FOK!forum / Culinesse à gogo / En zò worden de Multivlaai Vlaaien gemaakt (foto's!)
#ANONIEMzaterdag 23 oktober 2004 @ 18:54
Ik werk bij Multivlaai, en afgelopen dinsdag ben ik naar de open dag van de bakkerij die de Multivlaai-vlaaien bakt geweest. In Sevenum, een leuk pittoresk dorpje waar de buschauffeur vele anekdotes over wist te vertellen.

Toen dus de bakkerij; wat me eigenlijk veel kleiner aandeed dan ik dacht .

Dit was onze gezellige rondleider. Hij heeft afgelopen maand voor het eerst z'n eigen vlaai ontwikkeld (in het diepste geheim natuurlijk ) , en nu mocht hij ons een rondleiding geven. Wat half in het Limburgs gebeurde waardoor ik nu ook ongeveer half begrijp hoe alles werkt daar .

De Rondleider :


De vlaaibodems worden gemaakt van een gigantische lap deeg die wordt gespannen door een machine over een boel bodems op een lopende band. Vervolgens word er ook door de machine een laag kersen/appel/in ons geval room in gekwakt. Wat resulteert in een prachtige koeienvla-achtige creatie waardoor je trek in vlaai ineens minder wordt:



Daarna worden de bodems-met-koeienvla naar een mes getransporteerd die het overtollige deeg eraf snijdt:



Dan gaan ze de gistkamer in; waar ik wel in mocht maar daar was het 38 graden waardoor ik er na ongeveer een halve seconde weer ben uitgerend .

Ook maken ze lekkere appelvlaaien; die worden gebakken in een hele grote oven waar er per keer geloof ik 200 (!!!) inkunnen; die na 45 minuten klaar zijn En het ruikt er ontzettend lekker!

Een blikje in de oven:


De Heel Veel vlaaien (wel 400 per uur!) die er vervolgens uit komen en door 2 stoere mannen in een rek worden geschept:




Dan gaan ze op een lang traject van (geloof ik) 1,5 uur door de hele bakkerij op een soort van transportband om af te koelen:


Natuurlijk maken ze ook mooie speciale vlaaien die opgemaakt moeten worden. Dat doen mensen ook aan de lopende band. Hier zie je een hele lopende band vol met Tiramisu vlaaien :


En omdat ik een Fan ben van Tiramisu vlaai wou ik toch nog even een fotootje maken van Het Rek Met Zeker Zestig Tiramisu Vlaaien :


En soms gaat er ook wel eens wat mis :


Voor sommige vlaaien is speciaal vakmanschap vereist.
Deze man had ochtend dienst en stond dus van 9 tot 13.00 uur aardbeitjes door midden te snijden om op de Aardbeienkwarkvlaai te leggen:


En deze man doet de slagroomroosjes op de Appel-deluxe-vlaai. Respect. Respect. Respect. Ik mocht het ook proberen maar het ging nogal heel erg erg erg mis Het is namelijk Heel Moeilijk en het moet Heel Snel:


Vervolgens worden ze ingepakt:


En worden de bestellingen van de verschillende Multivlaai vestigingen bij elkaar gezet:


En uiteindelijk worden ze 's nachts naar alle winkels gereden.

Het was een leuke dag
met vlaai proeven en een boel mensen met zachte g's .

Dus ik dacht: misschien wel leuk voor mensen om te weten hoe de Multivlaaivlaaien worden gemaakt. .
Lodzaterdag 23 oktober 2004 @ 18:56
Heeft multivlaai je wel toestemming gegeven om deze foto's te plaatsen? Wil natuurlijk niet je enthousiasme en plezier vergallen, maar ze zouden lastig kunnen worden

Ontopic: weet niet of ik het wel zo smakelijk er uit vind zien. Waar is de oude ambachter gebleven :')
Fredzaterdag 23 oktober 2004 @ 18:56
Ik hoop voor je dat MuliVlaai het goed vindt dat je foto's van de bakkerij over het internet verspreid. Vaak zijn dat soort bedrijven er niet zo blij mee...
#ANONIEMzaterdag 23 oktober 2004 @ 18:57
Geen idee? Als ze er problemen mee hebben dan mailen ze me maar .
Martijntjzaterdag 23 oktober 2004 @ 18:57
Leuk topic!
Fredzaterdag 23 oktober 2004 @ 18:59
Heb nou wel opeens een enorme trek gekregen in een grote vlaai...

