FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat is nou precies sushi?
ChrisJXzondag 20 juni 2004 @ 11:21
Ik heb altijd het idee dat sushi stukjes vis in rijst en zeewier is. Maar ik heb eens de folder van de take-away Japanse toko bestudeerd en daar begrijp ik uit dat sushi puur en alleen stukken vis is (logisch, iedereen zegt altijd dat het rauwe vis betekent) en dat die zeewierrolletjes maki zijn. Maar als ik sushi bij google invoer krijg ik weer die rolletjes

Dus wat is sushi en maki nou precies? En wat is sashimi?
milagrozondag 20 juni 2004 @ 11:25
sashimi is rauwe vis
sushi is rauwe vis op rijst
maki is zeewierrolletjes
Pietverdrietzondag 20 juni 2004 @ 11:36
Je moet begrijpen dat er een verschil is tussen Betekenis en Referentie.
Sushi refereert aan rolletjes met vis, of zelfs zonder vis maar dan wat anders, rijst, in allerlei bereidingswijze, al dan niet met van dat zeewier eromheen
Sashimi refereert aan blokjes of plakjes vis, inktvis, whatever
Het woord Sushi betekend niets meer of minder als zuur, omdat de rijst aangemaakt wordt met wat azijn.
Sashimi betekend "gestoken vis"
ChrisJXzondag 20 juni 2004 @ 11:43
Maar nu snap ik nog steeds niet precies het verschil tussen sushi en maki. Als ik goed lees is volgens Piet sushi ook hetzelfde als milagro's maki?
Pietverdrietzondag 20 juni 2004 @ 11:44
Maki betekend, gerolt
Pietverdrietzondag 20 juni 2004 @ 11:46
Het verschil is dat Sushi aangemaakt hoort te zijn met rijst azijn
ChrisJXzondag 20 juni 2004 @ 11:48
Maar voor de rest is het dus hetzelfde?

Hehe, weet ik dat eindelijk ook weer
Pietverdrietzondag 20 juni 2004 @ 11:54
Hoeft niet Chrisjx, er wordt heel veel als Sushi verkocht wat het niet is, omdat de rijst niet met azijn is aangemaakt, daar doen allerlei chefs hun eigen ding. Ik probeer je alleen uit te leggen wat de woorden betekenen, en dat dit niet hetzelfde is als wat er van gemaakt wordt, of waar het aan refereert.
Zo zal je BV ook allerlei troep in pakjes worden verkocht als Hollandaise,
Betekenis, is op zijn Hollands, hollandse saus,
Het hoort eigenlijk een saus te zijn op basis van een residu van wat witte wijn azijn met wat smaakmakers, eidooiers en boter, maaaar je moet eens weten wat voor een zooi je voorgezet krijgt in de restaurants en nog erger, die pakjes in de supermarkt..
ChrisJXzondag 20 juni 2004 @ 11:58
Maar ik bedoel wat het eik zo moeten zijn. Als ik sashimi bestel verwacht ik dus plakjes rauwe vis. Maar sushi en maki snap ik nog niet helemaal.
Martijn_77zondag 20 juni 2004 @ 12:03
Als je sushi krijgt bij de Japaner wat kijg je dan precies?

Als ik bovenstaande post lees denk ik een mix van sashimi, sushi en maki
Pietverdrietzondag 20 juni 2004 @ 12:41
quote:
Op zondag 20 juni 2004 12:03 schreef Martijn_77 het volgende:
Als je sushi krijgt bij de Japaner wat kijg je dan precies?

