FOK!forum / Culinesse à gogo / Krabbetjes.. ? Klaarmaken.. hoe..?
Omkronwoensdag 19 mei 2004 @ 17:25
Net even een kilo shoarma gehaald bij de slager.. dat is gelukt. Het moest even gepakt worden..

In de tussentijd zag ik een groot bord staan met 'krabbetjes'.. en ik zeg.. 'en nog 2 kilo krabbetjes..'

Het is een soort van slachtafval volgens mij.. veel bot.. hier en daar een stukkie vlees.. vaag..

Hoe kan ik dit het beste klaarmaken..?
Pietverdrietwoensdag 19 mei 2004 @ 17:34
Koken en dan in hutspot, of erwtensoep
Leffe48woensdag 19 mei 2004 @ 17:37
Krabbetje=Spair ribs

maar dan ff anders:p
bigwigwoensdag 19 mei 2004 @ 17:38
ik zou ze lekker in een nachtje in de marinade laten liggen, en daarna grillen net als spareribs
Scat-manwoensdag 19 mei 2004 @ 17:39
Lekker lang laten marineren in een saus van ketjap, honing en wat indonesische kruiden, heerlijk!!!
Pietverdrietwoensdag 19 mei 2004 @ 17:39
Krabbetjes smaken niet geweldig als je ze als spareribs klaar maakt
Snakeywoensdag 19 mei 2004 @ 17:40
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:38 schreef bigwig het volgende:
grillen, net als spareribs
Snakeywoensdag 19 mei 2004 @ 17:44
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Krabbetjes smaken niet geweldig als je ze als spareribs klaar maakt
Waarom niet? Op de gril of BBQ doen ze het perfect volgens mij...
Smasrwoensdag 19 mei 2004 @ 17:44
Je kunt ze ook gewoon frituren, werkt ook prima.
Pietverdrietwoensdag 19 mei 2004 @ 17:46
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:44 schreef Snakey het volgende:

[..]

Waarom niet? Op de gril of BBQ doen ze het perfect volgens mij...
Omdat het vlees wat aan krabbetjes zit nogal wat tijd nodig heeft om gaar te worden,
yvonnewoensdag 19 mei 2004 @ 17:47
Oei, ouderwets vlees
Kreeg ik altijd bij mn opa en oma

Die kruiden het heel normaal, lieten het heel lang opstaan zodat het vlees bijna van het bot viel, was erg lekker
Oblivionwoensdag 19 mei 2004 @ 17:48
Als je ze op BBQ wil roosteren, zou ik er eerst alufolie erom heen doen, en pas als het gaar is even afgrillen...
Zo worden ze niet zo zwart en ze zijn lekker gaar.
yvonnewoensdag 19 mei 2004 @ 17:49
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:48 schreef Oblivion het volgende:
Als je ze op BBQ wil roosteren, zou ik er eerst alufolie erom heen doen, en pas als het gaar is even afgrillen...
Zo worden ze niet zo zwart en ze zijn lekker gaar.
Euhm, de krabbetjes die ik ken zijn stukken dikker dan die vleesloze rijen botten die als spareribs verkocht worden hoor
Oblivionwoensdag 19 mei 2004 @ 17:51
Tja, maar het kan dus wel...
Kippebouten zijn ook best dik, en daar lukt het uitstekend bij...
yvonnewoensdag 19 mei 2004 @ 17:53
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:51 schreef Oblivion het volgende:
Tja, maar het kan dus wel...
Kippebouten zijn ook best dik, en daar lukt het uitstekend bij...
Kippebouten kook ik altijd eerst even voor
Oblivionwoensdag 19 mei 2004 @ 17:56
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:53 schreef yvonne het volgende:

[..]

