Ik neem aan dat er koud water is gedronken. Over het algemeen is de temperatuur van water uit de kraan lager dan 20 graden. De legionellabacterie groeit alleen in stilstaand water tussen de 20 en 55 graden. In Nederland is er trouwens maar 1 geval bekend van besmetting in een particuliere woning. Lijkt mij dus sterk dat het legionella is.quote:Op maandag 23 augustus 2004 22:39 schreef Billy_daKid het volgende:
Als dat water 6 weken heeft stil gestaan, heb je grote kans dat er de "veteranenziekte" in zit. Ik zou zeker informeren bij de dokter, die weet er meer van. Gewoon even bellen, liever preventief een rekening, dan een enkeltje ziekenhuis!
Oke, maar je kan altijd even telefonisch advies inwinnen lijkt mijquote:Op maandag 23 augustus 2004 22:43 schreef Marsepein het volgende:
Ik bel de huisarts even zo denk ik. Ik ga eerst even kijken hoe het gaat, ze ligt nu in bed.
Ok, maar hou haar wel goed in de gaten verder, kan zo ineens weer verkeerd zijn.quote:Op maandag 23 augustus 2004 22:48 schreef Marsepein het volgende:
Ze ligt nu lief te slapen, en de misselijkheid is aardig weg. Ze voelt zich op dit moment meer dan 200% beter.
De laatste keer overgeven is al bijna een uur geleden. Ik wacht het nog een uurtje af, is dat zonder problemen voorbij gegaan dan ga ik ook naar bed.
Het is misschien een beetje een vies praatje, maar de eerste paar keer overgeven was alleen maar water, er is dus erg weinig 'opgenomen'.
Als dat water serieus 6 weken heeft stil gestaan, is het aannemelijk te denken dat na die paar lekkere warme weken, het water in dat gebouw boven de 20 graden is geweest. Heb je zelf niet gemerkt dat na een lange warme dag, het kraanwater warmer is dan normaal?quote:Op maandag 23 augustus 2004 22:45 schreef Lucille het volgende:
Ik neem aan dat er koud water is gedronken. Over het algemeen is de temperatuur van water uit de kraan lager dan 20 graden. De legionellabacterie groeit alleen in stilstaand water tussen de 20 en 55 graden. In Nederland is er trouwens maar 1 geval bekend van besmetting in een particuliere woning. Lijkt mij dus sterk dat het legionella is.
Warmer dan normaal ja, maar echt geen 20 graden.quote:Op maandag 23 augustus 2004 22:52 schreef Billy_daKid het volgende:
[..]
Als dat water serieus 6 weken heeft stil gestaan, is het aannemelijk te denken dat na die paar lekkere warme weken, het water in dat gebouw boven de 20 graden is geweest. Heb je zelf niet gemerkt dat na een lange warme dag, het kraanwater warmer is dan normaal?
bron: http://www.snijderfiltertechniek.nl/legionella.htmlquote:De Legionella Bacterie komt algemeen in elk water voor, dus ook in drinkwater, en vermenigvuldigt zich het snelst vanaf een graad of veertig. Krijgt men een grotere hoeveelheid bacteriën binnen, dan loopt men de kans om ziek te worden. Deze ziekte kreeg de naam 'veteranenziekte' nadat tientallen oorlogsveteranen stierven na een reünie waar water met Legionella was besmet.
De veteranenziekte valt in eerste instantie niet zo op, de symptomen komen overeen met gewone griep. Na een dag of veertien beginnen de symptomen meer op een longontsteking te lijken en nadat de koorts is opgelopen kan men overlijden. Als de besmetting vroegtijdig wordt geconstateerd is de kans op genezing het grootst, oudere mensen zijn het meest vatbaar.
In de drinkwatertank maakt de bacterie weinig kans zich te ontwikkelen. Vooral warmwaterleidingen zijn de besmettingsbronnen. Als er warm water getapt wordt koelt het water in de leiding langzaam af en is de temperatuur in de leiding voor de bacterie erg gunstig. De bacterie groeit eigenlijk in het 'oude' water.
Om de bacterie te verwijderen uit het leidingsysteem zou je voor het douchen eerst je leidingen moeten doorspoelen, een vuistregel hiervoor is één minuut doorspoelen op ruim zeventig graden voor iedere meter leiding, geteld vanaf het apparaat waarmee het water wordt verwarmd. De Legionella zit aan de binnenkant van de leiding in een 'slurrie'. Als een waterleiding lang in gebruik is groeien er aan de binnenkant protozoën (oerdiertjes), waarin de bacterie huist. Koperen leidingen blijven het schoonst, de koperionen remmen een beetje de ontwikkeling van de Legionella, polyester leidingen geven meer kans op bacteriegroei. Warmwaterapparaten dienen daarom ruim boven de zeventig graden te zijn afgesteld.
Maar besmet worden gaat niet door het drinken van water dus...quote:Op dinsdag 24 augustus 2004 10:06 schreef innovative het volgende:
Legionella lijkt mij sterk qua incubatietijd, maar ik heb even internet doorgespit, en het is wél mogelijk dat legionella ontstaat in gewoon drinkwater.
[..]
bron: http://www.snijderfiltertechniek.nl/legionella.html
Een kraan die warm en koud water levert, en waar voor het laatst warm water door is gestroomd voordat deze uit ging voor een langere tijd, kan in theorie dus legionella bevatten...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |