Maar die werken met soepvlees. Ik wil dit graag weten omdat ik juli/augustus naar de VS ga emigreren en wil daar kroketten kunnen maken. (en soevlees zoals wij dat hier kennen heb ik daar nog nooit gezien).quote:Op vrijdag 5 maart 2004 10:01 schreef m-ruiter het volgende:
Als je een heel zwikkie wil aan recepten ->:
http://www.google.nl/sear(...)8&oe=UTF-8&hl=nl&lr=
Die hollands in de eerste links heb ik zelf al gemaakt vorige maand.
Errrruuug lekker.
Het is alleen een ******** klus om ze te maken
Je bent een echte hollander dus, in de VS gaan wonen maar nog wel kroketten kunnen eten. Als vlees kan je runderrib(lappen) gebruiken. Dat zullen ze daar vast wel verkopen. Even in blokjes snijden en daar de ragout van maken. Het gewone soepvlees dat wij hier kennen, is net als gehakt, afsnijdsels die de slagers overhoudenals het vlees wordt geportioneerd.quote:Op vrijdag 5 maart 2004 10:07 schreef Quintony het volgende:
[..]
Maar die werken met soepvlees. Ik wil dit graag weten omdat ik juli/augustus naar de VS ga emigreren en wil daar kroketten kunnen maken. (en soevlees zoals wij dat hier kennen heb ik daar nog nooit gezien).
Omdat we niet altijd zoveel tijd/zin hebben om zelf te maken: de Mora extra gevuld zijn niet onredelijk, je vindt er zelfs stukjes (!!!) vlees in. Of met een beetje geluk heb je een slager die ze zelf maakt.quote:Op vrijdag 5 maart 2004 11:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Een goeie kroket is een dikke ragout met een korstje, vergeet de ellende van de snackbar, dat is een fabrieksmatig gedraaide pasta met een harde korst. Of het nu Dobbe is of beckers, merkloos of whatever, de korst is te hard en de vulling is smeerpasta.
Als je eenmaal een goeie zelfgemaakte kroket hebt gegeten dan weet je het verschil.
De eerste keren zal het best mislukken, maar als je eenmaal in de vingers heb goeie kroketten te draaien, dan is dat een ware traktatie.
Ik heb er in de VS nooit echt naar gezocht, maar ze zullen daar toch zeker ook zelf soep maken? Het lijkt me sterk dat ze daar geen soepvlees hebben. Is soepvlees trouwens niet gewoon runderlappen ofzo? (Of zeg ik nu iets heel doms?)quote:Op vrijdag 5 maart 2004 10:07 schreef Quintony het volgende:
[..]
Maar die werken met soepvlees. Ik wil dit graag weten omdat ik juli/augustus naar de VS ga emigreren en wil daar kroketten kunnen maken. (en soevlees zoals wij dat hier kennen heb ik daar nog nooit gezien).
Klinkt heerlijkquote:Op zondag 7 maart 2004 15:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb een roux gemaakt, 100 gram bloem, 100 gram boter, en daar een liter boullion mee gebonden. Toen ongeveer de zelfde hoeveelheid (volume) aan uitgeplozen soepvlees erdoor gedaan, en dat op smaak gebracht met foeli, peper, zout, peterselie.
Dit staat nu af te koelen en dan worden de kroketjes gedraait, door paneermeel gehaald, door een ei en dan nog een keer door paneermeel, dan gaan ze de koeling in voor een paar uur en dan,
frituren maar.
Misschien heb je dit beschreven in het: Hoe maak ik iets langzaam klaar topic, maar hoe maak je een krachtige bouillon? Zijn er richtlijnen voor? Of doe je altijd gewoon maar wat?quote:Op zaterdag 6 maart 2004 17:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Ben begonnen met zelf kroketten maken, vandaag kook ik een krachtige boullion, met runderschenkels (van die gezaagde plakken koeiepoot met veel vlees en een rond schijfje bot in het midden) en dit staat nu al een paar uur op en blijft pruttelen tot we ´naar bed gaan. Morgen maak ik dan een roux en draai ik de kroketten, die gaan dan de koelkast in om op te stijven, en dan worden morgenavond de kroketjes van gefriteerd.