Maarja, moet tot maandag wachten
Lolalalazaterdag 23 oktober 2004 @ 19:00
Geinig.
Aikidozaterdag 23 oktober 2004 @ 19:01
Idd, leuk topic! Weet ik ook eens hoe hun leven begint... Ik zie altijd alleen het einde...
Spindizzyzaterdag 23 oktober 2004 @ 19:03
Leuk topic, joh!

Christoffelvlaai
nightfallzaterdag 23 oktober 2004 @ 19:18
ik heb nog eens een bestelprogramma voor die multivlaaiwinkeltjes geschreven,. van bakkersland komen die dingen toch?
Mr-Zzaterdag 23 oktober 2004 @ 20:13
Tsja ziet er allemaal leuk uit.. ik loop op het moment stage in een vergelijkbaar bedrijf met zo te zien een nog grotere capaciteit, maar dit is toch weer een stap in de richting van de doodsteek voor de ambachtelijke bakker waar de vlaaien toch altijd lekkerder blijven. Overal zie je nou van die franchise winkeltjes waar bij de vlaaien en andere producten van een groot distributie centrum worden gehaalt. Dit resulteert dus dat de producten niet dag vers geleverd kunnen worden en dus vol met conserveringsmiddelen zitten. Als iedereen de bakkers winkels met bakkerij er achter graag ziet verdwijnen moeten ze vooral deze commerciele bedrijven blijven sponsoren.. Het bakkers vak is een mooi vak maar er zit helaas geen toekomst meer in vanwege de supermarkten die steeds meer vers gebak en brood leveren en bedrijfjes als deze en bakker bart...
jullie kennen wel denken van wat is die gast negatief, maar kijk maar in je eigen omgeving.. overal sluiten de kleine bakkerijen omdat ze het gewoon niet meer trekken. Maar ja.. hopelijk komt het ooit wel weer goed en gaat iedereen weer naar de warme bakker om echt vers brood en gebak te halen.. en dan heb ik ook weer werk

Greetz Marcel
Loiszaterdag 23 oktober 2004 @ 20:24
Wat leuk om te zien
TrenTszaterdag 23 oktober 2004 @ 22:03
En lekker dat ze zjin!
karperzondag 24 oktober 2004 @ 03:21
toch leuk om eens achter de schermen te kijken.
maar toch niets voor mij omdat ik toch meer hou van kleinere produktie waar ik al me liefde in kan stoppen
Martijn_77zondag 24 oktober 2004 @ 12:14
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 22:03 schreef TrenTs het volgende:
En lekker dat ze zjin!
Echt niet. Mijn bedrijf zat voorheen in Waalwijk daar hadden we url=http://www.partyvlaai.nl/]Partyvlaai[/url] maar die was echt 10 keer beter als de Multi vlaai die we nu in Roosendaal hebben.
Pietverdrietzondag 24 oktober 2004 @ 12:32
Fabriekstroep.
Klonkzondag 24 oktober 2004 @ 12:35
jechs, al dat lopende band werk is precies de reden waarom ik een vlaai van multivlaai nog niet aan mijn ergste vijand geef.
Mikkiezondag 24 oktober 2004 @ 12:42
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 89% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 08:41:53 ]
Pietverdrietzondag 24 oktober 2004 @ 13:13
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 20:13 schreef Mr-Z het volgende:
Tsja ziet er allemaal leuk uit.. ik loop op het moment stage in een vergelijkbaar bedrijf met zo te zien een nog grotere capaciteit, maar dit is toch weer een stap in de richting van de doodsteek voor de ambachtelijke bakker waar de vlaaien toch altijd lekkerder blijven. Overal zie je nou van die franchise winkeltjes waar bij de vlaaien en andere producten van een groot distributie centrum worden gehaalt. Dit resulteert dus dat de producten niet dag vers geleverd kunnen worden en dus vol met conserveringsmiddelen zitten. Als iedereen de bakkers winkels met bakkerij er achter graag ziet verdwijnen moeten ze vooral deze commerciele bedrijven blijven sponsoren.. Het bakkers vak is een mooi vak maar er zit helaas geen toekomst meer in vanwege de supermarkten die steeds meer vers gebak en brood leveren en bedrijfjes als deze en bakker bart...
jullie kennen wel denken van wat is die gast negatief, maar kijk maar in je eigen omgeving.. overal sluiten de kleine bakkerijen omdat ze het gewoon niet meer trekken. Maar ja.. hopelijk komt het ooit wel weer goed en gaat iedereen weer naar de warme bakker om echt vers brood en gebak te halen.. en dan heb ik ook weer werk

Greetz Marcel
Veel bakkerijen verkopen echter ook fabriekstroep, of maken taarten uit halffabrikaten (rotzooi) Gebruiken blikappels voor de appeltaart, poederzuut om bavarois mee te maken, poederzuut en mixen om brood en gebak mee te maken. De spullen van deze "bakkers" zijn geen fuck beter dan de fabriekstroep uit francisewinkels.
Spindizzyzondag 24 oktober 2004 @ 13:40
Mr-Zzondag 24 oktober 2004 @ 19:45
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 13:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel bakkerijen verkopen echter ook fabriekstroep, of maken taarten uit halffabrikaten (rotzooi) Gebruiken blikappels voor de appeltaart, poederzuut om bavarois mee te maken, poederzuut en mixen om brood en gebak mee te maken. De spullen van deze "bakkers" zijn geen fuck beter dan de fabriekstroep uit francisewinkels.
Veel wel ja.. maar ik ken er ook nog genoeg die echt vanaf de basis van het recept alles met eigen hand maken. En het brood of gebak wat met poeders gemaakt is koop ik toch liever vers bij een bakkerijtje dan bij zo''n multivlaai winkel..
kissazondag 24 oktober 2004 @ 20:14
Leuk om te lezen en te zien.
Bedankt!
DzjieDubzondag 24 oktober 2004 @ 20:41
Ach. Multivlaai is niet slecht. Haalt 't natuurlijk niet bij de vlaaien die ik destijds in de Stationsstraat in Maastricht haalde. Heette hij niet Theo Coenen of Coenegracht of zo? Maar ik hoef me bepaald niet te schamen als ik iemand een MultiVlaaiVlaai voorzet. Alhoewel ikzelf wel een nijdig lekkere Weense appeltaart weet te maken.

Leuk stukje, Razztwizzle
shmoopyzondag 24 oktober 2004 @ 20:42
Leuk topic.

Maar zoals al gezegd, zelfgemaakt is altijd lekkerder, je proeft het er gewoon vanaf.
Lucillezondag 24 oktober 2004 @ 20:47
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 20:42 schreef shmoopy het volgende:
Leuk topic.

Maar zoals al gezegd, zelfgemaakt is altijd lekkerder, je proeft het er gewoon vanaf.
Maak jij de bodem ook zelf? Zo ja, heb je daar ook een goed recept voor?
shmoopyzondag 24 oktober 2004 @ 20:50
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 20:47 schreef Lucille het volgende:

[..]

Maak jij de bodem ook zelf? Zo ja, heb je daar ook een goed recept voor?
Ik maak nooit vlaaien, ik hou er gewoon niet zo van, maar zo'n kijkje in de keuken van een fabriek vind ik altijd wel leuk.

Geen idee wat voor deeg er voor die bodems worden gebruikt, misschien iemand anders?
_The_General_zondag 24 oktober 2004 @ 20:52
Multivlaai is geen vlaai, verder mis ik een foto van jou erbij Razztwizzle
nikkyzondag 24 oktober 2004 @ 20:54
Leuk zo'n rondleiding
Pietverdrietzondag 24 oktober 2004 @ 20:55
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 20:50 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Ik maak nooit vlaaien, ik hou er gewoon niet zo van, maar zo'n kijkje in de keuken van een fabriek vind ik altijd wel leuk.