Als ik bovenstaande post lees denk ik een mix van sashimi, sushi en maki
Precies, fantasie van de Chef, ik kan je niet vertellen wat je krijgt, want ik weet niet wat die chef daar er in doet. maar Reken ongeveer op rolletjes gevuld met rijst en vis, en blokjes rijst met stukjes vis er op. Of de vis rauw is, of gerookt, ingelegt, sja, dat ligt aan de chef,
Gewoon proberen of je het lekker vindt.
Pietverdrietzondag 20 juni 2004 @ 12:45
quote:
Op zondag 20 juni 2004 11:58 schreef ChrisJX het volgende:
Maar sushi en maki snap ik nog niet helemaal.
Zij getroost, dat snapt bijna niemand, (ook de japanners niet). Het ligt puur aan het restaurant wat je krijgt. Maki is gerolt, al dan niet in Nori, en Sushi is altijd met rijst, maar niet noodzakelijk met wat azijn, kan gerold zijn, maar hoeft helemaal niet.
Pietverdrietzondag 20 juni 2004 @ 12:51
Als jullie trouwens écht japans willen eten moet je naar Düsseldorf, in de Immermanstrasse zitten japanse restaurants die voor japanners koken, en in een zijstraat zit ook een geweldige soep toko, waar je geweldige noedelsoep verkocht word. De teden waarom het zo goed is, is omdat Düsseldorf de grootste japanse kolonie buiten japan heeft. Naast het Nikko hotel zit een goeie, en aan het eind van de Immermanstrasse aan de rechterzijde ook een redelijke.
Die naast het Nikko hotel heeft levende vis (echt vers dus) in tanks. Bij het Nikko hotel kan je ook japans ontbijten, warm, met in zuur ingelegde groenten,
Tha_Butchamaandag 21 juni 2004 @ 00:05
volgens al mijn boekjes en ervaring:

botweg gezegd is sushi rijst met een vulling of topping, al dan niet met zeewier.
sashimi is rauwe vis

nigiri sushi:
de rijst wordt in de linker hand tot een "kussen" gekneed, en met de rechterhand wordt er topping op gedaan; meestal vis.

voorbeeld: zalm, tonijn

maki sushi:

met mat gerolde sushi, rijst en vulling aan de binnenkant, nori aan de buitenkant, onderverdeeld in 3 soorten:

Futomaki
dik gerolde sushi, meestal vanwege extra vulling.

voorbeeld: komkommer met avocado en omelet.

Hosomaki
dun gerolde sushi, meeste bekende sushi.

voorbeeld vulling: zalm, tonijn, komkommer.

Uramaki
sushi-verkeerd, een binneste buiten gerolde sushi.
zeer populair in het westen (vooral amerika)

voorbeeld: california roll.

oshi-sushi
gedrukte/samengeperste sushi.

voorbeeld: omelet

gunkan sushi
bekertje van sushi, met onderin de rijst en boven op de vulling

voorbeeld: viseitjes

temaki sushi
handgerolde sushi: puntzak van nori, met daarin rijst en vulling. werd meestal door itamae (=sushi-chef) zelf gemaakt, makkelijk klaar te maken.

voorbeeld: paling

disclaimer: dit is wat mijn roestige geheugen nog tevoor schijn toveren, heb mijn boeken hier niet bij de hand

[ Bericht 27% gewijzigd door Tha_Butcha op 21-06-2004 00:18:15 ]
Martijn_77zaterdag 26 juni 2004 @ 11:29
Tha_Butcha Dat ziet er allemaal erg lekker uit!!
Pietverdrietzaterdag 26 juni 2004 @ 11:40
quote:
Op maandag 21 juni 2004 00:05 schreef Tha_Butcha het volgende:
volgens al mijn boekjes en ervaring:

botweg gezegd is sushi rijst met een vulling of topping, al dan niet met zeewier.
En hier vaak zonder dat de rijst met azijn is aangemaakt, wat eigenlijk precies dat is waar het bij Sushi om gaat.
Zoiets als reepjes aardappel koken en dat Patat Friet noemen.
Haremaandag 28 juni 2004 @ 22:44
Oh man, het water loopt in mijn mond van deze pics en topic.

Wat mis is dit eten toch zeg. In Australie hadden ze dit echt volop, en echt



Waarom hebben ze dat nu weer niet in Nederland
Pietverdrietmaandag 28 juni 2004 @ 22:50
quote:
Op maandag 28 juni 2004 22:44 schreef Hare het volgende:
Oh man, het water loopt in mijn mond van deze pics en topic.

Wat mis is dit eten toch zeg. In Australie hadden ze dit echt volop, en echt



Waarom hebben ze dat nu weer niet in Nederland
zijn er wel, ff beter zoeken.
Of ff een goedkoop ticket met de ICE naar Düsseldorf nemen, als je van het station de immermannstrasse inloopt, (2-3 minuten lopen) dan zitten er daar een paar geweldige. Maar ook een stuk of 2, 3 japanse supermarkten, japanse boekwinkels, japanse videotheken. Ook daar vlakbij een tent waar ze geweldige Noedelsoep hebben (Ramen).
Als deze tenten zitten over het algemeen vol met japanners, en niet met touristen.
Haremaandag 28 juni 2004 @ 23:10
quote:
Op maandag 28 juni 2004 22:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

zijn er wel, ff beter zoeken.
Of ff een goedkoop ticket met de ICE naar Düsseldorf nemen, als je van het station de immermannstrasse inloopt, (2-3 minuten lopen) dan zitten er daar een paar geweldige. Maar ook een stuk of 2, 3 japanse supermarkten, japanse boekwinkels, japanse videotheken. Ook daar vlakbij een tent waar ze geweldige Noedelsoep hebben (Ramen).
Als deze tenten zitten over het algemeen vol met japanners, en niet met touristen.
Tuurlijk, ze zijn er wel, alleen niet zo volop als daar. Hier heb je alleen ze in de grote steden, en bij de ah to go hebben ze dan wel van die doosjes maar ja, is het toch net niet.

Ik Oz had je van de restaurants waar de sushi gewoon langs een lopende band langskwam, verschillende kleuren bordjes stonden voor verschillende prijzen. En middenin de lopende band zaten ze koks die sushi te maken. Was echt geweldig eten
Patries86maandag 28 juni 2004 @ 23:12
sushi is lekker
Voor het eerst gegeten in Curacao in japans restaurant
nikkymaandag 28 juni 2004 @ 23:15
sushi kun je ook zelf maken en zo moeilijk is het niet

en is het echt heerlijk
merdekadinsdag 29 juni 2004 @ 11:22
In Londen eet ik ook heerlijk Japans. Vooral Nobu en Zuma zijn fantastische restaurants, maar erg authentiek is het volgens mij niet. De Japanse chefkoks daar zijn nogal gek op moderne twistjes geven aan oorspronkelijke gerechten, maar dat mag best van mij. Wat ik er wel akelig vond: een nog spartelend(!) schoongemaakt visje op een stokje, wat je in kokende bouillon moet dopen. Niet aan mij besteed dat soort praktijken, brrr....

En voor snelle 'lopende band' sushi heb je daar Yo! Sushi en Wagamama. Niet hoogstaand, maar evengoed wel lekker. En leuk, omdat je van de lopende band gekleurde schaaltjes pakt en er dan een bord bij staat waar per kleur een prijs vermeld is. Als je klaar bent lever je gewoon je stapeltje gekleurde bordjes in om af te rekenen. Een soort snackbar-sushi

Piet, Ik begin trouwens te vermoeden dat ik maar eens richting Duitsland moet. Je zei al dat ze daar goede wagyu hebben, en dus ook nog lekkere sushi... misschien wel een treinkaartje waard dan!
ilona-scuderiadinsdag 20 december 2005 @ 17:54
Ik heb laatst in een wok restaurant verschillende soorten sushi gegeten maar het kon me niet bekoren, ik vond het maar een zure, droge hap, met sojasaus ging het nog net maar eigenlijk viel het me gewoon tegen
Maar nou stond ik net in de rij bij de Aldi en daar stond een vrouw voor me met 2 pakken Sushi en toen begon ik toch te twijfelen
Is de (diepvries) sushi van de Aldi nou echt zo slecht of het proberen waard, kost iets van 4,50 voor 10 sushi's...
Martijn_77dinsdag 20 december 2005 @ 22:21
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 17:54 schreef ilona-scuderia het volgende:
Maar nou stond ik net in de rij bij de Aldi en daar stond een vrouw voor me met 2 pakken Sushi en toen begon ik toch te twijfelen
Is de (diepvries) sushi van de Aldi nou echt zo slecht of het proberen waard, kost iets van 4,50 voor 10 sushi's...
Ben toch ook wel benieuw\d. all doet volgens mij de diepvries helemaal geen goed aan de Sushi
HeatWavedinsdag 20 december 2005 @ 22:23
Diepvries sushi lijkt me echt he-le-maal niets.. dat spul moet zo uit de zee..hup op mijn bord .

En langzamerhand begint het toch een beetje populair te worden gelukkig . Er is zelfs al een discount-sushi bij mij in de buurt .
golferdinsdag 20 december 2005 @ 22:26
Sushi moet gewoon zo vers mogelijk gemaakt worden, het liefst ter plekke pas, dus diepvries-sushi zou ik niet vertrouwen.
HeatWavedinsdag 20 december 2005 @ 22:27
Die van Ah is ook al niet zo geweldig, al koop ik die af en toe als ik er ben...
BBQ-kipdinsdag 20 december 2005 @ 22:43
quote:
Op maandag 28 juni 2004 23:15 schreef nikky het volgende:
sushi kun je ook zelf maken en zo moeilijk is het niet

en is het echt heerlijk
Je hebt natuurlijk wel sushi en sushi he... just keep that in mind
rashudodinsdag 20 december 2005 @ 22:55
Restaurant Sui Sha Ya heeft toch echt behoorlijke sushi. Supervers, goed van kleur en heerlijk van smaak. In Scheveningen, onder in de woontoren naast de pathe. Je betaalt wel voor de kwaliteit die je krijgt, maar ik kan dit restaurant toch echt aanraden!

Heb er een keer het verassingsmenu genomen.. 1 van de gangen was kreeft.. dat was echt ongelooflijk lekker. Je kan er ook alleen sushi nemen, dan is het nog goedkoop ook.

Als je in de buurt woont en je wilt goede sushi proberen zou ik daar gewoon heengaan! Ze hebben ook lekkere sake (drink het warm)

http://www.iens.nl/restaurantsVan/DenHaag/restaurant.htms?a=Scheveningen&r=5798

Ik ben van plan om een keer naar Dusseldorf te gaan, gewoon zodat ik het verschil kan proeven

PS: Ik heb geen teppanyaki gedaan want dat vind ik gewoon niet leuk.. gewoon standaard a la carte.

[ Bericht 2% gewijzigd door rashudo op 20-12-2005 23:15:46 ]
rashudodinsdag 20 december 2005 @ 22:57
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 17:54 schreef ilona-scuderia het volgende:
Ik heb laatst in een wok restaurant verschillende soorten sushi gegeten maar het kon me niet bekoren, ik vond het maar een zure, droge hap, met sojasaus ging het nog net maar eigenlijk viel het me gewoon tegen.
Het zure moet fris zijn.. en droog? Dat kan dus echt niet! Dan is er iets grondig misgegaan. Je hebt geen sushi gegeten maar krokant kattenvoer
mirugaiwoensdag 21 december 2005 @ 00:02
grappig topic. De stelligheid waarmee de 'experts' het hier over sushi hebben is zeer vermakelijk.
Wat betreft de sushi bij wokrestaurants, mijn ervaring met die sushi is dat het erg lijkt op de diepvriessushi en die lijkt net zozeer op acceptabele sushi als koude koffie op een espresso. Niet doen is mijn advies, weggegooid geld.
Ga een keer langs bij een sushi bar (maakt niet uit of het een goede of slechte is) en je zult waarschijnlijk een heel andere indruk krijgen van hoe sushi kan zijn.
golferwoensdag 21 december 2005 @ 00:11
mirugai, we hebben hier in de buurt tegenwoordig een bezorgservice van sushi:
http://www.sushiman.nl/

Lijkt je dit wat of zal het ook niet echte verse sushi zijn?
mirugaiwoensdag 21 december 2005 @ 00:38
quote:
Op woensdag 21 december 2005 00:11 schreef golfer het volgende:
mirugai, we hebben hier in de buurt tegenwoordig een bezorgservice van sushi:
http://www.sushiman.nl/

Lijkt je dit wat of zal het ook niet echte verse sushi zijn?
Het hangt er echt vanaf wat je wilt. Er zullen vast mensen zijn die diepvriessushi heerlijk vinden en die sushiman zal voor velen ook smullen zijn. Het kan best zijn dat ze de sushi vlak voor het bezorgen maken, maar tegen de tijd dat het bij je thuis is kan de rijst uitgedroogd zijn en de nori kan te vochtig zijn geworden om maar een paar dingen te noemen. Echt vers is alleen in de sushi bar (dus dat je direct bestelt bij de sushi chef).
Ik kan wel elitair roepen dat alleen maar superverse nigiri gemaakt met de driestap techniek en maximaal 7 seconden etc. de moeite waard is, maar als jij bijvoorbeeld sushi uit een apparaatje prima vindt, wie ben ik om je dat te misgunnen? Ik zou gewoon een keer iets bij sushiman bestellen en dan weet je genoeg.
Mr.Noodlewoensdag 21 december 2005 @ 00:47
Oeh, ik ga dat spul weer met oud & nieuw eten
golferwoensdag 21 december 2005 @ 01:01
quote:
Op woensdag 21 december 2005 00:38 schreef mirugai het volgende:

Ik zou gewoon een keer iets bij sushiman bestellen en dan weet je genoeg.
Ik ga het binnenkort maar eens uitproberen.
ilona-scuderiawoensdag 21 december 2005 @ 16:24
Toch maar niet gekocht bij de Aldi, 5 euro voor 10 diepvries sushi's is me toch iets te gortig en de kans dat ze nog smeriger zijn dan in het wok restaurant is heel groot
Ik ga wel een keer naar zo'n sushi-bar, zit er misschien een in Alkmaar?
golferwoensdag 21 december 2005 @ 16:31
quote:
Op woensdag 21 december 2005 16:24 schreef ilona-scuderia het volgende:

Ik ga wel een keer naar zo'n sushi-bar, zit er misschien een in Alkmaar?
Ik heb op google dit adres voor je gevonden:
http://www.suishaya.nl/e_vestigingen.html
Thoricaldonderdag 22 december 2005 @ 19:33
Laat ik het maar bekennen: Ik heb een paar pakken Aldi sushi gekocht voor bij de borrel morgen.
Het zal mij benieuwen wat voor commentaar ik daar op krijg. Ik dacht het is weer iets anders dan kaasblokjes of borrelnootjes.
Pietverdrietdonderdag 22 december 2005 @ 20:01
quote:
Op woensdag 21 december 2005 00:02 schreef mirugai het volgende:
grappig topic. De stelligheid waarmee de 'experts' het hier over sushi hebben is zeer vermakelijk.
Miaaauw
Fzzz
Fzzz
mirugaivrijdag 23 december 2005 @ 00:38
quote:
Op donderdag 22 december 2005 20:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Miaaauw
Fzzz
Fzzz
hehehe ... HAP!!
Jernau.Morat.Gurgehvrijdag 30 december 2005 @ 13:37
Ik heb gisteren eens een poging gewaagd om zelf sushi te maken. (De hosomaki variant, dun gerold dus) Het viel me op zich heel erg mee hoe moeillijk het is om te maken, alleen vergt het nog wat oefening om de vulling mooi in het midden te krijgen.

Het enige probleem wat ik had, is dat de zeewierbladen die ik gebruikte (van Blue Dragon) niet echt lekker waren. Niet zozeer de smaak, maar de consistentie er van. Als je de sushi eet werden de bladen een erg taaie, bijna kauwgom-achtige massa. Dat was dus niet zo geslaagd .

Mijn vraag is dus: Weet iemand waar ik zeewierbladen kan vinden die beter zijn?
mirugaivrijdag 30 december 2005 @ 18:12
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 13:37 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
Ik heb gisteren eens een poging gewaagd om zelf sushi te maken. (De hosomaki variant, dun gerold dus) Het viel me op zich heel erg mee hoe moeillijk het is om te maken, alleen vergt het nog wat oefening om de vulling mooi in het midden te krijgen.

Het enige probleem wat ik had, is dat de zeewierbladen die ik gebruikte (van Blue Dragon) niet echt lekker waren. Niet zozeer de smaak, maar de consistentie er van. Als je de sushi eet werden de bladen een erg taaie, bijna kauwgom-achtige massa. Dat was dus niet zo geslaagd .

Mijn vraag is dus: Weet iemand waar ik zeewierbladen kan vinden die beter zijn?
Yep, maar het hoeft niet aan de nori te liggen. De nori van Blue Dragon is yaki nori toch? Dan is ie al gegrild anders kun je het zelf lichtjes grillen: ongeveer twintig centimeter boven de gasvlam van een fornuis houden voor een paar tellen.
Verder kan het liggen aan de rijst, bijvoorbeeld te vochtig, of een verkeerde techniek, bijvoorbeeld te los gerold, of je rolt te langzaam enzovoorts.
Jernau.Morat.Gurgehvrijdag 30 december 2005 @ 18:24
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 18:12 schreef mirugai het volgende:

[..]

Yep, maar het hoeft niet aan de nori te liggen. De nori van Blue Dragon is yaki nori toch? Dan is ie al gegrild anders kun je het zelf lichtjes grillen: ongeveer twintig centimeter boven de gasvlam van een fornuis houden voor een paar tellen.
Geroosterd issie al ja. Daarnaast heb ik geen gas, en dat maakt zelf roosteren wat onpractisch.
quote:
Verder kan het liggen aan de rijst, bijvoorbeeld te vochtig,
De rijst was naar mijn idee van dezelfde vochtigheid e.d. als wat ik gewend ben bij goede sushi.
quote:
of een verkeerde techniek, bijvoorbeeld te los gerold, of je rolt te langzaam enzovoorts.
Ik heb de rol m.b.v. de bamboe-mat zeg maar 'handvast' dichtgerold, en daarna aangedrukt. En te langzaam? Maakt het nog uit hoe snel je de rol dicht hebt?
Dat heb ik niet echt getimed . Ik had niet het idee dat ik er erg lang over deed.
mirugaivrijdag 30 december 2005 @ 18:37
Ik ken die nori van blue dragon niet. Is die al zacht voordat je het rolt? Zo niet, dan doe je toch echt iets verkeerd. Op de een of andere manier word je nori te vochtig. En anders zoals je al zegt betere nori gebruiken. Probeer de dichtsbijzijnde toko voor nori en anders Japanse winkels.
Met te langzaam bedoel ik dat er soms wordt gerold en dat die rol dan nog ettelijke minuten blijft liggen tot consumptie. Ook al heb je vrij goede rijst, dan wordt toch de nori vrij zacht.
Jernau.Morat.Gurgehvrijdag 30 december 2005 @ 18:45
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 18:37 schreef mirugai het volgende:
Ik ken die nori van blue dragon niet. Is die al zacht voordat je het rolt? Zo niet, dan doe je toch echt iets verkeerd. Op de een of andere manier word je nori te vochtig. En anders zoals je al zegt betere nori gebruiken. Probeer de dichtsbijzijnde toko voor nori en anders Japanse winkels.
Met te langzaam bedoel ik dat er soms wordt gerold en dat die rol dan nog ettelijke minuten blijft liggen tot consumptie. Ook al heb je vrij goede rijst, dan wordt toch de nori vrij zacht.
Nee, hij is absoluut niet zacht. knisperend krokant als een velletje bakpapier .

Wat je zegt over de tijd: Het werd wel erger naarmate de sushi langer stond inderdaad. Nou heb ik het gisteren alleen voor mezelf gemaakt, en ik heb natuurlijk niet in 1 keer even 2 complete rollen in m'n keelgat geschoven . Het zacht worden was trouwens niet zozeer het punt, maar het taai worden.

Ach.. Ik heb nog bladen genoeg over, dus ik ga het binnenkort gewoon weer proberen .
mirugaivrijdag 30 december 2005 @ 18:56
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 18:45 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
Wat je zegt over de tijd: Het werd wel erger naarmate de sushi langer stond inderdaad. Nou heb ik het gisteren alleen voor mezelf gemaakt, en ik heb natuurlijk niet in 1 keer even 2 complete rollen in m'n keelgat geschoven . Het zacht worden was trouwens niet zozeer het punt, maar het taai worden.
Vandaar dat ik dacht dat de spanning van de nori op je rol niet goed was. Als de nori te slap op de rol zit heb je een andere 'bite' en die kan taai zijn als de nori wat zachter wordt. Goede nori heeft dat effect inderdaad minder.
quote:
Ach.. Ik heb nog bladen genoeg over, dus ik ga het binnenkort gewoon weer proberen .
Yep, gewoon nog een keer proberen. Succes!