FOK!forum / Culinesse à gogo / Typisch nederlands eten meenemen naar buitenland
pdiscszaterdag 17 juli 2004 @ 10:39
Zondag vertrek ik op vakantie naar Sint Petersburg (Rusland). We gaan een week logeren bij de schoonfamilie van mijn broer.

Het lijkt me leuk om iets typisch nederlands te koken. Heeft iemand tips?

En ook v.w.b. drank. Wat is een typisch nederlandse drank (jonge jenever?)?

THANKS!
UncleFunkzaterdag 17 juli 2004 @ 10:42
Volgens mij zijn alle stamppotten al typisch Nederlands, met een kuiltje jus uiteraard.
Roonaanzaterdag 17 juli 2004 @ 10:47
oranjebitter
pietpaaltjenszaterdag 17 juli 2004 @ 10:52
b0sw4nd3l1nG !

Ik had toen ik naar Australie ben geweest 1 fles jenever voor de ouders van het gezin waar ik heen ben geweest meegenomen, en 1 fles boswandeling voor de kids. (17 & 19). Voor de rest wat Nederlands snoep (zoethout, drop en kaneelstokjes). Dat soort troep.
pdiscszaterdag 17 juli 2004 @ 10:58
quote:
Op zaterdag 17 juli 2004 10:42 schreef UncleFunk het volgende:
Volgens mij zijn alle stamppotten al typisch Nederlands, met een kuiltje jus uiteraard.
Ja, ik zat zelf ook al te denken aan een stamppot.
Nataliezaterdag 17 juli 2004 @ 11:00
Mayonaise moet natuurlijk ook mee.
Maarre, 'typisch Nederlands'? 't Is dan wel oorsponkelijk geen Nederlands voedsel, maar zo ingeburgerd dat ik 't toch maar ga opperen: neem nasi- en bamikruiden mee. (als je er tenminste van houdt) Want dat we hier van de leuke gemenge kruiden hebben, betekent niet dat ze die in 't buitenland ook hebben.
pdiscszaterdag 17 juli 2004 @ 11:03
quote:
Op zaterdag 17 juli 2004 11:00 schreef Natalie het volgende:
Mayonaise moet natuurlijk ook mee.
Maarre, 'typisch Nederlands'? 't Is dan wel oorsponkelijk geen Nederlands voedsel, maar zo ingeburgerd dat ik 't toch maar ga opperen: neem nasi- en bamikruiden mee. (als je er tenminste van houdt) Want dat we hier van de leuke gemenge kruiden hebben, betekent niet dat ze die in 't buitenland ook hebben.
Weer een goede tip. Die kruiden. THANKS!
DAMHzaterdag 17 juli 2004 @ 19:01
quote:
Op zaterdag 17 juli 2004 11:00 schreef Natalie het volgende:
Mayonaise moet natuurlijk ook mee.
Dat komt oorspronkelijk van Menorca, dus lijkt me dat ze het daar (waar je ook heen gaat) ook wel hebben...
Tinkepinkzaterdag 17 juli 2004 @ 19:08
Weet je wat ook typisch Nederlands is (maar helaas niet zo lekker naar mijn idee)? Die Knorrwereldgerechten. Dat soort spul zie je in het buitenland niet.
Verder: stroopwafels, drop en pindakaas/satehsaus.

Als ik jou was zou ik gewoon lekker nasi of bami met satehsaus maken. Makkelijk en smaakt goed.
Snokzaterdag 17 juli 2004 @ 19:14
drop!
pdiscszaterdag 17 juli 2004 @ 19:37
quote:
Op zaterdag 17 juli 2004 19:08 schreef Tinkepink het volgende:
Weet je wat ook typisch Nederlands is (maar helaas niet zo lekker naar mijn idee)? Die Knorrwereldgerechten. Dat soort spul zie je in het buitenland niet.
Verder: stroopwafels, drop en pindakaas/satehsaus.

