Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:18 |
Ik heb hier een wok, maar wat kan ik er in klaar maken. Hebben jullie leuke recepten? ![]() | |
Caesu | donderdag 12 februari 2004 @ 02:19 |
best wel wat dus | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:20 |
quote:Je kunt er natuurlijk alles uit laten komen wat in een koekepan ook kan, maar hebben jullie favoriete recepten die je graag maakt met de wok? ![]() Zijn er trouwens nog speciale technieken die bij het wokken komen kijken? [Dit bericht is gewijzigd door Steijn op 12-02-2004 02:21] | |
Snakey | donderdag 12 februari 2004 @ 02:21 |
http://www.xquis.com/books/_nl/koken_met_stijl._wok..htm | |
navvy | donderdag 12 februari 2004 @ 02:21 |
Eind december oliebollen gebakken in een wok ![]() | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:22 |
quote:Vriendelijk bedankt voor de moeite hoor maar ik wil eigen recepten. ![]() | |
Caesu | donderdag 12 februari 2004 @ 02:22 |
quote: ![]() redelijk grote, diepe wok is het dan denk ik. | |
I.R.Baboon | donderdag 12 februari 2004 @ 02:23 |
Het leuke van een wok is dat ALLES in een wok kan. Zo heb ik vorige week karbonades gebakken in de wok. Zelfs dat werkt. | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:25 |
quote:Dus ik kan de andere pannen de deur uit doen? ![]() | |
ilona-scuderia | donderdag 12 februari 2004 @ 02:25 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
Lkw | donderdag 12 februari 2004 @ 02:25 |
quote:Je gewoon flink uitleven met 2 (houten) spatels, komt alles goed. En 'm niet met schuursponsjes schoonraggen. | |
Chirma | donderdag 12 februari 2004 @ 02:26 |
quote:wat een humor in LIF ![]() | |
I.R.Baboon | donderdag 12 februari 2004 @ 02:26 |
quote:Nou ja, ik ben niet bepaald een keukenexpert, maar ik gebruik nu alleen nog maar mijn koekenpan (om eieren te bakken) en mijn wok (voor alle andere dingen). Of dat verantwoord is weet ik niet, maar het is wel lekker makkelijk. | |
navvy | donderdag 12 februari 2004 @ 02:26 |
quote:Is vrij diep idd, ging heel goed moet ik zeggen, het waren geen vetzuigers. Maarre volgende keer koop ik ze wel weer lol. | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:27 |
quote:Wat doe jij er dan meestal in? | |
Lkw | donderdag 12 februari 2004 @ 02:28 |
quote:Qua eten of schoonmaakmiddel? | |
Crashcat | donderdag 12 februari 2004 @ 02:32 |
Niet mokken, maar wokken. Men neme wat sperziebonen, gesneden entrecôte, tausi-tjap, suiker, pa-fan met water en wokken maar.
[Dit bericht is gewijzigd door Crashcat op 12-02-2004 02:38] | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:32 |
quote:Eten ![]() | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:33 |
quote:Ja ho ho. Nu niet met allerlei Chinees jargon over te tafel komen. Kun je dat alles gewoon in de super markt krijgen? Pa-fan? | |
Snakey | donderdag 12 februari 2004 @ 02:37 |
quote:Je kunt lekkere rijst maken in de wok. Een uitje en wat knoflook bakken, rijst erbij en meebakken tot de rijst glazig is. Water erbij doen met de verhouding 1 kop rijst, 2 koppen water. Laten koken tot het water verdampt is... Heerlijke rijst | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:39 |
quote:Goed idee, ga ik morgen direct even proberen. ![]() | |
Snakey | donderdag 12 februari 2004 @ 02:42 |
quote:Yep... | |
Lkw | donderdag 12 februari 2004 @ 02:43 |
quote:Nee joh, je moet niet koken in een wok. Zou ik maar gewoon in een normale pan blijven doen ![]() Als je er wat olijfolie ingooit (1 eetlepel, of 2), kun je er wel van alles in roerbakken. Bijvoorbeeld eerst een uitje en knoflook, dan schuif je die een beetje meer naar de rand en gooi er andere groente bij. Vuur hoog houden en flink alles blijven omgooien, is snel goed en lekker. Gelijk met de groente kun je er al bijvoorbeeld Quorn of tofu bij gooien, ook erg lekker. Dan wat saus erbij en op laag vuur even laten pruttelen en door elkaar roeren. Als je Leef je gewoon uit, het kan bijna niet verkeerd gaan | |
ilona-scuderia | donderdag 12 februari 2004 @ 02:44 |
Ik ga nu struisvogelvlees wokken... ![]() | |
Lkw | donderdag 12 februari 2004 @ 02:45 |
quote:Hmmm, ga ik ook proberen, kook nooit in een wok, bak er alleen in... Thnx ![]() | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:46 |
quote:Oke. | |
Crashcat | donderdag 12 februari 2004 @ 02:48 |
quote:Ehm....just plain zetmeel (of een ander bindmiddel) met water voor wat dikkere saus. En ipv. tausi-saus (soort zwarte-bonen saus) kan je ook maggi gebruiken. En ipv. sperziebonen kan je ook broccoli gebruiken. En en...Laat je fantasie voor je koken. Dit soort menuutjes kan je beter als volgt wokken. *olie verhitten op een vrij hoge vuur (Belangrijk) *vlees erin wokken en als het bijna gaar is, even apart zetten. *groente wokken (Niet te lang, want het moet knapperigen toch gaar zijn) *saus snel in laten wokken *vlees weer erbij doen en Duur om te wokken mag je zelf bepalen. Wat jij het lekkerst vindt. Als het niet lukt, ga een keer naar zo "rage" in Chinaland. [Dit bericht is gewijzigd door Crashcat op 12-02-2004 02:51] | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 02:52 |
quote:Ik heb graag nasi met losse rijst maar het gaat altijd aan elkaar klonteren bij mij en het wordt een kleffe massa. Hoe voorkom jij dat? Of ligt het aan het type rijst? | |
Feestkabouter | donderdag 12 februari 2004 @ 02:54 |
quote:dat scheelt dus helemaal niks met afwassen, want of je nou 7 dagen achter elkaar een verschillende pan gebruikt, of 7 dagen achter elkaar de wok: je moet 7 keer een pan afwassen. ik gebruik hem voor alles wat ik bak, inclusief pannenkoeken. ik heb er zoeen met vlak stuk in het midden, precies goed voor een leuke pannenkoek. geen joekel (pannenkoek) vanwege het enerzijds beperkte vlakke oppervlak, maar anderzijds ook zeker niet echt klein. gebruik verder dus geen koekenpan of zo, als ik meer dingen tegelijk moet bakken zet ik gewoon mijn 2de wok erbij | |
Crashcat | donderdag 12 februari 2004 @ 02:55 |
quote:Ik weet niet hoe Libris het doet, maar voor echte lekkere nasi moet je rijst van een dag oud hebben. Klinkt raar, maar het is waar. (Hé, dat rijmt ![]() | |
Libris | donderdag 12 februari 2004 @ 02:55 |
quote:Rijst eerst laten afkoelen, dus een paar uur van tevoren maken en niet te lang laten koken. Als je dan de nasi maakt, kan je de rijst boven de wok verkruimelen. Moge trouwens ![]() | |
Libris | donderdag 12 februari 2004 @ 02:57 |
quote:Ik doe/deed (kook al 8 maanden niet meer) dat dus ook (maar dan in mindere mate). Lekker nasi met veel knoflook, sambal, en gebakken spekjes | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 03:00 |
quote:Dat afkoelen doe ik nooit, dat gaat dus denk ik ook verkeerd. thnx voor de tip. quote:Ook moge voor jou ja, maar ik ga zo maar eens lekker slapen. ![]() | |
Crashcat | donderdag 12 februari 2004 @ 03:01 |
quote:Van waaruit jij zit? Dan zou ik ook niet koken hoor ![]() Alleen toe ik in Singapore was had ik even geen trek in aziatisch. Was toen op Orchard Rd. aan het lopen en ben tegen mijn waarden in, een Mac binnen gestapt. Shame on me ![]() | |
ilona-scuderia | donderdag 12 februari 2004 @ 03:01 |
Geef mij maar mihoen... ![]() | |
GWD | donderdag 12 februari 2004 @ 03:06 |
je hebt toch wel de handige WOK pit op je fornuis hè .. dat is echt een must voor een wok ... wij hebben er een nieuwe keuken voor gekocht.. lange leven het wokken. (in een wok pan kun je makkelijk een omelet van 12 eieren maken bijv.) | |
Crashcat | donderdag 12 februari 2004 @ 03:08 |
quote:Dat heet volgens mij officieel in het Chinees: Foe Yong Hai )*. | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 03:09 |
quote:Ik heb geen wokpit op het fornuis maar dat maak toch niet zoveel uit. De grootste pit is groot genoeg. Ik kook trouwens op licht. | |
Steijn | donderdag 12 februari 2004 @ 03:09 |
quote:Dan moet er wel zoete saus en witte kool bij. Geef mij maar Indonesisch. | |
Crashcat | donderdag 12 februari 2004 @ 03:10 |
quote:Gasbrander ![]() De doe-het-zelver kan niet zonder de Gamma. | |
4VAlien | donderdag 12 februari 2004 @ 10:58 |
quote:Een Tefal wok telt niet, alleen de echte lompe gietijzeren! | |
Mylene | donderdag 12 februari 2004 @ 11:37 |
Offtopic gewauwel verwijderd. >>Culinesse | |
Crashcat | vrijdag 13 februari 2004 @ 02:59 |
quote:Lomp, onze wokken zijn al 5000 jaar in de mode!! ![]() | |
NT-T.BartMan | vrijdag 13 februari 2004 @ 16:05 |
quote:Let er wel op dat je de rijst eerst goed laat afkoelen voor je het gaat bakken! Anders kleeft het als de ziekte! En over de feitelijke wokken: Stoken! Heet, Heter, Heetst! Dan een beetje olie (niet zo veel, klein scheutje), en in jouw geval dan vlees schroeien (blijven roeren! mag niet stil liggen!), na 1 of 2 minuten (hangt van grootte en soort van vlees af) groente er bij, na een paar minuten rijst erbij. Blijven roeren! De groente mag (naar mijn smaak) niet te gaar worden, moet nog 'bite' hebben! [Dit bericht is gewijzigd door NT-T.BartMan op 13-02-2004 16:08] | |
RijstNatie | vrijdag 13 februari 2004 @ 22:28 |
voordat je de nasi gaat bakke in je wok eerst ff een eitje erin ![]() | |
Chirma | woensdag 18 februari 2004 @ 22:13 |
Hebben jullie wel eens aan Bolle-wokken gedaan? | |
Steijn | woensdag 18 februari 2004 @ 23:06 |
quote:Leg eens uit ![]() | |
Steijn | donderdag 19 februari 2004 @ 02:15 |
quote:Wat is het nou?? | |
okee6 | maandag 23 februari 2004 @ 22:32 |
quote:Zeg maar een vorm van gourmetten met een wok ![]() Wokken is gewoon olie in de wok, heet laten worden, naar keuze toevoegen. Vlees uiteraard eerst, dan legen en dan met de rest bezig. Het ideale van de wok is vooraldat je van alles met roerbakgroente kan maken. Dat is makkelijk en gaat heel snel. Overigens gebruik ik de wok ook het meest voor nasi maken. | |
Ashram | woensdag 25 februari 2004 @ 04:41 |
Het is gewoon dat het forum onlangs is aangepast. Anders: UTFS! ![]() Ik heb vroeger al meerdere wokrecepten in het forum gezet. Maar ok: Voordat je begint, zorg ervoor dat je de grootste vuur hebt van je fornuis. Gasvuur, want iets anders trekt het niet of nauwelijks. Neem een stalen of gietijzeren wok. Geen teflonspul want ik verhit de wok altijd zo heet dat het spul gewoon eraf bladdert. Wat hulpmiddeltjes: - vlees of vis liefst tevoren als garen - altijd olie en nooit boter - alles goed op maat snijden, geen blokjes met reepjes met schijfjes, het oog wil ook wel wat. - olie verhitten tot het net begint to roken Begin met smaakmakers als uien en paprika Daarna de andere groenten in volgorde van welke het langst moet garen, eerst. Vlees kan je na de uien en paprika al erin doen. Lekkere broccollischotel: Voorbereiding: - broccolli wassen, in kleine roosjes snijden, blancheren (dwz effe lichtjes garen in wat kokend water) en uitlekken - ondertussen dikke (5mm) plakken gember snijden en enigzins pletten andere ingredienten: -zetmeel -sojasaus -sesamolie (1 eetlepel) -zout/suiker -water of bouillon -droge kookwijn, liefst shaohing wijn, verkrijgbaar in de toko, anders droge witte Olie verhitten Gember erin en even laten bakken om de olie te aromatiseren Daarna flikker je de broccolli erin Tijdens het roerbakken heel af en toe een klein scheutje kookwijn erin laten verdampen. Als de hitte voldoende is, hoort het onmiddelijk te verdampen, waarbij het alleen de geur achterlaat. Hetzelfde doe je met de sojasaus en sesamolie. 