FOK!forum / Culinesse à gogo / Federweißer
Pietverdrietzaterdag 23 oktober 2004 @ 21:16
Heb een fles Federweißer open. Goddelijk, de eerste wijn van dit jaar.
Federweißer is wijn die na het persen aan het gisten gaat. Je drinkt deze als ie een week of wat oud is. Het bruist, is troebel en zit vol gist. Je kan er wel een beetje je darmflora mee verwarren, maar het is heerlijk.
Wie kent nog meer deze nectar van de herfst, de jonge wijn, die eigenlijk nog geen wijn is.
Drugshondzaterdag 23 oktober 2004 @ 21:39
Ik wil helemaal niet aan wijn denken, als je whisky hebt is wijn zo passe.
Maar vroege brouwsels (1e persing) van wijn zijn wel erg zoet van smaak, en later ook in je hoofd.
Pietverdrietzaterdag 23 oktober 2004 @ 21:43
Zijn zoet, smaken naar druiven, maar koppijn alleen als je te veel drinkt. Dat doe je trouwens snel, het fietst naar binnen als frisdrank.
Het is er ook in Rood trouwens.
Basp1zaterdag 23 oktober 2004 @ 21:46
Zit er dan eigenlijk wel al een beetje alcohol in, want dat ontstaat normaal gesproken toch pas tijdens het complete gist proces.
Pietverdrietzaterdag 23 oktober 2004 @ 21:47
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 21:46 schreef Basp1 het volgende:
Zit er dan eigenlijk wel al een beetje alcohol in, want dat ontstaat normaal gesproken toch pas tijdens het complete gist proces.
Ja, er zit alcohol in, die liter die ik hier heb een procent of 8
Basp1zaterdag 23 oktober 2004 @ 21:50
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 21:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, er zit alcohol in, die liter die ik hier heb een procent of 8
Ik had niet verwacht dat het gistproces zo snel zo veel alcohol zou produceren.

Veel plezier met het lekker verder drinken van je fles

Maar als we het dan toch over duitse dingen hebben geef mij dan maar een lekker dunkel weissen bier.

Ik ben niet zo'n witte wijn liefhebber
Drugshondzaterdag 23 oktober 2004 @ 21:54
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 21:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat doe je trouwens snel, het fietst naar binnen als frisdrank.
Wijntjes, ff nadenken.
  • Druk wel eens de kurken door met een schroevendraaier.
  • Witte wijn smaakt beter als het uit de koelkast komt.
  • Een fles wijn moet je niet bewaren, liefst zo snel mogelijk opdrinken (wel ff laten ademen).
  • Zit geen statiegled op.
  • Chateu du migrane is niet voor niks uitgevonden.
  • Alle wijn buiten Frankrijk smaakt beter, behalve van Chateu Neuf de Pape. Ooit heb ik een aktie (jr. 2000) gezien bij de C1000 voor 6 euro (rood) ook een vroege lichting. En dat is nog steeds mijn favoriet.
  • Overigens de Lídl heeft ook goeie flessen wijn. Maar niet van de kwaliteit als bovenstaande.
  • Martijn_77zondag 24 oktober 2004 @ 12:16
    Piet is dat ook in Nederland te krijgen of is het iets typisch Duits?

    Ben wel benieuwd hoe dat het smaakt.
    Pietverdrietzondag 24 oktober 2004 @ 12:18
    quote:
    Op zondag 24 oktober 2004 12:16 schreef Martijn_77 het volgende:
    Piet is dat ook in Nederland te krijgen of is het iets typisch Duits?

    Ben wel benieuwd hoe dat het smaakt.
    Heb het in NL nog nooit gezien, typisch iets voor wijnlanden, drinkt men in de oogsttijd. Staat in iedere supermarkt hier in de koeling. Heb het in Italie ook wel eens gezien.
    Martijn_77zondag 24 oktober 2004 @ 13:02
    quote:
    Op zondag 24 oktober 2004 12:18 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Heb het in NL nog nooit gezien, typisch iets voor wijnlanden, drinkt men in de oogsttijd. Staat in iedere supermarkt hier in de koeling. Heb het in Italie ook wel eens gezien.
    Van wanneer tot wanneer te verkijgen?

    Moet binnen kort naar Coevorden dus kan dan mooi de grens over wippen
    Pietverdrietzondag 24 oktober 2004 @ 13:05
    quote:
    Op zondag 24 oktober 2004 13:02 schreef Martijn_77 het volgende:

    [..]

    Van wanneer tot wanneer te verkijgen?

