FOK!forum / Culinesse à gogo / Zelf chips maken
Klonkdinsdag 13 april 2004 @ 17:17
Onder het motto als Lays het kan, kan ik het ook de vraag hoe maak je zelf chips, aardappels heel dun snijden zover ben ik al gekomen, vervolgens tik ik de zooi in de friteuse en ik kan je zeggen leuke manier mini frisbee's te maken, maar niet het gewenste resultaat........

Is het net zoals bij zelf frieten maken een kwestie van de friteuse eerst op een lage temperatuur en dan op 180 graden ?

Kortom: zelf chips maken kan dat ?
veldmuisdinsdag 13 april 2004 @ 17:19
Is iets speciaals voor zover ik weet, chips zijn prima te eten als ze warm zijn, maar worden wat taai als ze afgekoeld zijn...
Zw0rlddinsdag 13 april 2004 @ 17:20
Zeker, dunne schijfjes maken en niet te veel in de frituur.
olie moet +- 180 graden zijn.
Vaak zat gedaan. En dan een eigen mixje van kruiden.
Deetchdinsdag 13 april 2004 @ 17:20
Eerst frituren en daarna in hete lucht oven laten drogen geloof ik.
__Saviour__dinsdag 13 april 2004 @ 17:22
hmm...zelfgemaakte chips, erg lekker
en die zijn het lekkerst als ze nog warm zijn
Klonkdinsdag 13 april 2004 @ 17:22
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 17:20 schreef Zw0rld het volgende:
Zeker, dunne schijfjes maken en niet te veel in de frituur.
olie moet +- 180 graden zijn.
Vaak zat gedaan. En dan een eigen mixje van kruiden.
Wat voor kruiden gebruik je daarvoor, of is dat bedrijfsgeheim ?
Sjaak-Banaandinsdag 13 april 2004 @ 17:30
Gewoon paprikapoeder gebruiken
Zw0rlddinsdag 13 april 2004 @ 19:34
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 17:22 schreef Klonk het volgende:

[..]

Wat voor kruiden gebruik je daarvoor, of is dat bedrijfsgeheim ?
Wat ik in de kast kan vinden.
Shoarma Chips
Kaneel Chips
Zwarte Peper Chips
Chlii Chips
Uipoeder en Kaaspoeder is eigen Cheese and onion
Wat er maar voor handen is.
Twisted_TpaUdinsdag 13 april 2004 @ 19:35
pizza kruiden
Zw0rlddinsdag 13 april 2004 @ 19:35
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:35 schreef Twisted_TpaU het volgende:
pizza kruiden
Yep ook lekker gmixt met zwarte peper.
Pietverdrietdinsdag 13 april 2004 @ 19:36
Belangrijk is, dun snijden, in olie frituren,
Twisted_TpaUdinsdag 13 april 2004 @ 19:38
kan je niet ze zo snijden met zn rasp ding? zn aardappel schilmes geval of is dat TE dun?
Klonkdinsdag 13 april 2004 @ 19:41
frituren dus gewoon 1 een keer, en het droogdeppen net zoals bij zelfgemaakte frites neem ik aan.
Klonkdinsdag 13 april 2004 @ 19:41
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:38 schreef Twisted_TpaU het volgende:
kan je niet ze zo snijden met zn rasp ding? zn aardappel schilmes geval of is dat TE dun?
Zo'n rasp ding krijg je mooie dunne plakjes mee, een dunschiller word volgens mij té dun.
Pietverdrietdinsdag 13 april 2004 @ 19:42
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:38 schreef Twisted_TpaU het volgende:
kan je niet ze zo snijden met zn rasp ding? zn aardappel schilmes geval of is dat TE dun?
Hoe dunner hoe funner

Ik gebruik een dunschiller
Twisted_TpaUdinsdag 13 april 2004 @ 19:42
ik ga raspen...
en dan pleur ik er wel pizza kruiden en zwarte peper op :p

Resultaat meld ik later wel
Pietverdrietdinsdag 13 april 2004 @ 19:44
Wat voor een aardappels gebruiken jullie? En wat worden de resultaten?
Klonkdinsdag 13 april 2004 @ 19:45
Goeie vraag, ehmmm gewoon wat er standaard is (meestal goedkope), das natuurlijk ook iets om rekening mee te houden.

Zou je het zo kunnen zeggen dat de aardappels die geschikt zijn om zelf friet te maken ook geschikt zijn om zelf chips te maken ?
Zw0rlddinsdag 13 april 2004 @ 19:46
Kan je geen kaasschaaf gebruiken Of worden de plakjes dan te dik?
Je eigen superchips
Twisted_TpaUdinsdag 13 april 2004 @ 19:54
kaasschaaf is toch niet zo heel erg dik?
2cvdinsdag 13 april 2004 @ 19:58
Misschien is zo'n keukenmachine met een draaiend mes ook een idee
Zw0rlddinsdag 13 april 2004 @ 20:03
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:58 schreef 2cv het volgende:
Misschien is zo'n keukenmachine met een draaiend mes ook een idee
Idd

Wel je vingers uit de buurt van het mes houden

* Zw0rld heeft ervaring met zo'n ding en kijkt nog eens naar zijn middelvinger.
Pietverdrietdinsdag 13 april 2004 @ 20:17
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:45 schreef Klonk het volgende:
Goeie vraag, ehmmm gewoon wat er standaard is (meestal goedkope), das natuurlijk ook iets om rekening mee te houden.

Zou je het zo kunnen zeggen dat de aardappels die geschikt zijn om zelf friet te maken ook geschikt zijn om zelf chips te maken ?
Ligt eraan wat je gebruikt om friet te maken

Ik gebruik bloemige aardappels voor friet, en voor de chips, maar vroeg me af wat jullie ervaringen waren.
Worden de chips bros, of juist hard, welke temperatuur, olie, welke aardappels gebruik je (van heel bloemig via bloemig, halfbloemnig, stevig, extra stevig,) welk ras.
Hoe heb je de plakken gesneden, en wat is het resultaat, smaak, zijn ze opgezwollen of hebben ze helemaal geen belletjes.
Het mooiste en moeilijkste zijn natuurlijk de kussentjes, chips die helemaal opblazen.
Twisted_TpaUdinsdag 13 april 2004 @ 20:31
net alles heel dun gesneden met een mes.. jaja een mes want ik kon het niet doen met dat rasp ding, lekker ingekruid met pizza poeder... en nou maar kijken wat het resultaat gaat worden
TFDdinsdag 13 april 2004 @ 20:41
zou je dat kruiden niet achteraf doen? :S kweet niet hoor, zout doe je toch ook pas op de patat na het bakken...

greetz
Zw0rlddinsdag 13 april 2004 @ 20:52
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 20:31 schreef Twisted_TpaU het volgende:
net alles heel dun gesneden met een mes.. jaja een mes want ik kon het niet doen met dat rasp ding, lekker ingekruid met pizza poeder... en nou maar kijken wat het resultaat gaat worden
Heu?

De chipsfabrikant doet de kruiden achteraf, anders wordt de olie zo'n zooitje.
Er komen ongekruide chipies uit de bakoven, die gaan in soort wasmachine met een hele grote trommel en daarin worden de kruiden er op "gewassen".
* Zw0rld is welleens in zo'n fabriek geweest.
Twisted_TpaUdinsdag 13 april 2004 @ 22:26
ja ik heb het dus ook achteraf gedaan. Gewoon in de frituur doen, laten uitlekken in een theedoek ofzo wat je wilt gooien, kruiden er over mikken en schudden maar...
was opzich goed gelukt.. moet ze alleen wat dunnen maken... en andere olie want volgens mij is dit meer olie wat je in je auto doet dan wat je gebruikt voor je frituur.....
Mariposadonderdag 15 april 2004 @ 14:19
Ik heb vaker chips zelf gemaakt en ben tot de volgende conclusies gekomen:
Dunschiller, worden goeie chips, lekker dun.
Kaasschaaf, te dikke plakken, dan lijken het net gefrituurde aardappelschijfjes.

Het is ontzettend veel werk, een kilo aardappelen, heb je in een half uur echt al op.
Ik gebruikte geloof ik ook kruimige aardappelen, mijn redenatie was dat het dan krokanter zou worden, omdat de aardappel als het ware wat luchtiger is. Daarna alle plakjes droog deppen. Ik zit net te bedenken dat ze misschien ook van tevoren even in de hete lucht kunnen, zodat er minder vocht inzit, maar ik weet niet of dit ook echt uitmaakt.

Ik frituur het in 180 graden in remia olijffrituur-spul. (ik wilde het ooit ook nog proberen, met echte olie, misschien dat dat beter gaat)

Daarna in de hetelucht oven inderdaad, hoe lang weet ik niet meer. Heeft iemand hiervoor een aanbeveling?

Ow, ja als ze klaar zijn, is het echt heerlijk en je hebt ze zo op. Voor paprika-smaak gebruik ik altijd de AH biologische paprikapoeder, omdat deze veel beter smaakt dan gewone.

Niet doen: Ik heb ook wel eens geprobeerd een cream&chives (bieslook)-achtige versie te maken, maar had verse bieslook gebruikt, dat is niet zo lekker geworden dus.
DIJKdonderdag 15 april 2004 @ 15:03
Wij maken ook wel es chips hier. Meestal in plaats van frites bij t avondeten (dus geen smaakje maar gewoon met mayo ofzo). Gewoon 1X in de friteuse op 180 tot ze kleuren (ze zijn zo dun dat ze niet 2X hoeven). Het belangrijkste is na het snijden LANG afspoelen en een poos in water laten staan (niet boven water laten staan, dan verkleuren ze). En ook erg belangrijk is heel goed afdrogen voor je ze in de friteuse mikt. Met wat theedoeken of keukenpapier. Goed afspoelen en drogen zorgt ervoor dat ze niet aan mekaar plakken (waardoor je van die ongare bagger krijgt ipv knapperige chips). Flink omschudden tijdens het frituren kan natuurlijk ook geen kwaad.

[ Bericht 1% gewijzigd door DIJK op 15-04-2004 15:10:12 ]
miss_dynastiedonderdag 15 april 2004 @ 17:14
Aardappels schillen, met de rasp dunne plakjes maken (we hebben er zo een met drie standen, die kan dus ook schijfjes maken), droogdeppen, paprikakruiden en frituren. Nooit problemen mee gehad
octopussyvrijdag 16 april 2004 @ 12:43
je kan de aardappelplakjes (die ik overigens met de kaasschaaf snijd) gewoon in de magnetron doen! Ze worden dan ook knapperig, zonder dat je de vettigheid van een friteuse hebt. Je moet ze dan wel naast elkaar leggen op de magnetronplaat (ik doe er meestal een lepeltje olijfolie doorheen). Als je het nog knapperiger wil dan kan je ze het beste nog op een stuk bakpapier leggen. Ik heb mijn magno dan op 1000 watt en dan doen de chips er ongeveer 6 minuten over om knapperig te worden.

Dit is echt een superrecept voor als je wel iets te knabbelen wil, maar niet van frituren houd!
Pietverdrietvrijdag 16 april 2004 @ 13:18
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 12:43 schreef octopussy het volgende:
je kan de aardappelplakjes (die ik overigens met de kaasschaaf snijd) gewoon in de magnetron doen! Ze worden dan ook knapperig, zonder dat je de vettigheid van een friteuse hebt. Je moet ze dan wel naast elkaar leggen op de magnetronplaat (ik doe er meestal een lepeltje olijfolie doorheen). Als je het nog knapperiger wil dan kan je ze het beste nog op een stuk bakpapier leggen. Ik heb mijn magno dan op 1000 watt en dan doen de chips er ongeveer 6 minuten over om knapperig te worden.

