abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_22824032
Ik werk bij Multivlaai, en afgelopen dinsdag ben ik naar de open dag van de bakkerij die de Multivlaai-vlaaien bakt geweest. In Sevenum, een leuk pittoresk dorpje waar de buschauffeur vele anekdotes over wist te vertellen.

Toen dus de bakkerij; wat me eigenlijk veel kleiner aandeed dan ik dacht .

Dit was onze gezellige rondleider. Hij heeft afgelopen maand voor het eerst z'n eigen vlaai ontwikkeld (in het diepste geheim natuurlijk ) , en nu mocht hij ons een rondleiding geven. Wat half in het Limburgs gebeurde waardoor ik nu ook ongeveer half begrijp hoe alles werkt daar .

De Rondleider :


De vlaaibodems worden gemaakt van een gigantische lap deeg die wordt gespannen door een machine over een boel bodems op een lopende band. Vervolgens word er ook door de machine een laag kersen/appel/in ons geval room in gekwakt. Wat resulteert in een prachtige koeienvla-achtige creatie waardoor je trek in vlaai ineens minder wordt:



Daarna worden de bodems-met-koeienvla naar een mes getransporteerd die het overtollige deeg eraf snijdt:



Dan gaan ze de gistkamer in; waar ik wel in mocht maar daar was het 38 graden waardoor ik er na ongeveer een halve seconde weer ben uitgerend .

Ook maken ze lekkere appelvlaaien; die worden gebakken in een hele grote oven waar er per keer geloof ik 200 (!!!) inkunnen; die na 45 minuten klaar zijn En het ruikt er ontzettend lekker!

Een blikje in de oven:


De Heel Veel vlaaien (wel 400 per uur!) die er vervolgens uit komen en door 2 stoere mannen in een rek worden geschept:




Dan gaan ze op een lang traject van (geloof ik) 1,5 uur door de hele bakkerij op een soort van transportband om af te koelen:


Natuurlijk maken ze ook mooie speciale vlaaien die opgemaakt moeten worden. Dat doen mensen ook aan de lopende band. Hier zie je een hele lopende band vol met Tiramisu vlaaien :


En omdat ik een Fan ben van Tiramisu vlaai wou ik toch nog even een fotootje maken van Het Rek Met Zeker Zestig Tiramisu Vlaaien :


En soms gaat er ook wel eens wat mis :


Voor sommige vlaaien is speciaal vakmanschap vereist.
Deze man had ochtend dienst en stond dus van 9 tot 13.00 uur aardbeitjes door midden te snijden om op de Aardbeienkwarkvlaai te leggen:


En deze man doet de slagroomroosjes op de Appel-deluxe-vlaai. Respect. Respect. Respect. Ik mocht het ook proberen maar het ging nogal heel erg erg erg mis Het is namelijk Heel Moeilijk en het moet Heel Snel:


Vervolgens worden ze ingepakt:


En worden de bestellingen van de verschillende Multivlaai vestigingen bij elkaar gezet:


En uiteindelijk worden ze 's nachts naar alle winkels gereden.

Het was een leuke dag
met vlaai proeven en een boel mensen met zachte g's .

Dus ik dacht: misschien wel leuk voor mensen om te weten hoe de Multivlaaivlaaien worden gemaakt. .
  zaterdag 23 oktober 2004 @ 18:56:23 #2
13250 Lod
Sapere aude!
pi_22824071
Heeft multivlaai je wel toestemming gegeven om deze foto's te plaatsen? Wil natuurlijk niet je enthousiasme en plezier vergallen, maar ze zouden lastig kunnen worden

Ontopic: weet niet of ik het wel zo smakelijk er uit vind zien. Waar is de oude ambachter gebleven :')
GNU Terry Pratchett
  zaterdag 23 oktober 2004 @ 18:56:56 #3
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_22824081
Ik hoop voor je dat MuliVlaai het goed vindt dat je foto's van de bakkerij over het internet verspreid. Vaak zijn dat soort bedrijven er niet zo blij mee...
So we just called him Fred
pi_22824089
Geen idee? Als ze er problemen mee hebben dan mailen ze me maar .
pi_22824090
Leuk topic!
  zaterdag 23 oktober 2004 @ 18:59:30 #6
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_22824137
Heb nou wel opeens een enorme trek gekregen in een grote vlaai...

