abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_18817880
Nederlanden Ridderorden en koninklijke huisorden

We onderscheiden in Nederland drie Ridderorden en een koninklijke huisorden, namelijk:

Orde van de Nederlandse Leeuw
Orde van Oranje-Nassau
Militaire Willems-Orde

Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau

[ Bericht 4% gewijzigd door _The_General_ op 01-05-2004 22:21:28 ]
pi_18818173
Orde van de Nederlandse Leeuw

Graden

De Orde van de Nederlandse Leeuw is in 1815 ingesteld. Er zijn drie graden:

Ridder Grootkruis
Commandeur
Ridder

Versierselen

De basis van de onderscheidingstekens van de Orde van de Nederlandse Leeuw is het 'versiersel', een vierarmig wit geëmailleerd kruis dat hangt aan een kroon. In het midden van het kruis bevindt zich een blauw geëmailleerd medaillon met het opschrift: 'VIRTUS NOBILITAT' (deugd adelt). De keerzijde van het versiersel is op gelijke wijze uitgevoerd, behalve dat in het medaillon geen tekst staat, maar een afbeelding van de Nederlandse Leeuw. Tussen de armen van het kruis bevindt zich een gestileerde 'W'. Voor militairen is de uitvoering hetzelfde.

Het lint waaraan het versiersel van de Orde van de Nederlandse Leeuw wordt gedragen, is Nassaus blauw met links en rechts een oranje baan.

De uitvoering van het versiersel verschilt per graad. Hoe hoger de graad, des te groter het versiersel en breder het lint. De graden Ridder Grootkruis en Commandeur ontvangen tevens een borstster. Van elk versiersel is er een dames- en herenuitvoering.

Ridder Grootkruis


Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw
(versiersel met sjerp)


Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw (borstster)


Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw (draagteken)

Commandeur


Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw
(versiersel met halslint)


Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw (borstster)


Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw (draagteken)

Ridder


Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
(herenuitvoering)


Ridder in de Orde van de
Nederlandse Leeuw
(damesuitvoering)


Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (draagteken)
pi_18819507
Orde van Oranje-Nassau

Graden

De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden:

Ridder Grootkruis
Grootofficier
Commandeur
Officier
Ridder
Lid

Versierselen

De basis van de onderscheidingstekens van de Orde van Oranje-Nassau is het 'versiersel', een vierarmig wit en blauw geëmailleerd kruis dat hangt aan een kroon. In het midden van het kruis bevindt zich een blauw geëmailleerd medaillon met daarop de Nederlandse leeuw. Dit medaillon heeft als omschrift: 'JE MAINTIENDRAI'. De keerzijde van het versiersel is op gelijke wijze uitgevoerd, behalve dat op het medaillon een gekroonde 'W' staat en het omschrift van het medaillon 'GOD ZIJ MET ONS' luidt. Tussen de armen van het kruis bevindt zich een lauwerkrans. Voor militairen wordt de lauwerkrans vervangen door twee gekruiste zwaarden.

Het lint waaraan het versiersel van de Orde van Oranje-Nassau wordt gedragen, is oranje met links en rechts een blauwe en een smallere witte baan.

De uitvoering van het versiersel verschilt per graad. Hoe hoger de graad, des te groter het versiersel en breder het lint. De graden Ridder Grootkruis en Grootofficier ontvangen tevens een borstster. Voor de graden van Ridder en Lid zijn de versierselen van zilver. Bij de overige graden is het zilver verguld. Van elk versiersel is er een dames- en herenuitvoering.

Ridder Grootkruis


Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau
(versiersel met sjerp)


Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau (borstster)


Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau (draagteken)

Grootofficier


Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau (versiersel aan halslint; gelijk aan dat van Commandeur)


Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau (borstster)


Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau (draagteken)

Commandeur


Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau (versiersel gelijk een dat van Grootofficier)


Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau (draagteken)

Officier


Officier in de Orde van
Oranje-Nassau (herenuitvoering)


Officier in de Orde van
Oranje-Nassau (draagteken)

Ridder


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
(herenuitvoering)


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
(draagteken)

Lid


Lid in de Orde van
Oranje-Nassau (herenuitvoering)


Lid in de Orde van
Oranje-Nassau met de zwaarden


Lid in de Orde van
Oranje-Nassau (draagteken)
pi_18819727
Militaire Willems-Orde

Graden

De geschiedenis van de Militaire Willems-Orde (MWO) begint in 1815. Daarmee is de MWO, samen met de (civiele) Orde van de Nederlandse Leeuw, de oudste op verdiensten gebaseerde orde van ons land. Het is de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. H.M. de Koningin is Grootmeester van de Orde.

Ridder Grootkruis
Commandeur
Ridder derde klasse
Ridder vierde klasse

Versierselen

De basis van de onderscheidingstekens van de Militaire Willems-Orde is het 'versiersel', een wit geëmailleerd kruis, gedekt door een Koninklijke kroon. De vier omlijste armen van het kruis zijn van gelijke lengte, lopen van het midden breed uit, zijn aan het uiteinde ingekeept en voorzien van geparelde punten. De armen dragen aan voor- en achterzijde in gouden letters de woorden:

Voor Moed Beleid Trouw

Tussen de armen van dit kruis liggen die van een groen geëmailleerd 'Bourgondisch kruis'. In het hart van beide kruisen ligt aan de voorzijde een gouden 'vuurslag', aan de achterzijde een blauw geëmailleerd medaillon, in het midden waarvan een lauwerkrans, die de letter 'W' omvat. Het bij het ordeteken behorende lint is oranje met twee smalle Nassaus blauwe strepen.

Ridder Grootkruis


Ridder Grootkruis der Militaire Willems-Orde (versiersel met sjerp)


Ridder Grootkruis der Militaire Willems-Orde (borstster)

Commandeur


Commandeur der Militaire Willems-Orde
(versiersel met halslint)


Commandeur der Militaire Willems-Orde (borstster)

Ridder 3e klasse


Ridder der Militaire Willems-Orde 3e klasse

Ridder 4e klasse


Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse
pi_18820014
Huisorde van Oranje

Graden

Grootkruis
Groot Erekruis
Erekruis

pi_18820062
Andere medailles

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon



De in 1822 ingestelde Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is, na de Militaire Willems-Orde uit 1815, de oudste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De Erepenning is van een bijzondere aard. Het gaat bij de Erepenning namelijk om een vrijwillige moedige daad, die is gericht op menslievendheid.

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon beloont 'hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering'.
De Erepenning geldt voor volledig vrijwillig getoond moedig gedrag ten gunste van andere mensen onder levensbedreigende omstandigheden.
pi_18820097
De bronzen leeuw



De Bronzen Leeuw is in 1944 ingesteld, en is bedoeld voor militairen, die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat in de strijd tegenover de vijand door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben onderscheiden. Behalve aan Nederlandse militairen, kan de Bronzen Leeuw ook worden uitgereikt aan Nederlandse burgers en buitenlanders.

Decoratievoorstellen voor de Bronzen Leeuw worden beoordeeld door de Commissie Dapperheidsonderscheidingen van het ministerie van Defensie. De minister van Defensie doet de voordracht aan het Staatshoofd, die de toekenning via een koninklijk besluit bekrachtigt.

Sinds 1944 hebben 1210 mensen de Bronzen Leeuw ontvangen.

Uitvoering: Een kruis uitgevoerd in brons, gedekt door een cirkelvormig schild. Op de voorzijde een reliëf van de gekroonde Nederlandse Leeuw. De achterzijde is vlak. Het kruis is bevestigd aan een 37 millimeter breed lint, verdeeld in negen gelijke verticale banen, afwisselend oranje en 'Nassaus blauw', de banen aan de randen beide Nassaus blauw. Mensen aan wie de Bronzen Leeuw al een keer is toegekend, en die daarna weer door gelijkwaardige daden de onderscheiding ontvangen, dragen het cijfer '2' in goud op het lint van de Bronzen Leeuw. Bij een volgende gelijkwaardige daad wordt het cijfer verhoogd tot '3'.
pi_18820125
Het Bronzen Kruis



Het Bronzen Kruis, ingesteld in 1940, wordt toegekend aan Nederlandse militairen, die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat door moedig of beleidvol optreden tegen de vijand hebben onderscheiden. Behalve aan Nederlandse militairen, kan het Bronzen Kruis ook worden uitgereikt aan Nederlandse burgers en buitenlanders.
Decoratievoorstellen voor het Bronzen Kruis worden beoordeeld door de Commissie Dapperheidsonderscheidingen van het ministerie van Defensie. De minister van Defensie doet de voordracht aan het Staatshoofd, die de toekenning via een koninklijk besluit bekrachtigt.

Sinds 1940 hebben 3497 mensen het Bronzen Kruis ontvangen
pi_18820143
Het Kruis van Verdienste



Het in 1941 ingestelde Kruis van Verdienste wordt verleend aan Nederlanders en buitenlanders, die zich in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden. Directe confrontatie met de vijand is voor dit Kruis dus geen vereiste.
Decoratievoorstellen voor het Kruis van Verdienste worden beoordeeld door de Commissie Dapperheidsonderscheidingen van het ministerie van Defensie. De minister van Defensie doet de voordracht aan het Staatshoofd, die de toekenning via een koninklijk besluit bekrachtigt.

Sinds 1941 hebben 2083 mensen het Kruis van Verdienste ontvangen.
pi_18820172
Het Vliegerkruis




Het Vliegerkruis is in 1941 ingesteld en is bedoeld voor Nederlandse militairen die - gedurende één of meerdere vluchten ten behoeve van de Nederlandse Staat in een vliegtuig - zich door daden van initiatief, moed en volharding, tegenover de vijand of in verband met vijandelijke actie, hebben onderscheiden.
Ook niet-militairen en buitenlanders kunnen, onder dezelfde voorwaarden, in aanmerking komen voor decoratie met het Vliegerkruis.
Decoratievoorstellen voor het Vliegerkruis worden beoordeeld door de Commissie Dapperheidsonderscheidingen van het ministerie van Defensie. De minister van Defensie doet de voordracht aan het Staatshoofd, die de toekenning via een koninklijk besluit bekrachtigt.

Sinds 1941 hebben 735 mensen het Vliegerkruis ontvangen
pi_18820286
Met dank aan de website van Het Kapittel der Militaire Willems-Orde, het Kapittel voor de Civiele Orden en de Kanselarij der Nederlandse Orden.
pi_18821371
Weet iemand meer over medailles in het nederlandse leger nu?
  zondag 2 mei 2004 @ 03:24:55 #13
80732 Xternal
Say Hé! Say Ho!
pi_18826787
Leuk topic!

Ik ben benieuwd naar wat voor personen nu voor welke categorie in aanmerking komen ... Volgens mij is Pieter van Vollenhoven toch geëerd met het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw? En is er ook alleen een militaire orde? En Wilhelmina heeft toch ooit eens de hoogste onderscheiding allertijden gekregen? Ik zal hiernaar eens even op zoek gaan, maar ga nu eerst maar eens slapen ...
  zondag 2 mei 2004 @ 11:00:55 #14
30618 KingCold
I Rule Everything
pi_18828491
wat is eigenlijk de allerhoogste onderscheiding van deze verzameling?
pi_18966024
Wat mij nu nog niet geheel duidelijk is is het verschil tussen de drie ordes. Welke wanneer wordt toegekend
Napoleo ubicumque felix
  vrijdag 7 mei 2004 @ 23:12:40 #16
91076 Steeven
Ad Fontes
pi_18966888
Lid in de Orde van
Oranje-Nassau (draagteken)


Mn vader heeft die gehad voor zijn inzet voor de gemeente in de gemeenteraad, 16 jaar lang geloof ik.
Inderdaad gaat de waarde die wij aan de mening van anderen hechten (...) in de regel bijna elke redelijke bedoeling te boven, zodat het als een soort algemeen verbreide of veeleer aangeboren manie kan worden beschouwd - Schopenhauer
pi_18967827
Die dingen, Napoleon en Kingcold zijn mij nog niet helemaal duidelijk geworden, Zelfs op die website niet
pi_19300212
quote:
Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw komen mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Dat wil zeggen persoonsgebonden, uitzonderlijke prestaties, inspanningen van zeer uitzonderlijke aard of prestaties op basis van bijzondere talenten. Het gaat hier om een puur individuele genialiteit, die echter ook voor de samenleving bijzonder waardevol is gebleken. Trefwoorden zijn 'uniek' en 'uitzonderlijke, zeer veel respect afdwingende prestaties'.
[...]
Personen die in dit kader een benoeming in de Orde van de Nederlandse Leeuw ontvangen, hebben zich onderscheiden door een exceptionele artistieke prestatie; unieke sportprestaties; exceptionele wetenschappelijke (onderzoeks-)prestaties; exceptionele technische innovatie of exceptioneel innovatief ondernemersschap.
quote:
De nadruk bij een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau ligt op de bijzonderheid van de verdiensten voor anderen. Denk hierbij aan onmisbare vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor jeugd- en jongerenwerk of belangeloos maatschappelijke vraagstukken helpen oplossen. Kortom: het gaat hier om bijzondere, persoonlijke verdiensten die door hun uitstraling duidelijk herkenbaar zijn in de samenleving.
quote:
Volgens de wet is de Militaire Willems-Orde (MWO) bedoeld voor hen die zich "in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, hebben onderscheiden". Overigens hoeft dat niet in tijden van oorlog te zijn. Het woord 'oorlog' wordt in de wet niet genoemd.
Draagvolgorde onderscheidingen
Alle eendjes zwemmen in het water. :)
Anatidaephobia is altijd terecht! Wij zijn de beste stalkers...
  vrijdag 21 mei 2004 @ 21:29:45 #19
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_19302485
quote:
Op zondag 2 mei 2004 03:24 schreef Xternal het volgende:
Volgens mij is Pieter van Vollenhoven toch geëerd met het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw?
Ja, het Grootkruis is ook alleen bedoeld voor leden van het Koninklijk Huis geloof ik.
quote:
En Wilhelmina heeft toch ooit eens de hoogste onderscheiding allertijden gekregen?
Wilhelmina had de hoogste graad van de Militaire Willemsorde. Gekregen na haar aftreden in 1948.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')