abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Redactie Frontpage / Spellchecker maandag 29 maart 2004 @ 20:22:11 #26
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_18048247
Sperziebonen kun je weer eens anders serveren als je er een eetlepel pindakaas en een klein beetje sambal doorheen roert na het koken.

Pssst Shmoopy, het is dus sper-z-iebonen
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_18049422
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse Spinazie
Spinazie wassen en eventueel onkruid er tussen uit halen, Goed uit laten lekken.
In grote pan aan de kook brengen zonder er water bij te doen, er kleeft nog genoeg aan de bladeren.
Je kan er van alles aan toevoegen, maar dat is eigenlijk niet nodig, smaak van zichzelf al lekker.
ad. de spinazie in één keer (laten) opeten, opnieuw opwarmen maakt het giftig
  dinsdag 30 maart 2004 @ 00:13:34 #28
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18054568
Om even op hhhpsycho in te haken. Stel, je hebt een sausje, of iets anders wat te dun is, maar je wilt het wat dikker maken. Dat kan altijd! Je pakt wat maizena (heel goedkoop, kilo 30 cent ofzow, ook zeer geschikt om mee te gooien). leng de maizena aan met koud (!) water tot een dikke substantie en gooi het dan door de saus heen. Het zal de saus dikker maken. Werkt heel goed, maar kijk uit dat je er niet teveel doorheen doet want dan krijg je sausje een meelsmaak. Doordat je de maizena eerst met koud water mengt gaat het niet klonteren. De klonten die je krigjt doordat maizena bij heet water gooit krijg je nooit meer weg!
...
  dinsdag 30 maart 2004 @ 01:03:21 #29
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18055213
quote:
Op maandag 29 maart 2004 20:11 schreef shmoopy het volgende:

[..]

shmoopy kookt niet uit pakjes.


Ja, maar het is toch koken voor beginners?

Als ze broccoli in elkaar kunnen flansen is een sausje uit een pakje niet zo erg hoor. Ik bedoel, wie maak er nou elke dag zelfgemaakte sausjes?
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
pi_18057981
ikke!!

het is veel goedkoper dan sauzen uit een pakje en daarnaast kun je veel meer varieren en de saus meer naar je eigen smaak aanpassen. je kunt heel simpel beginnen en dit steeds uitbreiden.
standaard in huis voor sausen. bloem, maizena, boter, tomaat, wijn en room en natuurlijk kruiden vers is het lekkerst maar weer duurder dus een zakje tijm werkt ook.
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
  dinsdag 30 maart 2004 @ 11:09:17 #31
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18058543
Ja, dat klopt ook wel, maar zelf verschillende, goede sauzen maken is misschien wel één van de lastigste dingen bij koken.
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
  † In Memoriam † dinsdag 30 maart 2004 @ 12:19:38 #32
43556 miss_dynastie
pi_18059935
Sauzen maken is echt hartstikke lastig als je amper een aardappel kunt koken. De sausjes van Maggi zijn errug lekker!!!
* miss_dynastie maakt zoveel mogelijk sausjes zelf, maar op een doordeweekse dag waarop laat wordt gegeten, wil Maggi nog weleens uitkomst bieden
pi_18061854
quote:
Op dinsdag 30 maart 2004 12:19 schreef miss_dynastie het volgende:
Sauzen maken is echt hartstikke lastig als je amper een aardappel kunt koken.
ben ook niet tegen pakjessaus en zeker als je amper een aardappel kunt koken, ik maak ook wel eens gebruik van pakjes, maar het is best simpel om zelf een saus in elkaar te flansen dat is wat ik bedoelde.

en als student zijnde is het ook wel nodig af en toe
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
pi_18077857
Saus maken valt echt goed mee..

Als je een basissaus kan maken (béchamel) dan raak je al een heel stuk verder... En een bechamelsaus maken is echt niet zo moeilijk hoor...

Voor 6 dl bechamelsaus heb je nodig:
- 6 dl melk
- 40g boter
- 40g bloem
- zout en versgemalen peper

Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor...
Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren)
Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte...
Kruiden met peper en zout.


Als je eenmaal een bechamelsaus hebt, kan je beginnen variëren...
Je kan er kaas, kaas&ham, champignons, ... bijvoegen en zo heb je elke keer een ander sausje.
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_18082151
In plaats van zout kun je er ook met een boiljonblokje op smaak brengen.
  † In Memoriam † donderdag 1 april 2004 @ 11:12:23 #36
7074 moussy
kuttekop
pi_18103073
quote:
Op woensdag 31 maart 2004 13:12 schreef Riann het volgende:
In plaats van zout kun je er ook met een boiljonblokje op smaak brengen.
en een beetje verse knoflook bij je aardappelen die je aan het koken bent
Je zou er haast een boek over schrijven!
pi_18113438
*terugvindtopic
pi_18133148
Kleine tip van mijn kant voor mensen die vis willen eten maar geen oven hebben:
in een koekepan op heel laag vuur met een beetje olie, kruiden naar smaak.
Deksel of bord op de koekepan leggen en een minuut of 10-15 laten bakken.
tussentijds even omdraaien en kijken of het goed gaar is met een vork.

Zalm smaakte in ieder geval goed zo.
pi_18152240
quote:
Op vrijdag 2 april 2004 15:41 schreef paitor het volgende:
Kleine tip van mijn kant voor mensen die vis willen eten maar geen oven hebben:
in een koekepan op heel laag vuur met een beetje olie, kruiden naar smaak.
Deksel of bord op de koekepan leggen en een minuut of 10-15 laten bakken.
tussentijds even omdraaien en kijken of het goed gaar is met een vork.

Zalm smaakte in ieder geval goed zo.
Voor vis is een grill-pan ideaal.
Voor de beginners dit is een zware koekenpan met ribbels. Je kunt deze kopen vanaf 10 euro.
pi_18160796
quote:
Op zaterdag 3 april 2004 15:46 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Voor vis is een grill-pan ideaal.
Voor de beginners dit is een zware koekenpan met ribbels. Je kunt deze kopen vanaf 10 euro.
edit:

niet alleen voor vis is zo'n ding ideaal. Ook kipfiletjes, kipsate, stukjes varkenshaas, courgettes en weet ik veel.

IKEA heeft een aluminium-versie. Ideaal en niet eens zo duur. Koop alleen niet zo'n goedkoop gietijzeren dingetje...die zijn verrotte slecht schoon te maken en nog best zwaar.

[ Bericht 5% gewijzigd door PdeHoog op 04-04-2004 11:18:13 ]
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18175462
Die ribbeltjes zijn inder daad best lastig
  zondag 4 april 2004 @ 18:16:02 #42
76110 xxshirleyxx
bluuf en xxshirleyxx ware lief
pi_18175599
ik heb ook een grilpan erg ideaal vooral om biefstukjes en magere hamburgers te maken en het smaakt vaak ook nog erg lekker
  maandag 5 april 2004 @ 13:24:45 #43
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18191008
Zowiezo is zalm erg makkelijk klaar te maken en ook uit de magnetron erg lekker.

Pak een ovenvaste schaal, leg er zalm moten in. Strooi er aan beide kanten zalmkruiden op (van die potjes zalmkruiden, zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar en zo niet bij de visboer) Zet de zalm drie minuten in de magnetron, halverwege even draaien en klaar is je heerlijke zalm.
...
pi_18201310
quote:
Op maandag 5 april 2004 13:24 schreef Beluga het volgende:
[...]Strooi er aan beide kanten zalmkruiden op (van die potjes zalmkruiden, zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar en zo niet bij de visboer)
WTF zijn "zalmkruiden"?
Zout & peper?
Wil iedereen die in telekinese gelooft nu mijn hand op steken?
| Foto's van toen en nu | Icons | Whatpulse keyboard | .NET developer? |
pi_18255351
quote:
Op maandag 5 april 2004 19:51 schreef SuperRembo het volgende:

[..]

WTF zijn "zalmkruiden"?
Zout & peper?
omdat ik nog zo gek ben om op deze vraag antwoord te geven:
Zalmkruiden van Verstegen

Nooit gebruikt eigenlijk.

* PdeHoog doet meer met cajunkruiden of italiaanse kruiden
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  vrijdag 9 april 2004 @ 13:59:10 #46
6409 KrezieBite
Karmann Ghia
pi_18299419
veel te moeilijke dingen om mee te beginnen. het beste kun je starten met een zakje aardappelbolletjes (van aldi of AH) in een pannetje op te warmen. Deze duren het langst dus zet ze in het begin op een laag pitje. Als ze een beetje zacht beginnen te worden (prik ff met een vorkje) dan kun je het vuur wat hoger zetten om er een lekker bruin kleurtje aan te bakken.

Groente. Begin gewoon met een doosje gemengde diepvries groente en warm deze op een hoog pitje op. Meestal zit hier meteen saus bij dat het spul wel een lekker smaakje geeft.

