FOK!forum / Culinesse à gogo / Groenten die je nooit meer eet
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 01:39
Hoi mensen,

ik wilde deze website even onder jullie aandacht brengen:

www.vergeteneten.nl

Een poosje geleden las ik er een artikel over in de krant en ik heb het eens opgezocht.
Het is een website die gaat over groenten die vroeger gegeten werden maar nu bijna niet meer.

Postelein, Schorseneren, Pimpernel, Aardpeer, Eeuwig Moes, Brave Hendrik, Mergkool, wie eet het nog?
Vroeger waren dit algemene groenten. Het "assortiment" van wat mensen aten was toen veel uitgebreider (en naar mijn mening dus ook gezonder)
Nu heb je een aldoor afnemend massa standaard assortiment doorgekweekte groenten in de supermarkt.

Het genootschap der vergeten groenten (deftige naam zeg, enfin het is een non profit organisatie) wil dat meer mensen "oude" groenten eten en ik vind dit een goeie zaak.

Ze hebben een website, een tijdschrift, en een stuk land (in Noord-Brabant) waarop van alles gekweekt wordt.
Daar kun je ook naar op excursie gaan en een rondleiding krijgen. Als ik weer voor langere tijd in NL ben ga ik dat absoluut doen! Ik ben erg nieuwsgierig.
En naast dat stuk grond is ook een "kookboerderij" ( www.kookboerderij.nl ) waar iemand zich bezig houdt met het verzinnen van lekkere maaltijden maken van al deze vreemde, maar eigenlijk door en door knusse, gezellige, huiselijke hollandse groenten.

Volgens mij de moeite waard om een beetje op rond te surfen

[ Bericht 3% gewijzigd door sushi-nori op 09-07-2004 01:59:56 ]
ondeugendvrijdag 9 juli 2004 @ 01:41
Rode bieten... en dat terwijl het vroeg mijn lievelingskostje was (met speklapjes)

-edit-
Ik lees de OP ook niet he

Toch laat ik het lekker staan
Magicsvrijdag 9 juli 2004 @ 01:41
leuke site
Toetvrijdag 9 juli 2004 @ 01:56
Uit dat rijtje ken ik alleen postelein, en dat wordt hier in de zomer ook nog wel eens gegeten. Lekker spul
succubusvrijdag 9 juli 2004 @ 02:07
ik ken er niks van maar ik ben ook niet gek op groenten...

groenten die ik nooit eet:
spruitjes, bietjes, witlof, asperges, sperziebonen, uien, aubergine, knoflook, kool, (alles), bloemkool, peterselie, paprika, tomaten, prei, spinazie, courgette, brocolli, erwtjes.
90% van de dingen die hierboven staan hoef je mij niet te serveren want dan ren ik hardgillend weg. de overige 10% kan ik nog wel hebben als het in (zeer) lichte mate is verwerkt in voedsel.

groenten die ik nog wel eet:
(ijsberg)sla, wortels, komkommers, bruine bonen, aardappels, aardbei, selderij, augurk, mais
nonzzvrijdag 9 juli 2004 @ 02:08
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 01:39 schreef sushi-nori het volgende:
ik weer voor langere tijd in NL ben ga ik dat absoluut doen!
Klinkt alsof je opzoek bent naar je "roots", en dat je Nederland met haar "orginele" gerechten gewoon heel er mist
dutch-mammavrijdag 9 juli 2004 @ 02:15
Ik hou wel van schorseneren, maar die zijn zo duur...
Postelein wordt hier "slinger om de smoel" genoemd en lusten we (gezin van 4) geen van allen, dat geldt trouwens ook voor tuinbonen en spruitjes (voor sommige kinderen moet ons gezin ideaal zijn; spruitjes komen er niet in!).
De rest van jouw rijtje is me wel bekend qua naam. Het wordt niet meer verkocht, maar je kan het wel zelf kweken. Ik heb daar amper ruimte voor, maar de starter van dit topic heeft me wel inspiratie gegeven om dit eens te gaan proberen!

Koken en recepten verzamelen is een hobby van me, vooral Surinaams en Oost-Aziatisch, maar ook "vergeten groenten" van eigen bodem. Vergeet vooral snijbiet en pastinaak niet!
Ook bepaalde bereidingswijzen en conserveermethodes bestaan nog steeds. Er wordt erg lacherig over gedaan, maar er zijn nog steeds mensen die wecken!

