FOK!forum / Culinesse à gogo / Eerste keer boodschappen?
Laura 2000vrijdag 11 juni 2004 @ 08:30
Ik ben deze week verhuisd en ga op kamers wonen. Nu ben ik niet van plan om iedere dag pizza/shoarma/chinees te bestellen, nee, ik wil ZELF koken, en ook nog eens gezond als het kan.
Nu het probleem: ik ga vanavond zeg maar voor het eerst boodschappen doen en ik wil een voorraadje inkopen, zodat ik voortaan niet iedere dag naar de supermarkt moet omdat ik een bepaald ingredient niet in huis heb (denk dat dit misschien onvermijdelijk is, in ieder geval wil ik dan iedere dag zo MIN mogelijk inkopen hoeven te doen.) Dus, WAT zijn de essentiele dingen die je in huis moet hebben om een beetje te kunnen koken? (Ik kwam zelf al tot een pak rijst, couscous en pasta )

Ohja, ik heb een koelkast en een vriesvak die tot -12 gaat, misschien wel handige info.
Spindizzyvrijdag 11 juni 2004 @ 08:38
Uien en knoflook moet je altijd wel in huis hebben. Melk, eieren, stuk kaas om te raspen. Investeer in wat potten verse kruiden. Staan leuk in de vensterbank, hebben niet veel onderhoud nodig en met een handjevol kruiden lijkt een simpel gerecht opeens al heel wat.
detulp050vrijdag 11 juni 2004 @ 08:38
Ik zou zelf altijd gehakt, kip en worstjes in de vriezer hebben. Een zak aardappelen, diepvriesbroccoli, diepvriesspinazie en diepvriesboontjes. Zout, peper, mayonaise, olie, kaassaus, kaas, spekreepjes, ham, melk, van die minutenvleesjes (snelklaardingen) etc. Dan heb je al een mooie voorraad Ik doe 1x per maand grote inkopen (auto lenen, Lidl en inslaan maar) en dan haal ik verse dingetjes om de paar dagen erbij.
KiwiTjuHhvrijdag 11 juni 2004 @ 08:42
Melk, eieren, sausjes, kruiden, boter, olie niet te vergeten

Handigste is inderdaad gewoon om met je/een auto ergens heen te gaan, naar de Lidl of Aldi bijv, en dan gewoon alle gangpaden bijlangs gaan.
Twanstravrijdag 11 juni 2004 @ 08:49
Wat een gelul.
Koop wat kruiden en inderdaad uien or whatever, en meer heb je niet nodig hoor.
Want alles wat je nu vante voren koopt gaat toch rotten.
Gewoon elke dag nieuwe shait kopen.
Niet miepen, lekker vers...........en gezond. TADAAA! Simpel toch.
Plus, voor dit soort vragen heb je ook een vrouwlijk persoon in je omgeving, alias JE MOEDER!
Die weet bijna alles...............
Rewimovrijdag 11 juni 2004 @ 08:50
Trek thuis de kastjes eens open en kijk wat je moeder heeft staan. Dingen als kruiden, suiker, zout, rijst, pasta, olie, boter, bouillonblokjes, maizena, wat blikjes groente voor onverwachte situaties/gasten, gehakt in de vriezer (idem), een potje of pakje pastasaus (idem)... Denk ook aan dingen als broodbeleg (zoet, hartig), kaas, halvarine/margarine, melk, frisdrank, uien, knoflook, fruit...
Oblivionvrijdag 11 juni 2004 @ 08:54
Kaas
Eieren
Beleg
Melk
Wasmiddel
Tandpasta
Frisdrank
Croma
Boter
Roomboter
Koffie
Thee
Olijfolie
Arachideolie
Kip
Biefstuk
Sla
Tomaten
Komkommer
Sigaretten
Brood
Croissants
rijst
Aardappels
Uien
Knoflook
Pasta
koekjes
Bier
Suiker
Zout
Peperbollen
Zeezout
Kruiden
Fruit
Groente
Chocolade
Nootjes
Toastjes
Kaasjes
Hagelslag
Pindakaas
Nutella
Toiletpapier
Deodorant
Shampoo
Kaarsen
Waxinelichtje
Yoghurt
Servetten
Tonijn
Zalm
Tomaatblik
Kattenvoeding
Hondenvoer
Chloor
Dreft
Ajax
Glassex
Mayo
Ketchup
Sausjes
Alufolie
Vershoudfolie
Tandfloss
50 cent
Bruine suiker
Vis
Creme fraiche
Koksroom
Bouillontablet
Diepvrieszak


Sommige dingen zal je niet nodig hebben, maar zo print ik 'm uit en streep door wat ik niet nodig heb.
Let op de 50 cent!! Want als warhoofd heb je dat ook nodig!
Da hopmanvrijdag 11 juni 2004 @ 08:54
Die voorraadkasten komen vanzelf wel vol.
Mac.Nificentvrijdag 11 juni 2004 @ 09:07
Best zielig...., nog nooit inkopen gedaan?
Nog nooit gekookt?

Lol, succes ermee...
Logitikvrijdag 11 juni 2004 @ 09:08
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 08:38 schreef Spindizzy het volgende:
Uien en knoflook moet je altijd wel in huis hebben. Melk, eieren, stuk kaas om te raspen. Investeer in wat potten verse kruiden. Staan leuk in de vensterbank, hebben niet veel onderhoud nodig en met een handjevol kruiden lijkt een simpel gerecht opeens al heel wat.
Uien en knoflook ? waarom dat dan.. dat hebben wij ook niet hoor !

Wat je wel in huis zou kunnen hebben voor een normale hollandse pot: (zo doen wij dat ook, en als we iets anders willen eten, zoals bami enzo dat wordt dat de betreffende dag gehaalt)

een zak aardappels
groentes is pot/blik
bakboter (wat ook je jus wordt)
vlees.

en das alles
Logitikvrijdag 11 juni 2004 @ 09:08
ow ja:

vleeskruiden
Hikvrijdag 11 juni 2004 @ 09:10
Ik heb niet zo ontzettend veel plek, dus mijn voorraad is altijd beperkt, maar er is een aantal zaken die ik altijd wel heb staan. Let wel, zo'n basisvoorraad hangt ook nogal af van je smaak in eten. Ik houd zelf nogal van Aziatisch en Mexicaans en dat zie je wel terug in mijn (koel)kast.

Maar om je een idee te geven:
Peper, zout, olijfolie, (wijn-)azijn, aantal soorten gedroogde kruiden (thijm, oregano, basilicum), verse kruiden kun je hakken en invriezen en is natuurlijk veel lekkerder (ik heb meestal munt, koriander en peterselie), suiker, verse gember en spaanse pepers (die twee vries ik ook in, dat snijdt namelijk ook lekker makkelijk), meestal heb ik wel wat potjes staan met thaise en indiaase curry's (erg makkelijk en lekker) en daarbij heb je dan vaak tomaten (blik) of kokosmelk (blik) nodig. Duik de toko eens in voor wat kruiden (ook wat meer reguliere kruiden zij daar vaak goedkoper dan in de supermarkt!): kaneelstokjes, komijn (djinten), ketoembar (korianderzaad), wat lekkere sambal en/of chilisaus.
Pasta en rijst zijn natuurlijk onontbeerlijk. Heel makkelijk (en goedkoop) zijn ook van die pakjes eiernoedels: zo klaar en combineert met heel veel! Ik heb ook vaak een zak met tortillas liggenL lekker bij Mexicaans eten en je kunt er ook tussendoor een kellere wrap mee maken. Als de zak eenmaal open is kun je ze invriezen (wel even die dingen van elkaar wrikken ).
Soms heb ik voor een aantal dagen groenten en vlees (of vis) in huis, maar eigenlijk nooit de hele week. Ook vlees invriezen doe ik bijna nooit. Deels door ruimtegebrek, maar vooral ook omdat ik altijd vergeet het op tijd te ondooien en in de magnetron ondooien wordt altijd een zooitje. Groenten uit pot, blik of uit de diepvries gebruik ik vrijwel nooit, net als kant-en-klaar-maaltijden. Enige uitzondering zijn maïs en tomaten. Overigens kunnen diepvriesgroenten best ok en vers zijn trouwens.
Vaak haal ik bij de wereldwinkel wat kleine potjes met iets van chutney op tapenade. Is altijd leuk als je 's avonds met wat vrienden aan de wijn zit. En je kunt daar ook gelijk koffie en thee meenemen. Over wijn gesproken: niet vergeten natuurlijk. Misschien nog wat toastjes, afbakstokbrood en olijfjes?
moussyvrijdag 11 juni 2004 @ 09:13
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 09:08 schreef Logitik het volgende:

[..]

Uien en knoflook ? waarom dat dan.. dat hebben wij ook niet hoor !
gebrek aan je opvoeding
Spindizzyvrijdag 11 juni 2004 @ 09:16
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 09:08 schreef Logitik het volgende:

Uien en knoflook ? waarom dat dan.. dat hebben wij ook niet hoor !
creechvrijdag 11 juni 2004 @ 09:22
Koken voor klunzen

Even omlaag scrollen naar de ijzeren voorraad en je weet wat handig is om altijd in huis te hebben.
DennisMoorevrijdag 11 juni 2004 @ 09:25
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 09:22 schreef creech het volgende:
Koken voor klunzen

Even omlaag scrollen naar de ijzeren voorraad en je weet wat handig is om altijd in huis te hebben.
Daar staan maizena en paneermeel tussen... .
freaky-mevrijdag 11 juni 2004 @ 09:37
niks kopen wat snel over datum is

en gebruik je bijvoorbeeld weinig melk, ga dan voor de halve liter pakken ipv de liter pakken.. staat er tenminste niet dagenlang een geopend pak melk in koelkast
Riovrijdag 11 juni 2004 @ 09:42
1) Frituurpan

2) kroketten
3) frikandellen
4) kaassouflé's
5) patat
6) mexicano's
7) berelullen
8) pikanto's
9) viandellen
10) goulashkroketten
11) fishsticks
12) lihanboutjes
13) kipkorns

Oh ja, en frituurvet
Pietverdrietvrijdag 11 juni 2004 @ 09:45
Haal niet teveel in een keer, je moet het allemaal slepen, en heb je de ruimte ervoor?
Annevrijdag 11 juni 2004 @ 09:48
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 09:07 schreef Mac.Nificent het volgende:
Best zielig...., nog nooit inkopen gedaan?
Nog nooit gekookt?

Lol, succes ermee...
Dat is niet zielig.. het kan redelijk logisch zijn
DennisMoorevrijdag 11 juni 2004 @ 09:49
- aardappelpuree uit een zakje
- potjes bieten en rode kool
- blikjes champignons
Logitikvrijdag 11 juni 2004 @ 09:49
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 09:13 schreef moussy het volgende:

[..]

gebrek aan je opvoeding
Om aardappels groente en vlees klaar te maken heb ik geen uien of knoflook nodig hoor.

Af en toe haal ik gewoon 1 middelgrote ui, als ik bijvoorbeeld spaghetti macaroni ofzo ga maken. Knoflook heb ik dus neven nooit nodig gehad hoor !
Laura 2000vrijdag 11 juni 2004 @ 10:03
Bedankt voor alle tips tot nu toe!
Ik heb al een aardige lijst gemaakt.
Ik vrees alleen dat ik vlees toch steed vers moet gaan kopen, of niet? Hoe lang blijft vlees ongeveer goed in een vriesvak van -12?
DennisMoorevrijdag 11 juni 2004 @ 10:04
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 10:03 schreef Laura 2000 het volgende:

Ik vrees alleen dat ik vlees toch steed vers moet gaan kopen, of niet? Hoe lang blijft vlees ongeveer goed in een vriesvak van -12?
Gehakt kun je uitstekend invriezen in porties. Shoarmavlees idem.
En hamburgers natuurlijk, vind je ook in het vriesvak. Bij de Aldi ook struisvogel- en hertebiefstuk trouwens, en allerlei vissoorten.
-Schorpioen-vrijdag 11 juni 2004 @ 10:08
Bier.....
-Xerxes-vrijdag 11 juni 2004 @ 10:14
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 10:04 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

Gehakt kun je uitstekend invriezen in porties. Shoarmavlees idem.
Hallo piet, je kan elk vlees invriezen, niet dat ik het ooit doe maar dat geheel terzijde
DennisMoorevrijdag 11 juni 2004 @ 10:14
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 10:14 schreef -Xerxes- het volgende:

Hallo piet, je kan elk vlees invriezen, niet dat ik het ooit doe maar dat geheel terzijde
Nee, maar bij deze twee is het in de praktijk zo lekker makkelijk .
Laura 2000vrijdag 11 juni 2004 @ 10:35
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 10:14 schreef -Xerxes- het volgende:

[..]

Hallo piet, je kan elk vlees invriezen, niet dat ik het ooit doe maar dat geheel terzijde
Maar hoe lang ongeveer bij een vriezer die maar tot -12 gaat?
Rewimovrijdag 11 juni 2004 @ 10:55
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 10:35 schreef Laura 2000 het volgende:

[..]

Maar hoe lang ongeveer bij een vriezer die maar tot -12 gaat?
Ik dacht een maand, maar je zou eens op een diepvriespak moeten kijken, daar staat zo'n tabelletje op met 'zoveel sterren, zolang houdbaar'. Die sterren geven aan wat de vriesmogelijkheid van je diepvries(vak) is.
kleinmeiskevrijdag 11 juni 2004 @ 11:10
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 09:13 schreef moussy het volgende:

[..]

gebrek aan je opvoeding
Als je thuis niet leert hoe je booschappen moet doen, da's een gebrek aan je opvoeding

Mijn moedertje heeft toen ik op mezelf ging wonen gewoon een overlevingspakket bij me gedumpt
Laura 2000vrijdag 11 juni 2004 @ 14:40
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 11:10 schreef kleinmeiske het volgende:

[..]

Als je thuis niet leert hoe je booschappen moet doen, da's een gebrek aan je opvoeding

Mijn moedertje heeft toen ik op mezelf ging wonen gewoon een overlevingspakket bij me gedumpt
Boodschappen doen op zich kan ik prima.
Het gaat er alleen om wat nou echt handig is om in huis te hebben, snappie? De basics zal ik maar zeggen.
Hikvrijdag 11 juni 2004 @ 16:15
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 11:10 schreef kleinmeiske het volgende:

Mijn moedertje heeft toen ik op mezelf ging wonen gewoon een overlevingspakket bij me gedumpt
Nee, dát getuigd inderdaad van een zelfstandige houding!

Isabeaudinsdag 15 juni 2004 @ 09:35
Toen ik op mezelf ging wonen heb ik een lijstje gemaakt van de maaltijden die ik voor die dag bedacht had.
vb. dag 1:
- bruinbrood
- halvarine
- kaas
- potje jam
- thee
- yoghurt
- suiker
- aardappels
- krop sla
- tomaten
- ui
- knoflook
- slasaus
- juspoeder
- zout
- peper
- slakruiden
- toetje
- stukje vlees
- margarine om mee te bakken
- eventueel (als ik het nog kan tillen op de fiets) iets wat lekker in de reclame is en lang houdbaar (zoals pasta, rijst etc)

En dat die dag opgehaald. Volgende dag hetzelfde tot je kastjes vol zijn
Als je met recepten kookt kom je zo ook vanzelf aan je kastje met kruiden.
MouseOvervrijdag 18 juni 2004 @ 01:16
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 10:14 schreef -Xerxes- het volgende:

[..]

Hallo piet, je kan elk vlees invriezen, niet dat ik het ooit doe maar dat geheel terzijde
Hoe zit dat eigenlijk met vis? Die is immers vrijwel altijd al eens ingevroren geweest.

edit: oei, da's een aardige kick, niet gezien, moet toch maar eens gaan slapen maar m'n vraag blijft staan
elguapozaterdag 19 juni 2004 @ 01:42
Een beetje 'instant-voedsel' kan ook erg handig zijn: cup-a-soup, noodles, dat soort dingen. Kan altijd van pas komen.

Essentials naast eten: wc-papier en condooms. Typische dingen die je ineens heel erg nodig kan hebben
honestyzaterdag 19 juni 2004 @ 01:49
Ik zal beginnen met iets wat je nu wil eten en de kruiden en groenten eigenlijk een voor een kopen, dus uien en knoflook komt vanzelf wel evenals alle potjes kruiden(tip soms is het handig om op de markt/xenox veel in een keer in te slaan) maar voor de rest komt alles vanzelf wel, zeker jezelf geen zorgen maken of in paniek raken. komt allemaal goed, zolang je maar zorgt dat er bier in de koelkast staat en wijn in de kast...
Chellzaterdag 19 juni 2004 @ 02:00
Het is wellicht handig om http://www.voedingscentrum.nl/shop2/shop2itemViewer.jsp?id=1703 even aan te vragen. Is een gratis bewaarwijzer, harstikke handig

Ze hebben ook nog allerlei andere dingen zoals een groentewijzer (ook gratis, maar momenteel niet leverbaar).