FOK!forum / Culinesse à gogo / pannenkoeken met bier ipv melk
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 14:59
Ik ben van plan om vandaag pannenkoeken te bakken. Maar omdat ik geen melkproducten kan verdragen adviseerde iemand me om het met bier te doen. Helaas heb ik geen recept gekregen, maar vraag ik me toch een aantal dingen af:

Is de hoeveelheid bier nodig als melk?
Moet ik wel gewoon eieren toevoegen?
Ik heb nu Alfabier gekocht (dus pilsner) is het ook lekker met andere wellicht donkere bieren?
Moet eerst de koolzuur eruit of heeft dit juist meerwaarde voor het beslag??

Ik hoop dat iemand dit al vaker gedaan heeft!!!
VoreGdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:00
Gewoon pannenkoeken maken en dan bier toevoegen, zo heb ik het gedaan. Is wel een stuk lekkerder .
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 15:06
Jij bedoelt het bier erbij drinken??

Dat is nu niet helemaal een antwoord op mijn vraag...
VoreGdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:07
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 15:06 schreef IJzercookie het volgende:
Jij bedoelt het bier erbij drinken??

Dat is nu niet helemaal een antwoord op mijn vraag...
Nee in het beslag toevoegen
Gianlucadinsdag 17 augustus 2004 @ 15:08
Bier topic
#ANONIEMdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:09
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 15:07 schreef VoreG het volgende:

[..]

Nee in het beslag toevoegen
Ipv de melk ? Ik zou dezelfde verhoudingen aanhouden.
RoofingBurnerdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:09
Je kan ook water gebruiken, doen wij ook altijd. We hebben namelijk nooit melk in huis.

Het beste kan je dan een pak pannenkoekenmix nemen met iets van Ei erop, hierop staat ook dat je alleen water moet toevoegen. Bier kan waarschijnlijk ook wel.
Ashramdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:09
Bierbeslag? Dat klink me bekend in de oren, maar ik kom er even niet op. Is dat niet gebruikt om beignets of ze te maken?
VoreGdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:11
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 15:09 schreef gelly het volgende:

[..]

Ipv de melk ? Ik zou dezelfde verhoudingen aanhouden.
Ik weet dus niet meer of dat ipv de melk moest. Maar ik heb het volgens mij altijd gewoon erbij gedaan, dus normaal beslag en dan bier erin. Ik weet niet of het ook kan zonder melk moet je maar proberen. Klein beslagje maken en daar dan bier in en kijken of de 1e pannenkoeken lukken
freuddinsdag 17 augustus 2004 @ 15:12
Zelfde hoeveelheid nemen. Neem kriekbier voor de verandering. Jummie!
123hopsaflopsdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:15
je moet een flinke scheut bier & dan water toevoegen ipv melk (minder water dan melk!)

let er op dat je niet te veel water toevoegt, anders word je beslag nooit pannenkoek
Bioslockdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:18
Meer bier dan melk
_GdR_dinsdag 17 augustus 2004 @ 15:25
bier
FremantleDockersdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:37
Pannekoek-mix voor met alleen water erbij is anders dan voor met melk. Dus wel uitkijken dat je het goede pak hebt. Geen idee of het een belangrijk verschil is.

I.R.Baboondinsdag 17 augustus 2004 @ 15:41
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 15:12 schreef freud het volgende:
Zelfde hoeveelheid nemen. Neem kriekbier voor de verandering. Jummie!
Wow, dat klinkt tof.

Nog sterker, ik denk dat ik vanavond maar een pannenkoeken met kriekbier ga maken.

Nadeel: ik heb nog nooit pannenkoeken gebakken want dat doet m'n vriendin altijd.

Receptsuggesties?
Pauldinsdag 17 augustus 2004 @ 15:42
gewoon bier drinken ipv pannenkoeken eten
Ilsdinsdag 17 augustus 2004 @ 15:56
ik maak het ook wel eens met een blikje kokosmelk aangevuld met water
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 15:56
Ik denk dat de pannenkoekmix waar je alleen water aan toevoegd al melkbestanddelen bevat, dus dat is nu ook geen optie.

Dus de een zegt: water en een scheut bier
de ander: alleen bier

Met dat dilemma zat ik ook.. nu heb ik nog geen oplossing
123hopsaflopsdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:02
je kan gewoon water toevoegen aan elke willekeurige pannenkoek-mix, bier is slechts een toevoeging voor de smaak

je kan gewoon schuimend bier toevoegen; hoe meer schuim hoe luchtiger je beslag hoe lekkerder je pannenkoeken


(melk zorgt normaal voor een betere smaak)
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 16:04
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:02 schreef JoPiDo het volgende:
je kan gewoon water toevoegen aan elke willekeurige pannenkoek-mix, bier is slechts een toevoeging voor de smaak

je kan gewoon schuimend bier toevoegen; hoe meer schuim hoe luchtiger je beslag hoe lekkerder je pannenkoeken


(melk zorgt normaal voor een betere smaak)
dan kan ik ook half half doen.. half water half bier.
Ilsdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:05
als je op vegatopia.com zoekt op veganistische pannenkoeken kun je ook wel een aantal tips vinden
123hopsaflopsdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:05
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:04 schreef IJzercookie het volgende:

[..]

dan kan ik ook half half doen.. half water half bier.
als jij dat wil zal ik de laatste zijn die je tegen houd
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 16:08
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:05 schreef Ils het volgende:
als je op vegatopia.com zoekt op veganistische pannenkoeken kun je ook wel een aantal tips vinden
http://users.skynet.be/la_cuisine_belge/nl/pannekoeken.htm

Hier staat een goed recept!!

