FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Huis gekocht, olietank in tuin: verborgen gebrek?
Taxmanmaandag 15 maart 2004 @ 22:46
In 2002 hebben wij zonder makelaar een huis gekocht van verkoper met diens NVM-makelaar. Aankoopkeuring door Vereniging Eigen Huis (VEH) laten doen. In 2003 erin getrokken, nu in 2004 geconstateerd dat een ijzeren pijp tegen de muur, eigenlijk een ontluchtingspijp van waarschijnlijk een olietank is. Ook net via het kruipluik gezien dat er koperen leidingen in de kruipruimte komen die afgedopt zijn. Bij de gemeente is niets bekend. Deze week komt een erkend installatieburo met een metaaldetector. Wordt er een tank aangetroffen, dan zal deze verwijderd moeten worden.
Mijn vraag is, is verkoper aansprakelijk voor een verborgen gebrek? Zijn NVM-makelaar had het toch moeten herkennen? Op foto's van destijds is de pijp duidelijk zichtbaar. Maar ook onze VEH-keurder had hem moeten herkennen, en bij de kruipruimte de afgedopte leidingen moeten zien.
In hoeverre gaat meldingsplicht van verkoper boven onderzoeksplicht van koper?
Kan koper, die er 20 jaar heeft gewoond en in ieder geval in 1994 de CV-ketel heeft neergehangen, zich beroepen op dat hij er niet mee bekend was?
ElisaBmaandag 15 maart 2004 @ 22:55
Meestal staat het in de papieren die je bij de woning hebt. Schone-grond-verklaringen en zo. Heb je die allemaal doorgeleze en staat er niets van in?

Moeilijk... zou zomaar kunnen dat de vorige bewoners het ook écht niet geweten hebben. Ga maar eens bewijzen dat ze het wel weten...
Luke_SuperDudemaandag 15 maart 2004 @ 22:56
Ik zou het wel proberen om de verkoper aansprakelijk te stellen. Als jij dit al zo makkelijk te weten bent gekomen, zal iemand die er 20 jaar woont dat ook wel zijn.
Zoek ook maar iets van rechtsbijstand lijkt me
sj44kmaandag 15 maart 2004 @ 22:59
damn, had niks gezegd... ding zat er goed... gewoon laten zitten.. dit gaat je nu bakken met geld kosten

en een schonegrond verklaring zegt alleen iets over de vervulingsgraad van de grond, niet over eventueel ijzer wat er inzit..
ElisaBmaandag 15 maart 2004 @ 22:59
quote:
Op maandag 15 maart 2004 22:56 schreef Luke_SuperDude het volgende:
Ik zou het wel proberen om de verkoper aansprakelijk te stellen. Als jij dit al zo makkelijk te weten bent gekomen, zal iemand die er 20 jaar woont dat ook wel zijn.
Zoek ook maar iets van rechtsbijstand lijkt me
.... is het dus geen verborgen gebrek. Als je de afgedopte leidingen zo makkelijk kunt zien, is het niet verborgen. Lijkt mij.

Btw... als het goed is heeft de verkoper een lijst ingevuld (is volgens mij bij elke NVM-makelaar zo) en daarin moet de verkoper verklaren of er bij zijn weten een tank ligt en wat daarmee gebeurd is. Als het goed is heeft de koper hiervan een kopie ter ondertekening gekregen (zelfde stapel kopietjes als waarin ook te lezen is wat er allemaal in de woning achterblijft, wat de schatting is van g/w/l, hoe het staat met de meterkast, etc).

[ Bericht 0% gewijzigd door ElisaB op 15-03-2004 23:05:48 ]
ElisaBmaandag 15 maart 2004 @ 23:03
De verkoper is verplicht de aanwezigheid van een tank (al of niet nog in gebruik) te vermelden in het koopcontract. In het modelcontract van de Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Makelaars is hierover een bepaling opgenomen. Een verkoper is verplicht om een ongesaneerde olietank (die niet in gebruik is) te laten verwijderen door een KIWA-erkend bedrijf, voordat het huis wordt verkocht. Het saneringscertificaat wordt bij de overdracht van het huis overhandigd aan de koper.
Als de verkoper niets zegt over het bestaan van een ongesaneerde olietank, terwijl hij/zij hier van wel op de hoogte is, dan kan de koper hem/haar later voor de schade aansprakelijk stellen.

Bron: http://www.milieucentraal.nl/data/overlast/overlast_olietanks.htm
sj44kmaandag 15 maart 2004 @ 23:05
blaabla, gewoon laten zitten, geen haan die er naar kraait..
ElisaBmaandag 15 maart 2004 @ 23:06
Ja, behalve dan dat je gewoon verplicht bent het te melden...
sj44kmaandag 15 maart 2004 @ 23:07
nu wordt het zo verhaal van je mag ook niet te hard rijden (anyway, ik hou me stil met mn mening verkondigen)

[ Bericht 30% gewijzigd door sj44k op 15-03-2004 23:10:01 (k mag mn mening niet verkondigen inserieuze topics) ]
ElisaBmaandag 15 maart 2004 @ 23:10
Nee hoor, TS kan doen of z'n / d'r neus bloedt, maar als hij / zij het niet oplost, dan is hij / zij weer de pineut als hij / zij de woning wil verkopen. Krijgt hij / zij de volgende eigenaren op z'n / d'r dak, want dan is hij / zij dus aansprakelijk voor alle kosten.

(misschien had ik beter even kunnen kijken of TS een m of een v is... )
VicEdmaandag 15 maart 2004 @ 23:16
Jammer dat je het al hebt doorgegeven aan dat installatie-bedrijf.
Anders had je hem er zelf misschien wel uit kunnen halen. Even met een lasbrander in stukjes en er is zo een ijzerhandel die het voor je mee neemt (met mond dicht als je het ijzer gratis geeft).
Miischien kan je nog iets overleggen met dat installatie-bedrijf.

En anders succes met het vorderen van de rekening op de vorige bewoner, zal vast niet gemakkelijk gaan.
Taxmanmaandag 15 maart 2004 @ 23:44
In het NVM-koopcontract staat dat verkoper niet op de hoogte is van een tank voor de opslag voor vloeibare stoffen...

Zelf verwijderen gaat me iets te ver (en stel je voor dat buren het aangeven), en laten zitten is ook geen optie. Bij verkoop krijg ik dan misschien problemen en misschien dat ik ooit wil uitbouwen, zit dat ding in de weg... En nu kunnen we misschien nog e.e.a. verhalen op verkoper (hopelijk).

En het probleem is dus, het was inderdaad zichtbaar voor kenners door de afgedopte leidingen èn de ontluchtingspijp. De man van VEH had het moeten zien. Maar mijn inziens ook de verkopende makelaar...
Masta-tdinsdag 16 maart 2004 @ 08:46
bij verkoop gewoon weer zeggen dat je niet weet van een opslagtank voor gevaarlijke stoffen... hell leugentje om bestwil
Taxmandinsdag 16 maart 2004 @ 08:50
Nee ik ben niet 100% heilig maar dat kan ik helaas niet
HarryPdinsdag 16 maart 2004 @ 09:09
Je hebt de woning nog maar net gekocht. En ik kan me niet voorstellen dat de oude bewoners er niet van op de hoogte waren. Dat afdoppen hoe lang is dat geleden..??.. Misschien kan de installateur dat zien. Als dat recent (binnen 20 jaar) is gedaan dan wist de verkoper ervan. En zijn zijn voor de volle 100% aansprakelijk voor de kosten.
Annastaciadinsdag 16 maart 2004 @ 13:12
Het gaat erom of de vorige bewoners het gebrek kenden of hadden kunnen kennen. Van het laatste is hier sprake. Een tank in de tuin is niet een klein gebrek (zeker met de leidingen erbij), en ook het feit dat ze er 20 jaar hebben gewoond leidt ertoe dat ze hadden "behoren te weten"
Die tank zul je moeten laten verwijderen, waarna je de kosten verhaalt op de oude bewoners, zij hadden de tank immers al moeten laten verwijderen, maar laten jou ermee zitten.
BloodhoundFromHelldinsdag 16 maart 2004 @ 13:24
laat die tank lekker zitten, niemand heeft er last van toch! Je kan al die pijpen afzagen en niemand die het ziet! Anders kan je die tank wellicht zelf uitgraven als je de kosten niet kunt verhalen en je wilt hem er uit hebben??
Taxmandinsdag 16 maart 2004 @ 13:31
Dank voor al het meedenken !!!

Ik kies liever voor een goede/officiële oplossing, ben er te eerlijk voor
MouseOverdinsdag 16 maart 2004 @ 14:20
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 08:50 schreef Taxman het volgende:
Nee ik ben niet 100% heilig maar dat kan ik helaas niet
Dat siert je

Weet verder niet zoveel over de materie maar ben eigenlijk wel nieuwsgierig waarom het zo lastig is om zo'n ding uit te graven. Hij kan natuurlijk lek zijn maar zo heel erg voor de hand ligt dat niet. En als hij niet lek is kun je toch gewoon een schop pakken en een paar weekendjes erop graven? Dan moet je em nog steeds netjes laten afvoeren maar dan is hij in ieder geval al uit de grond.

Maar dat mag dus kennelijk niet. Wat zie ik over het hoofd, wat is zo lastig met zo'n ding?
extremedinsdag 16 maart 2004 @ 14:29
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:31 schreef Taxman het volgende:
Dank voor al het meedenken !!!

Ik kies liever voor een goede/officiële oplossing, ben er te eerlijk voor
denk er om dat je waarschijnlijk in je eigen zak schijt zoals dat heet, hoe het ook uitpakt, je moet toch kosten maken, en concreet schiet je er niks mee op.
freakodinsdag 16 maart 2004 @ 18:36
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 14:20 schreef MouseOver het volgende:

Maar dat mag dus kennelijk niet. Wat zie ik over het hoofd, wat is zo lastig met zo'n ding?
Hij kan nogal groot zijn, hij kan lekken, er kan nog olie inzitten. Hoe wil je trouwens zien of ie lek is als ie nog in de grond zit?
Superwhimpydinsdag 16 maart 2004 @ 18:54
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 18:36 schreef freako het volgende:

[..]

Hij kan nogal groot zijn, hij kan lekken, er kan nog olie inzitten. Hoe wil je trouwens zien of ie lek is als ie nog in de grond zit?
Als je in een gebied zit met een hoge grondwaterstand, zou je kunnen proberen ernaast te graven tot de grondwaterspiegel. Haal wat water op in een emmer en zie je er olie op drijven, dan weet je genoeg.
Gumtreedinsdag 16 maart 2004 @ 19:23
tegenwoordig kan de tank ook blijven zitten, als de grond rondom de tank tenminste niet vervuild is.

De tank wordt dan door een gespecialiseerd bedrijf schoongemaakt en ontdaan van zijn vervuilende stoffen, Daarna wordt de tank gevuld met een speciaal zand waarna het eventueel aanwezige mangat weer wordt dichtgemaakt. Schijnt je veel geld te schelen, tenzij je natuurlijk op die plek een vijver wil graven.
stuifzanddinsdag 16 maart 2004 @ 19:25
is er in het koopcontract verklaard dat de bewoners niet op de hoogte zijn van een eventueel aanwezig zijnde olietank?
Volgens mij heb je een aardig punt als je kunt bewijzen dat er in de afgelopen 20 jaar iets aan die tank gebeurd is. Dat kun je volgens mij zelf aan aan die leidingen zien. De technieken zijn tegenwoordig toch wel anders dan zeg 30 jaar geleden.
Als die mensen zelf die leidingen afgedopt hebben wordt het lastiger, vind maar eens iemand die gaat verklaren dat dat in de afgelopen 20 jaar gebeurd is....
Rotsituatie zeg
Taxmandinsdag 16 maart 2004 @ 19:50
Dank Stuifzand, idd geen leuke situatie. Zal moeilijk te bewijzen worden dat ze het wisten.
Nu eerst maar ff wachten op de metaaldetector eind deze week.
Volgens de gemeente MOET een aanwezige tank verwijderd worden, reinigen en volstorten met zand mag niet meer.
Gumtreedinsdag 16 maart 2004 @ 23:14
vervelende is volgens mij ook nog dat het subsidie potje dicht gedraaid is, volgens mij was er iets voor wat "operatie tankslag" werd genoemd.

hier wat meer info over die aktie, en tevens wat juridische info over de aansprakelijkheid van de vorige bewoner.

http://www.akd.nl/downloa(...)dergrondsetanksT.pdf
Taxmandonderdag 18 maart 2004 @ 20:43
Dank je Gumtree, kan er helaas niets voor mijn casus uithalen. Vandaag is geconstateerd dat er een tank in de tuin lag, en dat er verontreiniging aan één kant was (waarschijnlijk lekkende leiding). In de tank was nog een behoorlijke hoeveelheid olie. Het terras was keurig doorgetegeld over de vulopening.
Ik heb mijn rechtsbijstand een brief geschreven, nu maar even afwachten of verkoper aansprakelijk gesteld kan worden voor een verborgen gebrek.
just medonderdag 18 maart 2004 @ 20:45
Ik heb de olietank in de voortuin laten volgooien met zand en heb er een of ander keurmerk bij gekregen.

Nu al bekend is dat de tank bij jou gelekt heeft zal het wel niet zo simpel op te lossen zijn.

Suc6 !!
Marsepeindonderdag 18 maart 2004 @ 21:42
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 19:25 schreef stuifzand het volgende:
Volgens mij heb je een aardig punt als je kunt bewijzen dat er in de afgelopen 20 jaar iets aan die tank gebeurd is. Dat kun je volgens mij zelf aan aan die leidingen zien. De technieken zijn tegenwoordig toch wel anders dan zeg 30 jaar geleden.
Als die mensen zelf die leidingen afgedopt hebben wordt het lastiger, vind maar eens iemand die gaat verklaren dat dat in de afgelopen 20 jaar gebeurd is....
Rotsituatie zeg
Kun je het energie bedrijf niet vragen wanneer er gas aangelegd is naar dit pand? De plaatsingsdatum van de gasmeter is zeker bekend bij de energieleverancier!

Zit er op de CV een sticker van de installateur? Bel die en vraag of het de eerste CV is/was, of hoe oud de vorige CV was?

Weet niet of dat rechtsgeldig is, maar als je zulke feiten hebt, vind de tegenpartij dat allang niet leuk meer.
Taxmandonderdag 18 maart 2004 @ 22:05
Ik heb vanmiddag Nuon gebeld, ze konden alleen de datum van de huidige gasmeter zien (1983, toen woonde de verkoper er net) maar niet of het de eerste was....
Installateur zal ik morgen proberen, had er niet zo'n vertrouwen in, maar je hebt gelijk, gewoon proberen!
Dank voor het meedenken!
HPoidonderdag 18 maart 2004 @ 22:07
Als er nog inzit heb je wel een jaar gratis benzine.
Annastaciadonderdag 18 maart 2004 @ 22:38
Erm.......heb je uberhaupt mijn post gelezen over aansprakelijkheidstelling enzo? Bij rechstbijstand zullen ze precies hetzelfde zeggen als ik. Het IS een verborgen gebrek die ze kenden of in ieder geval behoorden te kennen
Dinosaur_Srvrijdag 19 maart 2004 @ 01:15
Ik dacht dat onder de huidige wetgeving niet meer relevant was of de verkoper wisten dat een tank aanwezig was. Ook voor onbekende verborgen gebreken is de verkoper aansprakelijk. Daarbij geldt wel dat voor de koper een onderzoeksplicht geldt. Dat houdt in dat als je eenvoudig had kunnen vaststellen dat er sprake was van een tank, en dat bij een normale gang van zaken hoort dat je dat vaststelt, de verkoper niet aansprakelijk is. Het is dus niet de vraag over verkoper wist dat de tank in de grond zat, maar te meer of koper dat had moeten constateren.
Gezien alle ruchtbaarheid over tanks, en het feit dat algemeen bekend is dat hieraan vergaande consequenties zitten, en het feit dat verkoper desondanks verklaarde dat hem geen tank bekend was, heb je denk ik een sterk punt. Maar er spelen meer factoren een rol: aankoopkeuring, expert, ouderdom huis (had je mogen verwachten dat er ooit een tank was geweest), in hoeverre dit bij de aankoop expliciet aan de orde is geweest, etc. Een stuk sterker sta je ook doordat de verkoper een NVM-makelaar in de arm had genomen. Als die geen aanwijzingnen had dat er een tank in de grond zou zitten, waarom zou jij die dan wel moeten hebben?

Ten tweede. Het wordt natuurlijk een stuk simpeler als je kunt aantonen de verkoper ermee bekend was, en je dus misleid heeft. Om aan te tonen dat verkoper hiermee wel bekend was, kun je misschien je licht eens bij de gemeente opsteken. In begin jaren '80 is volgens mij door gemeenten geregistreerd waar tanks in de grond liggen, en zijn eigenaren aangeschreven resp. hebben eigenaren zich moeten registreren. Weet niet zeker of dat gemeentes waren, en/of hoe het precies zat, maar misschien heb je geluk, en heeft de verkoper destijds een berichtje ontvangen en/of zich geregistreerd. Zoek evt. eens op 'operatie tankslag' (zie ook post van Gumtree).

Succes in ieder geval!
Taxmanvrijdag 19 maart 2004 @ 11:45
Dank Annastacia & Dinasaur_Sr, interessante stukken over de aansprakelijkheid.
De gemeente heeft al in haar systemen gekeken maar niets aangetroffen.

Ik zal verder weer berichten als ik wat verneem van de rechtsbijstand. Hopelijk dat die een aantal partijen aansprakelijk gaan stellen
Markvrijdag 19 maart 2004 @ 11:56
Lullig voor je! Wij hebben in 2002 een huis gekocht waarbij ook een olitank in de grond zat, maar die wel gesaneerd is (afgevuld met zand etc.).Voor de niet-kenners: dat zie je zelf echt niet 1-2-3 zitten, maar imho zou de verkopende makelaar dit iig gezien moeten hebben. Volgens mij heb je voldoende om eventueel een zaak aan te spannen.

Goed dat je dit volgens de regels wil doen en niet gaat lopen klooien zoals sommigen je adviseren. Eerlijk zal uiteindelijk het langst duren!