quote:
Terwijl zijn studiegenoten deze zomer op het strand lagen, ontdekte Fontysstudent Geert-Jan Uytdewilligen de oplossing voor een al eeuwen bestaand wiskundig probleem. Hij deed een belangrijke stap in het - hou je vast - oplossen van de tweedegraadsvergelijking. Een eerdere versie van dit artikel is gepubliceerd op 2 september.
Het probleem was al bekend in het Oud Egyptische Rijk. Tijdens de Renaissance ontstond er meer duidelijkheid en een negentiende-eeuwse wetenschapper kwam na publicatie van zijn bevindingen over het probleem om het leven door een nooit opgehelderde aanslag. Maar Geert-Jan Uytdewilligen, vierdejaarsstudent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen heeft het ultieme licht geworpen op dit zeer complexe probleem. Hij bedacht een formule voor het classificeren van de nulpunten van polynomen van de tweede graad. Wiskundig gezien een enorme doorbraak.
Moeilijke puzzels
Al sinds zijn jeugd houdt Geert-Jan Uytdewilligen zich bezig met het oplossen van moeilijke puzzels. ‘Ik voelde me altijd thuis in het denken in abstracties’, vertelt hij. ‘Op de basischool was ik goed in rekenen en toen ik in het voortgezet onderwijs wiskunde kreeg, vond ik dat helemaal te gek! Op een gegeven moment werd in de wiskundeles de parabool behandeld. Vanaf dat moment begon ik me te interesseren voor de puur algebraïsche problematiek die daaruit voortvloeit. Vooral de hogegraadsvergelijking van de nulpunten intrigeerde me, omdat wetenschappers hier al sinds eeuwen een oplossing voor proberen te vinden. Het was voor mij een uitdaging om dit probleem, dat puur theoretisch is, op te lossen. Praktisch heeft het nauwelijks enig nut, want je kunt de getallen gewoon met de computer invullen. Dan is het probleem zo opgelost!’
![]()
.
Ik heb gehoord dat Geert-Jan hiertoe de methode van het kwadraat-afsplitsen heeft geïntroduceerd.