Als ik jou was zou ik gewoon lekker nasi of bami met satehsaus maken. Makkelijk en smaakt goed.
Ik heb inderdaad satesaus, satemarinade en nassi kruiden gekocht. Koop ik daar nog wat verse groenten en hebben ze een heerlijke nassi.
__Saviour__zaterdag 17 juli 2004 @ 19:38
Kroketten
Wolfjesfanzaterdag 17 juli 2004 @ 19:51
Pindakaas kennen ze daar ook niet en dat is toch aardig nederlands.
tong80zaterdag 17 juli 2004 @ 19:57
Je moet een kaasschaaf meenemen. 99% kans dat ze niet weten waar je die voor gebruikt.

Stroopwafels, Kroketten en frikandellen.


Pizza_Shooterzaterdag 17 juli 2004 @ 19:58
Wij nemen altijd hagelslag mee.
vrouwtjetrouwzaterdag 17 juli 2004 @ 20:01
Lekker Hollandse KAAS!!
BrauNzaterdag 17 juli 2004 @ 20:03
Een friteuse, een zak friet en frikandellen. Eventueel aanvullen met kroketten, mexicano's, kipcorns, berehappen en de hele reut. Ik snap echt niet dat er buiten Nederland nergens zoiets gegeten wordt.
pdiscszaterdag 17 juli 2004 @ 21:16
quote:
Op zaterdag 17 juli 2004 20:01 schreef vrouwtjetrouw het volgende:
Lekker Hollandse KAAS!!
De kaas ligt uiteraard al klaar.
fotonzaterdag 17 juli 2004 @ 21:30
Space cake?

Je zou erwtensoep kunnen maken.

Verder iets met aardappels, da's een no-brainer. Stamppot ligt dan wel voor de hand.

Kroketten is ook wel een goed idee, zijn vrij makkelijk te maken, typisch Nederlands, en valt meestal ook wel in de smaak bij buitenlanders (spreek uit ervaring ). Bitterballen als snack kan natuurlijk ook, want stamppot met kroketten... dat geeft wel een beetje een fout beeld van NL.
HarigeKerelzaterdag 17 juli 2004 @ 21:34
Poffertjes, kun je kant en klaar bij de supermarkt kopen
Angeleszaterdag 17 juli 2004 @ 21:37
Haagse hopjes, kroketten (hoewel, lijkt me best moeilijk meenemen in een vliegtuig), drop, erwtensoep, (in blik), stroopwafels, et cetera.
fotonzaterdag 17 juli 2004 @ 22:22
quote:
Op zaterdag 17 juli 2004 21:37 schreef Angeles het volgende:
... kroketten (hoewel, lijkt me best moeilijk meenemen in een vliegtuig)...
Kroketten kun je ook vrij eenvoudig zelf maken (maar vooraf een keer thuis oefenen kan natuurlijk geen kwaad...)
DAMHzondag 18 juli 2004 @ 00:17
Bedoelt de TS gerechten die hier zijn uitgevonden of gerechten die hier gewoon veel worden gentutigd? want ik zie zeer veel dingen staan die van oorsprong of niet Nederlands zijn, of dingen die ze in andere landen ook gewoon kennen...

een kroket heb je namelijk ook gewoon in frankrijk en in spanje (en vast nog wel meer landen) dus ik snap eerlijk gezegdt niet wat daar zo typisch aan is? een frikandel daarintegen heb ik idd nog nooit ergens anders gezien...
DzjieDubzondag 18 juli 2004 @ 02:14
Speculaas! Oogstte ik heel veel succes mee toen ik in München zat. Zeker in de periode rond Sinterklaas zijn die speculaasbrokken niet te versmaden.
Stephanie_lzondag 18 juli 2004 @ 09:40
quote:
Op zondag 18 juli 2004 00:17 schreef DAMH het volgende:
een frikandel daarintegen heb ik idd nog nooit ergens anders gezien...
In België hebben ze die ook, maar dan heet het een curryworst
Tinkepinkzondag 18 juli 2004 @ 13:14
quote:
Op zondag 18 juli 2004 00:17 schreef DAMH het volgende:
een kroket heb je namelijk ook gewoon in frankrijk en in spanje (en vast nog wel meer landen) dus ik snap eerlijk gezegdt niet wat daar zo typisch aan is? een frikandel daarintegen heb ik idd nog nooit ergens anders gezien...
Die kan je ook in andere landen krijgen, maar dan heet het vaak anders.
La_Guirimaandag 19 juli 2004 @ 13:24
quote:
Op zondag 18 juli 2004 00:17 schreef DAMH het volgende:


een kroket heb je namelijk ook gewoon in frankrijk en in spanje (en vast nog wel meer landen) dus ik snap eerlijk gezegdt niet wat daar zo typisch aan is? een frikandel daarintegen heb ik idd nog nooit ergens anders gezien...
Nou ik heb in Spanje anders nog nooit een Nederlandse kroket gezien, behalve als je natuurlijk naar zo´n Nederlandse tent gaat aan de Costa´s...

Want las croquetas de bacalao, jamón, queso etc. dat is toch niet hetzelfde als de Nederlandse kroket.
fotonmaandag 19 juli 2004 @ 14:04
quote:
Op maandag 19 juli 2004 13:24 schreef La_Guiri het volgende:

[..]

Nou ik heb in Spanje anders nog nooit een Nederlandse kroket gezien, behalve als je natuurlijk naar zo´n Nederlandse tent gaat aan de Costa´s...

Want las croquetas de bacalao, jamón, queso etc. dat is toch niet hetzelfde als de Nederlandse kroket.
Precies. Buiten NL zijn kroketten meestal geen vleeskroketten, maar aardappel- of kaaskroketten ofzo.
Ook in België is een kroket niet standaard de NLse vleeskroket (maar in dorpen net over de grens, waar veel nederbelgen wonen, weten ze dan weer wel wat je bedoelt).
_Boo_maandag 19 juli 2004 @ 15:37
Je mag etenswaren zoals kaas toch niet meenemen in verband met mond- en klauwzeer
daydreamy1980maandag 19 juli 2004 @ 15:43
Appelmoes
Of een Mona toetje (is volgens de reclame het lekkerste toetje
Erosjuhhhmaandag 19 juli 2004 @ 15:54
quote:
Op maandag 19 juli 2004 15:37 schreef _Boo_ het volgende:
Je mag etenswaren zoals kaas toch niet meenemen in verband met mond- en klauwzeer
tis er niet meer

ik had toen ik in spanje zat (aan de costa's) ook gewoon 4 kilo kaas mee hoor ze maakte er toen geen probleem van
_Boo_maandag 19 juli 2004 @ 15:58
quote:
Op maandag 19 juli 2004 15:54 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

ik had toen ik in spanje zat (aan de costa's) ook gewoon 4 kilo kaas mee hoor ze maakte er toen geen probleem van
Ik dacht dat het voor buiten de EU gold.
daydreamy1980maandag 19 juli 2004 @ 19:02
quote:
Op maandag 19 juli 2004 15:58 schreef _Boo_ het volgende:

[..]

Ik dacht dat het voor buiten de EU gold.
Nee dan is het als het goed is ook geen probleem,
ik had ook een aantal kilo mee naar Tsjechie en dat vonden ze goed
krakkemiekedinsdag 20 juli 2004 @ 14:14
Beerenburg viel in Frankrijk goed in de smaak.
En hete bliksem is wel erg oud-hollandsch, met griesmeel toe....
Mr.Trelawneydinsdag 20 juli 2004 @ 16:42
Ik hoop voor je dat die buitenlanders het eten lekker vinden.
Toen ik in Athene was met de uitwisseling van school, heb ik mijn Griek wat Nederlandse spulletjes gevoerd. Helemaal niets ervan vond hij lekker.
Kan ook aan mijn kookkunsten liggen! (Maar ik vind van niet )
zwijntjedinsdag 20 juli 2004 @ 16:51
En als toetje Dubbelvla Ook heel nederlands. (oranjevla is nog beter, maar dar is er op het moment niet)
GiSHdinsdag 20 juli 2004 @ 18:42
frikandellen, die moeten altijd mee naar spanje