Dit is echt een superrecept voor als je wel iets te knabbelen wil, maar niet van frituren houd!
Euh, enig idee hoe heet ze dan worden?
octopussyvrijdag 16 april 2004 @ 17:54
het is de bedoeling dat ze heet worden, en de magnetron haalt veel vocht eruit. Dus worden ze knapperig. Je gaat me niet vertellen dat je denkt dat frituren beter is
Klonkvrijdag 16 april 2004 @ 17:57
Ik ga komend weekend beide opties eens uitproberen, ik hou jullie op de hoogte
Pietverdrietvrijdag 16 april 2004 @ 18:50
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 17:54 schreef octopussy het volgende:
het is de bedoeling dat ze heet worden, en de magnetron haalt veel vocht eruit. Dus worden ze knapperig. Je gaat me niet vertellen dat je denkt dat frituren beter is
Ja, dat weet ik wel zeker.
_joepie_vrijdag 16 april 2004 @ 21:01
ik heb in het verleden wel eens een patent gezien wat ging over maken van chips met magnetron apparatuur.. als dat ooit iets geworden was, zou dat al in de handel geweest zijn, het is namelijk makkelijker dan frituren, goedkoper en nog belangrijker, vetvrij..!! Zeker in het licht van de "light" voedingsspullen die allemaal verkocht worden
Pietverdrietvrijdag 16 april 2004 @ 21:04
Chips die in de magnetron bereid worden lopen het risico zeer hoog verhit te worden, hoger dan 170-180 graden en daarbij ontstaan allerlei zaken die niet gezond zijn bzw. zeer ongezond. Vet is niet ongezond, in tegendeel, je hebt het nodig.
Ashramvrijdag 16 april 2004 @ 22:49
Ik snij ze flinterdun, even blancheren, dan frituren
erg goed resultaat.

Het bakken is is voor mij even krokant maken en de bakgeurtje toevoegen.
Het garen moet je doen met water, want eer dat de kern gaar gebakken is, is de buitenkant verbrand.
Pietverdrietvrijdag 16 april 2004 @ 23:15
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 22:49 schreef Ashram het volgende:
Ik snij ze flinterdun, even blancheren, dan frituren
erg goed resultaat.

Het bakken is is voor mij even krokant maken en de bakgeurtje toevoegen.
Het garen moet je doen met water, want eer dat de kern gaar gebakken is, is de buitenkant verbrand.
probeer een lagere temperatuur met frituren, en dan zonder blancheren
Ashramvrijdag 16 april 2004 @ 23:29
blancheren gaf me perfect, bijna Lays kwaliteit
en uiteindelijk moet de temperatuur van de olie omhooh, anders druipt het gewoon niet goed af.
Maar aangezien ik in een restaurant werkt is dit het probleem niet. Frituurpannen zat om even over te dompelen.
Maar ik wil het thuis ook kunnen maken en dit is met het snelst.
Pietverdrietvrijdag 16 april 2004 @ 23:35
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 23:29 schreef Ashram het volgende:
blancheren gaf me perfect, bijna Lays kwaliteit
en uiteindelijk moet de temperatuur van de olie omhooh, anders druipt het gewoon niet goed af.
Maar aangezien ik in een restaurant werkt is dit het probleem niet. Frituurpannen zat om even over te dompelen.
Maar ik wil het thuis ook kunnen maken en dit is met het snelst.
Aha
En je gebruikt dan heel vastkokende rassen neem ik aan?
Ashramzaterdag 17 april 2004 @ 00:30
Alleen vastkokend. Ik eet bijna uitsluitend vastkokende. Ik ga niet speciaal aardappelen kopen voor chips
okee6zaterdag 17 april 2004 @ 22:36
Chips uit de magnetron is niet gezond, maar met frituren is het mij nog niet gelukt. Ik ga dat laatste nu nog maar eens proberen
Martijn_77zondag 18 april 2004 @ 11:05
En frituren jullie dan in vet of olie?
DIJKzondag 18 april 2004 @ 11:07
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 23:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Aha
En je gebruikt dan heel vastkokende rassen neem ik aan?

Die geven IMHO ook de beste chips..
MissHobjezondag 18 april 2004 @ 11:10
Olie want vet gaat stollen als het afkoelt ( op je chips)
miss_dynastiezondag 18 april 2004 @ 11:10
quote:
Op zondag 18 april 2004 11:05 schreef Martijn_77 het volgende:
En frituren jullie dan in vet of olie?
Ik frituur nooit in vet!