idd het boek wekt meer vragen op dan antwoordenquote:Op donderdag 25 maart 2004 11:52 schreef Upsalt het volgende:
Ik heb het boek ook gelezen en zit inmiddels ook vol met vragen...
Het voelen met het uiteinde van de stok lijkt me in mijn ogen niet waarschijnlijk. De krachten die op de stok ontstaan kun je voelen met je hand die het daarna communiceert met je hersenen of direct met je hersenstam. De comunicatie tussen het einde van de stok het begin van de stok is puur mechanisch.quote:Op donderdag 25 maart 2004 12:34 schreef Oud_student het volgende:
Er is geen duidelijke grens tussen ons lichaam en de rest van de fysieke wereld.
Voorbeeld een blinde tast met zijn stok de omgeving af, waar voelt hij mee, met het uiteinde van de stok? Met zijn hand? Of alleen met zijn hersenen?
Jouw redenering volgend:quote:Op donderdag 25 maart 2004 12:53 schreef Bosbeetle het volgende:
Het voelen met het uiteinde van de stok lijkt me in mijn ogen niet waarschijnlijk. De krachten die op de stok ontstaan kun je voelen met je hand die het daarna communiceert met je hersenen of direct met je hersenstam. De comunicatie tussen het einde van de stok het begin van de stok is puur mechanisch.
Ja daar heb je helemaal gelijk aan ! Dus je kunt voelen met het einde van een stok, dm van atomaire reacties. Maar verklaart dit bewustzijn, wat is bewustzijn eigenlijk.quote:Op donderdag 25 maart 2004 13:02 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Jouw redenering volgend:
"Het voelen met de hand lijkt mij niet waarschijnlijk, de zenuwen in de hand communiceren met je hersenen of direct met je hersenstam"
en
"Het voelen met de hersenen lijkt mij niet waarschijnlijk, de impulsen van de zenuwen worden doorgeleid naar tal van neuronen, die allerlei electrische en chemische processen in gang bregen"
en
"Het voelen door die electrische en chemische processen lijkt mij niet waarschijnlijk, het zijn toch allemaal reacties op atomair niveau"
etc,
Met het voorbeeld heb ik willen aantonen dat bewustzijn, voelen etc. niet gelocaliseerd zijnquote:Op donderdag 25 maart 2004 13:30 schreef Bosbeetle het volgende:
Ja daar heb je helemaal gelijk aan ! Dus je kunt voelen met het einde van een stok, dm van atomaire reacties. Maar verklaart dit bewustzijn, wat is bewustzijn eigenlijk.
Nee, ons brein is maar een deel van wat wij het "zelf" noemen. Daar is in de eerste plaats de rest van ons lichaam dat geheel verwoven is met ons brein. Voorbeeld we kunnen letterlijk onderbuik gevoelens hebben. Daarnaast is de omgeving ook deel van ons bewustzijn.quote:En wat ook al in mijn eerste post stond, worden wij in principe geleefd door ons brein, of wordt ons brein door ons 'zelf' gebruikt ?
Dus mieren hebben een animaal gedeelte en een zintuigelijk gedeelte, zonder verbinding?quote:Op donderdag 25 maart 2004 14:36 schreef Zigurana het volgende:
Iemand heeft ooit de vergelijking gemaakt tussen mensen en mieren:
...Dat mieren (waarschijnlijk) niet zelfbewust zijn, komt omdat ze geen communicatie hebben tussen het animale gedeelte van de hersenen en het zintuigelijk gedeelte.
Waar zit de wil ? Is die dan geen deel van hersenen of andere delen van het lichaam ?quote:verder: Hoe stevig is je eigen wil? ach, uiteindelijk zijn we het product van een grote berg van chemische reacties en interacties. Die zijn tot op zekere hoogte wel te sturen, blinde met stok verhaal sluit hier op aan.
Hoe bepaalt het bewuste gedeelte dit dan? Je schetst een beeld van 2 apparte organisaties in onszelf, een onbewuste animale, die allerlei beslissingen neemt zonder dat de andere organisatie, de bewuste het weet. Waarom is de ene organisatie meer "zelf" dan de andere ?quote:Als ik echter vraag,"wil je een kopje koffie?" Wat gebeurt er dan? Hoe bewust is die keuze?
Natuurlijk, je kunt hem heel bewust maken. Als je last hebt van een maagzweer dan denk je daar waarschijnlijk nog expliciet over na ook. Maar hoe bepaal je of je er 'zin' in hebt? Dat is waarschijnlijk het product van een korte chemische zelfcheck.
Naar mijn idee beslis je zelf voor maar zo'n 30% van de gevallen zelf wat je wilt, de rest is animaal of onbewust.
Natuurlijk kun je de hersens opsplitsen in gedeeltes, denk aan alles wat zich in je lichaam bevindt, het opererend geheel is: het menselijk lichaam.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 09:42 schreef Bosbeetle het volgende:
trouwens over dat animale en zintuigelijk hersenen heb ik ook nog nooit gehoord. En ik denk dat de hersenen zowiezo niet echt in gedeelten opgedeelt kan worden. Ik denk dat het namelijk eicht als één geheel opereert.
quote:Op vrijdag 26 maart 2004 09:56 schreef Ruubster het volgende:
[..]
Natuurlijk kun je de hersens opsplitsen in gedeeltes, denk aan alles wat zich in je lichaam bevindt, het opererend geheel is: het menselijk lichaam.
Wat je soms moet kunnen scheiden is operationeel welbewustzijn met onbewuste interactie tussen lichaamsbehoefte en hersens.
Als we alles als één opererend geheel zouden zien, dan hadden we nooit de menselijke anatomie leren kennen.
En wie wordt dan voor de gek gehouden door deze illusie?quote:Op donderdag 25 maart 2004 11:51 schreef Mondo_Generator het volgende:
Bewustzijn is een heel fijn stukje illusie
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |