Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 19:10 |
Okeee dit is iets voor de Surinamers onder ons, want ik zoek de juiste verhouding van de volgende ingredienten om die geweldig lekkere komkommer smaak te krijgen die ik altijd geniet bij de Surinaamse toko bij mij op de hoek. (Ik heb het daar ook al gevraagd maar het lijkt alsof ze het recept niet prijs willen geven want er klopt niets van.) De ingredienten zijn: 1 komkommer, Chinese suiker, gewone suiker en normale azijn. Als je dit juist mengt, krijgt de komkommer een overheerlijke niet Nederlandse smaak
| |
MiSS_TiquE | zondag 19 augustus 2001 @ 19:13 |
ik weet wat je bedoelt hmmmmmmmmmm die vind ik ook heel lekker. | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 19:16 |
quote:Okeeee en weet je ook hoe je dat moet maken? | |
koele | zondag 19 augustus 2001 @ 19:18 |
ja die is iid errug lekker,k heb laatst een heeeele boel recepten gekregen, maar allemaal op papier, k moet ff zoeken, k hoop dat ie er bij zit... | |
MiSS_TiquE | zondag 19 augustus 2001 @ 19:18 |
nee, helaas weet ik dat niet helemaal zeker. Die ik ken worden een avond van te voren gemarineerd er zit ook peper in. Maar die bij de toko vind ik het lekkerst die hebben een hele frisse smaak vind ik. | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 19:24 |
De Surinaamse dame heef tmij dit verteld: azijn (onduidelijk over hoeveel), suiker, 3 lepels (onduidelijk hoe groot) en een mespuntje Chinese suiker, niet te veel anders wordt het bitter. De meneer die er ook bij stond, gaf me hetzelfde recept alleen hij noemde de gewone suiker niet. Volgens mij is de juist verhouding heel belangrijk, ik ben al een week aan het oefenen (vandaag: te bitter) | |
MiSS_TiquE | zondag 19 augustus 2001 @ 19:27 |
volgens mij maken surinamers gerechten anders klaar dan Nederlanders. Ze houden zich niet altijd strak zo strak aan het recept vast dat kan de reden zijn dat je op verschillende plaatsen andere dingen hoort. Het is gewoon een kwestie van steeds opnieuw proberen tot je de juiste smaak hebt. | |
koele | zondag 19 augustus 2001 @ 19:45 |
sorry, hij zit er niet tussen , k zal t eens aan haar vragen misschien weet ze t zo... ze kookt zelf idd ook uit haar hoofd en niet volgens een of ander geschreven recept... | |
ZineGeneZidane | zondag 19 augustus 2001 @ 19:48 |
Maak Even Saoto Soep Voor Me!!! | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:02 |
Deze heb ik eventjes bij smulweb vandaan geplukt. Ik weet niet of het wat is, of het klopt enzo (copypast wat) Aantal personen 12 Ingredienten 2 komkommers - 1 liter witte natuurazijn - 3 teentjes knoflook - 4 rode uien - sambal naar smaak - 700 gram suiker (niet schrikken dit klopt echt ! ) Serveertips het lijkt veel suiker wat erbij moet , maar het is echt lekker , want de azijn op zich is vrij zuur - heerlijk bij de warme maaltijd (surinaams, chinees , maar ook bij steengrillen / gourmetten ) Hopelij kheb je er wat an. Succes. | |
ZineGeneZidane | zondag 19 augustus 2001 @ 20:03 |
Ik Wil Saoto Soepppppppppppppppppppppppppppp!!! | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 20:09 |
quote:Ziet er lekker uit, zal het eens proberen. Niemand een recept waarin ook Chinese suiker in verwerkt wordt? | |
ZineGeneZidane | zondag 19 augustus 2001 @ 20:10 |
Saoto Soep!!!!!!!!!! | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:14 |
quote:Deze dan? | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 20:26 |
quote:Hee dat ziet ook ook heel goed uit, wat is een Madam Jeanette peper? | |
Lord Dreamer | zondag 19 augustus 2001 @ 20:29 |
quote:Ga Even Rap Naar Onzin Poephoofd... Of Blijf On Topic !!! | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:31 |
Madam Jeanette zijn die gele pepers. Het is van oorsprong de heetje pepersoort ide er bestaat (vernoemd naar de aller heetste hoer van Suriname, jah die mensen hebben echt humor). De Originele variant die alleen in Suriname zelf te krijgen is, is zo heet, dat een heeel erg klein druppetje sap al veelste heet kan zijn. Sterker nog, Er is mogelijk om er flinke 'brandwonden' aan over te houden. In Nederland izjn die dingen sopeciaal voor de nedelranders gekweekt en lang niet zo heet las het Originele exemplaar. Voor zover ik weet is Albert heijn de neige die deze pepers verkoopt. Maar pas op, ondanks de vermilding, blijft het een zeer hete pepert ![]() | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 20:33 |
quote:Jeee jij weet veel, ik zal eens kijken bij AH, ik hou wel van een beetje heet. | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:35 |
quote:Is ook maar toeval da'k dat weet ![]() ![]() | |
MiSS_TiquE | zondag 19 augustus 2001 @ 20:38 |
quote:hier in Amsterdam kun je overal madam jeanette halen. Moeder haalt ze altijd op de albert cuyp. Maar volgens mij maakt het niet zoveel uit naar welke markt je ze gaat ze zijn helemaal ingeburgerd. Ik raad je aan om de pitten uit de peper te verwijderen deze zijn het heetst. Na het handelen van deze pepers moet je goed je handen wassen want het hete blijft aan je vingers kleven. Geloof me ik heb het vaak genoeg als kind door mijn ogen gewreven ![]() | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 20:39 |
En toch he, moet er een recept zijn zonder toevoegingen als peper, knof etc. Iemand? (ik ga die andere wel ff proberen hoor maar het moet eenvoudiger kunnen) | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:43 |
quote:Da's waar natuurlijk, alleen woon ik niet in A'dam, maar in Hoorn.. een te kleine stad voor dat soort winkels (hoewel er wel ene paar Turkse supermarkten zijn die zoiets evt ook zouden kunnen verkopen, maar daar kom ik nooit, ben niet bekend met de turkse keuken). In Hoorn op de markt heb je ze niet overgens, is niet echt een multiculturele markt wat dat betreft, meer nog echt typisch Nedelrands, wel jammer wta dat betreft. Maareuh op de Albert Cuyp enzo hoe zijn die pepers daar.. zoals ze horen of toch weer niet helemaal echt? En handen wassen is wle een slimme tip eik.. wleke peper je ook klaarmaakt, daarna in je ogen wrijven is niet prettig nee (ben je toevallig bestwel van Surinaamse afkomst?) | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:43 |
quote:Ja die is er, gewoon de knoflook, peper etc. weglaten ![]() | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 20:49 |
quote: ![]() | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:53 |
nou ga ik eventjes offtopic... maar t lbijft wel bij eten... Iemand enig idee hoe ik Falafel klaar kan maken zonder frituurpan (want ide heb ik namelijk niet).. | |
MiSS_TiquE | zondag 19 augustus 2001 @ 20:53 |
quote:De meeste recepten hoef je niet per se peper in te stoppen zoals ik al eerder probeerde uit te leggen gerechten kun je naar eigen inzicht bereiden je kunt ingredienten toevoegen of weglaten. Mijn moeder een broertjes houden ook niet van peper dus zij voegt ook weinig tot geen peper toe aan het eten. Overigens zijn er ook gerechten zonder peper. Zoals bakabana of jamsi broodtaart e.d | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 20:55 |
quote:Open je eigen topic ![]() | |
Kimmie | zondag 19 augustus 2001 @ 20:56 |
quote:Jaja ik snap het maar misschien dat de verhouding dan niet meer goed is. Trouwens ben jij van Surinaamse afkomst? | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 20:56 |
quote: ![]() | |
MiSS_TiquE | zondag 19 augustus 2001 @ 21:01 |
quote:Typisch nederlandse markt? Ik denk niet eens dat ik me daar wat bij voor kan stellen. In de bijlmer is het zelfs zo dat het hele assoritment is veranderd naar exotische produkten daar kan je je boerenkool volges mij alleen bij AH halen. Ik kijk me ogen uit als ik daar weer eens ben. Ik ken geen andere peper dan madam jeanette eik dus ik heb niet echt vergelijking materiaal. Maar ik vind ze prima en kan nu niet meer exotisch eten zonder dat er een flinke dosis peper in zit. En nee ik ben niet Suri. | |
Vork | zondag 19 augustus 2001 @ 21:07 |
quote:Noujah eeuh, Groente, fruit, drop, kaas, noten, vis, bloemen, stroopwafels etc. etc. en natuurlijk allerlei andere allerdaagse goederen die op de martk over t algemeen goedkoper izjn dan in de winkel (jaja, want daar gaan wij Nederlanders voor... hmzf.. pfft.) Morgen Lappendag trouwens! ook weer markt, van oorsprong een stoffenmarkt waar heel huismoderend Westfriesland opaf komt stormen. Tegenwoordig de laatste dag van de Kermis, de markt is er nogwel maar da's bijzaak. Het is druk in de stad en van sogges zeer vroeg tot savonds zeer laat is het dus zuipen zuipen en nog es zuipen. Ja, ook de jaarlijkse markten passen zich aan aan de favoriete bezigheid van de hedenhaagse mens. O en ik moet natuurlijk werken | |
MiSS_TiquE | zondag 19 augustus 2001 @ 21:31 |
Daar had ik dus nog nooit van gehoord totdat bananiel.nl mij vorige week daarover vertelde. Hij woont zelf in alkmaar. | |
WiSeGuY187 | zondag 19 augustus 2001 @ 21:35 |
quote:je kunt het in olie in de pan proberen maar daar wordt de smaak meestal wel anders (wat mij betreft minder) van. | |
IliasX | zondag 19 augustus 2001 @ 23:22 |
Kun je geen wok met zonnebloemolie oid gebruiken? Werkt prima hier (en je gaat me niet zeggen dat je geen wok hebt ![]() | |
ZineGeneZidane | zondag 19 augustus 2001 @ 23:48 |
Hey Vork Ben JIj Van Surinaamse Afkomst???? Ikke Wel... | |
Vork | maandag 20 augustus 2001 @ 00:06 |
quote:Zie het Falafel topic (daar hebbik het la over de 'wok'). en ZGZ, nee ik ben een Hollandert een echte (en zo trots ben ik daar nou ook weer niet op, Hollanders, eten ranzig) | |
Aarti | maandag 20 augustus 2001 @ 00:07 |
je hebt nodig: Komkommer Azijn suiker (behoorlijk veel inderdaad) kruidnagel chineze suiker( heel weinig, want het is nogal sterk van smaak) peper...dit is trouwens niet heel erg nodig, het is vooral voor de mensen die van heet houden, en surinamers houden daar wel van! Vraag me niet naar exacte hoeveelheden, want zoals iemand al zei, je moet gewoon mensen tot je de jusite combi hebt! gewoon met weinig suiker beginnen en dan steeds wat erbij. | |
ZineGeneZidane | maandag 20 augustus 2001 @ 00:17 |
quote:Je Bent Best Wel Cool Dat Je Zoveel Van Surinaams Eten Weet, Je Hebt Tenminste Smaak Jonge!!! | |
Vork | maandag 20 augustus 2001 @ 00:21 |
quote:ik weet geen donder van Surinaams eten.. ![]() | |
ZineGeneZidane | maandag 20 augustus 2001 @ 00:23 |
quote:Maar Je Eet Het Tenminste Wel!! Veel Bakras Lusten Het Niet Eens!! Saoto Soep Roellllllllllssssssss! | |
Vork | maandag 20 augustus 2001 @ 00:24 |
quote:Ook dat heb ik nooit gezegd ![]() ik eet het zelden overgens, ik eet meer Italiaans en de laatste tijd ook steeds vaker Mexicaans. | |
ZineGeneZidane | maandag 20 augustus 2001 @ 00:26 |
quote:Praat Geen Poep Dan!! ![]()
| |
Vork | maandag 20 augustus 2001 @ 00:27 |
quote:doe ik ook niet, ik heb het over eten.. nou scheer je weg, het is net de bedoeling dat het hier ook al een grote slowchat wordt ![]() | |
ZineGeneZidane | maandag 20 augustus 2001 @ 00:28 |
quote:Ok Doei Doei Vork, Vergeet Niet Met Een Lepel Te Eten!! | |
Kimmie | maandag 20 augustus 2001 @ 08:50 |
quote:Tnx, alleen, komkommer een week in de azijn? Trouwens wat is Chinese suiker precies? Ik kreeg het mee van de toko in een soort van reageerbuisje en deed me nou niet direct aan suiker denken. | |
Aarti | maandag 20 augustus 2001 @ 14:42 |
Kimmie, dat reageerbuisje klopt! Het is heel sterke suiker, je moet er echt maar een aantal korreltjes indoen! en het moet inderdaad minstens een week erin, anders trekt de azijn er niet genoeg in! | |
Kimmie | maandag 20 augustus 2001 @ 15:19 |
quote:OK, ik zal vandaag de komkommer voor zondag in de azijn zetten, en ontzettend bedankt voor de uitleg en tips! | |
Nimue | dinsdag 21 augustus 2001 @ 11:54 |
Ik heb eens een recept gemaakt waarbij je het geheel even verwarmde in de magnetron. Ik kan me voorstellen dat het dan sneller in elkaar trekt en dat je het dan minder lang hoeft te laten staan. Ik zal eens kijken of ik het recept kan vinden voor je. Deze bakra is dol op Surinaams eten (maar ik ben dan ook in Paramaribo geboren!). | |
MiSS_TiquE | dinsdag 21 augustus 2001 @ 12:01 |
quote:Een Boeroe dus. Of zeg ik nou iets gemeens? | |
Vork | woensdag 29 augustus 2001 @ 14:55 |
quote:Inmiddels is het allang zondag geweest. Laat ons niet langer in spanning! Hoe heeftie gesmaakt? | |
Gio | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:01 |
Als iemand me nu nog even vertelt hoe ik roti zelf kan maken zou ik erg blij zijn ![]() (En voor wie het boeit, ik heb 3 jaar in suriname gewoond) BTW, ik dacht dat saoto soep van oorsprong uit indonesie kwam? [Dit bericht is gewijzigd door Gio op 29-08-2001 15:04] | |
Halinalle | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:04 |
Of lekkere pom. | |
Aarti | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:22 |
Ingrediënten: 1 Madam Jeanette peper
Het water bij beetjes aan het bakmeel toevoegen en kneden tot er een stevig deeg is gevormd (zie foto 4).
P.S.> saoto-soep komt inderdaad oorspronkelijk uit Indonesie, de Javanen hebben het meegenomen van Java naar Suriname, en er enkele veranderingen ingebracht! | |
Gio | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:24 |
quote:yes bedankt, ook handige site btw ![]() | |
Vork | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:25 |
quote:Goh daar viste ik laatst ookal iets vanaf.. is best een goeie site volgens mij.. heb er nog niets van geproeft maar ik denk dat ik maar eens een keer wat ga proberen. | |
Kimmie | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:43 |
Ik zou wel eens een plaajte willen zien vanzo'n madame Jeanette peper. Dat recept zag er overigens ook goed uit! | |
Vork | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:49 |
quote: ![]() | |
Aarti | woensdag 29 augustus 2001 @ 15:52 |
Voor degenen die die pepers willen gaan gebruiken: Kijk wel een beetje uit voordat je er een hele peper inkiepert. Ze zijn namelijk niet allemaal even peper! als jehet aandurft zou je een stukje kunnen proeven, voordat je het gebruikt! Het is nl. erg zonde als je maaltijd hierdoor verpest wordt! nog meer vragen ? :-) | |
Kimmie | woensdag 29 augustus 2001 @ 16:13 |
quote:Whahaha die liniaal, zelf neergelegd vork? | |
Vork | woensdag 29 augustus 2001 @ 16:16 |
quote:Nee joh, dat plaatje komt van een of andere australische Peper-site ![]() | |
Nimue | woensdag 29 augustus 2001 @ 17:18 |
quote:Uhum, nee, tenminste ik dacht dat dat blanke Surinamers waren, die in principe al generaties in Suriname wonen. Ik ben Nederlandse en mijn ouders ook. Die woonden en werkten daar toen ik mij aankondigde. Vandaar. Ik heb er ook niet zo heel lang gewoond (ruim een jaar) en weet niets meer van die tijd, maar ik ben er nog wel teruggeweest en dat was heel bijzonder. Ik ga zeker nog eens binnen een paar jaar om aan het aan mijn vriend te laten zien! | |
MiSS_TiquE | woensdag 29 augustus 2001 @ 17:38 |
quote:Nee, dat klopt dan ben je geen boeroe. Een boeroe is inderdaad een blanke die al generaties lang op suriname woont. |