Kippebouten kook ik altijd eerst even voor
Tja dat gaat dus ten koste van de marinade...
En gekookt vlees... is niet zo lekker, vind ik dan.
Pietverdrietwoensdag 19 mei 2004 @ 17:57
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:56 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Tja dat gaat dus ten koste van de marinade...
En gekookt vlees... is niet zo lekker, vind ik dan.
Tip van de vakman,
In marinade koken, en dan ff afgrillen
Oblivionwoensdag 19 mei 2004 @ 18:07
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Tip van de vakman,
In marinade koken, en dan ff afgrillen
Dat kan, en dat lijkt me dan wel weer wat lekkerder...
Maar waarom moeilijk doen als het dus makkelijker kan, als je de kolen aanmaakt, kan je ze er vast opleggen, immers de alufolie beschermd ze tegen het vuur...
Is de BBQ mooi grijs en heet, uit de alufolie halen, en even afgrillen.
Appeltje eitje....
Pietverdrietwoensdag 19 mei 2004 @ 18:08
Bacterieel gezien is dat niet de verstandigste manier
Oblivionwoensdag 19 mei 2004 @ 18:16
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 18:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Bacterieel gezien is dat niet de verstandigste manier
Nou, lijkt me sterk dat de bacterie die in kip zit, dan al niet dood is...
Maar goed...
Ieder het zijne.
Pietverdrietwoensdag 19 mei 2004 @ 18:20
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 18:16 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Nou, lijkt me sterk dat de bacterie die in kip zit, dan al niet dood is...
Maar goed...
Ieder het zijne.
Ja, maar dat duurt een tijdje en die vermenigvuldigen zich rapide, en de gifstoffen die bacterien maken, blijven er in, dus je wordt er nog steeds onwel van.
Pietverdrietwoensdag 19 mei 2004 @ 18:22
onzorgvuldige Barbeknoeien is naast telang bewaarde vleeswaren in de (meestal niet koud genoeg staande koelkast) de belangrijkste oorzaak van voedselvergiftegingen
Oblivionwoensdag 19 mei 2004 @ 18:31
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, maar dat duurt een tijdje en die vermenigvuldigen zich rapide, en de gifstoffen die bacterien maken, blijven er in, dus je wordt er nog steeds onwel van.
Ah, ik snap wat je bedoeld.

Van uit de koelkast, uit de marinade, in alu, apart...
En gelijk op het vuur... LET WEL: Vuur....
Wij doen het toch al 10 jaar naar mijn weten, en nog nooit iemand ziek geweest...

Ben zelf erg eng van bacterieen, zeker van kip.
Laat vlees nooit lang uit de koelkast.
Omkronwoensdag 19 mei 2004 @ 19:04
heb ze maar in de pan gemietert.. duurde lang.. en smaakte nergens naar.. morgen nog een poging..
Martijn_77woensdag 19 mei 2004 @ 20:05
quote:
Op woensdag 19 mei 2004 19:04 schreef Omkron het volgende:
heb ze maar in de pan gemietert.. duurde lang.. en smaakte nergens naar.. morgen nog een poging..
Oke laat maar weten wat het morgen geworden is.
ChrisJXwoensdag 19 mei 2004 @ 20:23
Wat is het verschil tussen krabbetjes en spare-ribs?
Omkronwoensdag 19 mei 2004 @ 23:12
krabbetjes zijn pleite.. de polen hebben ze gejat.. evenals mijn kilo shoarma..

ach.. ik hoop dat het ze lekker gesmaakt heeft..
Pietverdrietdonderdag 20 mei 2004 @ 10:09
?????
de Polen?
Isabeaudonderdag 20 mei 2004 @ 10:24
de polen...




en ik ben ook wel benieuwd naar het verschil tussen krabbetjes en spare-ribs (dacht dat dat hetzelfde was)
Pietverdrietdonderdag 20 mei 2004 @ 10:29
Krabbetjes zijn ribbetjes met een flinke kluit vrij taai vlees er aan, spare ribs zijn ribbetjes waar vrij weinig, maar vrij mals vlees aan zit
Omkrondonderdag 20 mei 2004 @ 19:33
ja.. er wonen polen bij mij in huis... soms gaat het nog als een fout met de koelkast enzo...
skiczukiedonderdag 20 mei 2004 @ 19:35
LEKKER! soms kan je ze met bot en al opknagen
Swetseneggerdonderdag 20 mei 2004 @ 19:42
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 10:24 schreef Isabeau het volgende:
de polen...




en ik ben ook wel benieuwd naar het verschil tussen krabbetjes en spare-ribs (dacht dat dat hetzelfde was)
Is ook exact hetzelfde.
Spare-ribs klinkt alleen stoerder.
Swetseneggerdonderdag 20 mei 2004 @ 19:44
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 10:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Krabbetjes zijn ribbetjes met een flinke kluit vrij taai vlees er aan, spare ribs zijn ribbetjes waar vrij weinig, maar vrij mals vlees aan zit
Volgens jou zijn een magnetron en een microwave zeker ook twee verschillende dingen?
Tinkepinkdonderdag 20 mei 2004 @ 20:07
In mijn studententijd at ik heel vaak krabbetjes. Lekker! Eerst een paar uurtjes laten sudderen in een soort van marinade (uitjes, ketjap, boter, wijn, water etc.). Dan afkoelen en onder de grill zodat het vet mooi smelt.

