FOK!forum / Culinesse à gogo / Tijger garnalen.. recepten gevraagd!
Blueswoensdag 28 april 2004 @ 11:09
Gisteren heb ik in een opwelling bij de Nettorama een kilo diepvries tijger garnalen gekocht
Ik ben nu al op google aan het zoeken naar recepten.
Tot nu toe heb ik een roerbakrecept met paksoi gevonden en een borrelhap recept.
Nog iemand lekkere ideeën wat ik met die beesjes kan doen??
shmoopywoensdag 28 april 2004 @ 11:17
Ik zou aan de garnalen zelf niet teveel gaan knutselen, maar da's een persoonlijke voorkeur.
Ik vind ze nl zoooo ongelooflijk lekker dat ik het zonde vind ze met allerlei andere smaakjes te 'verpesten'.

Zelf marineer ik ze meestal even in olijfolie met wat peper zout en knoflook, en dan lekker bakken/grillen.

Met iets als roergebakken groenten en rijst, of saffraan-aardappeltjes en een salade ben ik al helemaal tevreden.
shmoopywoensdag 28 april 2004 @ 11:17
Oh, en hoelaat eten we?
RetepVwoensdag 28 april 2004 @ 11:25
Kruidenboter maken, garnalen mee insmeren, op een stuk zilverpapier leggen en in de grill. Halverwege even omdraaien. En niet te lang laten liggen hé!

Ik gebruik nooit een voorverwarmde grill, ik doe ze er 10-12 minuten in met de grill op 150 graden, denk ik (serieus, ik kijk eigenlijk gewoon of ze er al goed uitzien: als ze goed opgekruld zijn, zijn ze klaar).

Edit:

Hmm, nou ik er nog eens over nadenk. Ik had ze in een schaaltje gedaan met daarbij kruidenboter. En ik had ze niet omgedraaid maar gewoon in de kruidenboter gesmoord. Dus misschien een leuke variant.

Ik heb een turbogrill. Een heteluchtoventje met een flinke ventilator waardoor hij meer als grill werkt dan als oven. Echt een perfekt ding, aanrader!

[ Bericht 17% gewijzigd door RetepV op 28-04-2004 11:55:24 ]
RetepVwoensdag 28 april 2004 @ 11:32
* Eetlepel olijfolie in de pan
* Gesnipperde ui erbij en bakken tot de uisnippers glazig beginnen te worden.
* Fijngehakt knoflookteentje erbij.
* Wat komijn (ketoembar) erbij.
* Wat gember (djahe) erbij.
* Dessertlepel (of meer, naar smaak) sambal erbij, kies maar een sambal naar smaak.
* Eetlepel (of meer, naar smaak) tomatenketchup erbij.
* Garnalen in de pan. Bakken tot ze goed opgekruld zijn. Zorg dat de saus vochtig genoeg blijft, doe er desnoods wat water bij.

Voila, chili-shrimp.

Kan ook met krabscharen (chili-krab), maar de scharen moet je wel eerst even kraken voordat je ze in de pan doet. En krabscharen moeten ietsje langer bakken dan garnalen, dus moet er wat meer water bij.
RetepVwoensdag 28 april 2004 @ 11:35
Garnalen in de schil laten. Eventjes marineren in zout water (niet te lang). Op de barbeque of onder de grill totdat de schil er uitgedroogd uit begint te zien (mogelijk al iets eerder eraf halen).

Garnalen hoeven echt maar heel kort. Als het vlees wit is geworden zijn ze al klaar.
Blueswoensdag 28 april 2004 @ 11:37
quote:
Op woensdag 28 april 2004 11:17 schreef shmoopy het volgende:
Oh, en hoelaat eten we?
Alvast bedankt voor de heerlijke tips
En we eten het weekend pas die beessies
RetepVwoensdag 28 april 2004 @ 11:39
Schoonmaken garnalen:

* Trek de schil eraf, maar laat het laatste segment met het staartje zitten.
* Pak de garnaal bij het staartje en knijp er even in. Trek dan het laatste stukje schil van de garnaal af.
* Snij de rug van de garnaal open, zo'n 1 a 2 mm diep.
* Verwijder de 'darm' (whatever het is, vaak zit er zand in) van voor tot achter.
* Klaar.

