Zo, ben nog even aan het rondneuzen op internet en vond de volgende recepten:
http://www.jnm.be/kampenorganisatie/download/_V.__FoerBrandnetelsoep (ik maak het ook wel zonder aardappel, kwestie van experimenteren)
Als je zelf brandnetels gaat plukken, pluk dan voornamelijk de jonge toppen. Let er ook op dat de brandnetels niet te dicht bij een weg staan of bij een akker waar de boer net heeft gespoten.
ui, knoflook, olijfolie, jonge brandnetels, aardappel, water, zout, peper, nootmuskaat, room
Snij de ui, knoflook en fruit in de olie. Zijn de aardappels nog niet gekookt dan fruit je die mee.
Zet de gewassen brandnetels aan de kook zodat ze slinken (en het branden is nu ook gedaan). Haal ze dan uit de pan en hak ze fijn(doe het uitlopend vocht bij het kookvocht). Doe de gehakte brandnetels, kookvocht en water bij de gefruite ui(eventueel met de al gekookte aardappelen)en breng zo'n 10-15 min aan de kook. Maak de soep op smaak met peper, zout, nootmuskaat en scheutje room.
Niets dat beter is dan een brandnetelsoepje met een stuk volkoren brood!
http://www.plantaardighed(...)grote_brandnetel.htmRecepten | Engels recept voor Brandnetelsoep uit de Tweede Wereldoorlog
Pluk een hoeveelheid netels die een bak van een halve liter vult, was ze, droog ze en doe ze in een halve liter zout water. Breng dit aan de kook, roer het goed door en laat het 10 minuten door koken. Laat 30 gr baconvet smelten, roer daar 30 gr bloem door, voeg de netels en het water aan toe en laat het al roerend nog vijf minuten koken. Gier er een beetje kokende melk bij en serveer het met croutons.
Recepten | Schotse Netels (Mrs. M. Grieve, 1931)
Pluk zoveel jonge neteltoppen totdat ze een bak van 4½ liter vullen en was ze grondig, neem 2 flinke stukken prei of 2 uien, 2 stronken broccoli zonder steel of een kleine kool of spruitjes en 125 gr rijst. Maak de groente goed schoon, snij de broccoli en prei in stukjes en doe er netels bij. Doe alle groenten en de rijst in een katoenen zak en bind deze dicht. Kook dit in water met zout totdat de groenten gaar zijn, de kooktijd is afhankelijk van hoe vers en jong de groenten zijn (mij lijkt 10 minuten meer dan genoeg), serveer dit met jus of gesmolten boter.
Recepten | Mijn eigen recept voor Brandnetelsoep
Smelt 500 gr gewassen jonge Brandnetelloten in een klont roomboter, laat goed afkoelen, en dan pas malen in een keukenmachine (kleur is dan prachtig groen), voeg 100 gr crème fraiche toe en meng het met de Brandnetels. Verwarm ondertussen 750 ml bouillon (kruiden, kip, rund, mag ook van een blokje) en voeg zodra de bouillon kookt het Brandnetelmengsel er aan toe. Nog een minuut door laten koken, eventueel op smaak brengen met zout en vers gemalen peper.
Let op!
Absoluut geen kinderkruid, ook niet bij mensen met een nerveuze aard, niet bij acute ontstekingen, dan altijd eerst Calendula, daarna pas Brandnetel. Verder niet bij koorts, want het is een aanjager. Ook oppassen bij bloedverdunnende medicijnen, omdat Brandnetel ook vitamine K bevat zou het kruid de werking van deze medicijnen kunnen verminderen. Ook als er al plaspillen gebruikt worden, kan Brandnetel de werking verhevigen.
En dan nog van dezelfde pagina enkele medicinale toepassingen van brandnetel:
Recepten | Thee bij artritis
Drie tl Brandnetelblad op een kopje kokend water
Na vijf minuten zeven en gezoet met wat honing drinken
Drie kopjes per dag
Recepten | Brandnetelzalf
Verzadig au-bain-marie gesmolten vaseline met jonge toppen van Brandnetel
minstens 24 uur laten trekken, afzeven en in een glazen pot doen
Goede trekzalf, en bij reuma.
Recepten | Aftreksel voor gezond haar, bij alle haarproblemen
200 gr Brandnetelwortel vijf minuten koken in een halve liter azijn
het geheel laten afkoelen en filtreren
's Avonds voor het slapen gaan de hoofdhuid ermee inmasseren
's ochtends het haar weer uitwassen
Dit verschillende weken achter elkaar, drie of vier keer per week.
Recepten | Aftreksel bij onzuiver bloed
50 gr Brandnetelblad en - twijgen koken in 1½ liter water
tot een liter laten inkoken, filtreren en in een fles bewaren
Twee of drie glaasjes per dag.
Recepten | Brandnetelsiroop bij aambeien
3 kg mals Brandnetelblad plukken en schoonmaken
Een minuut in een pan op het gas verwarmen
dan de pan van het vuur nemen, de bladeren roeren en laten afkoelen
de bladeren uitpersen door een doek
het sap wegen en hetzelfde gewicht aan honing toevoegen, mengen,
deze siroop wordt bij kleine glaasjes gedronken, in totaal 75 ml per dag.
Recepten | Brandnetelsap voor de behandeling van roos
100 gr vers, mals Brandnetelblad afwegen
wassen, drogen, en er in een doek het sap uitknijpen (handschoenen aan)
dit sap mengen met 40 gr Amandelolie
hiermee drie maal daags de hoofdhuid masseren.
Recepten | Aftreksel bij Rode Hond
100 gr Brandnetelblad 10 minuten laten koken in 800 ml water
filtreren en om het uur een kopje toedienen.
Recepten | Koekjes bij urine-incontinentie
15 gr Brandnetelzaad mengen met 60 gr Roggemeel
Kneden met voldoende water en honing om er koekjesdeeg van te maken
hiervan pannenkoekjes bakken
er bij het avondeten één van te eten geven.