Maarja, moet tot maandag wachten
So we just called him Fred
pi_22824158
Geinig.
pi_22824183
Idd, leuk topic! Weet ik ook eens hoe hun leven begint... Ik zie altijd alleen het einde...
  zaterdag 23 oktober 2004 @ 19:03:09 #9
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_22824227
Leuk topic, joh!

Christoffelvlaai
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_22824675
ik heb nog eens een bestelprogramma voor die multivlaaiwinkeltjes geschreven,. van bakkersland komen die dingen toch?
  zaterdag 23 oktober 2004 @ 20:13:44 #11
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_22825976
Tsja ziet er allemaal leuk uit.. ik loop op het moment stage in een vergelijkbaar bedrijf met zo te zien een nog grotere capaciteit, maar dit is toch weer een stap in de richting van de doodsteek voor de ambachtelijke bakker waar de vlaaien toch altijd lekkerder blijven. Overal zie je nou van die franchise winkeltjes waar bij de vlaaien en andere producten van een groot distributie centrum worden gehaalt. Dit resulteert dus dat de producten niet dag vers geleverd kunnen worden en dus vol met conserveringsmiddelen zitten. Als iedereen de bakkers winkels met bakkerij er achter graag ziet verdwijnen moeten ze vooral deze commerciele bedrijven blijven sponsoren.. Het bakkers vak is een mooi vak maar er zit helaas geen toekomst meer in vanwege de supermarkten die steeds meer vers gebak en brood leveren en bedrijfjes als deze en bakker bart...
jullie kennen wel denken van wat is die gast negatief, maar kijk maar in je eigen omgeving.. overal sluiten de kleine bakkerijen omdat ze het gewoon niet meer trekken. Maar ja.. hopelijk komt het ooit wel weer goed en gaat iedereen weer naar de warme bakker om echt vers brood en gebak te halen.. en dan heb ik ook weer werk

Greetz Marcel
  Jubileum moderator zaterdag 23 oktober 2004 @ 20:24:25 #12
3660 crew  Lois
*trotse mama*
pi_22826161
Wat leuk om te zien
En als ze lacht, dan lacht de wereld met haar mee....
Eva ♥ en Iris ♥
  zaterdag 23 oktober 2004 @ 22:03:58 #13
38929 TrenTs
_O_ Jimi Hendrix _O_
pi_22828223
En lekker dat ze zjin!
Overwhelmed as one would be, placed in my position
Such a heavy burden now to be the one
Born to bear and read to all
The details of our ending
  zondag 24 oktober 2004 @ 03:21:38 #14
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_22834736
toch leuk om eens achter de schermen te kijken.
maar toch niets voor mij omdat ik toch meer hou van kleinere produktie waar ik al me liefde in kan stoppen
  zondag 24 oktober 2004 @ 12:14:08 #15
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_22837964
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 22:03 schreef TrenTs het volgende:
En lekker dat ze zjin!
Echt niet. Mijn bedrijf zat voorheen in Waalwijk daar hadden we url=http://www.partyvlaai.nl/]Partyvlaai[/url] maar die was echt 10 keer beter als de Multi vlaai die we nu in Roosendaal hebben.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zondag 24 oktober 2004 @ 12:32:29 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_22838282
Fabriekstroep.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 24 oktober 2004 @ 12:35:52 #17
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_22838345
jechs, al dat lopende band werk is precies de reden waarom ik een vlaai van multivlaai nog niet aan mijn ergste vijand geef.
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  zondag 24 oktober 2004 @ 12:42:13 #18
48288 Mikkie
Mastermind.
pi_22838467
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 89% gewijzigd door Sander op 17-05-2011 08:41:53 ]
Zerg schreef:
1/1 is 1. 2/2 is 2. Basisschool breuken.
  zondag 24 oktober 2004 @ 13:13:56 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_22839150
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2004 20:13 schreef Mr-Z het volgende:
Tsja ziet er allemaal leuk uit.. ik loop op het moment stage in een vergelijkbaar bedrijf met zo te zien een nog grotere capaciteit, maar dit is toch weer een stap in de richting van de doodsteek voor de ambachtelijke bakker waar de vlaaien toch altijd lekkerder blijven. Overal zie je nou van die franchise winkeltjes waar bij de vlaaien en andere producten van een groot distributie centrum worden gehaalt. Dit resulteert dus dat de producten niet dag vers geleverd kunnen worden en dus vol met conserveringsmiddelen zitten. Als iedereen de bakkers winkels met bakkerij er achter graag ziet verdwijnen moeten ze vooral deze commerciele bedrijven blijven sponsoren.. Het bakkers vak is een mooi vak maar er zit helaas geen toekomst meer in vanwege de supermarkten die steeds meer vers gebak en brood leveren en bedrijfjes als deze en bakker bart...
jullie kennen wel denken van wat is die gast negatief, maar kijk maar in je eigen omgeving.. overal sluiten de kleine bakkerijen omdat ze het gewoon niet meer trekken. Maar ja.. hopelijk komt het ooit wel weer goed en gaat iedereen weer naar de warme bakker om echt vers brood en gebak te halen.. en dan heb ik ook weer werk

