FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Wat te doen met een pompoen?
Spindizzydinsdag 21 september 2004 @ 10:33
Topictitel zegt het al Ik heb een pompoen gekocht en zoek daar leuke (vegetarische) recepten bij. Met voorgaande pompoenen ben ik niet verder gekomen dan hem in blokjes in de soep gooien. Ook erg lekker maar er zijn vast veel meer lekkere dingen mee te maken. Kom maar op met die recepten

Sjaak-Banaandinsdag 21 september 2004 @ 10:46
Pompoen pasta
ed_reebdinsdag 21 september 2004 @ 10:54
pompoensoep
205_Lacostedinsdag 21 september 2004 @ 10:57
quote:
Op dinsdag 21 september 2004 10:54 schreef ed_reeb het volgende:
pompoensoep
En dat is dan niet zoals de TS omschrijft "blokjes in de soep gooien". Pompoensoep geserveerd met "fuck-hoe-heten-die-koekjes-ook-al-weer" is best lekker. Die koekjes zijn een soort van bitterkoekjes maar droog en véél luchtiger, stom dat ik nu niet op de naam kan komen
Karrel_Laaglawaaidinsdag 21 september 2004 @ 10:58
Ik ken ook alleen pompoensoep. Ik vind het overigens niet te vreten.....
FormerlyKnownAsdinsdag 21 september 2004 @ 10:58
http://www.bbc.co.uk/food(...)pe=recipes&q=pumpkin

We have these 48 search results for "pumpkin"
Xlargedinsdag 21 september 2004 @ 10:59
en als je dan klaar bent met je gerecht , kan je er een Halloween gezichtje uitsnijden , en dan een kaarsje erin doen.
Ik had dat verleden jaar november ook gedaan
Prep2Fightdinsdag 21 september 2004 @ 11:00
Uihollen en dan een soort salade erin maken =)

Ziet er altijd wel sfeervol uit
Pietverdrietdinsdag 21 september 2004 @ 11:00
Snap de liefde van mensen voor pompoenen niet, zit voor geen meter smaak aan, is alleen maar structuur imho. En Pompoensoep, das altijd weer een hap ingedikt kerriewater.
Mwanatabudinsdag 21 september 2004 @ 11:00
In de soep. Doe er wel iets pittigs in, want anders wordt het een flauwe drab.
Ook te bakken met ei, sperziebonen en zwarte peper
MouseOverdinsdag 21 september 2004 @ 11:01
Soep is overheerlijk! Maar dan wel gepureerd, met wat creme fraiche en jus d'orange en peperteveel is bijna genoeg .

Ik wist trouwens niet dat pompoenen nu al te krijgen waren? Wat is eigenlijk het pompoenseizoen?
205_Lacostedinsdag 21 september 2004 @ 11:01
Ow.... en dan heb je ook nog die gevulde pompoen zoals in de reclame van... mijn geheugen is vandaag een zeef. Dan wordt er op tv een pompoen bereidt "dat kan niet mislukken, en hij is zó sweety" en in de oven van de reclame persoon zie je dan een zwart uitgefikte pompoen.
Prep2Fightdinsdag 21 september 2004 @ 11:02
hij is zo sweety
Alecksdinsdag 21 september 2004 @ 11:02
In oostenrijk wordt er van de pitten een soort olie geperst: 'Kürbiskernöl'. Dat is een erg donkere, sterk smakende olie die je over salade's kan gebruiken.
205_Lacostedinsdag 21 september 2004 @ 11:05
En HIER de ideeën van AH wat je allemaal met een pompoen kunt doen.

Er zit wel degelijk een smaak aan pompoenen, ook al is hij niet heel erg uitgesproken het is wel een aparte smaak (schijnbare tegenstelling ). Of dat lekker is of niet valt over te twisten.
detulp050dinsdag 21 september 2004 @ 11:05
Het ziet er wel gezellig herfstig uit zo'n pompen. Ik zou hem gewoon zo op tafel zetten, als versiering.
Spindizzydinsdag 21 september 2004 @ 11:06
quote:
Op dinsdag 21 september 2004 11:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Snap de liefde van mensen voor pompoenen niet, zit voor geen meter smaak aan, is alleen maar structuur imho. En Pompoensoep, das altijd weer een hap ingedikt kerriewater.
Heet dit topic soms "Wat vindt PietVerdriet van pompoen"?

Bedankt voor alle tips tot nu toe Ik weet niet of het al echt pompoenenseizoen is maar bij de biowinkel lag een hele grote berg pompoenen. Heb ze bij de Appie ook al zien liggen.

De pompoenpasta lijkt me wel wat Zou pompoenstamp wat kunnen worden of is het daar te melig voor?
Dymphydinsdag 21 september 2004 @ 11:07
Kijk eens op:
http://members.lycos.nl/inemieneke/index%20pompoen.htm

ParanoidEvdinsdag 21 september 2004 @ 11:34
quote:
Op dinsdag 21 september 2004 11:01 schreef 205_Lacoste het volgende:
Ow.... en dan heb je ook nog die gevulde pompoen zoals in de reclame van... mijn geheugen is vandaag een zeef. Dan wordt er op tv een pompoen bereidt "dat kan niet mislukken, en hij is zó sweety" en in de oven van de reclame persoon zie je dan een zwart uitgefikte pompoen.
"Hij is echt sweety, dat is surinaams voor lekker. En het beste is, hij kan niet mislukken!"
Zoiets
205_Lacostedinsdag 21 september 2004 @ 11:37
quote:
Op dinsdag 21 september 2004 11:34 schreef ParanoidEv het volgende:

[..]

"Hij is echt sweety, dat is surinaams voor lekker. En het beste is, hij kan niet mislukken!"
Zoiets
klopt
BB-Kingdinsdag 21 september 2004 @ 11:39
Gat in boren en pompen maar...
Spindizzydinsdag 21 september 2004 @ 11:46
Dit recept (komt uit het spruitjestopic) klinkt erg goed. Ben dol op spruiten

WOK VAN SPRUITJES EN POMPOEN MET SPEKSPIESJES

(4 personen)

Benodigdheden

- 400g spruitjes
- 100g pompoen (ontpit en in reepjes)
- 100g dadels (gehalveerd en ontpit)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- olijfolie
- 100g gerookt spek (flinterdun gesneden)
- peper en zout

Bereidingswijze

- Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 1 minuut in kokend water. Giet af en hou ze onder koud stromend water.
- Wok de spruitjes 5 minuten met de pompoen, de dadels en de knoflook in olijfolie.
- Rijg het spek aan spiesjes en zet 10 minuten in een op 200° voorverwarmde oven
- Serveer met peper en een snufje zeezout

uhqmbydinsdag 21 september 2004 @ 13:39
Pompoenpuree, lekkerrrr.... hij wordt alleen snel drassig. Na het koken goed laten uitdampen, prakken, boter erbij, z&p, superlekker met gebraden varkensvlees.
Pumpkin pie: zoete taart met gladde pompoendrab, tikje nootmuskaat.
Gekonfijte en daarna gedroogde pompoen. Net snoep.
Gekruide en geoliede pompoenpartjes uit de oven.
Pompoenfriet met mayonnaise! Eenmaal frituren op 180 graden.
Pietverdrietdinsdag 21 september 2004 @ 13:49
En ipv de klassieke halloween pompoenkop kan je ook eens wat anders snijden
mel723dinsdag 21 september 2004 @ 18:18
Pompoen is sinds vorig jaar mijn nieuwe favoriete groente! Beetje jammer dat het zo'n gedoe is om hem te snijden enzo. Ik heb nog wel een paar lekkere recepten, ik heb alleen nu niet zo'n zin om ze op te zoeken. Ik zal proberen binnenkort wat te posten.
Hikdinsdag 21 september 2004 @ 18:28
Ik heb nog een heel lekker peruaans recept liggen van een pittige visstoofpot met pompoen. Gekregen van de kok onder voorwaarde dat ik het niet verder zou vertellen...

Maargoed, het was tenslotte toch niet vegetarisch...
Killer_Momwoensdag 22 september 2004 @ 01:45
geen smaak, geen boddy, niks van te maken.
Spindizzywoensdag 22 september 2004 @ 08:52
quote:
Op woensdag 22 september 2004 01:45 schreef Killer_Mom het volgende:
geen smaak, geen boddy, niks van te maken.
Fijne bijdrage Maar het boeit me niet of een ander het lekker vindt. Recepten wil ik...
#ANONIEMwoensdag 22 september 2004 @ 09:00
Die dingen horen in de tuin,niet in de soep
Spindizzywoensdag 22 september 2004 @ 09:02
Nee hoor. Is helemaal niet zielig als je ze doodmaakt en opeet. Voelen ze niks van
warteltjewoensdag 22 september 2004 @ 19:16
Pompoen; in de hindoestaanse/surninaamse word het heel veel gegeten (en dan ook heel het jaar door). Tot een puree gekookt ( ui, knoflook en peper fruiten en dan de pompoen erin,langzaam koken tot het zacht is en dan met de lepel pureren en droogkoken, eventueel een lepeltje kerrie erbij). Heeft zo inderdaad niet veel smaak maar als je er droog gebakken vis (of voor de echte suri's ; droge vis) bij doet is het mega lekker met rijst. Vingers na afloop tellen gewenst
rvrb_kedonderdag 23 september 2004 @ 10:07
POMPOEN-KERRIETAARTJES

Benodigdheden

Roomkaasdeeg
- 175g bloem
- 125g roomkaas (gehakt)
- 125g boter (gehakt)

Vulling
- 1 el olie
- 2 uien (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (uit de pers)
- 1 tl kerriepoeder
- 3 eieren
- 1.25 dl slagroom
- 350g gekookte, gepureerde pompoen
- 2 tl komijnzaad

Bereidingswijze

Deeg
- Verwarm de oven voor op 210°. Zeef de bloem in een grote kom en voeg roomkaas en boter toe. Wrijf de ingrediënten met uw vingertoppen door elkaar tot het deeg glad is en een bal vormt
- Leg de bal op een licht met bloem bestoven oppervlak, kneed hem tot een glad deeg, wikkel hem in huishoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Verdeel het deeg in 8 gelijke porties. Rol ze uit en bekleed er 8 ingevette ovenschaaltjes mee. Bak ze in ca. 15 minuten lichtbruin. Haal ze uit de oven. Zet de oven op 180°

Vulling
- Verhit de olie in een kleine pan. Voeg ui en knoflook toe en fruit die in ca. 5 minuten glazig. Voeg kerriepoeder toe en bak al roerend nog 1 minuut. Verdeel het mengsel over de bodem van de deegbakjes
- Klop de eieren, room en pompoen in een grote kom door elkaar. Giet dit over het uimengsel en bestrooi dat met komijnzaad. Bak 20 minuten in de oven tot de vulling stevig is


AARDAPPEL-POMPOENKOEKEN

(10 stuks)

Benodigdheden

- 250g gekookte, gepureerde aardappel
- 250g gekookte, gepureerde pompoen
- 30g boter
- 3 bosuitjes (fijngehakt)
- 2 eieren (licht geklopt)
- 30g bloem
- 2 el zelfrijzend bakmeel
- ¼ tl nootmuskaat
- snufje cayennepeper en zout
- 30g boter (extra)

Bereidingswijze

- Pureer aardappel en pompoen in een keukenmachine en voeg de boter toe. Pureer weer. Voeg bosui en eieren toe
- Zeef de meelsoorten, specerijen en zout in een kom. Voeg aan het pompoenmengsel toe en meng goed
- Verhit de extra boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak volle eetlepels van het mengsel in 2 minuten, draai ze om en bak ze in nog 2-3 minuten goudgeel. Laat ze uitlekken op keukenpapier
- Herhaal dit met de rest van het mengsel. Houd ze warm in de oven
- Serveer zo of met yoghurt of boter
pieredonderdag 23 september 2004 @ 10:09
pompoen met garnalen (is dat wel vega?)
Spindizzydonderdag 23 september 2004 @ 10:22
quote:
Op donderdag 23 september 2004 10:09 schreef piere het volgende:
pompoen met garnalen (is dat wel vega?)
Voor sommige vego's wel maar officieel niet. Ikzelf eet ook geen vis e.d. Maar zet het recept gerust neer voor de garnaalliefhebbers

rvrb_ke: Wow! Klinkt heel goed
gekke_sandradonderdag 23 september 2004 @ 10:23
quote:
Op dinsdag 21 september 2004 10:58 schreef Karrel_Laaglawaai het volgende:
Ik ken ook alleen pompoensoep. Ik vind het overigens niet te vreten.....
Het is wel apart.. eerste hapjes vond ik lekker, maar hoe meer ik at hoe minder t werd..
205_Lacostedonderdag 23 september 2004 @ 12:27
quote:
Op donderdag 23 september 2004 10:23 schreef gekke_sandra het volgende:

[..]

Het is wel apart.. eerste hapjes vond ik lekker, maar hoe meer ik at hoe minder t werd..
Ik heb precies hetzelfde, de smaak is eerst erg goed maar gaat me bij een grotere hoeveelheid tegenstaan.

Hetzelfde heb ik bijvoorbeeld bij ganzenlever en andere uitgesproken smaken.
Jazzmindonderdag 23 september 2004 @ 14:18
Benodigdheden:

* 1 pompoen
* 1/4 tot 1/2 kop melk
* 2 eieren
* 1/4 theelepel speculaaskruiden
* 1/4 theelepel kaneel
* 1/4 kop suiker
* 1 eetlepel bloem
* 1 (vlaai)taartbodem

Bereiden: Schil de pompoen en ontdoe deze van de zaadjes. Snijd hem in stukken van +/- 3cm.
Doe ze in een steelpan met weinig water, dek de pan af en laat het geheel gedurende 20-30 minuten smoren
(of totdat de pompoen zacht is) (let op dat het water niet helemaal wegkookt, want de pompoen brandt dan
makkelijk aan. Maar er moet ook niet teveel water bij, want dan wordt het te vloeibaar en kun je er geen
mooie taart van maken) en stamp hem fijn.
Het alternatief is de pompoen te bakken. Snijd hiervoor de pompoen in kwarten, verwijder de zaadjes,
doe de pompoen in een bakvorm en bak deze in de oven op 180 C gedurende 1 uur of 1.5 uur totdat de
pompoen zacht is. Schep dan hetvruchtvlees eruit en pureer dat. (deze methode is beter voor de taart,
de vulling blijft dikker)
Verwarm de oven voor op 220 C. Doe 1 kop pompoen in een kom met de helft van de melk. Klop de eieren
zachtjes en mix deze door het pompoen mengsel. Roer de allspice, kaneel, de suiker en de bloem goed
doorelkaar en roer het door het pompoen mengsel. Voeg voldoende van de resterende melk erdoor.
Schep de vulling op de taartbodem en bak het geheel in 15 minuten in de hete oven.
Verlaag de oven temperatuur tot 180 C en bak de taart gedurende 45 min. of totdat de vulling gaar gekookt is.

Eet smakelijk! ! !
turnpikezaterdag 25 september 2004 @ 16:53
nee echt, er bestaat zoiets als een pompoenboerderij www.pompoenerie.nl

wel slechts 1 recept voor pompoensoep, voor andere recepten kan je een boekje bestellen....yeah uh huh.
wendy-tjedinsdag 14 december 2004 @ 13:18
Heb gisteren pompoen met garnalen gegeten, maar vond het niet echt lekker. Door die korrelige structuur vind ik pompoen toch het meest geschikt voor de soep...

Maar ts wat is het geworden en hoe smaakte het?
Spindizzydinsdag 14 december 2004 @ 14:12
quote:
Op dinsdag 14 december 2004 13:18 schreef wendy-tje het volgende:
Maar ts wat is het geworden en hoe smaakte het?
De pompoen/spruitjeswokschotel van een paar posts hierboven. Was niet zo'n succes, ben niet zo'n wokheld Was echt de laatste keer dat ik dat wokken probeer. Meest overschatte manier van koken sinds de magnetron

Later heb ik onderstaand recept nog gemaakt en heb de helft van de linzen vervangen voor blokjes pompoen. Dat was al een veel beter gerecht

Indiase linzencurry

hoofdgerecht, 4 personen

ˇ 300 g basmatirijst
ˇ 3 uien
ˇ 1 zak paprika's rood, groen en geel (3 stuks)
ˇ 3 eetlepels zonnebloemolie
ˇ 2 blikken gekookte linzen (a 400 g)
ˇ 1 pot Indiase currysaus (400 ml)


25 minuten bereidingstijd

Bereiden
Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken. Uien pellen en snipperen. Paprika's schoonmaken en in blokjes snijden. In braadpan ui in olie fruiten. Paprika's 2 min. meebakken. Linzen laten uitlekken. Linzen en tikka masalasaus door groenten roeren en 10 min. zachtjes laten sudderen. Met rijst serveren. Lekker met komkommersalade.

wendy-tjedinsdag 14 december 2004 @ 14:18
quote:
Op dinsdag 14 december 2004 14:12 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

De pompoen/spruitjeswokschotel van een paar posts hierboven. Was niet zo'n succes, ben niet zo'n wokheld Was echt de laatste keer dat ik dat wokken probeer. Meest overschatte manier van koken sinds de magnetron

Later heb ik onderstaand recept nog gemaakt en heb de helft van de linzen vervangen voor blokjes pompoen. Dat was al een veel beter gerecht
Dat geloof ik ook wel... ik ken een recept voor Dahl (ook een linzenschotel) wat ook superlekker is. Dat lijkt me ook nog weleens wat, maar niet met de pompoen
Martijn_77woensdag 15 december 2004 @ 21:48
quote:
Op dinsdag 21 september 2004 18:18 schreef mel723 het volgende:
Pompoen is sinds vorig jaar mijn nieuwe favoriete groente! Beetje jammer dat het zo'n gedoe is om hem te snijden enzo. Ik heb nog wel een paar lekkere recepten, ik heb alleen nu niet zo'n zin om ze op te zoeken. Ik zal proberen binnenkort wat te posten.
Kun je eigenlijk het beste een pompoen schoon maken?
lone_wolfdonderdag 16 december 2004 @ 12:27
en een recept van pompoen in het zuur???
Spindizzydonderdag 16 december 2004 @ 15:03
quote:
Op woensdag 15 december 2004 21:48 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Kun je eigenlijk het beste een pompoen schoon maken?
Ik snijd hem eerst doormidden. Dan kun je met een lepel de zaadjes eruit scheppen. Daarna in plakken, die zijn dan heel makkelijk te schillen. Vervolgens blokjes.

Pompoen in het zuur heb ik geen recept voor.