200ml bouillon of water erbij Zout naar smaak erbij, rekening houdend met de sojasaus die ook zout is. Beetje suiker 'halve theelepel of zo' Een beetje sojasaus erbij voor de kleur. Lichtjes binden met zetmeel. KLAAR en je hebt heerlijke broccollischotel waarvan de broccolligeur van ver te ruiken is. Toelichting: De clou tot dit alles is snelheid! Het blancheren doe je net voor het roerbakken, waardoor de broccolli van binnen goed heet is en door die hitte verdampt het aanwezige vocht op de brocolli ook erg snel. Waag het niet om een deksel erop te doen omdat het anders een shitkleur krijgt. Door het wokken op hoge temp. maak de structuur van de broccolli kapot, waardoor het snel slap en waterig wordt. Dus de hoge temp. van het blancheren speelt het snel wokken in de hand. Het verdampen van de wijn etc. werkt pas goed als de wok voortdurend op temp. is, zelfs met andere ingredienten in de wok. Dus vandaar het grootste vuur en liefst een wok zonder teflon. Bovendien geeft een gietijzeren wok nog een extra aroma aan de gerechten, die uniek zijn aan deze soort pan. Voor degenen die niet weten hoe ze moeten binden. Men neme een kopje met wat water en schept daar wat zetmeel in. Gebruik een lepel of je vingers om de zetmeel op te lossen in het water tot een melkachtig vloeistof. Dit moet je gebruiken om andere vloeistoffen mee te binden, waaronder de saus voor deze schotel. Waag het niet om gewoon een schep zetmeel in de kokende saus te gooien, want dan krijg je transparante klonters gekookte deeg die je niet meer kan oplossen. Waardeloos dus. Eventueel kan je wat runderlapjes toevoegen. De bereiding: de runderlapjes (rosbief of zo) dun snijden en met wat olie mengen in een kom en een eetlepel zetmeel. Sesamolie, sojasaus en zout/peper erdoor. Normaal mag je zou er nooit van tevoren bijdoen, maar in dit geval ga je voor onmiddelijke bereiding, dus mag het. Daarna in olie gaarbakken. Waarom zetmeel? Omdat het vlees daardoor glad en sappiger wordt en niet zo een droge textuur vertoont als bij bereide rosbief. Wok leegmaken en beginnen met het bakken van de broccolli. De runderlapjes kan je samen of net na de broccolli in de wok doen. Vragen? Stel ze....als twijfel ik eraan of je ze zal hebben voor bovenstaand recept. Zonder dat ik het besef heb ik weer een hele lap tekst getyped...wat ik allemaal niet doe voor Fok! [ Bericht 63% gewijzigd door Ashram op 25-02-2004 05:12:11 ] | |
Oceanonix | woensdag 25 februari 2004 @ 09:38 |
Gisteren gemaakt en erg lekker benodigdheden: 1 ui , gesnippert 4 stronkjes witlof, in reepjes 100 ml koffieroom 100 ml kippenbouillon 100 gr grote gepelde garnalen roerbakmie Maak de roerbakmie klaar volgens de verpakking. Verhit de wok en doe er wat olie in. De ui toevoegen, als deze glazig is de witlof toevoegen. Als deze gaar is de koffieroom en kippenbouillon toevoegen. Dit even laten door garen en daarna de garnalen en de mie toevoegen. Smullen maar. ![]() | |
the-O | woensdag 25 februari 2004 @ 11:05 |
Lamsnek met lenteui en knoflook ![]() Haal bij de slager wat van die schijven, snij het in kleine strookjes. Roerbak het vlees in een paar minuten bruin. Een scheut rijstwijn en sojasaus erbij. Een schepje cayennepeper, een schep suiker. Gekookte rijst in een bol op een bord plaatsen; in het midden uithollen. In de wok de lenteui en (veel!) grofgehakte knoflook een halve minuut meebakken. Schep dit midden in de rijst. Lekkerrrrr. |