Je hoeft die 'darm' niet te verwijderen, je proeft er toch niks van. Maar vaak zit er wat zand in en dat knerst tussen je tanden . Net als mosselen die je niet hebt uitgespoeld.
RetepVwoensdag 28 april 2004 @ 11:41
Nadeel van zo'n grote zak met garnalen is dat er na verloop van tijd witte plekken op de garnalen komen. Dat komt door uitdroging (vriesdroging). Je kunt ze dus beter vrij snel opeten. De plekjes kun je er wel uitsnijden, er is verder niks mis met de garnalen, maar ze worden zo klein hé .
Blueswoensdag 28 april 2004 @ 11:42
Ik denk dat ik die darmpjes maar wel verwijder *ril*
En het schoonmaken gaat wel lukken, dat heb ik al eens gedaan bij klaargemaakte in een rest.
RetepVwoensdag 28 april 2004 @ 11:51
quote:
Op woensdag 28 april 2004 11:42 schreef Bluezz het volgende:
Ik denk dat ik die darmpjes maar wel verwijder *ril*
Ach, in een worst of frikandel zitten wel viezere dingen . Bloedworst: brrrrrrrrrrr .
Oblivionwoensdag 28 april 2004 @ 11:55
675 gram whatever rauwe garnalen.
115 gram boter.
60 ml plantaardige olie.
8 teentjes knoflook, fijngehakt.
1 tot 3 gedroogde arbol pepers. (ik zou niet weten wat het is, ik neem rode pepers, is ook lekker)
1 eetlepel verse limoensap.
1/4 theelepel zout.
Topjes van bosuien, fijngesneden, voor garnering.


1.Oven voorverwarmen tot 200 graden.
Garnalen pellen en ontaderen, staartje intact laten; goed afspoelen en uitlekken.

2.Boter en olie in kleine koekepan over gematigd vuur verhitten tot boter schuimend en gesmolten is. Knoflook, pepers, limoensap en zout toevoegen.
Al roerende 1 minuut koken.
Van vuur verwijderen.

3.Garnalen in gelijke laag in ondiepe 2 L ovenschaal rangschikken. Hete botermengels over de garnalen schenken.

4.Garnalen, onder eenmaal roeren, 10 tot 12 minuten bakken tot de garnalen roze en ondoorschijnend geworden zijn. Niet te lang bakken daar de garnalen dan droog en taai worden. (duh ) Indien gewenst garneren.

Wat ik wel eens doe is gewoon in de boter bakken, en dan room erbij doen...
Blueswoensdag 28 april 2004 @ 11:55
quote:
Op woensdag 28 april 2004 11:51 schreef RetepV het volgende:


Ach, in een worst of frikandel zitten wel viezere dingen . Bloedworst: brrrrrrrrrrr .

Ik lust wel meer ranzige dingen hoor
stigchelwoensdag 28 april 2004 @ 11:55
Flink wat olie in de wok. Knoflook en drie pepertjes aanbakken, flinke ui erbij, bakken totdat de uit zacht wordt. In de tussentijd glasmie weken in kokend water. Garnalen in de wok mieteren, niet te hoog. Mie afgieten en meteen spoelen met koud water (anders wordt het pap). Mie in de wok en blijven schudden om alles te vermengen en de mei te verwarmen. Ondertussen 3 lenteuitjes en wat korianderblaadjes snijden, niet te fijn. Dat er ook bij, alles goed door verwarmen en voila. Tien minuten werk, super lekker. Kan ook met dikkere mie, niet met eier mei (dat heeft veel langer nodig).
Blueswoensdag 28 april 2004 @ 11:57
glasmie?
RetepVwoensdag 28 april 2004 @ 12:17
quote:
Op woensdag 28 april 2004 11:57 schreef Bluezz het volgende:
glasmie?
Van die hele dunne mie die doorzichtig wordt als je het kookt. Geeft een leuk effect .

