Ik ben dan wel geen vegetariër, maar ik kan een vleesloze maaltijd evenzeer appreciëren dan eentje met vlees...
Ik hoef ook niet elke dag vlees op m'n bord... Maar helemaal vleesloos eten begin ik niet aan, daar eet ik nog veel te graag vlees voor.
Maar, omdat het hier om receptjes gaat, en ik genoeg vega-receptjes heb, post ik er toch enkele...
CHAMPIGNON-CRÊPES
Benodigdheden
- 100g bloem
- snufje zout
- 3 eieren (licht geklopt)
- 2 dl melk
- 1 el olijfolie
- 2 el fijngehakt vers bieslook
- 150g vers broodkruim
- olie
Champignonvulling
- 1 el olijfolie
- 1 ui (fijngehakt)
- 400g champignons (fijngehakt)
- 1 el room
- snufje zout en peper
- 2 el verse geraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze
- Zeef bloem en zout in een kom; maak een kuiltje in het midden. Meng eieren en melk en voeg ze langzaam toe. Klop tot een glad beslag. Voeg olie en bieslook toe. Dek het af met huishoudfolie en zet het 20 minuten apart. Giet 1 dl beslag in een aparte kom. Schep 2-3 eetlepels van het overgebleven beslag in een licht ingevette kleine koekenpan. Beweeg de pan om het beslag gelijkmatig over de bodem te verdelen. Bak de onderkant in ca. 1 minuut goudgeel. Draai om en bak de andere kant. Leg de crêpe op een bord, bedek hem met een theedoek en houd hem warm. Herhaald it met de rest van het beslag en vet de pan indien nodig opnieuw in
Champignonvulling
- Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui op middelmatig vuur glazig. Voeg de champignons toe en bak ze 2-3 minuten. Roer room, zout, peper en kaas erdoor. Laat afkoelen
- Leg steeds 1 crêpe op een bord, schep 1 el champignonmengsel op een helft en laat 1 cm rand vrij. Bestrijk de randen van de crêpes licht met het bewaarde beslag. Klap de hele heft over de vulling. Herhaal dit tot alle crêpes gevuld zijn. Strijk met een kwastje wat bewaard beslag over de crêpes en bestrooi ze met broodkruim
- Verhit de olie in een grote braadpan. Leg de gevulde crêpes erin, bak ze aan één kant goudgeel, draai ze om en bak de andere kant. Laat ze op keukenpapier uitlekken
TOMATEN-OLIJVENQUICHE
Benodigdheden
Deeg
- 250g bloem
- 100g boter (in vlokken)
- 1 eierdooier
- 1 el water
Vulling
- 2 el olijfolie
- 1-2 el Franse mosterd
- 15g boter
- 6 kleine tomaten (ontveld en gehakt)
- 3 grote uien (in dunne ringen)
- 1 tl suiker
- 2 el fijngesneden vers basilicum
- 125g ontpitte olijven (in schijfjes)
- 225g geraspte gruyère
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 210°. Bestrijk een taartvorm van 20 cm met boter of olie. Bestrooi bodem en zijkant van de vorm gelijkmatig met bloem; schud overtollige bloem af
Deeg
- Meng bloem en boter 30 seconden in een keukenmachine, of tot het mengsel fijn en kruimelig is. Meng de eierdooier met het water en laat nog 30 seconden draaien tot het deeg samenhangt. Leg het op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk het tot een bal. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast
Vulling
- Meng de olie met de mosterd tot een gladde pasta
- Rol het deeg uit zodat het in de vorm past. Leg op het deeg een vel bakpapier. Leg hierop een laagje gedroogde bonen. Bak dit 15 minuten, haal het uit de oven, verwijder papier en bonen en laat het deeg afkoelen.
- Bestrijk de deegbodem met het mosterdmengsel.
- Verhit de boter in een pan en bak tomaat en ui hierin zacht. Haal de pan van het vuur, giet overtollig vocht af. Schep het tomatenmengsel op de deegbodem.
- Meng suiker, basilicum en olijven en verdeel ze over het tomaatmengsel. Strooi de kaas erover.
- Bak dit ca.20 minuten; het deeg moet knapperig zijn, de kaas licht gebruind
GROENTESTRUDEL
(4-6 personen)
Benodigdheden
- 50g spinazie
- 2 el olijfolie
- 1 ui (in dunne ringen)
- 1 rode paprika (in reepjes)
- 1 groene paprika (in reepjes)
- 2 courgettes (in schijfjes)
- 2 dunne aubergines (in schijfjes)
- zout en peper
- 6 lapjes filodeeg
- 40g boter (gesmolten)
- 20g fijngesneden basilicumblaadjes)
- 50g geraspte kaas
- 2 el sesamzaad
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 210°. Bestrijk een bakplaat met olie. Was de spinazieblaadjes en stoom ze of leg ze in de magnetron tot ze net gaar zijn. Knijp overtollig vocht eruit en spreid ze uit om te drogen
- Verhit de olie in een braadpan. Fruit de uiringen hiering 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg paprika, courgette en aubergine toe. Laat de groenten al roerend in 5 minuten zacht woren. Breng ze op smaak met zout en peper en laat ze afkoelen.
- Bestrijk één lapje deeg met gesmolten boter ; leg er een tweede lapje op. Herhaal met de rest van het deeg en strijk tusen elke laag wat boter. Leg de spinazie, het afgekoelde groentemengsel, basilicum en kaas 5 cm van de rand langs één lange kant van het deeg. Vouw de zijkanten over de vulling, vouw één korte kant om en rol het deeg stevig op
- Leg de strudel met de naad omlaag op de bakplaat. Bestrijk met de rest van de boter en bestrooi met sesamzaad. Bak in 25 minuten goudbruin en knapperig
RIJST MET GROENTECURRY EN KOKOS
(4 personen)
Benodigdheden
- 1 el olie
- 2 uien (fijngehakt)
- 2 el groene currypasta
- 4 dl kokosmelk
- 2,5 dl water
- 1 zoete aardappel (geschild en in stukjes)
- ¼ van een kleine pompoen
- 1 aubergine (in stukjes)
- 1 stengel citroengras (fijngehakt)
- 2 el limoensap
- 2 kl limoenschil
- 2 kl bruine suiker
- 2 kookbuiltjes rijst
- 1 handvol verse koriander
Bereidingswijze
- Verhit de olie in en grote kookpan. Voeg uien en currypasta toe en fruit 3 minuten
- Doe er de kokosmelk en het water bij en laat nog 5 minuutjes zachtjes koken
- Voeg de zoete aardappel en de pompoen toe en stoof ongeveer 6 minuten
- Voeg dan aubergine en citroengras toe en laat nog 10 minuten sudderen
- Voeg limoensap, limoenschil en suiker toe
- Kook de rijst
- Serveer de groentecurry met de rijst en versier met koriander
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...