Lekker!!! Ik vond trouwens dat er voldoende vlees aanzat en het was zeker niet taai ofzo.
Pietverdrietdonderdag 20 mei 2004 @ 20:41
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 19:42 schreef Swetsenegger het volgende:

[..]

Is ook exact hetzelfde.
Spare-ribs klinkt alleen stoerder.
nope
Pietverdrietdonderdag 20 mei 2004 @ 20:43
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 20:07 schreef Tinkepink het volgende:
In mijn studententijd at ik heel vaak krabbetjes. Lekker! Eerst een paar uurtjes laten sudderen in een soort van marinade (uitjes, ketjap, boter, wijn, water etc.). Dan afkoelen en onder de grill zodat het vet mooi smelt.

Lekker!!! Ik vond trouwens dat er voldoende vlees aanzat en het was zeker niet taai ofzo.
Vind je dat gek dat het niet meer taai is na een paar uur sudderen?
Omkrondonderdag 20 mei 2004 @ 21:14
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 20:07 schreef Tinkepink het volgende:
In mijn studententijd at ik heel vaak krabbetjes. Lekker! Eerst een paar uurtjes laten sudderen in een soort van marinade (uitjes, ketjap, boter, wijn, water etc.). Dan afkoelen en onder de grill zodat het vet mooi smelt.

Lekker!!! Ik vond trouwens dat er voldoende vlees aanzat en het was zeker niet taai ofzo.
kun je instructies geven omtrent het sudderen.. en een recept voor de marinade..?
ChrisJXdonderdag 20 mei 2004 @ 21:19
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 19:33 schreef Omkron het volgende:
ja.. er wonen polen bij mij in huis... soms gaat het nog als een fout met de koelkast enzo...
Hee, dat heb ik ook Maar ik ben er nog niet achter of het Oostenrijkers, Hongaren of Vietnamezen zijn...
Isabeaudonderdag 20 mei 2004 @ 21:41
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 20:41 schreef Pietverdriet het volgende:
nope
Leuk dat je nope zegt, maar wat is dan het verschil???
Dus het één komt van het varken en het andere...? Of een ander deel van het varken? Of wat?
Pietverdrietdonderdag 20 mei 2004 @ 22:12
Scroll eens naar boven
Tinkepinkvrijdag 21 mei 2004 @ 19:29
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 21:14 schreef Omkron het volgende:

[..]

kun je instructies geven omtrent het sudderen.. en een recept voor de marinade..?
Marinade maakt ik altijd op gevoel: ketjap is lekker, citroensap, suiker, beetje wijn, olie, kruiden... Gebruik je fantasie!

Dan braad ik een uitje aan in de pan, krabbetjes erbij, aanbraden, marinade en water erbij, paar uurtjes laten sudderen.... ('koken' op een een zeer laag vuur)
Isabeauvrijdag 21 mei 2004 @ 19:59
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 10:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Krabbetjes zijn ribbetjes met een flinke kluit vrij taai vlees er aan, spare ribs zijn ribbetjes waar vrij weinig, maar vrij mals vlees aan zit
Het zijn dus allebei ribbetjes van het varken
Ik zie op de hoeveelheid vlees na nog niet veel verschil.
Omkronvrijdag 21 mei 2004 @ 20:04
ervarings deskundige.. : smaakte idd anders dan spareribs.. maar ik moet zeggen dat de spareribs die ik daar wel eens gehaald heb ook niet overweldigend lekker waren..

