Zijn wij tijdens de wedstrijd Iran - Duitsland getuige geweest van een grootse ommekeer in de geschiedenis van Iran? Enkele opvallende punten;
1) Al bij aankomst op het vliegveld werd Der Mannschaft door een menigte enthousiaste Iraniërs opgevangen, de voetballers moesten via achterdeuren en omwegen van het vliegveld worden geloodst. On-Iraanse taferelen vonden plaats bij aankomst van de Duitsers!!
2) Niet verwonderlijk is het dan ook dat het prachtige Azadi-stadion in Teheran al om 12 uur 's middags tot de nok toe gevuld zat, terwijl de wedstrijd pas om 18 uur begon. En dan te bedenken dat 'slechts' 110.000 van de 250.000 Iraanse fans bij het stadion daadwerkelijk op de tribune konden plaats nemen!!
3) Eenmaal in het stadion werd de menigte getrakteerd op muziek van de groep Inan, die voor het eerst sinds de Islamitische Revolutie in 1978 live muziek ten gehore bracht. En wát voor een muziek. Geen Islamitisch goedgekeurde gebeden, maar liedjes van de Dire Straits, Eric Clapton en the Eagles!! Niet eerder pakten de Ayatollah's zo groots uit.
4) Nadat Der Mannschaft het veld had bekeken en luid was bejubeld door de Iraanse fans, werden deze getrakteerd op een heuse lasershow, niet eerder op Iraanse bodem vertoont.
5) Onder de toeschouwers bovendien een nieuw fenomeen in Iran. De deuren van het stadion werden voor de 'wedstrijd van de eeuw' speciaal geopend voor vrouwen!! De anders zo starre Islamitische regels werden compleet overboord gezet en emancipatie keek zowaar om de hoek!!
6) Zelfs de ordediensten lieten zich van hun beste kant zien deze avond. De oproerpolitie had voor de gelegenheid hun uniform gedeeltelijk ingeruild voor blauwe t-shirts en medewerkers van de geheime dienst waren te herkennen aan de polo-shirts in de kleuren van het Nationale elftal van Iran!!
Was er dan helemaal niets negatiefs te vermelden over dit Fußball-Fest? Jawel. Voordat de wedstrijd begon werd er in het stadion hardop gebeden, onder toeziend oog van Ayatollah's Khomeini en Khamenei.
Is dat alles?? Nee. Tijdens de Deutsche Nationalhymne voelden grote delen van het Iraanse publiek zich geroepen om de Hitler-groet te maken.
Graag jullie mening. Hebben wij hier het nieuwe Iran gezien, of was het slechts een eenmalige vertoning?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()