Als vlees start je gewoon met een schnitzel of cordon bleu. Beetje boter (vloeibaar is het makkelijkst) in het pannetje en vlees erin. Goed gaar laten worden. Schnitzels enzo hebben maar ff nodig om op te warmen, bewaar dit werkje dus tot het einde.

En voila, je eerste maaltijd!! Hierna kun je eens gaan experimenteren met andere (moeilijkere) groenten, aardappels koken en vlees braden. Wanneer een kippetje gaat braden raad ik je aan hier zeeeeer hygienisch mee om te gaan ivm salmonella. Altijd zorgen dat alles schoon is en de kip zo min mogelijk aanraken. Aan de verpakking kleven heel veel bacterien.
pi_18300397
Omdat bij Koken Voor Beginners natuurlijk ook wat product-info hoort te staan, en veel mensen het lastig vinden om met kruiden te werken (ondergetekende inbegrepen), heb ik een overzichtje van veel voorkomend spul gemaakt.

Disclaimer: onderstaande info komt uit een boek over kruiden en specerijen en is zeker NIET volledig

Kruiden

Basilicum
Te gebruiken voor salades, pastagerechten, pizza, pesto, vis, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees

Bieslook - verwant met de ui
Te gebruiken voor salades, sauzen en kruiden-kaas en -boter

Dille
Te gebruiken voor lichte sauzen, ragout, en visgerechten

Dragon
Te gebruiken bij boter- en roomsauzen, licht vlees, vis en eieren en in marinades

Koriander
Te gebruiken bij soepen, eenpansgerechten, curries en bladsalades

Laurier
Te gebruiken bij marinade van vlees en vis

Munt
Te gebruiken bij muntsaus, lamsvlees, kip, eens, gehaktschotels, tomaten, komkommer, courgette, salades, soepen, curries en zoete gerechten

Peterselie
Te gebruiken bij garnering, mayonaise, saladedressings, stoofschotels, eenpansgerechten, lichte bouillion en bij vlees- en visgerechten.

Rozemarijn
Te gebruiken bij lamsvlees, konijn, tomaten, courgettes, aubergines, paddestoelen en (last but not least) pizza

Tijm
Te gebruiken bij groentegerechten, rund- varkens- en kalfsvlees, gevogelte, gehakt, mossel- en visgerechten

Tuinkers
Te gebruiken bij salades en verfijnde roomsauzen maar ook op een boterham met kaas

Specerijen

Kruidnagel

Wordt gebruikt voor zoete gerechte, wild, varkensvlees, rode kool, bowl en marinades
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18300516
quote:
Op vrijdag 9 april 2004 13:59 schreef KrezieBite het volgende:
veel te moeilijke dingen om mee te beginnen.
Zo ingewikkeld zijn ze toch niet? "neem een zalmmoot, flikker er kruiden op en zet het in de oven" of "maak sperziebonen schoon, breek ze doormidden en kook ze ?? minuten".
quote:
En voila, je eerste maaltijd!! Hierna kun je eens gaan experimenteren met andere (moeilijkere) groenten, aardappels koken en vlees braden. Wanneer een kippetje gaat braden raad ik je aan hier zeeeeer hygienisch mee om te gaan ivm salmonella. Altijd zorgen dat alles schoon is en de kip zo min mogelijk aanraken. Aan de verpakking kleven heel veel bacterien.
Zowiezo moet je eerst je handen wassen voor je gaat koken en je kunt kip best aanraken hoor.....als je er maar voor zorgt dat je daarna ALLES wat met de rauwe kip in aanraking is geweest goed afspoelt cq. schoonmaakt en niet opnieuw gebruikt voor het is afgewassen.

Overigens is een algemene hygiene-regel dat alles wat met rauw vlees in aanraking is geweest niet gebruikt mag worden om de bereide producten op te leggen.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18303620
Aardappelen en groenten koken is basiskennis voor de keuken, zakjes opentrekken kan iedereen, en daar is dit topic iig niet voor bedoeld.
Er kan eens een pakje of zakje aan te pas komen, maar wat je hier leert is koken, kennis van het voedsel dat je bereidt.

Aardappelen schillen is iets wat iedereen zou moeten kunnen, en ik vind het vrij shocking dat dat al te moeilijk zou zijn, nog even en we weten niet beter dan dat krieltjes geschild en voorgekookt in een fabriek groeien.

De rest van deze evt duscussie voer ik liever in het feedbacktopic, zodat het hier zoveel mogelijk om tips kan gaan.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  dinsdag 13 april 2004 @ 09:52:22 #50
60743 capetonian
Gezocht:lekker wijf!
pi_18385863
*tvp*
www.p166.com <- Hobby
pers.p166.com <- Personal
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')