Ik ga de opgegeven site snel bezoeken, en ik denk dat ik mijn vrienden en vriendinnen, die hierin ook geinteresseerd zijn, echt heel veel plezier met de link doe!
Toetvrijdag 9 juli 2004 @ 02:26
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 02:15 schreef dutch-mamma het volgende:
schorseneren
pastinaak
wecken
Bij deze woorden heb ik toch een beetje een WTF-gevoel
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 02:37
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 02:08 schreef nonzz het volgende:

[..]

Klinkt alsof je opzoek bent naar je "roots", en dat je Nederland met haar "orginele" gerechten gewoon heel er mist
De waarheid is, dat ik Hollands eten (aardappels-vlees-groente-jus, kool, stamppot, prakken, varkensvlees) inderdaad nogal mis in het buitenland.
Maar goed dat is betrekkelijk ik heb het hier ook naar mijn zin.

[ Bericht 7% gewijzigd door sushi-nori op 09-07-2004 02:43:51 ]
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 02:42
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 02:26 schreef Toet het volgende:

[..]

Bij deze woorden heb ik toch een beetje een WTF-gevoel
Toet, je snapt het niet.
Wecken rules, Dutch Mama, en pastinaken zijn cool!
Misschien kun je ons in CUL een keer een turbocursus wecken geven?
Al is het alleen maar 1 simpel ding, weet ik veel, zure bommen ofzo?
dutch-mammavrijdag 9 juli 2004 @ 03:22
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 02:42 schreef sushi-nori het volgende:

[..]

Toet, je snapt het niet.
Wecken rules, Dutch Mama, en pastinaken zijn cool!
Misschien kun je ons in CUL een keer een turbocursus wecken geven?
Al is het alleen maar 1 simpel ding, weet ik veel, zure bommen ofzo?
Oeps, Sushi, nu moet ik het toch even af laten weten... Ik weck namelijk niet zelf... ik vries in...!
Maar volgens mij zijn er mailgroepen en zo, die het wecken uitgebreid bespreken, misschien in www.yahoogroups.com? En google kan je ook heel veel info geven!

Augurk inmaken: daar zijn heel veel recepten van. Ik heb het vorig jaar gedaan, met de oogst van dat ene augurkenplantje in mijn tuin (met 2 augurken). Ik weet het recept niet meer, maar ik heb het van internet geplukt, en er er veel lol van gehad. Ook hier kan Google je veel nut bewijzen!

Verder staan jij en ik behoorlijk op 1 lijn!!!
dutch-mammavrijdag 9 juli 2004 @ 03:23
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 02:26 schreef Toet het volgende:

[..]

Bij deze woorden heb ik toch een beetje een WTF-gevoel
Misschien is het dan verstandig een topicje te zoeken dat je meer aanspreekt...
Toetvrijdag 9 juli 2004 @ 03:34
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 03:23 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Misschien is het dan verstandig een topicje te zoeken dat je meer aanspreekt...
Het was geen verwijt ofzo hoor

Alleen om aan te geven dat ik nog nooit van die dingen gehoord heb. Redelijk on topic lijkt me.
SpleeffYvrijdag 9 juli 2004 @ 08:24
Postelein .
tonksvrijdag 9 juli 2004 @ 08:39
witlof
Spindizzyvrijdag 9 juli 2004 @ 08:50
Wij zijn lid van Vergeten Groente Krijg je eens in de zoveel maanden een tijdschrift met de geschiedenis van een bepaalde groente en recepten (helaas voornamelijk met vlees).

In het tijdschrift Sla (vegetarisch kooktijdschrift) hadden ze een rubriek met vergeten groente. Vond ik altijd erg leuk om te lezen. Helaas bestaat de Sla niet meer.

Bij mij om de hoek zit een zaden en plantenwinkel en die verkopen Vergeten Groenten zadenpakketten. Als we ooit nog eens een grotere tuin hebben dan ga ik daar zeker eens mee experimenteren. Helaas is mijn tuin nu niet groot genoeg om mijn eigen groente te verbouwen dus voorlopig ga ik voor de Vergeten Kruidentuin
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 11:12
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 03:22 schreef dutch-mamma het volgende:
Verder staan jij en ik behoorlijk op 1 lijn!!!
Yala dutch-mamma, en we wonen ook nog eens dicht bij elkaar. Alleen jij hebt wat meer ruimte dan ik
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 11:13
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 08:50 schreef Spindizzy het volgende:
Bij mij om de hoek zit een zaden en plantenwinkel en die verkopen Vergeten Groenten zadenpakketten. Als we ooit nog eens een grotere tuin hebben dan ga ik daar zeker eens mee experimenteren. Helaas is mijn tuin nu niet groot genoeg om mijn eigen groente te verbouwen dus voorlopig ga ik voor de Vergeten Kruidentuin
Maak je een grapje of kweek je echt kruiden die weinig gekweekt worden?
En welke zijn dat dan? En waar gebruik je ze voor?
Nou ben ik nieuwsgierig..

* sushi-nori heeft ook al jaren kruidentuinen..
Spindizzyvrijdag 9 juli 2004 @ 11:21
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 11:13 schreef sushi-nori het volgende:

[..]

Maak je een grapje of kweek je echt kruiden die weinig gekweekt worden?
En welke zijn dat dan? En waar gebruik je ze voor?
Nou ben ik nieuwsgierig..
Ik heb nu een redelijk simpel kruidentuintje met bieslook, laurier, peterselie, kaasjeskruid, pepermunt, zuring, oregano, dragon, maggi, mosterd, borage, bergamot, paarse salie en rozemarijn. Helaas moet dat van het najaar er allemaal uit omdat de riolering vernieuwd gaat worden. Voor daarna hebben we een grondige tuinverbouwing op de planning staan en eigenlijk wil ik alleen maar eetbaar spul in de tuin en in het bijzonder kruiden. En dan niet alleen de gangbare dingen maar ook de wat onbekendere soorten.
Ik vind het zo stoer om mijn tuin in te lopen en hier en daar wat te plukken om in het eten te mikken Vriendin van mij heeft ook een kruidentuin en die zet er thee van enzo.

Moet nog zien of het lukt want ik ben een behoorlijke tuinnewbie
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 11:30
Leuk man.
Mag ik je aanraden om de meerjarigen die je daar nu hebt, voorzichtig met zoveel mogelijk wortels uit de grond te halen als de riolering vernieuwd wordt, en tijdelijk in een pot te zetten ofzo.
Bijvoorbeeld mosterd groeit wel! zoals je hebt gezien, daar hoef je je geen zorgen om te maken.
maar zoals rozemarijn duurt een paar jaar voor je een flinke plant hebt, en ook salie doet er een jaar of twee over voor het een volwassen plant is, en hij bloeit, en allerlei mooie vlinders aantrekt. En laurier helemaal natuurlijk.
Ook als je toch niet van plan was ze zelf te zaaien, scheelt je weer een hoop geld als je opnieuw begint..
Spindizzyvrijdag 9 juli 2004 @ 11:35
Ik was wel van plan om zoveel mogelijk te proberen te redden ja Vooral mijn salie is prachtig groot aan het worden

Ik zag gister bij de zadenwinkel appelmunt staan. Die ga ik vanmiddag mooi ff kopen
Miss_Nexhilvrijdag 9 juli 2004 @ 11:41
quote:
Nog niet eens zo heel lang geleden - tot ruim na de Tweede Wereldoorlog - verzamelden mensen nog groenten die langs de wegen, rivieren en beken groeiden. Zoals melde, zuring en winterpostelein.


Dat stond bij onze oude buren ook achter in het grasveld. 's Zomers lekker in het gras liggen, naar de lucht kijken en op zuring omkauwen . Ik wist niet dat het een groente was ? Weer wat geleerd .

Van het rijtje uit de OP ken ik alleen postelein en schorseneren van naam. Volgens mij beide nog nooit gegeten, dan had ik het vast wel onthouden.

Ik ben zelf niet zo'n keukenprinses. In de vakantie ga ik wel een aantal dagen bij mijn 'pake & beppe' logeren en misschien dat zij nog wat leuke 'oude' recepten heeft. .
Sharkdoggievrijdag 9 juli 2004 @ 11:42
Postelein eet ik nog weleens. Lekker op brood met mayo.
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 11:45
Mn postelein is niet zo moeilijk aan te komen in de betere groentezaak, in het voorjaar.
Heeft een heel aparte fijne smaak.
Je kunt het heel in de verte vergelijken met spinazie.

linkje met oa posteleinrecepten
krakkemiekevrijdag 9 juli 2004 @ 14:22
Zoals al in het choemoes topic werd gezegd: hysop!
Is een mooie vaste plant met blauw-paarse bloemen. Het is ook een bijenplant
sushi-norivrijdag 9 juli 2004 @ 14:36
Maar dat is geen groente maar een kruid.
Wel heel erg lekker trouwens. En bloeit ook mooi inderdaad, anders dan de meeste kruiden.
krakkemiekevrijdag 9 juli 2004 @ 14:39
Ik gaf de tip voor Spindizzy's Vergeten Kruidentuin......
Toetvrijdag 9 juli 2004 @ 14:40
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 11:45 schreef sushi-nori het volgende:
Mn postelein is niet zo moeilijk aan te komen in de betere groentezaak, in het voorjaar.
Volgens mij halen mijn ouders het gewoon in de supermarkt. Kan dat kloppen?
rooflessvrijdag 9 juli 2004 @ 14:51
Een aantal "vergeten" groenten van de site: artichok, aardappel, bietjes, bonen, broccoli, courgette, erwten, kool. Dat lijken me nou niet echt bijzonder vergeten groenten...
Nee, dan bijvoorbeeld de Pastinaak, die vroeger in plaats van de aardappel dagelijks bij ieder gezin op tafel kwam. Of de schorseneer, uit de tijd dat huismoeders nog uren de tijd hadden om die krengen schoon te maken...
Sharkdoggievrijdag 9 juli 2004 @ 16:36
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 14:40 schreef Toet het volgende:

[..]

Volgens mij halen mijn ouders het gewoon in de supermarkt. Kan dat kloppen?
Ja. Bij de AH verkopen ze het.
Spindizzyvrijdag 9 juli 2004 @ 16:48
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 14:39 schreef krakkemieke het volgende:
Ik gaf de tip voor Spindizzy's Vergeten Kruidentuin......
Bedankt

Hysop staat op de verlanglijst
krakkemiekevrijdag 9 juli 2004 @ 19:13
Roofless, ook van 'gewone' groenten bestaan oude rassen, die vaak net weer anders smaken.
Een Opperdoezer aardappel smaakt echt anders dan een Eigenheimer.

Yw Spindizzy
rooflessvrijdag 9 juli 2004 @ 20:50
Ja, duh, het gaat om vergeten groenten, niet om vergeten groenterassen.
Zoals op de site staat: "Vergeten Groenten zijn die groenten die ooit al dan niet prominent tot onze dagelijkse kost behoorden, maar nu in de vergetelheid zijn weggezakt of dat dreigen te doen."
Dus pastinaak, aardpeer, schorseneren kan ik daar met een beetje fantasie onder scharen hoewel je die bij een fatsoenlijke groentenman nog gewoon kan kopen.
Een vergeten ras kun je bijvoorbeeld Spelt noemen, dat is een tarwesoort die een echt ander karakter heeft doordat het eiwitgehalte veel hoger is, dus het brood anders smaakt.
Ik ben er helemaal voor om af en toe eens iets anders te eten maar bintjes en artichokken gaan er bij mij niet in als "vergeten groenten".
Karinavrijdag 9 juli 2004 @ 20:52
Wat ik nooit meer eet (omdat ik het niet lust) zijn een heleboel dingen; bloemkool, broccoli, tuinbonen (die vind ik het allersmerigst), lof, spruitjes en vast nog veel meer. Ben niet zo'n groenteneter.
Isabeauvrijdag 9 juli 2004 @ 21:17
Bij de AH verkopen ze alleen enorme bakken met postelein en aangezien ik de enige ben in huis die het lust koop ik zeker niet zo'n enorme bak voor mij alleen. Moet ik speciaal voor de postelein een eind naar een andere winkel fietsen...maar goed, heb dat er wel voor over want postelein-stamppot (maak klaar zoals andijviestamp) is gewoon smullen

Schorseneren ben ik erg benieuwd naar, maar nog nooit klaargemaakt.

Het is trouwens met die vergeten groenten al net zo als met de meeste fruitrassen. Er schijnen enorm veel soorten appels en peren te zijn, maar in de winkels liggen altijd dezelfde standaardrassen. Jammer hoor.
Pietverdrietvrijdag 9 juli 2004 @ 22:31
Waterkers, dat heb ik al heel lang niet meer gegeten.
Spindizzyvrijdag 9 juli 2004 @ 22:32
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 22:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Waterkers, dat heb ik al heel lang niet meer gegeten.
Dat zag ik vorige week hier op de markt bij de bio-groentenkraam liggen
Charavrijdag 9 juli 2004 @ 22:35
groente...
wat was dat ook alweer
Pietverdrietvrijdag 9 juli 2004 @ 22:36
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 22:32 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

Dat zag ik vorige week hier op de markt bij de bio-groentenkraam liggen
Tussen de aardperen en de Zilversteel?
trance40vrijdag 9 juli 2004 @ 22:36
-edit-

Lama verkeerd gelezen
Spindizzyvrijdag 9 juli 2004 @ 22:39
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 22:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tussen de aardperen en de Zilversteel?
Zilversteel heb ik dan weer nooit van gehoord
krakkemiekevrijdag 9 juli 2004 @ 22:42
Ik heb weleens waterkers bij Appie gekocht. En ik zou weleens mispels willen kopen.
Pietverdrietzaterdag 10 juli 2004 @ 09:52
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 22:39 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

Zilversteel heb ik dan weer nooit van gehoord
Dat is de dure antroposofenwinkelnaam voor raapstelen
Pietverdrietzaterdag 10 juli 2004 @ 09:53
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 22:42 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb weleens waterkers bij Appie gekocht. En ik zou weleens mispels willen kopen.
MMmm Mispels, lekker op brandewijn
Spindizzyzaterdag 10 juli 2004 @ 12:03
quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 09:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is de dure antroposofenwinkelnaam voor raapstelen
Het is bij jou echt nooit goed of het deugd niet, he...
Martijn_77maandag 12 juli 2004 @ 12:19
quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 09:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

MMmm Mispels, lekker op brandewijn
Zijn die eigenlijk nog ergens te koop?
Pietverdrietmaandag 12 juli 2004 @ 12:26
quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 12:03 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

Het is bij jou echt nooit goed of het deugd niet, he...
Hoezo?
Raapstelen worden in esotherische winkels zilversteel genoemt. Do not blaim the messenger
Pietverdrietmaandag 12 juli 2004 @ 12:26
quote:
Op maandag 12 juli 2004 12:19 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Zijn die eigenlijk nog ergens te koop?
Zie ze wel eens bij sommige groenteboeren, maar eigenlijk tamelijk zelden.
dutch-mammamaandag 12 juli 2004 @ 14:31
quote:
Op vrijdag 9 juli 2004 11:12 schreef sushi-nori het volgende:

[..]

Yala dutch-mamma, en we wonen ook nog eens dicht bij elkaar. Alleen jij hebt wat meer ruimte dan ik
Huh, ken je mij?
Joenedinsdag 13 juli 2004 @ 10:33
Postelein en menkool eten wij thuis wel
Mwanatabumaandag 9 januari 2006 @ 12:03
Postelein was een groot drama bij mij thuis. Mijn moeder kookte het nog wel eens, en dan zat ze met 3 kokhalzende koters aan de dis...
Weet alleen nog dat het zurig smaakte.
Pietverdrietmaandag 9 januari 2006 @ 12:21
Postelein vond ik als kind niet lekker, mijn oma kooktje dat tot snot met een maizenapapje.
Maar nu lust ik het wel, kort gekookt, met een bloemig aardappeltje en een braadworst..

Mmmmmmmmm
LuQasmaandag 9 januari 2006 @ 19:11
Postelein vind ik echt heerlijk. Enorm gezond ook, zitten echt bergen vitamine C in.

Schorseneren is vooral erg lekker in de vorm van schorsenerensoep. (wel een hoop gedoe om die dingen schoon te maken)

Voor beide groenten geldt dat je ze op de markt (of iig op de Albert Cuyp) redelijk gemakkelijk kunt verkrijgen.
Martijn_77maandag 9 januari 2006 @ 20:37
Rauwe Raapstellen en met kaas in een stamppot.

Is net zo iets als stamppot rauwe andijvie maar dan lekkerder
MaRySemaandag 9 januari 2006 @ 20:38
Postelein, Schorseneren

die zijn er soms maar vind 't niet zo lekker.
MaRySemaandag 9 januari 2006 @ 20:39
Postelein smaakt naar anijs toch? Of was dat weer iets anders?
Pietverdrietmaandag 9 januari 2006 @ 21:08
quote:
Op maandag 9 januari 2006 20:39 schreef MaRySe het volgende:
Postelein smaakt naar anijs toch? Of was dat weer iets anders?
Denk dat je venkel bedoelt
Chimaymaandag 9 januari 2006 @ 22:30
Ik zie hier vaak schorseneren genoemd worden, ik kom deze groente eigenlijk nog best veel tegen, thuis eten we dit wel vrij regelmatig.
Chimaymaandag 9 januari 2006 @ 22:33
quote:
Op maandag 9 januari 2006 21:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Denk dat je venkel bedoelt
dat zijn nu een van de weinige groenten die ik totaal niet lust