg ik de tip om de flubberige vorm op het rooster te zetten , voor je hem vult. Meestal moet je een cake toch in het midden van de oven bakken, vandaar het rooster.
Rewimodinsdag 16 november 2004 @ 21:53
Volgens mij wel, Jelief. Mijn vriendin heeft hem voor me gehaald en voor zover ik weet hadden ze ook een ronde en een tulbandvorm. Helaas staat de folder niet meer online.
Jeliefdinsdag 16 november 2004 @ 21:55
quote:
Op dinsdag 16 november 2004 21:53 schreef Rewimo het volgende:
Volgens mij wel, Jelief. Mijn vriendin heeft hem voor me gehaald en voor zover ik weet hadden ze ook een ronde en een tulbandvorm. Helaas staat de folder niet meer online.
maakt niet uit het is drie minuten lopen ga morgen na het werk wel even kijken, dan is vriendje ook blij want dan ga ik vast vaker bakken.
Rewimodinsdag 16 november 2004 @ 21:56
Ja, je woont er dichtbij, dat scheelt
Rewimodinsdag 23 november 2004 @ 16:22
Onze eerste poging staat nu in de oven

Rewimodinsdag 23 november 2004 @ 17:19
Het voorlopige resultaat (nog heet, pas op! )

shmoopydinsdag 23 november 2004 @ 21:09
Foto's, altijd leuk.

En? En? En?

Smaak, handig of niet, vertel.
Obliviondinsdag 23 november 2004 @ 21:13
Hey, zo'n ding heb ik ook nog ergens.

En tevens een tvptje....he....
ParanoidEvdinsdag 23 november 2004 @ 21:32
quote:
Op dinsdag 23 november 2004 17:19 schreef Rewimo het volgende:
Het voorlopige resultaat (nog heet, pas op! )

[afbeelding]
Oeh, lijkt me leuk ding als je kindertjes moet vermaken, kan je leuk versieren enzo.
Rewimodinsdag 23 november 2004 @ 21:58
quote:
Op dinsdag 23 november 2004 21:09 schreef shmoopy het volgende:
Foto's, altijd leuk.

En? En? En?

Smaak, handig of niet, vertel.
Morgen wordt ie versierd met snoepjes en glazuur en dan gaan we proeven. Dus morgen meer
Obliviondinsdag 23 november 2004 @ 21:59
quote:
Op dinsdag 23 november 2004 21:58 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Morgen wordt ie versierd met snoepjes en glazuur en dan gaan we proeven. Dus morgen meer
Ja, maar hoe is hij uit de vorm gekomen?
Rewimodinsdag 23 november 2004 @ 22:13
Nou eh, zo



Heel aardig, je stroopt de vorm er als het ware af. Ik had de vorm niet ingevet, alleen natgemaakt. Er kleeft wel iets aan, maar dat stelt nauwelijks iets voor.
Pietverdrietdinsdag 23 november 2004 @ 22:15
Beeeeeeurw
Leepdinsdag 23 november 2004 @ 22:35
Maar er zijn gedeeltes 'glimmend'en gedeeltes als de binnekant van de cake?
Obliviondinsdag 23 november 2004 @ 22:41
Dat ziet er goed uit!!

[ Bericht 0% gewijzigd door Oblivion op 23-11-2004 22:45:19 (Verkeerde PI... :D) ]
Rewimodinsdag 23 november 2004 @ 22:44
quote:
Op dinsdag 23 november 2004 22:35 schreef Leep het volgende:
Maar er zijn gedeeltes 'glimmend'en gedeeltes als de binnekant van de cake?
Ja, je kunt zien waar er een beetje aan de vorm is blijven plakken. Maar dat is maar een heel dun laagje en lang niet overal.
krakkemiekedinsdag 23 november 2004 @ 23:09
Liev!
Rewimowoensdag 24 november 2004 @ 15:13


Spindizzywoensdag 24 november 2004 @ 15:37

Dat ziet eruit als een echte Christan-Creatie

Mail me eens een stukkie beer
Rewimowoensdag 24 november 2004 @ 15:57
Oortje hebben? De drumsticks zijn al op

Spindizzywoensdag 24 november 2004 @ 16:02
Met bananeschuimpie
Leepwoensdag 24 november 2004 @ 16:03
hahaha het glazuur springt spontaan van m'n tanden
Rewimowoensdag 24 november 2004 @ 16:05
Moet kunnen
shmoopywoensdag 24 november 2004 @ 16:23
Wat een supertaart!

Knap ventje, hoor, ziet er heel mooi uit.
Jazzminwoensdag 24 november 2004 @ 18:57
Maandag bij de Lidl, staat nog wat info bij ook:

http://www.lidl.nl/nl/ind(...)0041129.p.Bakvormen_

melonovywoensdag 24 november 2004 @ 21:46
Ik heb een 12 holletjes vorm, voor muffins, maar eigenlijk vind ik ze wel een beetje aan de kleine kant. Muffins zijn naar mijn idee toch groter...

En het recept wat ik had was niet goed, dus ik vond ze niet heel erg lekker. Dit weerstaat me een beetje om weer te gaan bakken. Eigenlijk moet ik gewoon even een ander recept uit proberen.

Ik vind je beer wel echt beer, en niet een brok cake met een figuur wat eventueel wel een beer zou kunnen zijn...
Rewimowoensdag 24 november 2004 @ 21:48
Nee, dat klopt, hij komt erg geslaagd uit de vorm Je ziet zelfs nageltjes aan zijn pootjes
Jeliefdonderdag 25 november 2004 @ 21:38
ik heb twee vormen gescoord bij de action, bij de wibra hadden ze ze niet meer.. action heeft ook die beer trouwens. Ik heb nu een ronde taartvorm en een muffinvorm. Dus ik meteen 's avonds muffins bakken, had toch een mix in huis. Dat ging best aardig, al heb ik wel de oven (hete lucht oven/magnetron) moeten verbouwen omdat de vorm te groot was, dus plateau eruit en draaiding er uit, rekje met vorm er in. met als resultaat dat de muffins aan de achterkant mooi goudbruin waren en die aan de voorkant wat lichter , er bleef wel wat aan de vorm zitten maar dat kan dus wel komen omdat ze niet helemaal optimaal gebakken waren. Heb nu een rij van de vorm afgeknipt, van het weekend wellicht nog een poging maar dan met cake. wordt vervolgd...
mooie beer trouwens Rewimo en Christan!