we worden nog een keer aan gehouden ; "wat moet u met 6 dozen á 20 frikandellen??"
droomfrouwdinsdag 20 juli 2004 @ 20:32
zoute haring en paling, vacuum geseald.
krakkemiekedinsdag 20 juli 2004 @ 23:25
TS: Volgens mij doet paling het prima op blini's
Thoricalwoensdag 21 juli 2004 @ 18:51
Ik zou het bij de echt Ned. kazen houden. b.v. Friese nagel, komijne of een Beemster en dan een wat meer belegen variant. Jonge en smaakloze kaas hebben ze daar ook wel.
Een alc. drankje weten ze ook wel te waarderen maar neem die dan mee in zo'n stenen kruik. Na 10 jaar staat zo'n ding er nog steeds.
TumTumdonderdag 22 juli 2004 @ 00:33
quote:
Op woensdag 21 juli 2004 18:51 schreef Thorical het volgende:
Een alc. drankje weten ze ook wel te waarderen maar neem die dan mee in zo'n stenen kruik. Na 10 jaar staat zo'n ding er nog steeds.
Berenburg dus.
pdiscsdinsdag 27 juli 2004 @ 14:27
Ik had dus uiteindelijk het volgende meegenomen:

- Edammer kaas (zo'n ronde kaas met suiker-cristallen erin)
- Zeer oude kaas (extra romig)
- Oude brokkel kaas
- Nassi kruiden
- Sate marinade / sate saus
- Hagelslag
- Els (een kruidenbitter die volgens mij vooral in Limburg gedronken wordt)

Alles is met groot enthousiasme ontvangen!

Bedankt voor jullie ideeen.
Utrechtwoensdag 28 juli 2004 @ 09:50
Een vriendin van mij in Duitsland was bevallen, had ik beschuit met muisjes meegenomen,
kennen ze daar helemaal niet.
Trouwens ook het sturen van een geboortekaartje is typisch Nederlands
Allan24donderdag 29 juli 2004 @ 00:27
quote:
Op zondag 18 juli 2004 09:40 schreef Stephanie_l het volgende:

[..]

In België hebben ze die ook, maar dan heet het een curryworst
Frikandellen hebben ze ook... alleen als je die bestelt krijg je een gehaktbal
kissadonderdag 29 juli 2004 @ 00:40
quote:
Op dinsdag 27 juli 2004 14:27 schreef pdiscs het volgende:
Ik had dus uiteindelijk het volgende meegenomen:

- Edammer kaas (zo'n ronde kaas met suiker-cristallen erin)
- Zeer oude kaas (extra romig)
- Oude brokkel kaas
- Nassi kruiden
- Sate marinade / sate saus
- Hagelslag
- Els (een kruidenbitter die volgens mij vooral in Limburg gedronken wordt)

Alles is met groot enthousiasme ontvangen!

Bedankt voor jullie ideeen.


Ik heb nasikruiden naar een Finse vriend gestuurd, een groot succes

[ Bericht 0% gewijzigd door kissa op 29-07-2004 19:57:52 ]
Ashramdonderdag 29 juli 2004 @ 18:30
Nou, als je de komende dagen richting Hong Kong gaat, dan mag je voor mij een grote blok jong belegen meenemen.
pinkelmansvrijdag 1 oktober 2004 @ 13:54
Subtiel Schopje.

Ook ik ga over een paar weken naar buitenlandse vrienden, Engeland dit keer. Ik ben er al eerder geweest, en heb al dingen als Haagse hopjes, pindakaas, hagelslag, stroopwafels, kaneelkussentjes en (jonge) kaas meegenomen. Nu vroeg ik me af wat leuke ideeen zijn, ook kwa drank.

Ik zat te denken aan speciale Nederlandse biertjes, die kennen ze daar niet. Het Kanon bijv...
En aangezien sinterklaas er aan komt (lees: de artikelen liggen al sinds eind augustus in de winkel..), lijken me kruitnootjes en dergelijke wel leuk.

Zijn er hier mensen met nog meer ideeen? Engeland is namelijk best wel dichtbij, dus veel dingen zullen ze toch wel hebben, helaas.

Note: Ik ga met de trein/boot/trein/metro/trein, de reistijd is dus 6 tot 8 uur. Hierdoor ben ik bang dat het moeilijk gaat worden gekoelde producten meetenemen.....
biawavrijdag 1 oktober 2004 @ 14:57
Peijnenburg ontbijtkoek.