Piet, ik ben benieuwd naar je " definitieve" recept!quote:Op maandag 8 maart 2004 09:59 schreef Pietverdriet het volgende:
dat heb ik inderdaad daar beschreven.
maar zal binnenkort even een definitief recept uitschrijven voor kroketten, als ik er zelf tevreden over ben.
Je moet je frietpan ook niet gebruiken.quote:Op maandag 8 maart 2004 10:36 schreef Tha_Ramsush het volgende:
het is tof om ze zelf te maken, maar je moet wel oppassen dat niet heel je frietpan er onder zit!!!
Je bouillon dus te kort laten trekken, laat m gerust een nacht staan en vergeet niet om zout aan het water toe te voegen. Gebruik ipv kruiden eens maggi en gewone peterselie. Eerst in de bloem rollen en daarna door de eiwit en panneermeel. Je kan dat laatste ook nog eens herhalen voor een dikkere korst natuurlijk. Vet op 180 graden en knallen maarquote:Op zaterdag 6 maart 2004 18:26 schreef Quintony het volgende:
Nou mesnen bedankt voor al jullie reacties.
Ben om 12 uur begonnen en om 17.30 uur waren er heerlijke kroketten.
Ik heb een paar beginnersfoutjes gemaakt (heb teveel ui gebruikt en wat te weinig kruiden er door gedaan) maar over het algemeen was het allemaal goed gegaan. De keuken was wel een enorme zooi na afloop
Volgende week zaterdag ga ik weer oefenen
Ik kom er wel, over een paar weekjes draai ik mijn handen er niet meer voor om.
Volgens mijn recept moest de boulion 3-4 uur tegen de kook aan ophet vuur staan. maar jij zegt dus gewoon een hele nacht laten koken? (dan is het water toch weg als ik wakker wordt...)quote:Op dinsdag 9 maart 2004 18:28 schreef Emoticon het volgende:
[..]
Je bouillon dus te kort laten trekken, laat m gerust een nacht staan en vergeet niet om zout aan het water toe te voegen. Gebruik ipv kruiden eens maggi en gewone peterselie. Eerst in de bloem rollen en daarna door de eiwit en panneermeel. Je kan dat laatste ook nog eens herhalen voor een dikkere korst natuurlijk. Vet op 180 graden en knallen maar![]()
quote:Op woensdag 10 maart 2004 07:36 schreef Quintony het volgende:
[..]
Volgens mijn recept moest de boulion 3-4 uur tegen de kook aan ophet vuur staan. maar jij zegt dus gewoon een hele nacht laten koken? (dan is het water toch weg als ik wakker wordt...)
tis salpiconquote:Op dinsdag 9 maart 2004 18:32 schreef Emoticon het volgende:
Ik zie hier trouwens mensen praten over dikke ragout of dunne ragout. Ragout is een naam voor de dikte van de massa. Je hebt dacht ik soep, saus, ... , ragout en salpignon. Das natuurlijk van dun naar dik.
Daarom moet je ook zat water in de pan doen, als je het zeker wil weten zet je de pan snachts uit.quote:Op woensdag 10 maart 2004 07:36 schreef Quintony het volgende:
[..]
Volgens mijn recept moest de boulion 3-4 uur tegen de kook aan ophet vuur staan. maar jij zegt dus gewoon een hele nacht laten koken? (dan is het water toch weg als ik wakker wordt...)
Dunne Salpicon is ragoutquote:Op woensdag 10 maart 2004 11:35 schreef Infinite_nightmare het volgende:
[..]
tis salpicon
En de dikte is volledig afhankelijk van de heoveelheid vloeistof die je gebruikt
voor een salpicon is de verhouding
50 boter
60 bloem
0.4 l vloeistof
Niet zo tegen mijn oude werkgever heaquote:Op woensdag 10 maart 2004 18:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Paul Fagel die moeilijk doet met kroketten maken, met imho veel te weinig vlees
http://cgi.omroep.nl/cgi-(...)u19_2003.rm?start=18:16.5&end=24:11.5
Nu ook zelf gemerkt dat de boullion sterker van smaak is?quote:Op zaterdag 13 maart 2004 16:59 schreef Quintony het volgende:
Zo heb voor de tweede keer een lading roux met vlees in de ijstkast staan. De boullion heeft ruim 7 uur staan trekken. Heb er dit keer geen uien in gedaan en wat meer kruiden.
Kan ook gewoon wat meer bloem gebruiken, maar de ragout hoort eigenlijk niet al dik te zijn. Fabriekskroketten zijn zo stevig omdat ze machinaal verwerkt worden.quote:Op zaterdag 13 maart 2004 19:14 schreef Soople het volgende:
Tijdje geleden ook eens een poging gedaan...ragout niet stevig genoeg. De volgende keer gebruik ik gelatine.
Maar...wat ik heel graag wil, is die dikke korst met grote kruimels a la Van Dobben. Moet je daarvoor bij de Sligro dan ultra mega pro 2000 paneermeel halen?
Hoe draaide je ze?quote:Op zaterdag 13 maart 2004 20:01 schreef Soople het volgende:
De ideale kroket is dus met een ragout die stevig is als hij koud is, en vloeibaar als hij warm is. Die verhouding zoeken is lastig, heb ik gemerkt. Je zult het spul nl. vast moeten kunnen pakken om het in het eiwit en vervolgens paneermeel te leggen.
De laatste keer was de ragout (heel) koud en stijf, maar werd tijdens de verwerking bij het paneren warmer. De kroketten vielen uiteen en zakten in elkaar.
Tips of trucs hierbij?
ja, al is boulion een restproduct voor mij (ben er niet gek van om het zo te eten/drinken). Het vlees dat ik deze keer had, had nog wat meer bloed erin dan vorige keer (kan ook zijn omdat ik het uit de vriezer rechtstreeks in de pan heb gegooid), maar door dat bloed dreef er dus een dikke lag drap op de boulion. Ik wist niet helmeaal zeker wat er mee te doen, heb het er maar afgeschept.quote:Op zaterdag 13 maart 2004 19:10 schreef Emoticon het volgende:
[..]
Nu ook zelf gemerkt dat de boullion sterker van smaak is?
das is dus nu het afschuimen, waar de schuimspaan voor dientquote:Op zaterdag 13 maart 2004 22:16 schreef Quintony het volgende:
[..]
ja, al is boulion een restproduct voor mij (ben er niet gek van om het zo te eten/drinken). Het vlees dat ik deze keer had, had nog wat meer bloed erin dan vorige keer (kan ook zijn omdat ik het uit de vriezer rechtstreeks in de pan heb gegooid), maar door dat bloed dreef er dus een dikke lag drap op de boulion. Ik wist niet helmeaal zeker wat er mee te doen, heb het er maar afgeschept.
Ook was door het langer kokek het vlees veel gaarder, en het viel dus een stuk makkelijker uit elkaar.
Omdat het veel lekkerder is, en TS binnenkort vertrekt naar daar waar geen kroketten zijnquote:Op zaterdag 13 maart 2004 22:18 schreef zhe-devilll het volgende:
[afbeelding]
waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Ja en die tip las ik net iets te laat. En ik was bovendien de ui helemaal vergetenquote:Op zaterdag 13 maart 2004 17:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb je hem geproeft?
Je moet ze altijd iets steviger kruiden, want de bloem onderdrukt altijd de smaak.
Ik heb een houten woklepel die ik ervor misbruikt heb. Maar dat ding gebruik ik dus gewoon overallvoorquote:Op zaterdag 13 maart 2004 22:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
das is dus nu het afschuimen, waar de schuimspaan voor dient
![]()
Als jij me verteld waar die zaak in missouri (verenigde Staten) ligt dan ga ik ze daar wel halen.quote:Op zaterdag 13 maart 2004 22:18 schreef zhe-devilll het volgende:
[afbeelding]
waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |