FOK!forum / Culinesse à gogo / Het grote centrale KAAS topic
Pietverdrietdinsdag 17 februari 2004 @ 20:31
Ik ben vandaag terug gekomen van een paar dagen in Engeland. Een goeie vriend bezocht. Ik moest voor hem een kilo extra belegen goudse kaas meegenomen.
Ik heb allerlei kazen meegenomen uit engeland. Ik ben gek op kaas...
Heerlijke Chesshire, verrukkelijke Chedder, Schrobshire Blue, Wensleydale, lovely Lancashire, Double Gloucester, en natuurlijk de lekkerste blauwschimmel de rauwemelkse Stilton. Ik doe dit altijd als ik ergens op vakantie of ff weg ben, lekkere kaasjes en andere lekker dingentjes kopen.
In Italie had ik een tijdje terug een lekkere schapenkaas meegenomen, Moor van Sardinie. Jummie.
Maar ook gouda is heerlijk,
Hebben we eigenlijk een Nederlandse blauwschimmel?
stamedinsdag 17 februari 2004 @ 20:33
volgens mij wel
shmoopydinsdag 17 februari 2004 @ 20:34
Okee, ik heb naar mijn weten, nog nooit Stilton geproefd en ben erg benieuwd naar de smaak.

En is het idd zo dat ie alleen in Engeland te koop is eigenlijk?

Pietverdrietdinsdag 17 februari 2004 @ 20:39
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 20:34 schreef shmoopy het volgende:
Okee, ik heb naar mijn weten, nog nooit Stilton geproefd en ben erg benieuwd naar de smaak.

En is het idd zo dat ie alleen in Engeland te koop is eigenlijk?


Stilton is bij de beter gesorteerde kaasboer wel te koop, maaaar das dan meestal fabrieks stilton. als je eens in engeland bent, in Nottinghamshire, Derbyshire of Leicestershire, dan moet je daar eens naar een boerenmarkt of een kaasboerderij, en dan aldaar echt goeie stilton kopen, van ongepasturiseerde melk.

linkje voor britse kaas
http://www.cheeseboard.co.uk/new/index.htm

Fronsertjedinsdag 17 februari 2004 @ 20:43
kan je alleen problemen mee krijgen, ongepastueriseerde melk/kaas/zuivelmeuk, is verboden in Engeland....in NL ook trouwens
dus als je gecontroleerd word komt die Stilton gewoon bij de supermarkt vandaan
Pietverdrietdinsdag 17 februari 2004 @ 20:45
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 20:43 schreef Fronsertje het volgende:
kan je alleen problemen mee krijgen, ongepastueriseerde melk/kaas/zuivelmeuk, is verboden in Engeland....in NL ook trouwens
dus als je gecontroleerd word komt die Stilton gewoon bij de supermarkt vandaan
Nee, alleen zachte rauwemelkse kazen zijn niet toegestaan, vanwege de mogelijke lysteria besmetting van zwangere vrouwen.
maaaar voor de fransen is er een uitzondering gemaakt.
Belachelijk, maar waar.
Boerenkazen in NL zijn gemaakt van rauwe melk.
Rewimodinsdag 17 februari 2004 @ 21:04
Kaas is lekker!

Ik hou zelf erg veel van jonge kaas (graskaas ), en ook een goede mozzarella is niet te versmaden. Schimmelkaas (blauwe) vind ik minder lekker, maar allerlei Franse kaasjes en ook Cheddar lust ik graag.

Gelukkig is zoonlief ook kaasliefhebber (is o.a. gek op brie), want papa qltel moet er niks van hebben.

Pietverdrietdinsdag 17 februari 2004 @ 21:10
Roodbacterie kazen, in Nederland ken ik ze eigenlijk niet, maar vind deze kazen heeerlijk..
Zw0rlddinsdag 17 februari 2004 @ 21:51
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 20:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Stilton is bij de beter gesorteerde kaasboer wel te koop, maaaar das dan meestal fabrieks stilton. als je eens in engeland bent, in Nottinghamshire, Derbyshire of Leicestershire, dan moet je daar eens naar een boerenmarkt of een kaasboerderij, en dan aldaar echt goeie stilton kopen, van ongepasturiseerde melk.

linkje voor britse kaas
http://www.cheeseboard.co.uk/new/index.htm


Daar is een mooie aflevering van de CHEF! over geweest. Stiekum met rauwmelkse stilton smokkelen.
shmoopydinsdag 17 februari 2004 @ 21:52
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 21:51 schreef Zw0rld het volgende:

[..]

Daar is een mooie aflevering van de CHEF! over geweest. Stiekum met rauwmelkse stilton smokkelen.