Pietverdrietvrijdag 21 mei 2004 @ 20:43
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 19:59 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Het zijn dus allebei ribbetjes van het varken
Ik zie op de hoeveelheid vlees na nog niet veel verschil.
Van het deel van het varken maakt het niet veel uit, alleen als je krabbetjes klaar gaat maken als spare ribs wordt het een teleurstelling.
Pietverdrietvrijdag 21 mei 2004 @ 20:45
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:04 schreef Omkron het volgende:
ervarings deskundige.. : smaakte idd anders dan spareribs.. maar ik moet zeggen dat de spareribs die ik daar wel eens gehaald heb ook niet overweldigend lekker waren..

Daarbij komt dat veel slagers je ook krabbetjes aandraaien als spareribs als ze door de spareribs heen zijn, of gewoon niet beter weten, of ze gewoon niet hebben.
Omkronvrijdag 21 mei 2004 @ 20:48
ik heb idd. problemen om goede spareribs te verkrijgen.. diverse slagers al geprobeerd.. maar blijft moeilijk.. maar ik denk er nu eentje gevonden te hebben die ermee adverteert.. ben zijn naam kwijt.. maar ik weet waar hij ongeveer zit.. binnenkort eens testen..
Isabeauvrijdag 21 mei 2004 @ 20:49
Dus als je spare-ribs wilt, moet je ook opletten dat je spare-ribs krijgt

(ik maak er altijd zo'n knoeiboel van)
Pietverdrietvrijdag 21 mei 2004 @ 20:50
Ga naar een horeca groothandel, verkopen ze het per doos van 10 kilo.
:-)
Koop ze van een bevriende horeca slager, per doos, hup de vriezer in. De meeste slagers hebben ze meestal niet omdat het nogal wat werk is om ze klaar te maken, en de gemiddelede huisvrouw dat liever laat.
Omkronvrijdag 21 mei 2004 @ 20:52
maar dat zal moeilijk worden als particulier zijnde.. toch..?

ik zou dolgraag een doosje van 10 Kg willen hebben hoor.. ruik ik hier een gezamelijke inkoopaktie..?
Pietverdrietvrijdag 21 mei 2004 @ 20:57
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 20:52 schreef Omkron het volgende:
maar dat zal moeilijk worden als particulier zijnde.. toch..?

ik zou dolgraag een doosje van 10 Kg willen hebben hoor.. ruik ik hier een gezamelijke inkoopaktie..?
Ken je niemand met een pasje?
Niemand in je omgeving met een bedrijf, een instelling ofzo? Een bevriende Restauranteigenaar?
Omkronvrijdag 21 mei 2004 @ 21:04
zou ik nog even overna moeten denken.. maar ik ga nu weg.. we hebben nl. een fok Leiden meet.. en die is zojuist begonnen..
Wolfjesfanzaterdag 22 mei 2004 @ 22:45
Ik kook de krabbetjes altijd in ketjap met sambal,ui,knoflook en `n klein beetje bruine suiker.
En als het bot uit het vlees steekt vind ik ze gaar genoeg en dan gaan ze de volgende dag op BBQ.
Martijn_77maandag 24 mei 2004 @ 22:11
quote:
Op zaterdag 22 mei 2004 22:45 schreef Wolfjesfan het volgende:
Ik kook de krabbetjes altijd in ketjap met sambal,ui,knoflook en `n klein beetje bruine suiker.
En als het bot uit het vlees steekt vind ik ze gaar genoeg en dan gaan ze de volgende dag op BBQ.
Welke hoeveelheden van ketjap enzo?
Wolfjesfandinsdag 25 mei 2004 @ 00:23
Zorg dat de krabbetjes onder staan je kan er altijd wat water bij doen.De rest is naar smaak.
Martijn_77zondag 27 februari 2005 @ 22:10
Uit [TIP] Stroopsaus en gekruide kip

recept:
1 kg krabbetjes
1 tl cacaopoeder (de echte)
1 el bloem
1/2 tl komijn
1/2 tl paprika
1/2 tl gedroogde oregano
zout en peper
2,8 dl water
2 el dunne honing
2 el dikke room

Krabbetjes roosteren tot ze bruin zijn ongeveer 20-25 min.(200 graden)
Meng cacao, bloem, komijn, paprikapeoder, oregano, zout, peper, honing en water door elkaar en giet over de krabbetjes.
daarna 180 graden, 30 min. bakken tot de krabbetjes mals zijn.
In stukken snijden.
Room bij de saus in de braadpan doen, op matig vuur aan de kook brengen en over de krabbetjes gieten.