Cholesterol
Je kent ze wel, de mensen die jouw vertellen wat je allemaal niet mag eten omdat het ongezond zou zijn. Gek genoeg is het eigenlijk meestal massawaan, en zelden gestoeld op degelijk wetenschappelijk onderzoek. In de jaren 70 werd Cholesterol ontdekt en dat het hartinfarcten en adervervetting zou veroorzaken. Mensen werden prompt verboden nog een eitje te eten, jarenlang riepen alle experts dat je het moest mijden, maar dat was niet op basis van onderzoek naar een verband tussen cholesterol in het eten, en in het bloed. Inmiddels is gebleken dat dit verband er niet is. In frankrijk eten mensen veel meer boter, kaas, ganzenlevers, vette worsten en vlees, wittebrood en croissants dan wie ook, en is na Japan het land met de laagste hoeveelheid hard en vaatziekten in de geïndustrialiseerde wereld. Als je op een heel erg streng dieet gaat, krijg je trouwens je cholesterol maximaal 5% omlaag. Maar de angst voor Cholesterol is voor de industrie een zegen, naast cholesterol verlagende medicijnen zijn er supermarkten vol met light producten, die niets doen voor je gezondheid, maar des te meer voor de portemonnee van Unilever, Sara Lee en Nestle. Er zijn trouwens sterke aanwijzingen dat light producten dik maken omdat ze niet bevredigen en mensen er daardoor steeds meer van eten.
Maar dit horen de Healthnazis niet graag.
Van vet word je dik
Nederlanders eten net als de Denen veel vet eten, de Denen halen ca 45% van hun Kcal uit vet en Nederlanders 40%, Duitsers halen ca 30% van hun dagelijkse Kcal uit vetten, maar in Duitsland hebben 4 keer zoveel mensen overgewicht als in Nederland of Denemarken.
Maar dit horen de Healthnazis niet graag.
Kaas
Kaas bevat verzadigde vetten dus is ongezond, dat wordt ook graag verteld, gek genoeg is daar geen enkel bewijs voor. Grieken en Fransen eten meer kaas dan wie ook en hebben de minste hart en vaat ziektes. Verder is het nogal hip om lactose intolerant te zijn (de waarheid is dat dit een tamelijk zeldzame aandoening is) en daarom geen kaas eten, echter, als melk verandert in kaas is een van de eerste dingen die sneuvelen de melksuikers (lactose) Zachte verse kazen bevatten zeer weinig lactose en harde kaas vrijwel helemaal niet.
Maar dit horen de Healthnazis niet graag.
Dieet
Op dieet gaan om af te slanken is een veel gebruikt stramien, hoe sneller hoe beter en hop daar is een nieuw wonderdieet aanwezig, na de Montingac hype, is men nu aan het Atkins dieet, en ik ben benieuwd naar de volgende gekte.
De waarheid is dat diëten dik maken. Als je een langere periode weinig calorieën binnenkrijgt gaat je lichaam in de spaarstand, en als je na je dieet weer normaal gaat eten stopt je lichaam alles wat het niet absoluut nodig heeft in vetopslag. Hoe harder je afvalt, hoe harder het er weer aankomt. Verder is de eerste periode van iedere weinig eten periode een tijd waar je lichaam je spieren afbouwt en niet het vet.
Maar dit horen de Healthnazis niet graag.
Ve Tsin, of Monosodium glutaminaat
Veel mensen hebben een absolute fobie voor Ve Tsin, een smaakversterker, je krijgt er hoofdpijn van, brandend gevoel op de huid en pijn op de borst. Goed wat is Ve Tsin, Het werd in 1908 voor het eerst geïsoleerd door een Japanse Prof die wou weten waarom soep van zeewier zo vol smaakte. Hij ondekte uit een soort Kelp een smaak die werd omschreven als Umami. Inmiddels is Umami als smaak naast zout, zoet, bitter en zuur de 5e smaak waarvan we weten dat de tong ze proeft. (we proeven slechts deze 5 smaken, de rest is geur)
Dat deze kelp deze smaak heeft komt door Mono Sodium Glutaminaat. Dit komt ook voor in Parmazaanse kaas en gedroogde tomaten. Er zijn trouwens nog twee andere Umami smakers, IMP en GMP.
Goed, het syndroom, In 1968 schreef meneer Robert Ho Man Kwok een brief aan New England Journal of Medicine een brief waar hij zijn klachten na restaurantbezoek omschreef, de redactie plaatste de brief en HUP HUP HUP er was een nieuwe ziekte bij. Hij gaf aan dat er vele zaken waren die konden leiden tot dit syndroom, Keukenwijn, zout, soyasaus, en MSG.
Een hype volgde (zonder enige wetenschappelijke reden) werd MSG de boosdoener en vele koekkoeken legde hun ei in dit nest. Er werd heel veel over geschreven en nagepraat, en alle zelfbenoemde specialisten lulde er vele tv uitzendingen mee vol.
Het duurde echter tot 1993 voordat men eens onderzoek ging doen dat dubbelblind en statistisch relevant was. (Tarasof en Kelly) en de enige testpersoon die zweerde dat ie absoluut last had, was iemand die een placebo had gekregen.
Zo zijn er nog vele onzin verhalen, maar de waarheid is dat je gewoon alles moet eten, en met mate. De mensen die je alles en nog wat willen verbieden zijn IMHO gewoon niet helemaal goed voorgelicht en vele wetenschappers die je eten uit een pakje aanraden zijn vooral geintresseerd in de fondsen voor onderzoek van de fabrikant van die troep. Mensen die veel overgewicht hebben worden niet zo oud als mensen die slank zijn, maar dit is altijd een vergelijking tussen mensen die altijd al slank waren en dikke mensen. Mensen die afgeslankt zijn, zijn niet gezonder, sterker nog, er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar de gezondheids effecten van afslanken! Alle gegevens die de medische wetenschap gebruikt is gebaseerd op het verschil in BV hart en vaarziekten tussen slanke mensen en dikke mensen, en niet op afgeslankte mensen en dikke mensen, en dat is een belangrijk verschil!
Er is geen one size fits all.
Sterker nog, wat ik recentelijk zo opving in wandelgangen lijkt het er op dat afslanken helemaal niet zo gezond is als je wel zou denken. Jammer dat hier niet veel onderzoek over is.
Verder is het wat te dik zijn natuurlijk cultureel gezien heel taboe, als je je hele leven van lekker eten hield en met 25 kilo overgewicht ineens de pijp aan maarten geeft terwijl is ergens in Frankrijk een foie grass weg aan het eten was, dan ben je een lul.
Als je echter tijdens het skien een ravijn in lazert omdat je buiten de piste ging, dan is dat een nobele dood.
Gek eigenlijk.
Maar goed, eet vooral lekker en gevarieerd, en laat je geen fobien of hypes aanpraten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.