Ik wil kroketten trouwens! Maar zelfs als ik al aan kroketten kon komen hebben we nog steeds geen frituur! Argh!
Pietverdrietvrijdag 1 oktober 2004 @ 15:12
Ik moet altijd Kaas, Drop en Koffie meenemen als ik naar nederlanders in het buitenland ga.. en dan vooral kaas en koffie
Doekesvrijdag 1 oktober 2004 @ 15:27
Je moet een typisch Nederlands broodje shoarma met knoflooksaus meenemen

Ik kan me niet voorstellen dat ze dat niet lekker zullen vinden...
Chr-vrijdag 1 oktober 2004 @ 16:05
Schrobbelaar kun je ook meenemen.
Of vruchten hagel. Is ook typisch nederlands volgens mij
Martyvrijdag 1 oktober 2004 @ 16:21
Friese dumkes (koekjes) en suikerbrood! Neem ik zelf ook vaak mee terug wanneer ik even in Nederland ben. (Over een week kom ik weer een weekje naar NL, jippie!! Lekker kroketten eten!)

Weet touwens niet eens over je Suikerbrood wel buiten Friesland kan krijgen, want ik moest het ook een keer meenemen naar vrienden uit de Randstad
Martyvrijdag 1 oktober 2004 @ 16:23
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2004 15:27 schreef Doekes het volgende:
Je moet een typisch Nederlands broodje shoarma met knoflooksaus meenemen

Ik kan me niet voorstellen dat ze dat niet lekker zullen vinden...
Ja, dat zal lekker fris smaken na 8 uren met de boot/trein/metro etc..
joogdepoogvrijdag 1 oktober 2004 @ 16:47
drop vinden ze niet lekker in het buitenland, ik heb het ooit geprobeerd toen ik naar florida ging... ze kotsten het zowat uit
pinkelmansvrijdag 1 oktober 2004 @ 16:56
Drop heb ik al een keer meegenomen, ze kotste het zowat uit
Wel hebben ze ook drop daar in Engeland, van Haribo (nee, geen engels drop), maar dat smaakt echt 3 keer nergens naar.
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2004 15:27 schreef Doekes het volgende:
Je moet een typisch Nederlands broodje shoarma met knoflooksaus meenemen

Ik kan me niet voorstellen dat ze dat niet lekker zullen vinden...
Ik zal dat inderdaad missen daaro
quote:
Schrobbelaar kun je ook meenemen.
Wat is dat?

Suikerbrood is wel een idee ja, en dat verkopen ze ook hiero (Delft)
snijdervrijdag 1 oktober 2004 @ 19:31
Wij lieten de mensen die bij ons kwamen vaak meenemen:
- kroketten/bitterballen
- hagelslag
- pindakaas (niet-Nederlandse is niet te vreten, veel te zoet)
- kaas
- drop
- haring/paling
- vla
- bruine bone/capucijners
- rookworst
- korenwijn
- speculaas

En nog heel veel andere dingen...
tuut84vrijdag 1 oktober 2004 @ 19:32
pasta
Axiomavrijdag 1 oktober 2004 @ 20:41
Jenever
kaas
drop
speculaas
chocopasta
geblokte theedoeken
bitterballen
beerenburg
...
etc
Martijn_77vrijdag 1 oktober 2004 @ 23:38
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2004 20:41 schreef Axioma het volgende:
geblokte theedoeken
Waar smaakt dat naar?
karpervrijdag 1 oktober 2004 @ 23:40
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2004 23:38 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar smaakt dat naar?
na een dag in de keuken? naar van alles
krakkemiekezaterdag 2 oktober 2004 @ 00:34
DDDDD......
Little_Meaniezaterdag 2 oktober 2004 @ 01:02
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2004 16:21 schreef Marty het volgende:
Friese dumkes (koekjes) en suikerbrood! Neem ik zelf ook vaak mee terug wanneer ik even in Nederland ben. (Over een week kom ik weer een weekje naar NL, jippie!! Lekker kroketten eten!)

Weet touwens niet eens over je Suikerbrood wel buiten Friesland kan krijgen, want ik moest het ook een keer meenemen naar vrienden uit de Randstad
suikerbrood kan je zelfs in België vinden