Greetz Marcel
Veel bakkerijen verkopen echter ook fabriekstroep, of maken taarten uit halffabrikaten (rotzooi) Gebruiken blikappels voor de appeltaart, poederzuut om bavarois mee te maken, poederzuut en mixen om brood en gebak mee te maken. De spullen van deze "bakkers" zijn geen fuck beter dan de fabriekstroep uit francisewinkels.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 24 oktober 2004 @ 13:40:46 #20
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_22839764
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
  zondag 24 oktober 2004 @ 19:45:02 #21
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_22848004
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 13:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel bakkerijen verkopen echter ook fabriekstroep, of maken taarten uit halffabrikaten (rotzooi) Gebruiken blikappels voor de appeltaart, poederzuut om bavarois mee te maken, poederzuut en mixen om brood en gebak mee te maken. De spullen van deze "bakkers" zijn geen fuck beter dan de fabriekstroep uit francisewinkels.
Veel wel ja.. maar ik ken er ook nog genoeg die echt vanaf de basis van het recept alles met eigen hand maken. En het brood of gebak wat met poeders gemaakt is koop ik toch liever vers bij een bakkerijtje dan bij zo''n multivlaai winkel..
pi_22848728
Leuk om te lezen en te zien.
Bedankt!
  zondag 24 oktober 2004 @ 20:41:25 #23
46114 DzjieDub
M'n initialen, wat doe je
pi_22849384
Ach. Multivlaai is niet slecht. Haalt 't natuurlijk niet bij de vlaaien die ik destijds in de Stationsstraat in Maastricht haalde. Heette hij niet Theo Coenen of Coenegracht of zo? Maar ik hoef me bepaald niet te schamen als ik iemand een MultiVlaaiVlaai voorzet. Alhoewel ikzelf wel een nijdig lekkere Weense appeltaart weet te maken.

Leuk stukje, Razztwizzle
De cursus "Omgaan met teleurstellingen" gaat vandaag helaas niet door
pi_22849401
Leuk topic.

Maar zoals al gezegd, zelfgemaakt is altijd lekkerder, je proeft het er gewoon vanaf.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_22849509
quote:
Op zondag 24 oktober 2004 20:42 schreef shmoopy het volgende:
Leuk topic.

Maar zoals al gezegd, zelfgemaakt is altijd lekkerder, je proeft het er gewoon vanaf.
Maak jij de bodem ook zelf? Zo ja, heb je daar ook een goed recept voor?
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')