Je hebt ook hele dunne mie die niet doorzichtig wordt als je het kookt. Maar het smaakt toch ietsje anders.
shmoopywoensdag 28 april 2004 @ 12:19
quote:
Op woensdag 28 april 2004 12:17 schreef RetepV het volgende:

[..]

Van die hele dunne mie die doorzichtig wordt als je het kookt. Geeft een leuk effect .

Je hebt ook hele dunne mie die niet doorzichtig wordt als je het kookt. Maar het smaakt toch ietsje anders.
En een klein handje ervan in hete olie geeft ook een leuk effect.

Btw bluezz, ik bak ze wel altijd in de schil, de garnalen dus.
stigchelwoensdag 28 april 2004 @ 12:40
Ja maar je moet het dus niet koken dan gaat het kapot. Je moet water koken, dat van de vlam halen en daar dan de mie in.
Blueswoensdag 28 april 2004 @ 12:52
Het is mij duidelijk
rvrb_kewoensdag 28 april 2004 @ 13:45
Ik heb overlaatst een heerlijke pasta gemaakt met tijgergarnalen...

Nodig
- tagliatelle (tweekleur: groen en wit)
- tijgergarnalen
- olijfolie
- tomatenpuree
- sambal
- peper en zout
- knoflook
- ui
- cayennepeper
- visbouillon

Maak een marinade van fijngesnipperde ui, knoflook, tomatenpuree, sambal, cayennepeper en olijfolie. Marineer hier de tijgergarnalen in.
Kook de tagliatelle gaar.
Bak de tijgergarnalen aan (ik gooi de tijgergarnalen + marinade in de pan).
Breng de visbouillon aan de kook.
Als de tijgergarnalen gereed zijn de garnalen uit de marinade uit de pan halen en warm houden.
Giet een scheut visbouillon in de pan en giet in door een zeef terug in een pannetje...
Maak van het marinade-visbouillon-mengsel een sausje (maïzena toevoegen om het wat te binden)

Saus en tagliatelle mengen en hierop de tijgergarnalen schikken...
Oblivionwoensdag 28 april 2004 @ 13:58
quote:
Op woensdag 28 april 2004 13:45 schreef rvrb_ke het volgende:
Een heerlijk recept!
Ik heb 'm gejat van je...
knuppelhoutdonderdag 29 april 2004 @ 00:19
ik doe altijd dit:
olie+knoflook heet laten worden, dan garnalen en een paar jalapenapepertjes erbij (gehalveerd en zonder pitjes) en dan 2-3 min roerbakken. lekkerrrrrrrr!

ik bedenk ineens dat ik nog een halve kilo grote garnalen in de vriezer heb liggen van de markt!
Visvlinderdonderdag 29 april 2004 @ 23:53
met boter in de pan ff bakken met knoflook en rode peper erbij......serveren al voorgerecht......
of
een lekkere sambal goreng garnalen ervan maken
Bluesvrijdag 30 april 2004 @ 00:20
We hebben allerlei ingredieënten al in huis.. en hebben de verpakking eens goed bekeken..
Het is geen kilo, maar een pond, en ze zijn al gekookt en schoongemaakt
new_moonvrijdag 30 april 2004 @ 20:54
ik ben helemaal gek op garnalen
ik denk dat ik morgen garnalen ga halen,.... beetje grillen met peper en olie en knoflook
of iets met rijst er bij
hmm...

Lekker topic!
Blueszaterdag 1 mei 2004 @ 19:27
Zo. We hebben ze opgepeuzeld

Golfer heeft uiteindelijk zelf een marinade verzonnen:
Trassi (garnalenpasta), sambal badjak, verse knoflook, ketjap, zout/peper, olijfolie.
Uurtje laten intrekken en ong. 2/3 minuutjes op hoog vuur wokken.

We hebben er een lekkere salade bij gegeten.


Martijn_77dinsdag 19 oktober 2004 @ 22:57
Wat is het verschil tussen Tijger garnalen en gamba's?
Bluesdinsdag 19 oktober 2004 @ 23:02
Volgens mij is het hetzelfde?
shmoopydinsdag 19 oktober 2004 @ 23:13
Yup, is hetzelfde.
Pietverdrietdinsdag 19 oktober 2004 @ 23:34
Ik hou het altijd heel eenvoudig, Olie in een wok, heet stoken, beesten roerbakken, chillie, knoflook en Schrimp Brand fish sauce erbij. Blussen met citroensap en wat gember.
En dan lekker pellen en smullen.
Bigsdinsdag 19 oktober 2004 @ 23:40
Het recept van rvrb_ke klinkt erg goed, maar ik zou het zelf altijd wat simpeler. Gewoon in de olie met wat knoflook peper en zout (met schil) en dan een lekkere bak alioli erbij
Doekeswoensdag 20 oktober 2004 @ 10:40
quote:
Op dinsdag 19 oktober 2004 23:40 schreef Bigs het volgende:
zout (met schil)
Schil jij je zout niet? Is dat weer te veel moeite? Maar dan weet jij niet hoe echt zout smaakt!
Bigswoensdag 20 oktober 2004 @ 10:48
quote:
Op woensdag 20 oktober 2004 10:40 schreef Doekes het volgende:

[..]

Schil jij je zout niet? Is dat weer te veel moeite? Maar dan weet jij niet hoe echt zout smaakt!
Ik heb geen samoeraizwaard
Doekeswoensdag 20 oktober 2004 @ 10:51
quote:
Op woensdag 20 oktober 2004 10:48 schreef Bigs het volgende:

[..]

Ik heb geen samoeraizwaard
Oh, dan is het goed...

(Sorry voor het off topic gaan, maar ik kon het niet laten )
lone_wolfwoensdag 20 oktober 2004 @ 11:10
spiesje om en om gamba/citroen/gamba/limoen/gamba etc. ff op de grill plaat en smullen maar!!! simpel maar zeer smakelijk!. Zonde om er allerlij kruiderijtjes op te doen.....
Strolie75vrijdag 13 april 2007 @ 14:12
quote:
Op woensdag 28 april 2004 13:45 schreef rvrb_ke het volgende:
Ik heb overlaatst een heerlijke pasta gemaakt met tijgergarnalen...

Nodig
- tagliatelle (tweekleur: groen en wit)
- tijgergarnalen
- olijfolie
- tomatenpuree
- sambal
- peper en zout
- knoflook
- ui
- cayennepeper
- visbouillon

Maak een marinade van fijngesnipperde ui, knoflook, tomatenpuree, sambal, cayennepeper en olijfolie. Marineer hier de tijgergarnalen in.
Kook de tagliatelle gaar.
Bak de tijgergarnalen aan (ik gooi de tijgergarnalen + marinade in de pan).
Breng de visbouillon aan de kook.
Als de tijgergarnalen gereed zijn de garnalen uit de marinade uit de pan halen en warm houden.
Giet een scheut visbouillon in de pan en giet in door een zeef terug in een pannetje...
Maak van het marinade-visbouillon-mengsel een sausje (maïzena toevoegen om het wat te binden)

Saus en tagliatelle mengen en hierop de tijgergarnalen schikken...
Klinkt goed, morgen proberen!

Voor 3 personen? 300 gr tijgergarnalen lijkt me?
n0azaterdag 14 april 2007 @ 16:48
Garnalen loempias met stukjes mango.

Zag gisteren Nigella bites op de belg. Zij maakte prawn cakes.