Geen idee wat voor deeg er voor die bodems worden gebruikt, misschien iemand anders?
échte vlaai is brooddeeg
huggy_bearzondag 24 oktober 2004 @ 20:58
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 13:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel bakkerijen verkopen echter ook fabriekstroep, of maken taarten uit halffabrikaten (rotzooi) Gebruiken blikappels voor de appeltaart, poederzuut om bavarois mee te maken, poederzuut en mixen om brood en gebak mee te maken. De spullen van deze "bakkers" zijn geen fuck beter dan de fabriekstroep uit francisewinkels.
*Met pietverdriet eens is

De crap van multivlaai haalt het trouwens niet bij de kwaliteit van Houwens Vlaai
-Marjo-zondag 24 oktober 2004 @ 20:59
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 19:18 schreef nightfall het volgende:
ik heb nog eens een bestelprogramma voor die multivlaaiwinkeltjes geschreven,. van bakkersland komen die dingen toch?
Het is van Bakkersland inderdaad...
Koninginmaandag 25 oktober 2004 @ 10:14
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 12:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Fabriekstroep.
#ANONIEMmaandag 25 oktober 2004 @ 10:27
Leuk zeg!
Multivlaai is lekker
knuppelhoutmaandag 25 oktober 2004 @ 10:33
Bakkerij 'ut Buedje' in venlo-blerick: hmmmmmmmm
bakken zelf de vlaaien, niet duur en helaas hebben meer mensen dat ontdekt dus staat er altijd een rij voor de deur
#ANONIEMmaandag 25 oktober 2004 @ 10:47
Wat een gezeur over "fabriekstroep"
Als ik alles wat ik zou kopen zou zoeken bij 'echt ambachtelijke winkeltjes' of zelf zou moeten bakken ben ik weken bezig .

Ik vind het gewoon lekker .

fratsmanmaandag 25 oktober 2004 @ 10:58
quote:
Op maandag 25 oktober 2004 10:33 schreef knuppelhout het volgende:
Bakkerij 'ut Buedje' in venlo-blerick: hmmmmmmmm
bakken zelf de vlaaien, niet duur en helaas hebben meer mensen dat ontdekt dus staat er altijd een rij voor de deur
Ut Bruedje aan de Antoniuslaan ja! Zeker goeie vlaai. Supermarktvlaai zit ik, net als Klonk, niet echt op te wachten...
Theinmaandag 25 oktober 2004 @ 16:41
Leuk topic, jammer alleen dat die Multivlaaien ultiem ranzig zijn.
Doe mij maar de dorpsbakker!
vipergtsvrijdag 29 oktober 2004 @ 22:05
Ik heb bij een groothandel voor bakkerijgrondstoffen gewerkt en de dorpsbakker gebruikt behoorlijk veel halffabriekkaten.
Nuekzaterdag 30 oktober 2004 @ 19:58
Goed topic!
En wie werkt er bij Grolsch en gaat foto's maken?
Rtificialdinsdag 2 november 2004 @ 16:47
quote:
Op zaterdag 30 oktober 2004 19:58 schreef Nuek het volgende:
Goed topic!
En wie werkt er bij Grolsch en gaat foto's maken?
*cynisch*

Brrr, fabrieksbier

*/cynisch*

Goed idee wel, maar ben bang dat Grolsch ECHT niet blij is met foto's op internet
detulp050dinsdag 2 november 2004 @ 16:49
Leuke reportage

Alleen houd ik niet van vlaai
Evil-Cherrydinsdag 2 november 2004 @ 19:06
quote:
Op dinsdag 2 november 2004 16:47 schreef Rtificial het volgende:

[..]
Goed idee wel, maar ben bang dat Grolsch ECHT niet blij is met foto's op internet
De producent die daar wél blij mee is, die is geflipt.