ZWEDEN
De wedstrijden die Zweden zeker speelt14 juni 20:45 grC Zweden v Bulgarije (José Alvalade, Lissabon)
18 juni 20:45 grC Italië v Zweden (Dragão, Porto)
22 juni 20:45 grC Denemarken v Zweden (Bessa, Porto)
Zweden plaatste zich voor dit toernooi, door poule 4 te winnen, voor Letland, Polen, Hongarije en San Marino. De Zweden hebben vooral een degelijk team, dat werd ingeschaald als groepshoofd. Op dit EK nemen ze het op tegen Denemarken (altijd beladen), Italië en Bulgarije. Tegen die laatste opponent begint op 14 juni het toernooi voor de Zweden. Ze zitten daar in groep C.Het Zweedse pak ziet er zo uit:
over de Zweedse selectieDe Zweedse coaches zijn Tommy Söderberg en Lars Lagerbäck. Zij maakten als eersten hun EK-selectie bekend. Hun 23 namen voor dit EK, mits de spelers geen blessures oplopen, zijn de volgende:
Doel:Magnus Hedman (Ancona): Over het algemeen een degelijke en betrouwbare doelman, die echter wedstrijdritme mist. Speelde weinig bij Celtic, Ancona dacht met hem in de Serie A te kunnen blijven, maar ook daar kwam hij niet aan de bak. Verspeelde zijn basisplaats in de nationale ploeg op die manier ook.
Andreas Isaksson (Djurgården): Jong talent. Isaksson werd al op jonge leeftijd gekocht door Juventus, maar had daar te veel goede goalies voor zich. Eenmaal terug in Zweden kwam hij tot wasdom en nu willen veel Europese clubs, waaronder PSV, hem halen. Lijkt de eerste man te worden.
Magnus Kihlstedt (FC Kopenhagen): Ervaren keeper, die niet meer dan 3e man zal zijn. Misstaat niet in de goal, indien nodig.
Verdediging:Erik Edman (SC Heerenveen): de linksback van Heerenveen speelde een vrij constant seizoen. Edman kan ook aanvallend nog wel wat brengen. Zal hard knokken voor een basisplaats.
Andreas Jakobsson (Brøndby IF): Oudere centrumverdediger, die enkele seizoenen voor het Duitse Hansa Rostock speelde en daar een sterke indruk maakte. Geen topper, maar iemand die weet wat hij wel en vooral niet kan.
Petter Hansson (SC Heerenveen): Mooie bekroning voor een sterk seizoen in Nederland. Hansson voert diverse spelersklassementen aan dit seizoen en heeft zijn doel, de nationale ploeg, kunnen bewerkstelligen.
Teddy Lucic (Bayer Leverkusen): Lucic is zo iemand die buiten Zweden zelden kon overtuigen. Was in Italië, maar dat was geen succes. Terug bij AIK Solna dwong de linksbenige Lucic een nieuwe transfer af, eerst naar Leeds en nu naar Leverkusen. Speelt daar zelden. Concurrent van Edman.
Olof Mellberg (Aston Villa): Mannetjesputter met een stoer uiterlijk. Mellberg is een "regular" bij Aston Villa en in de nationale ploeg de onbetwiste defensieleider. Kopsterk, waardoor hij ook aanvallend iets kan brengen.
Johann Mjällby (Celtic): Achter zijn naam staat nog een licht vraagteken. Als hij fit is, speelt hij naast Mellberg centraal. Mjällby moet echter nog snel fit zien te geraken. Is een speler met een goed positioneel inzicht, die ook defensief op het middenveld uit de voeten kan.
Michael Svensson (Southampton): Ook nog verwikkeld in een fitheidsrace. Svensson kwam via Troyes naar Southampton en is daar inmiddels al anderhalf seizoen een gewaardeerde kracht centraal achterin.Michael Svensson dus niet op tijd fit.
Zijn vervanger is Alexander Östlund: Östlund is een drievoudig international die uitkomt voor Hammarby. Een fysiek sterke jongen, die vol vertrouwen verdedigt. Lijkt sowieso dus geen basiskracht.
Erik Wahlstedt (Helsingborgs IF): Niet zo'n bekende speler. Rechtsbenig en mogelijk een optie voor de basis, bij gebrek aan beter.
Middenveld:Anders Andersson (Belenenses): Loper. Andersson is geen briljante speler en mislukte dan ook bij Benfica. Bij Belenenses is hij van grote waarde, door de vele meters die hij maakt. Kan overal op het middenveld spelen.
Pontus Farnerud (RC Strasbourg): Mislukte min of meer bij Monaco, maar de technisch vrij vaardige Farnerud bloeide op bij Strasbourg. Is meer een speler voor de toekomst, alles wat hij nu mee zal pakken is mooi meegenomen.
Kim Källström (Stade Rennes): Grootste talent van Zweden. Spelmaker Källström werd verrassend getransfereerd naar Stade Rennes, terwijl grotere teams hem volgden. Zo ook Ajax en PSV. Scoorde al vijf maal in Frankrijk en moet de spitsen gaan bedienen.
Tobias Linderoth (Everton): IJverige werkmier, die bij Everton geregeld mag starten. Heeft een ijzeren conditie, maar mist echte voetbalkwaliteiten.
Frederik Ljungberg (Arsenal): Zal een vrije rol krijgen op één van de flanken en van daar moeten penetreren. Profiteert bij Arsenal vaak van de steekpasses van anderen, moet bij Zweden veel zelf doen. Zou dus kunnen gaan tegenvallen.
Mikael Nilsson (Halmstads BK): Speler met een goede trap in het rechterbeen, die ook als opkomende vleugelverdediger kan spelen.
Anders Svensson (Southampton): Speler met een zeer aardige techniek en actieradius. Maakt ook veel meters. Komt in aanmerking voor een plek op de flanken en was op het WK van 2002 één van de beste Zweden. Heeft wel blessures gehad.
Christian Wilhelmsson (Anderlecht): Werd kampioen met de Brusselaars en toonde daar aan dat hij een aardige toekomst kan hebben. Lijkt geen basiskracht.
Aanval:Marcus Allbäck (Aston Villa): Was een sensatie in Friesland, in Engeland is het niks. Nog niet echt fit ook. Allbäck lijkt de 3e man te zijn.
Zlatan Ibrahimovic (Ajax): Zweden hoopt op hem en Larsson. De kwaliteiten van Zlatan zijn onomstreden, maar de vraag is of hij ook gaat scoren.
Mattias Jonson (Brøndby IF): Speelt en scoort veel in Denemarken, maar lijkt te licht voor het EK-niveau.
Henryk Larsson (Celtic): Heel Zweden wilde hem terug, zijn zoontje kon hem overhalen. Larsson moet voor de goals gaan zorgen. Een loodzware druk, maar dat is aan hem wel besteed.
[ Bericht 4% gewijzigd door golfer op 26-05-2004 19:41:26 ]