jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 12:08 |
Ik heb net bij de aldi 2 dozen noga gehaald, Dat spul is echt heel erg verslavend ![]() nog meer mensen die hier last van hebben? ![]() | |
Steve-O | donderdag 8 juli 2004 @ 12:08 |
nee ![]() | |
Fool | donderdag 8 juli 2004 @ 12:10 |
![]() Enorm lekker ![]() | |
Netsplitter | donderdag 8 juli 2004 @ 12:11 |
dat spul moeten ze verbieden... ![]() Wanneer ik er eenmaal aan begin vreet ik me zowat misselijk.... | |
SanCoTec | donderdag 8 juli 2004 @ 12:12 |
jah, is té lekker ![]() | |
Xlarge | donderdag 8 juli 2004 @ 12:12 |
lekker , al heel lang niet op... ![]() | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 12:15 |
idd ik had laatst van iemand een heel groot stuk noga gekregen met kokos en chocolade erop ![]() en het mooie van noga is is dat je er heel lang op kan blijven kauwen ![]() | |
EL_REY | donderdag 8 juli 2004 @ 12:16 |
Hebben ze bij de aldi noga! Beter, ben net verhuisd en zit vlak naast een aldi! NOGAT!!!!! | |
FlyingFox | donderdag 8 juli 2004 @ 12:18 |
Ik heb wel eens een week lang alleen nogat als ontbijt gehad, toen m'n vader weg was en ik al m'n huishoudgeld had opgemaakt aan bier.![]() | |
Posdnous | donderdag 8 juli 2004 @ 12:20 |
Smerige zoete rotzooi ![]() | |
martinuhhh | donderdag 8 juli 2004 @ 12:21 |
Nee, bah ![]() | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 12:25 |
quote:ja dat hebben ze het zit in ronde potten met allemaal stukjes nogat met chocolade ![]() | |
Houzer | donderdag 8 juli 2004 @ 12:33 |
![]() | |
Skaai | donderdag 8 juli 2004 @ 12:37 |
Lekker bij een kopje cappucino. ![]() | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 12:37 |
quote: ![]() | |
Qwea | donderdag 8 juli 2004 @ 12:38 |
![]() | |
Little_Angel | donderdag 8 juli 2004 @ 12:41 |
![]() | |
Meki | donderdag 8 juli 2004 @ 12:47 |
wat is nougat | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 12:49 |
quote:dat is echt heel lekker ![]() | |
davetje | donderdag 8 juli 2004 @ 12:49 |
nee niet echt. hou nie van die zooi | |
Meki | donderdag 8 juli 2004 @ 12:50 |
quote:heb je daravan een foto | |
Etcetera | donderdag 8 juli 2004 @ 12:50 |
Dit:![]() En dit: ![]() En het is lekker, en vaak op kermissen te koop, en ook in de aldi, en het is mierzoet, en ik krijg er nu spontaan zin in ![]() | |
mcDavid | donderdag 8 juli 2004 @ 12:54 |
no·ga (de ~ (m.)) 1 zoete lekkernij bereid uit deeg van eiwit met gebrande amandelen, noten en suiker => nougat noga of nougat is het dus, geen combinatie ofzo ![]() maar dat houd niet weg dat het lekker is ![]() ![]() | |
Meki | donderdag 8 juli 2004 @ 12:55 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 12:58 |
De lekkernij was al bij de oude Grieken bekend.Het is echt kei lekker enzo ![]() Het recept zal via de havenstad Marseille (Massilia) Frankrijk zijn binnengekomen en via het Rhône-dal zijn weg naar het noorden gevonden. Dat het recept in de buurt van Montelimar bleef steken, is niet verwonderlijk. In de regio waren de benodigde grondstoffen lavendelhoning en noten immers ruim voorradig. De eerste keer dat we het woord "nougat" officieel tegenkomen, is in het boek "Le livre du pâtissier" van Jules Gouffé (1807-1877). Deze befaamde cuisinier was onder andere Le chef du service de bouche van Talleyrand en chef-kok aan het Engelse, Oostenrijkse en Russische hof. In zijn boek geeft Gouffé het recept van nougat de ménage : Verwarm 4 hectogram amandelen in kokend water tot de pel loslaat. Verwijder de pel en droog de amandelen goed. Snijd elke amandel in de lengterichting in zes gelijke partjes en droog ze in de oven. Laat in een poêlon d’office 2 hectogram suiker smelten waaraan een lepel azijn is toegevoegd. Voeg, wanneer de suiker geheel gesmolten is, al roerend de amandelstukjes toe. Het is belangrijk dat de amandelen dan goed warm zijn, want anders krijgt men een klef resultaat. Vul een rechthoekige vorm met 4 cm massa en druk goed aan. Herhaal deze handeling tot de vorm geheel gevuld is. Laat afkoelen haal uit de vorm en serveer. Het hele proces moet snel verlopen, want zodra de massa afkoelt, hechten de lagen niet meer. Gouffé geeft in zijn boek ook recepten voor nougat aux raisins de Corinthe en nougat garnis. Zijn recepten staan veraf van de nougat zoals wij die kennen, maar ongetwijfeld kunnen ze tegenwoordig nog dienst doen als inspiratiebron, bijvoorbeeld voor friandises. Pâte cuite Dat nougat voortaan gemaakt wordt met amandelen is de verdienste van Olivier de Serres die de amandelboom in de Provence en Rhône-vallei introduceerde. Hoewel daar tegenwoordig weinig amandelbomen meer te vinden zijn, sinds de strenge vorst in het jaar 1956 toesloeg. In Montelimar en omstreken gingen de nougat-recepten over van vader op zoon en werden steeds meer verfijnd. Aan het begin van de 20e eeuw, de basisreceptuur was inmiddels al van eiwit voorzien, was de produktie in handen van enkele lokale pâtissiers. Steeds meer ateliers zouden ontstaan en zelfs fabrieken werden er voor gebouwd. Dat heeft alles te maken met de uitvinding van de automobiel. Daarover later meer. In 1905 was de wildgroei in recepturen al dermate groot dat de wetgever zich er voor het eerst mee ging bemoeien. De nieuwe wet bepaalde: "Nougat is een pâte cuite van suiker, glucose, honing en vers of gedroogd eiwit, aangevuld met amandelen, noten, pistache, hazelnoot, fruit, enzovoort, eventueel geparfumeerd en/of gekleurd". ![]() en da's allemaal waar ![]() | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 13:01 |
quote:het is echt veel lekkerder dan dat het eruit ziet ![]() | |
R-AdIoAcTiVe | donderdag 8 juli 2004 @ 13:01 |
quote:Ja maar dat is niet eerlijk want ik heb op dit moment honger ![]() Maarja als je honger hebt he ![]() | |
timbob | donderdag 8 juli 2004 @ 13:03 |
ZouteLappenVormKermisNougat!![]() met sjokolade | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 13:07 |
quote:jah ![]() | |
jaguar | donderdag 8 juli 2004 @ 13:10 |
Zou een mod ff de TT aan willen passen ik ben een lettertje vergeten het is Nougat ![]() | |
Etcetera | donderdag 8 juli 2004 @ 13:12 |
quote:Solly ![]() | |
jogy | donderdag 8 juli 2004 @ 13:13 |
Ja, ga maar een nougat-topic in LIF opstarten ![]() |