Ik gooi er zelf trouwens geen boter door natuurlijk
Grrrrrrrrdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:09
Klinkt lekker .
Harry_Sackdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:25
volgens mij kun je wel wat bier toevoegen, maar dat is dan om je pannenkoek luchtiger te maken. Alleen bier ipv melk verdampt volgens mij. Met water lukt het ook niet.
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 16:26
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:25 schreef Harry_Sack het volgende:
volgens mij kun je wel wat bier toevoegen, maar dat is dan om je pannenkoek luchtiger te maken. Alleen bier ipv melk verdampt volgens mij. Met water lukt het ook niet.
Ik heb nu een beslag gemaakt met koopmans pannenkoekenmix speciaal, 3 eieren en 2 flesjes bier...

Ik zal vanavond nog wel even posten om te laten weten of we pannenkoeken gegeten hebben, of dat we van ellende maar friet zijn gaan halen.
123hopsaflopsdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:27
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:25 schreef Harry_Sack het volgende:
volgens mij kun je wel wat bier toevoegen, maar dat is dan om je pannenkoek luchtiger te maken. Alleen bier ipv melk verdampt volgens mij. Met water lukt het ook niet.
luister maar niet naar hem hoor pannenkoeken-meisje; als melk/water/bier niet zou verdampen zouden je pannenkoeken vrij waterig worden
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 16:28
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:27 schreef JoPiDo het volgende:

[..]

luister maar niet naar hem hoor pannenkoeken-meisje; als melk/water/bier niet zou verdampen zouden je pannenkoeken vrij waterig worden
We zien het strax wel!
IkKooKdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:33
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:08 schreef IJzercookie het volgende:

[..]

...

Ik gooi er zelf trouwens geen boter door natuurlijk
hoezo niet? das juist lekker, wordt het allemaal een beetje machtiger en voller van smaak!
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 16:36
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:33 schreef IkKooK het volgende:

[..]

hoezo niet? das juist lekker, wordt het allemaal een beetje machtiger en voller van smaak!
Ik verdraag geen melkproducten, vandaar geen melk en boter.
IkKooKdinsdag 17 augustus 2004 @ 16:37
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 16:36 schreef IJzercookie het volgende:

[..]

Ik verdraag geen melkproducten, vandaar geen melk en boter.
ooh , nu snap ik het!
MeneerGiraffedinsdag 17 augustus 2004 @ 16:58
Bier + pannenkoeken

IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 17:04
de pannenkoeken zien er heerlijk uit!!! Het is op zich niet veel beslag, maar het rijst nog een beetje na in de pan waardoor de pannenkoeken wat dikker worden.
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2004 @ 18:13
Zou geen pilsner nemen, das te bitter, neem liever een wat minder bitter bier
IJzercookiedinsdag 17 augustus 2004 @ 19:03
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 18:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Zou geen pilsner nemen, das te bitter, neem liever een wat minder bitter bier
Dat klopt idd, ze waren wat bitter, maar zeker niet onsmakelijk.

Wel soort bier zou je dan adviseren? Ben daar niet zo thuis in.
shmoopydinsdag 17 augustus 2004 @ 19:46
Een half topic zitten deleten aan onzinnige slowchat en gedoe, nu graag weer ONtopic.

Btw, pannenkoeken met bier aanmaken lijkt mij een lekker plan.
Venkmandinsdag 17 augustus 2004 @ 19:59
Heb eens flensjes met kersenbier erdoor geserveerd gekregen. Dat was erg goed!!!
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2004 @ 20:06
Kriek is idd lekker om mee te koken. Rodenbach Alexander trouwens ook, veel belgische bruine bieren zijn minder bitter
123hopsaflopsdinsdag 17 augustus 2004 @ 20:24
de helft van de berichten zijn weg

en kriek is gewoon smerig
Dinusdinsdag 17 augustus 2004 @ 23:21
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 17:04 schreef IJzercookie het volgende:
de pannenkoeken zien er heerlijk uit!!! Het is op zich niet veel beslag, maar het rijst nog een beetje na in de pan waardoor de pannenkoeken wat dikker worden.
Misschien een domme gedachte, maar zou het nog rijzen door het gist in het bier?
123hopsaflopsdinsdag 17 augustus 2004 @ 23:29
Misschien een domme gedachte, maar zou eht nog rijzen door het gist in het bier?
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2004 @ 23:31
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2004 23:21 schreef Dinus het volgende:

[..]

Misschien een domme gedachte, maar zou het nog rijzen door het gist in het bier?
Nee, in pils zit nauwelijks meer gist, alleen bieren die nog troebel zijn bevatten nog echt gist.
NIels25woensdag 18 augustus 2004 @ 06:19
Ik doe altijd scheut bier door mijn pannekoeken beslag. Maakt het stuk lekkerder!
Riowoensdag 18 augustus 2004 @ 18:51
Wij hebben een keer vieuxnekoeken gemaakt, dat was geen succes.