FOK!forum / Lifestyle / verdampen van alcohol uit sterke drank
TheDon1985vrijdag 5 november 2004 @ 18:13
Hoe lang duurt het voor dat de alcohol is verdampt uit een glas sterke drank?

Niet dat ik iets kan met de info, het is een vraag uit interesse
Xlargevrijdag 5 november 2004 @ 18:15
dat ligt een beetje aan de hoeveelheid die in het glas zit , hoe heet de warmtebron is , en het oppervlakte van de onderkant van het glas ( ervan uitgaande dat de warmtebron aan de onderkant zit).
#ANONIEMvrijdag 5 november 2004 @ 18:18
das alcoholmisbruik
DJKostervrijdag 5 november 2004 @ 18:23
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 18:15 schreef Xlarge het volgende:
en het oppervlakte van de onderkant van het glas
En de oppervlakte van de vloeistofspiegel natuurlijk
Hiddenvrijdag 5 november 2004 @ 18:25
niet eerder als het water
DJKostervrijdag 5 november 2004 @ 18:31
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 18:25 schreef Hidden het volgende:
niet eerder als het water
kookpunt ethanol (alchol) : 351 K
kookpunt water : 373 K

Volgens Binas
Appelboomvrijdag 5 november 2004 @ 18:40
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 18:25 schreef Hidden het volgende:
niet eerder als het water
Volgens mij kan je alcohol met 70 C uit dranken destilleren. En de tijdsduur hangt af van de hoeveelheid alcohol die erin zit.
maartenavrijdag 5 november 2004 @ 18:46
Alcohol kookt bij een temperatuur van ongeveer 80 graden. Met een destilatie apparaat (waar dus het verdampte water weer terug in de vloeistof komt door het onder de 90 graden te houden) kun je als je het gecontroleerd doet de alcohol uit een drank halen.

Als je een glas alcohol laat staan op een tafel bij kamer temperatuur dan kan het weken, zoniet maanden duren voor er een merkbaar verschil in zit. En afhankelijk van de drank is het na een dag of twee ook niet meer te zuipen trouwens, zoals bijvoorbeeld bij bieren, wijnen en champagne.
Miesjelvrijdag 5 november 2004 @ 18:56
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 18:46 schreef maartena het volgende:
Alcohol kookt bij een temperatuur van ongeveer 80 graden. Met een destilatie apparaat (waar dus het verdampte water weer terug in de vloeistof komt door het onder de 90 graden te houden) kun je als je het gecontroleerd doet de alcohol uit een drank halen.

Als je een glas alcohol laat staan op een tafel bij kamer temperatuur dan kan het weken, zoniet maanden duren voor er een merkbaar verschil in zit. En afhankelijk van de drank is het na een dag of twee ook niet meer te zuipen trouwens, zoals bijvoorbeeld bij bieren, wijnen en champagne.
Offtopic... wat een geweldige avatar!
Alfred E Neuman Bush
TheDon1985vrijdag 5 november 2004 @ 19:01
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 18:46 schreef maartena het volgende:
Alcohol kookt bij een temperatuur van ongeveer 80 graden. Met een destilatie apparaat (waar dus het verdampte water weer terug in de vloeistof komt door het onder de 90 graden te houden) kun je als je het gecontroleerd doet de alcohol uit een drank halen.

Als je een glas alcohol laat staan op een tafel bij kamer temperatuur dan kan het weken, zoniet maanden duren voor er een merkbaar verschil in zit. En afhankelijk van de drank is het na een dag of twee ook niet meer te zuipen trouwens, zoals bijvoorbeeld bij bieren, wijnen en champagne.
Champagne en bier kan ik in komen, maar waarom is wijn niet goed meer te consumeren na verloop van enkele dagen?

Door de conserverende werking van de alcohol zal de wijn haar eigenschappen toch gewoon behouden, of...... ?

En whisky, jenever,.....?
Ultrawuftvrijdag 5 november 2004 @ 19:06
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 19:01 schreef TheDon1985 het volgende:

[..]

Champagne en bier kan ik in komen, maar waarom is wijn niet goed meer te consumeren na verloop van enkele dagen?

Door de conserverende werking van de alcohol zal de wijn haar eigenschappen toch gewoon behouden, of...... ?

En whisky, jenever,.....?
Wijn wordt snel zuur als het in aanraking komt met zuurstof toch?
Daan518vrijdag 5 november 2004 @ 20:35
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 18:46 schreef maartena het volgende:
Alcohol kookt bij een temperatuur van ongeveer 80 graden. Met een destilatie apparaat (waar dus het verdampte water weer terug in de vloeistof komt door het onder de 90 graden te houden) kun je als je het gecontroleerd doet de alcohol uit een drank halen.

Als je een glas alcohol laat staan op een tafel bij kamer temperatuur dan kan het weken, zoniet maanden duren voor er een merkbaar verschil in zit. En afhankelijk van de drank is het na een dag of twee ook niet meer te zuipen trouwens, zoals bijvoorbeeld bij bieren, wijnen en champagne.
Waarbij je wel vergeet dat water zich de hele tijd (onder gewone druk) zich in het coexistentie gebied bevind en je dus niet kunt voorkomen dat een deel verdampt.
DJKosterzaterdag 6 november 2004 @ 11:57
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 20:35 schreef Daan518 het volgende:
[..]
Waarbij je wel vergeet dat water zich de hele tijd (onder gewone druk) zich in het coexistentie gebied bevind en je dus niet kunt voorkomen dat een deel verdampt.
Alcohol heeft echter een lagere dichtheid dan water en zal dus (als het glas niet bewogen word) uiteindelijk boven in het glas aanwezig zijn waar het dus eerder zal verdampen dan water..
Althans, dat lijkt me logisch..
Daan518zaterdag 6 november 2004 @ 18:05
quote:
Op zaterdag 6 november 2004 11:57 schreef DJKoster het volgende:

[..]

Alcohol heeft echter een lagere dichtheid dan water en zal dus (als het glas niet bewogen word) uiteindelijk boven in het glas aanwezig zijn waar het dus eerder zal verdampen dan water..
Althans, dat lijkt me logisch..
Wat dan helaas niet opgaat, omdat zowel water als alcohol moleculen ins taat zijn om H-bruggen te vormen, en dus gewoon gelijkmatig zullen mengen.
Fixerszondag 7 november 2004 @ 19:06
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 19:06 schreef Ultrawuft het volgende:

[..]

Wijn wordt snel zuur als het in aanraking komt met zuurstof toch?
Correct! Dan heb je wijnazijn. Heb nooit scheikunde gehad, weet wel dat alcohol een lager kookpunt heeft (ergens rond de 73 graden) dan water. Kan me er wel iets bij voorstellen dat de alcohol sneller verdampt dan bijvoorbeeld water.
jpzegthallozondag 7 november 2004 @ 19:53
quote:
Op vrijdag 5 november 2004 18:31 schreef DJKoster het volgende:

[..]

kookpunt ethanol (alchol) : 351 K
kookpunt water : 373 K

Volgens Binas
Ik wist dat uit mijn hoofd