    Moet binnen kort naar Coevorden dus kan dan mooi de grens over wippen
    geen idee, maar meestal zo oktober-november, denk dat coevorden wat te noordelijk is trouwens, maar je kan het wel proberen.
    Federweiser reist trouwens slecht, en je moet de flessen niet dichtdraaien en staand vervoeren
    Martijn_77zondag 24 oktober 2004 @ 13:22
    quote:
    Op zondag 24 oktober 2004 13:05 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    geen idee, maar meestal zo oktober-november, denk dat coevorden wat te noordelijk is trouwens, maar je kan het wel proberen.
    Federweiser reist trouwens slecht, en je moet de flessen niet dichtdraaien en staand vervoeren
    Dus moet nog op letten als ik het weer terug mee naar Brabant neem.

    En is het zuidelijker omgeving Venlo makelijker te vinden?
    Pietverdrietzondag 24 oktober 2004 @ 13:47
    quote:
    Op zondag 24 oktober 2004 13:22 schreef Martijn_77 het volgende:

    [..]

    Dus moet nog op letten als ik het weer terug mee naar Brabant neem.

    En is het zuidelijker omgeving Venlo makelijker te vinden?
    Ja
    NT-T.BartManzondag 24 oktober 2004 @ 14:44
    Ik dacht héél even dat dit een bier-topic zou zijn! (Ik kreeg meteen een Berliner-Weißen associatie)
    Litmanzondag 24 oktober 2004 @ 16:22
    In frankrijk noemen ze dit Vin bourru.
    Pietverdrietzondag 31 oktober 2004 @ 21:07
    Dank je Litman
    Net weer een fles op, hips,
    Ben nu wel aan het boertjes laten
    Litmanmaandag 1 november 2004 @ 10:06
    quote:
    Op zondag 31 oktober 2004 21:07 schreef Pietverdriet het volgende:
    Dank je Litman
    Net weer een fles op, hips,
    Ben nu wel aan het boertjes laten
    Je kunt het helaas nergens krijgen in NL.
    Tinkepinkmaandag 1 november 2004 @ 19:27
    Erg lekker. We hebben hier ook al een aantal flessen op! Ik vind het vooral erg goed te drinken in combinatie met zuurkool en Kassler.
    Pietverdrietmaandag 1 november 2004 @ 19:37
    Goed idee, Tinkepink!
    Heeel goed idee
    Tinkepinkdinsdag 2 november 2004 @ 08:20
    Volgens mijn man moet je er trouwens een uiengerecht bij eten. Zwiebelkuchen enzo of Flammkuchen.
    Pietverdrietdinsdag 2 november 2004 @ 08:23
    quote:
    Op dinsdag 2 november 2004 08:20 schreef Tinkepink het volgende:
    Volgens mijn man moet je er trouwens een uiengerecht bij eten. Zwiebelkuchen enzo of Flammkuchen.
    dan laat je natuurlijk NOG meer winden
    Pietverdrietwoensdag 17 augustus 2005 @ 21:44
    Hij is er weer, de Federweisser, hebben vanavond bij Real een fles (italiaanse) federweisser gekocht, en hij is lekker.
    Ga van het weekend naar Zuidduitsland, eens kijken of ze daar ook al een paar hebben.
    Klonkwoensdag 17 augustus 2005 @ 21:49
    goeie tip, morgen toch ff naar de real, ook ff wat kopen, zijn erg lekker idd.
    rashudowoensdag 17 augustus 2005 @ 22:18
    Jongens denk aan het broeikaseffect.. al dat methaan kan nooit goed zijn!
    Dauthiwoensdag 17 augustus 2005 @ 22:58
    quote:
    Op zaterdag 23 oktober 2004 21:46 schreef Basp1 het volgende:
    Zit er dan eigenlijk wel al een beetje alcohol in, want dat ontstaat normaal gesproken toch pas tijdens het complete gist proces.
    pfff je kan in een week met gemak naar de procent of 16 a 20 (ervarings gewijs ondervonden ). En ja dan is je gist dood en moet je gaan distilleren om het nog hoger te krijgen

    Wat jammer dat ik geen wijn drink
    dutch-mammawoensdag 17 augustus 2005 @ 23:01
    quote:
    Op woensdag 17 augustus 2005 21:44 schreef Pietverdriet het volgende:
    Hij is er weer, de Federweisser, hebben vanavond bij Real een fles (italiaanse) federweisser gekocht, en hij is lekker.
    Ga van het weekend naar Zuidduitsland, eens kijken of ze daar ook al een paar hebben.
    Heee, is dat niet erg vroeg dit jaar? Wanneer worden druiven daar geoogst? Toch rond september pas?
    Pietverdrietdonderdag 18 augustus 2005 @ 09:55
    quote:
    Op woensdag 17 augustus 2005 23:01 schreef dutch-mamma het volgende:

    [..]

    Heee, is dat niet erg vroeg dit jaar? Wanneer worden druiven daar geoogst? Toch rond september pas?
    dat is precies wat ik zei.