abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_18388151
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 09:52 schreef capetonian het volgende:
*tvp*
pssst.....je kunt bookmarken tegenwoordig. Veel handiger
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18483759
ik heb 1 tip voor iedereen die een lekker stukje varkenshaas of zalm of een stuk filet wat vrij dik is klaar te maken. Braad alleen in de pan voor een korst je. en laat dan het ff rusten ongeveer 10 min. Daarna ff in de oven. Dit moet je een beetje uit proberen. Varkenshaas je 6 a 10 min. zalm ongeveer 8 min. Nu krijg je wel het meest spapiige en rose stukje vlees.
  zaterdag 17 april 2004 @ 09:28:34 #53
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18485199
Heeft iemand hier een recept hoe je bladerdeeg kan maken? Want van Shmoopy mag dat waarschijnlijk niet van de AH vandaan komen. IIG:

Je neemt:
- een hele zooi groenten, tauge, prei, wortel, paprika, whatever (zeg, maar wat er in zo'n handig voorgesneden groentepakket zit)
- paar plakken kaas
- paar plakken ham
- wat ketjap

Zo doe je het:
- pak een ovenschaal en vet hem wat in.
- bekleed de ovenschaal met bladerdeeg
- leg op de bodem van de schaal de plakken ham en kaas (niet te veel, dan gaat het overheersen)
- pak een wok, en wok de groenten een paar minuutjes, zorg dat ze nog wel enigszins knapperig blijven. Blus af met ketjap.
- schep de groenten in de schaal en dek af met bladerdeeg, laat wel een klein gaatje open voor de lucht.
- bak het taartje af in 40 minuten af in de oven

En je hebt een heerlijk gerecht en gezond gerecht! Je kunt eindeloos experimenteren met de vulling van taart. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zuurkool, spekjes, ananas en rozijnen in doen ofzow.
...
  † In Memoriam † zaterdag 17 april 2004 @ 10:19:06 #54
43556 miss_dynastie
pi_18485572
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
Heeft iemand hier een recept hoe je bladerdeeg kan maken? Want van Shmoopy mag dat waarschijnlijk niet van de AH vandaan komen. IIG:
Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoor
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen bladerdeeg zelf maken en zelf aardappelen schillen
pi_18485788
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
-- lekker recept --
Klinkt goed. Ga het binnenkort wel eens uitproberen. En Shmoopy is niet zo streng hoor ....
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18521428
Over het welbekende witte sausje gesproken. Zelf heb ik het van mijn lieve mammie geleerd
Het bestaat uit : Roomboter, volle melk, bloem, (jonge, blokjes) kaas, en naar smaak nootmuskaat, zout en peper toevoegen. De verhoudingen weet ik niet echt, want ik maak het zelf altijd op gevoel. Als ik de hoeveelheden weet zal ik het nog wel even laten weten en anders moet je het nog maar een keer aan me vragen.
pi_18522456
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 10:19 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoor
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen bladerdeeg zelf maken en zelf aardappelen schillen


Jij snapt 't.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  † In Memoriam † maandag 19 april 2004 @ 00:20:01 #58
43556 miss_dynastie
pi_18527066
Vandaag heb ik mijn beste vriendinnetje een goed basiskookboek cadeau gedaan. Ikzelf heb zo'n ding en vind het wel heel erg makkelijk. Zij is begonnen met moeilijke kookboeken en zag het helemaal niet meer zitten en rommelde dus maar wat aan (vind je het gek, als je niet eens weet wat au bain marie is, kun je iets ook moeilijk op deze wijze koken ).... ze is er errug blij mee en gaat hem gelijk 'bestuderen'. Ik zou dus eigenlijk elke beginner een goed basisboek willen aanraden !!!
pi_18559275
quote:
Op woensdag 31 maart 2004 08:49 schreef rvrb_ke het volgende:
Saus maken valt echt goed mee..


Voor 6 dl bechamelsaus heb je nodig:
- 6 dl melk
- 40g boter
- 40g bloem
- zout en versgemalen peper

Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor...
Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren)
Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte...
Kruiden met peper en zout.
Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topic )
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_18561033
quote:
Op dinsdag 20 april 2004 13:43 schreef rvrb_ke het volgende:

[..]

Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topic )
Hihi oeps ik ben hier pas nieuwe, moet nog even aan dingen wennen. Maar lief van je
  dinsdag 20 april 2004 @ 15:59:13 #61
15405 stigchel
Dit is waar!
pi_18562591
Over de pannen. Een eitje of pannekoek bakken in zo'n enorme bolle pan met hoge randen kan wel, maar daar krijg je geen spaan onder en omgooien is erg ambitieus. Een platte koekepan (vandaar ook koekepan, of is het nou koekenpan) werkt echt VEEL beter. Wel weer een extra pan, maar ja.

De twee belangrijkste woorden in de keuken zijn geen en paniek.

Vis in alufolie is niets anders dan stomen. Dan kan je beter bij de toko om de hoek een stoommandje kopen. Daar kan je dan gelijk je groente bij doen en het wordt geen bende in je oven.

Zelf bladerdeeg maak is gruwelijk veel werk. Dat is echt niet de moeite. Bladerdeeg uit een pakje is gewoon beter en veel goedkoper.

Eerder is maizena genoemd. Als je maizena ergens zomaar bij mieterd gaat het fout. Je moet het persee eerst oplossen in vloeistof, water of wijn, maakt niet uit als het maar koud is.

Groot vuur is even warm is klein voor er is alleen meer van waardoor dus meer warmte naar de bodem van je pan gaat. Het maakt dus niet uit hoe hoog je je vuur zet. Bedenk altijd dat je je pan ook van het vuur kan halen of er maar half op kan zetten. tenzij je maar 1 pit hebt natuurlijk, dan ben je sowieso snel uitgekookt.

Een recept is geen bijbel. Als er staat dat er 300 gram van het een of ander in moet en jij vind het een of ander niet lekker dan laat je het gewoon weg. Uitzondering hierop zijn de chemische componenten, of wel de componenten die de chemie van een gerecht op gang helpen (koken is niets anders dan chemie). Als je geen gist in je brood doet, gaat het niet rijzen. Als je teveel bloem in je deeg doet wordt het te droog. Echter, de twee belangrijkste woorden in de keuken zijn geen en paniek.

Als je onverhoopt ergens een klein foutje maakt en je uitjes zijn bijvoorbeeld toch een tikje aan de bruine kant, dan zijn ze niet verbrand, maar gecarameliseerd

Geen paniek.

Vlees braden is een kunst. Het geheel wordt allemaal veel eenvoudiger als je de chemie het werk laat doen. Aanbraden in je pan om de buitenkant dicht te schroeien. Hierdoor blijven alle sappen erin zitten. Vervolgens in de braadslee en de oven in op 200 graden. Per kilo een half uur. Een vlees thermometer helpt hierbij. Een kipfileetje hoeft bijvoorbeeld maar zo'n tien minuten.

Bedenk altijd dat je wel meer van iets bij kan doen, maar er niet van alles weer iets uit kan halen.
Is iets te dik of te droog, dan kan er altijd vocht bij. Maar is iets te zout dan kun je dat alleen verhelpen door de masse te vergroten.
pi_18668869
quote:
Op dinsdag 20 april 2004 15:59 schreef stigchel het volgende:

Vis in alufolie is niets anders dan stomen. Dan kan je beter bij de toko om de hoek een stoommandje kopen. Daar kan je dan gelijk je groente bij doen en het wordt geen bende in je oven.
Als je vis in alufolie doet kun je daar, naast je groenten, ook nog iets van wijn bij doen. In een stoommandje kan dat niet. 't is dus in basis dezelfde bewerking. Alleen de uitwerking op het gerecht zal anders zijn. Je vergelijking gaat dus niet helemaal op.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18734619
Wat ik vandaag heb klaargemaakt was ook heel makkelijk en smaakte heerlijk:

benodigheden (voor 2 personen):
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 350 gram kipfilé (in kleine stukjes gesneden)
- Bourgondische aardappelschijfjes (wordt verkocht in alle supermarkten)
- peper en zout
- Knoflooksaus.

Pak een pan en bak daar de stukjes kip in gaar (ongeveer 10 minuutjes).
Zet ondertussen de Bourgondische aardappelschijfjes op (middelhoog vuur).
Na de kip 10 minuutjes gaar te hebben laten worden, voeg er een beetje peper en zou aan toe.
Voeg daarna de, in stukjes gesneden, Paprika en Ui toe, en laat dit ongeveer 5 á 10 minuutjes fruiten (zo heet dat) op een middelhoog vuur.

That's all.. niet moeilijk: heel makkelijk!

Je kan zelf, na smaak, de knoflooksaus zelf toevoegen. Dan smaakt het nog lekkerder

Het was echt heerlijk vandaag
pi_18831694
Kan iemand mij vertellen hoe ik het beste mosselen klaar kan maken, en welke variaties het lekkerste zijn?
  Moderator / Miss SHO zondag 2 mei 2004 @ 14:24:38 #65
22592 crew  Ole
pi_18831916
Het makkelijkst (basis):
Mosselgroente (kant en klaar in zak: prei, uien, wortels gesneden)
witte wijn of bier
mosselkruiden (kant en klaar)

Mosselen wassen in koud water. Mosselen die niet dichtgaan weggooien! Ook kapotte mosselen weggooien
anders even tikken op het aanrecht (als ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed)

mosselen en groenten in grote pan doen, wijn en kruiden erover. (hoeft niet onder water te staan!) deksel erop.
Lekker stomen. Na een paar minuten eventjes schudden met de pan. (*of omscheppen met pollepel)
Als de mosselen open zijn zijn ze goed.

Ik vind zelf de grote mosselen het lekkerst.
Er kunnen allerlei sausjes bij: knoflook,. cocktail etc.
Je kunt wellicht varieren met kruiden/ soorten bier of wijn. Zoals hierboven heb ik het zelf een keer gemaakt, en dat lukte iig meteen!
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_18877351
quote:
Op zondag 2 mei 2004 14:24 schreef Ole het volgende:
Het makkelijkst (basis):
Mosselgroente (kant en klaar in zak: prei, uien, wortels gesneden)
witte wijn of bier
mosselkruiden (kant en klaar)

Mosselen wassen in koud water. Mosselen die niet dichtgaan weggooien! Ook kapotte mosselen weggooien
anders even tikken op het aanrecht (als ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed)

mosselen en groenten in grote pan doen, wijn en kruiden erover. (hoeft niet onder water te staan!) deksel erop.
Lekker stomen. Na een paar minuten eventjes schudden met de pan. (*of omscheppen met pollepel)
Als de mosselen open zijn zijn ze goed.

Ik vind zelf de grote mosselen het lekkerst.
Er kunnen allerlei sausjes bij: knoflook,. cocktail etc.
Je kunt wellicht varieren met kruiden/ soorten bier of wijn. Zoals hierboven heb ik het zelf een keer gemaakt, en dat lukte iig meteen!
bedankt! Ik ga het vanavond maken Hoeveel kilo moet ik nemen voor 4 (goedetende ) personen?
pi_18883386
quote:
Op dinsdag 4 mei 2004 12:33 schreef keijz het volgende:

[..]

bedankt! Ik ga het vanavond maken Hoeveel kilo moet ik nemen voor 4 (goedetende ) personen?
Een portie is normaal 1 kg. Als je er wat sausjes en wat salada of patat oid. bij hebt moet dat voldoende zijn. Heb ook wel eens iemand 4 kg grotendeels zien wegwerken :S

[edit]Iets te hard geentered in het begin.[/edit]
pi_18928917
Kan mij iemand uitleggen wat marineren nu eigenlijk precies is?
"If i think, it all seems absurd to me; if i feel, it all seems strange; if i desire, he who desires is something inside of me." Fernando Pessoa - The Book of Disquiet
Wandelen in Noorwegen
pi_18931888
quote:
Op donderdag 6 mei 2004 13:18 schreef Pietjuh het volgende:
Kan mij iemand uitleggen wat marineren nu eigenlijk precies is?
Iets marineren = iets flink kruiden en die smaak er ook in laten trekken.
pi_19096291
quote:
Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:

[..]

Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
Wat is een klein laagje? 1 cm ofzo??
pi_19120042
Nou ik denk dat het gelukt is, ik eet het pas vanavond op, is om mee te nemen naar mn werk, lekker rijst met brocolli!
pi_19294408
Soepballetjes

je neemt half om half gehakt
He doet er een eitje door heen
wat bloem zout en peper naar smaakt
Je mengt het goed door elkaar en dan ga je balletjes draaien

je kookt het even in wat boiljon en giet het af. De balletjes kun je daarna zo in de soep gooien

En waarom niet in de soep gaar koken --- omdat het dan nogal vettig word.

ik heb net ook alvast soepballetjes gemaakt als voorbereiding op de tomatensoep die ik ga maken
pi_19362268
Riann...
je kan je soepballetjes ook in de soep gaarkoken... geeft meer smaak aan de soep zelf...
en tegen het vet: soep laten afkoelen en dan kan je het vet er gewoon vanaf scheppen...
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_19365315
Ook nog makkelijk recept: Rijst met groentemeuk
Laat wat water koken.
Als het kookt gooi dan de rijst in de pan,
Gooi daarbij wat mais uit blik, en wat Limaboontjes, doperwten (je kan hier veel soorten groenten ingooien bijv worteltjes etc.. )
Snijd ondertussen een stuk komkommer
Als de rijst klaar is met koken, dit is na zon 10 minuten, giet je de boel af en gooi je het op je bord
Als je niet van dit soort droge gerechten houd, kan je er ook nog een sausje naar keuze overheen doen!

Ook lekker is om hier wat tofu bij te doen!!
"If i think, it all seems absurd to me; if i feel, it all seems strange; if i desire, he who desires is something inside of me." Fernando Pessoa - The Book of Disquiet
Wandelen in Noorwegen
pi_19493740
quote:
Op maandag 24 mei 2004 14:03 schreef rvrb_ke het volgende:
Riann...
je kan je soepballetjes ook in de soep gaarkoken... geeft meer smaak aan de soep zelf...
en tegen het vet: soep laten afkoelen en dan kan je het vet er gewoon vanaf scheppen...
Ja maar ik maak 'savonds de soep die ik daarna op eet. En dan ga ik die niet een dag van te voren maken om het vet eraf te halen. Daarom doe ik het zo.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')