Ik denk ook niet dat er niets goeds uit die periode is voorgekomen. Maar als je het vergelijkt met andere periodes uit onze geschiedenis ging alles gewoon zo lachwekkend langzaam. Het leek wel alsof de mensheid een terugval had en gewoon weer overnieuw moest beginnen. Ik vraag me af hoe het geweest was als die terugval er niet was geweest en we gewoon verder hadden kunnen bouwen op de kennis die we in de Klassieke Oudheid al haddenquote:Op maandag 28 juni 2004 12:57 schreef Dementor het volgende:
Er zal toch wel iets goeds uit de donkere middeleeuwen zijn gekomen zeg!
Onze ontwikkeling op het materiele vlak is voor mij nog altijd ondergeschikt hoor.
Er is geen terugval in de Middeleeuwen. (Zie boven.) Er is een terugval in de late Oudheid, die niet veroorzaakt wordt door de opkomst van het Christendom maar door de interne troebelen van het Romeinse Rijk, waardoor beperkt ontwikkelden de gelegenheid kregen zich omhoog te werken.quote:Op maandag 28 juni 2004 15:18 schreef Darth-Vader het volgende:
Trouwens, kunnen we de terugval in de middeleeuwen beschouwen als een gevolg van de opkomst van het Christendom? Het geloof had/heeft immers bijna overal een antwoord op, waardoor onderzoek overbodig is.
Nee, zeker nietquote:Op maandag 28 juni 2004 15:13 schreef Darth-Vader het volgende:
Door het wegvallen van de Sovjet-Unie zal de technologische vooruitgang ook enigzins zijn afgeremd, denk ik. Nu hebben we, het Westen, te maken met stiekeme, technologisch primitieve tegenstanders.
En wat te denken van Nationaal-Socialistisch Duitsland? Ook die hebben de technologische vooruitgang een flinke duw vooruit gegeven!
Of moet ik mij tot de middeleeuwse-achterstand beperken?
En vind je dat veel voor zo'n periode van 1000 jaar? Als je bekijkt hoeveel er in de afgelopen 100 jaar is uitgevonden, is dat toch lachwekkend weinig? En dan weet ik ook wel dat als eenmaal het ene wordt uitgevonden, het snel gaat met de anderen (wat de afgelopen 100 jaar bevestigt) maar toch..quote:Op maandag 28 juni 2004 15:18 schreef Alecks het volgende:
- heel verhaal -
Die periode van duizend jaar is uiteraard arbitrair. Bovendien ontbraken vrij lang zowel de geestesgesteldheid als de middelen tot uitvinding (zeg maar the attitutde of invention), door de verschillende volksverhuizingen.quote:Op maandag 28 juni 2004 15:54 schreef BlaatschaaP het volgende:
[..]
En vind je dat veel voor zo'n periode van 1000 jaar? Als je bekijkt hoeveel er in de afgelopen 100 jaar is uitgevonden, is dat toch lachwekkend weinig? En dan weet ik ook wel dat als eenmaal het ene wordt uitgevonden, het snel gaat met de anderen (wat de afgelopen 100 jaar bevestigt) maar toch..
Tussen het eind van het Hellenisme en het begin van de Middeleeuwen zit ook niet zo gek veel tijd meer hoor.quote:Op maandag 28 juni 2004 15:58 schreef Johan_de_With het volgende:
[..]
Die periode van duizend jaar is uiteraard arbitrair. Bovendien ontbraken vrij lang zowel de geestesgesteldheid als de middelen tot uitvinding (zeg maar the attitutde of invention), door de verschillende volksverhuizingen.
Overigens is er na het Hellenisme ook niet zo gek veel meer uitgevonden.
De periode die ik bedoelde, loopt van de derde eeuw voor Christus tot en met de zesde eeuw na Christus. Dat is nogal wat.quote:Op maandag 28 juni 2004 16:12 schreef BlaatschaaP het volgende:
[..]
Tussen het eind van het Hellenisme en het begin van de Middeleeuwen zit ook niet zo gek veel tijd meer hoor.
Dit is trouwens aperte nonsens.quote:Op maandag 28 juni 2004 12:51 schreef BlaatschaaP het volgende:
Pas rond 1500 kwam de kunst weer 'echt' op,
Is dat niet zo dan?quote:Op maandag 28 juni 2004 16:36 schreef Johan_de_With het volgende:
Ach, veel scholen onderwijzen nog dat men in de Middeleeuwen dacht dat de aarde plat was.
Schoolboeken lopen doorgaans een jaar of tien achter op de wetenschap.
Nee, het is een fabel.quote:Op maandag 28 juni 2004 17:00 schreef cyber_rebel het volgende:
[..]
Is dat niet zo dan?
Dat valt best mee, vooral de schilderkunst maakte een grote sprong achterwaarts in de Middeleeuwen. Perspectief, goede verhoudingen van het lichaam, alles wat men in de Romeinse tijd had geleerd was er niet meer. Dat moest allemaal weer opnieuw uitgevonden worden. In de Middeleeuwen was dit alles ook niet zo belangrijk meer, de 'moraal' achter het schilderij was veel belangrijker dan de afbeelding zelf, hoe het eruit zag enz. Pas rond 1500 kwam dit weer opzetten, er werden ook uitvindingen gemaakt om dit makkelijker te maken, de camera obscura is hier een voorbeeld van.quote:Op maandag 28 juni 2004 16:32 schreef Dagonet het volgende:
[..]
Dit is trouwens aperte nonsens.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |