Zieke of gewonde vogels zijn altijd erg lastig. Ze laten nooit zien dat ze ziek zijn totdat het bijna te laat is. Vandaar dat hij nu net doet alsof er niks aan de hand is. Laat je niet bedriegen!
Bol zitten is al een slecht teken, de vogel is totaal niet happy en laat dat zelfs zien. Het herstel kost zeer veel energie dat een parkiet niet heeft (weinig vetreserves). Zet een lampje voor de tralies. Ik had een halogeenlampje en die 'straalt' als het ware warmte. Wel wat fel voor zijn oogjes, maar dat moet dan maar even, dat overleeft hij wel (Ze komen oorspronkelijk uit Australie, dus ze kunnen wel tegen vel licht). De kruik die Giza noemde kan ook, maar alleen als je parkiet "ligt".
De parkiet kan met een lampje zelf beslissen of hij erbij gaat zitten of niet. Plaats hem bij de laagste zitstok en als je parkiet op de grond blijft zitten richt je hem op de grond.
Energie, daar had ik het al over. Plaats sowieso snoepvoer in zijn kooi. Strooi ook krachtvoer door zijn eten. Vitamines in het water is aan te bevelen. Voor nog meer energie is het handig om druivesuiker of andere enkelvoudige suikers te geven. Is te koop bij de dierenzaak, daar zit ook vitamine B doorheen, wat de parkiet nodig heeft om de suiker te verbranden.
Dierenarts: Een dierenarts krijgt bij zijn opleiding maar weinig te horen over exotische vogels. Een dierenarts moet een hobbymatige interesse hebben voor exotische vogels wil hij wat hierover weten. Voor de standaardzaken zoals antibiotica, ontwormkuurtjes e.d. kan je daar wel terecht, specifieke ziekteverschijnselen zijn ze een stuk minder goed in.
Je kan wel een gespecialiseerde dierenarts proberen te vinden. In Bilthoven zit er bijvoorbeeld een. Op
www.valkparkiet.com kan je een rij dierenartsen vinden die veel van parkieten afweten. Meenemen naar een dierenarts doet soms meer kwaad dan goed. Dus alleen meenemen naar een dierenarts als jij en de dierenarts denken dat het meerwaarde heeft voor het genezingsproces.
Bijvoeren:
Als je denkt dat je parkiet niet eet,
moet je hem bijvoeren. Dat doe je met vogelpap, het liefst 1x per twee uur. Neem hievoor een injectiespuitje, zuig wat dun aangemaakt vogelpap op hiermee en spuit het in zijn bek terwijl je je parkiet vasthoudt. Als het goed is gaat hij vanzelf slikken.
Zo niet moet je drastischere maatregelen nemen. Ik leg het hier uit, maar neem contact op met een dierenarts voordat je dit doet! : Met behulp van een infuusslangetje kan je een sonde maken. Bij parkieten is de luchtpijp goed te voelen (is verhard). Deze moet je met 1 vinger opzij schuiven en kan je de sonde door de slokdarm in de maag schuiven. Niet te ver! Spuit vogelpap via de sonde in zijn maag. Niet teveel uiteraard! (ik denk dat 0,4 ml al meer dan zat is voor een grasparkiet. Valkparkieten ongeveer 1,5 ml)
Vogelpap, injectiespuiten e.d zijn te krijgen bij de dierenarts. Overige zaken als vitamines ook gewoon bij de dierenwinkel. Apothekers hebben ook injectiespuiten, vraag naar de 1 ml spuit.
Let op je vogel. Observeer hem stiekem, zodat hij zijn echte gedrag laat zien ipv zijn "Niks aan de hand, ik ben OK"-gedrag. Kijk goed naar zijn uitwerpselen. Zit hier bloed in of erg donker gekleurd, dan heeft je parkiet een inwendige bloeding. Daar is weinig extra's aan te doen, maak het hem zo comfortabel mogelijk en hoop op het beste. Bij diarree of verstoppingen, passende maatregelen nemen (gaat nu te ver om daarop in te gaan, als je meer specifieke info wil, vraag maar). Voorzichtig met groenvoer, teveel leidt tot diarree en dat kost immens veel energie.
Behandel je parkietje voorzichtig, hij is waarschijnlijk gewond, wellicht ook van binnen. Als je hem uit zijn kooi haalt, bekijk hem goed maar voorzichtig, ook tussen de veren. Strek zijn vleugels en de poten voorzichtig, tel zijn ribben en kijk of er iets opvalt. Niet hard drukken, een gebroken rib kan een long perforeren. Als je parkiet een schrikachtige beweging maakt tijdens het inspecteren kan dat een aanwijzing zijn op pijn: wond, kneuzing of botbreuk dus. Herhaal het voorzichtig voor zekerheid.
Succes!