JAAA!
Daar wist ik het dus ook van.
Zw0rlddinsdag 17 februari 2004 @ 21:53
* Zw0rld is ook dol op kaas.

En eigenlijk is kaas bedorven melk, maar wel lekkere bedorven melk!!!

shmoopydinsdag 17 februari 2004 @ 21:58
Ik hou van alle kazen, buffel, geiten, blauwader, en uiteraard oude kaas.

Doe er vanalles mee qua sausjes en in de salade oa.

Zw0rlddinsdag 17 februari 2004 @ 22:02
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 21:58 schreef shmoopy het volgende:
Ik hou van alle kazen, buffel, geiten, blauwader, en uiteraard oude kaas.

Doe er vanalles mee qua sausjes en in de salade oa.


Zeer oude kaas met AH mayo op een vers wit bolletje.

Wat dacht u daarvan Vrouwe Shmoops?

miss_dynastiedinsdag 17 februari 2004 @ 22:03
Old Amsterdam , een must voor iedere kaassaus
Zw0rlddinsdag 17 februari 2004 @ 22:05
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 22:03 schreef miss_dynastie het volgende:
Old Amsterdam , een must voor iedere kaassaus

Zo lekker.

BB-Kingdinsdag 17 februari 2004 @ 22:06
edit: nee dus

[Dit bericht is gewijzigd door shmoopy op 17-02-2004 22:07]

Zw0rlddinsdag 17 februari 2004 @ 22:06
Kijk een lekker smulpakket!!!

*kwijl*

shmoopydinsdag 17 februari 2004 @ 22:07
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 22:02 schreef Zw0rld het volgende:

[..]

Zeer oude kaas met AH mayo op een vers wit bolletje.

Wat dacht u daarvan Vrouwe Shmoops?


Hoe weet jij dit van mij?

Ik doe het dan meestal op een croissantje, en rasp de kaas.
Zooo lekker.

miss_dynastiedinsdag 17 februari 2004 @ 22:08
Wow !!
Zw0rlddinsdag 17 februari 2004 @ 22:12
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 22:07 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Hoe weet jij dit van mij?

Ik doe het dan meestal op een croissantje, en rasp de kaas.
Zooo lekker.


* Zw0rld weet wat lekker is.

food master he

Pietverdrietdinsdag 17 februari 2004 @ 22:24
Zoete(gaten)kazen dat vind ik toch wat minder
shmoopydinsdag 17 februari 2004 @ 22:28
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 22:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Zoete(gaten)kazen dat vind ik toch wat minder
Hear hear.

Wat een eensgezindheid in dit topic.

Pietverdrietwoensdag 18 februari 2004 @ 11:19
Heeft er hier trouwens wel eens iemand zelf kaas gemaakt?
Heb wel eens geexperimenteerd maar dan met azijn ipv laab om de melk te stremmen. Was aardig experiment, maar meer ook niet
Cariwoensdag 18 februari 2004 @ 11:43
quote:
Op dinsdag 17 februari 2004 20:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben we eigenlijk een Nederlandse blauwschimmel?
Jawel: http://www.nieuweband.nl/produkten/a0187.htm ,de enige echte Bleu Wolvega! Ook nog nooit van gehoord, lang leve google...

Stilton is trouwens inderdaad hmmmm, ik hou sowieso wel van blauwe kaas. Bleu d'Auvergne en Fourre d'Ambert, heerlijk! Ook door de pasta met spinazie en spekjes

Pietverdrietwoensdag 18 februari 2004 @ 13:30
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 11:43 schreef Cari het volgende:

[..]

Jawel: http://www.nieuweband.nl/produkten/a0187.htm ,de enige echte Bleu Wolvega! Ook nog nooit van gehoord, lang leve google...

Stilton is trouwens inderdaad hmmmm, ik hou sowieso wel van blauwe kaas. Bleu d'Auvergne en Fourre d'Ambert, heerlijk! Ook door de pasta met spinazie en spekjes


http://home.wanadoo.nl/martien.wildeman/receptenweb/produkten.htm#L593
quote:
- Brabantse blauwe
Herkomst: Brabant
Gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, geperst en gepekeld in pekelbaden. De schimmel is al aan de wrongel toegevoegd, en na meerdere malen doorsteken groeit deze langzaam in het vaste zuivel. Volgens Bastiaanse is de kaas na twee maanden al op smaak. De kaasmakerij brengt de kaas onder diverse namen - bijvoorbeeld Delftse blauwe, Alkmaarse blauwe - op de markt, wat voor verwarring kan zorgen.
Zou het een van deze zijn?