Sessy | dinsdag 10 februari 2004 @ 01:31 |
Wat is het toch met sharonfruit? Kijk, de meeste exotische vruchten heten in alle talen bijna hetzelfde. Maar sharonfruit, khurma, en zelfs khaki heb ik als aanduiding ervoor gezien? Waar ligt dat toch aan? Of komt Sharonfruit van oorsprong in veel verschillende landen voor of zo? | |
K3 | dinsdag 10 februari 2004 @ 01:34 |
quote:Nope, maar ik geloof dat Sharonfruit na vorig seizoen in Nederland van naam veranderd is. Waarom weet ik niet (zou het met de premier van Israël te maken hebben?), mijn ouders konden het ineens nergens meer kopen. | |
Pietverdriet | dinsdag 10 februari 2004 @ 01:36 |
Sharon fruit is klein en dik,. als je het aanpakt krijg je de hele lobby op je nek, als je het in huis haalt komt er ruzie in de tent. | |
Biancavia | dinsdag 10 februari 2004 @ 01:37 |
Net als eggplant. En baardei. | |
Sessy | dinsdag 10 februari 2004 @ 01:37 |
Nee hoor het heet in de supermarkt gewoon sharonfruit. Het is alleen zo dat het alleen in de winter te eten is. Van nature is sharonfruit namelijk nog onsmakelijker dan rauwe aardappels (zo iets als bananenschillen eten), maar als het een keertje goed is doorgevroren, wordt het lekker zoet. | |
Caesu | dinsdag 10 februari 2004 @ 01:38 |
persimmon wordt ie ook wel genoemd | |
K3 | dinsdag 10 februari 2004 @ 01:38 |
Volgende keer de zooi in [CUL] neergooien ipv in [KUL] | |
heijx | dinsdag 10 februari 2004 @ 15:39 |
quote:Ik weet niet hoe het met Sharonfruit zit, maar Kaki zijn pas half december rijp, en dan nog moet je ze eigenlijk laten liggen tot ze overrijp zijn. Vorst hoeft er niet overheen.
| |
Sessy | dinsdag 10 februari 2004 @ 15:43 |
als ze niet rijp izjn, en je laat ze doorvriezen, worden ze ook zoet. In Rusland plukte ze men dus altijd in november, en liet vervolgens buiten liggen. | |
bonootje | woensdag 11 februari 2004 @ 22:16 |
hoi,hoi, Sharonfruit komt uit Israël (vandaar zeer waarschijnlijk ook de naam ) en een kaki komt uit China of Japan. het grote verschil is de smaak. de kaki heeft een zeer wrange smaak (je geheemlte strekt echt samen als je hem onrijp en zelf rijp eet) en een Sharonfruit heeft gewoon een lekkere zoete smaak als ie rijp is. Oftewel beter geschikt voor consumptie en daardoor in Nederland verkrijgbaar (zeer beperkte tijd vollop dan ). groetjes Ro. | |
Pietverdriet | woensdag 11 februari 2004 @ 22:27 |
de Kaki, ook bekent als Persimmon, is de Diospyros Kaki, uit de familie van de Ebenaceae (mispels). Ook bekent als de chineese dadel. Inheems in de Himalaya, Birma Thailand Indochina, korea en japan. wereldwijd in de subtropen gekweekt, en in tropisch gebergte boven de 1000 meter. Als ie nog niet rijp is dan zit ie val met looizuur en is ie dus niet lekker. Sharonfruit is een ras, net als de Boskoop of granny smith een ras appels is. Sharonfruit is een israelische veredeling en een van de soorten (er zijn er meer) die geen zaden bevat. Bij mijn tante Mara in Kroatie staan een paar bomen van een andere ras, geen idee hoe ze heten, maar als ze overrijp zijn maakt tante Mara er met brandewijn een likeur van, en die is verrukkelijk | |
bonootje | woensdag 11 februari 2004 @ 22:32 |
quote:perfect opgezocht :-) maar het kan nog uitgebreider :-) nee hoor geintje... ben je geintreseerd of vakgenoot ? | |
Pietverdriet | woensdag 11 februari 2004 @ 22:43 |
quote:Ik ben een foodbuff, verzamelaar van boeken over eten (kookboeken maar dan anders, ik probeer al een tijd de receptenboeken te mijden) en al heel lang een tik voor eten. Dit postingkje was een menging van # parate kennis, Tropische Früchte, Anwendung, Wachstum, Zuchten und Ernte, van Dr Bernd Nowak Encyclopedia Brittannica en wat andere vakliteratuur, Hoezo, wil je weten welke grondsoorten, bemesting, veredelingswijzen en rassen er (geschikt) zijn?? :-) | |
Pietverdriet | woensdag 11 februari 2004 @ 22:46 |
Inmiddels ook ontdekt door de zweefteven dit fruit http://www.vbp.nl/fpsitefeb03/kaki.htm Moet je de redenatie in dit stukje eens lezen. | |
motown | woensdag 11 februari 2004 @ 22:52 |
Sharonfruit?! ![]() Waar moet dat heen? Straks krijgen we nog Hitlerfruit, of Saddamfruit, of Stalinfruit, of Polpotfruit, waar houdt het op, mensen? Sharonfruit, ik moet er niet aan denken... | |
klaus_beyer | woensdag 11 februari 2004 @ 22:55 |
quote:Ik vind het lekker...maar dan denk ik ook kaki kaki kaki kaki | |
Pietverdriet | woensdag 11 februari 2004 @ 22:55 |
quote:Waarom? Het is een doodgewone familienaam Die mispel was al jaren Sharon van naam voordat 1 Joris Goedbloed in nederland ooit van deze politicus had gehoord. | |
I.R.Baboon | woensdag 11 februari 2004 @ 22:57 |
quote:Ja, belachelijk dat die eikel zonodig naar een vlakte is vernoemd. Oja, ik las dat de AH de komende tijd het sharonfruit graag erg wil gaan promoten. | |
Sessy | woensdag 11 februari 2004 @ 23:55 |
quote:In Rusland heten die dingen khurma. Verkopen ze op de markt heeeeeel goedkoop daar, alleen stinkt in Rusland in de winter op de een of andere manier alles naar benzine op de markt. Gebruiken ze het voor hun stoofjes of zo? ![]() | |
heijx | donderdag 12 februari 2004 @ 09:48 |
quote:Als die Dr Marijke Creveld haar proefschrift ook in die Jip-en-Jan-ne-ke-taal geschreven heeft, vraag ik me af welke professors haar hebben laten promoveren. ![]() Het schijnt dus een heel knuffelbare boom te zijn. | |
Pietverdriet | donderdag 12 februari 2004 @ 10:01 |
quote:Jaaaaaaaa Mensen, Ook Sharon fruitbomen hebben liefde nodig | |
Pietverdriet | donderdag 12 februari 2004 @ 10:03 |
quote:Denk het, Ik ben nog nooit in Rusland op de markt geweest. Maar als je die dingen nu wast met warm water stinken ze dan nog steeds naar benzine? Mischien bespuiten ze daar alles met benzine tegen beestjes. Zou mij niet verbazen. | |
BloodhoundFromHell | vrijdag 13 februari 2004 @ 17:46 |
Bij de Albert Heyn verkopen ze "Sharon fruit" | |
Sessy | vrijdag 13 februari 2004 @ 17:52 |
quote:Wassen niet, maar als je ze een paar uurtjes in een bak met water legt, wast het er wel af, als je ze daarna nog een keer goed doorspoelt zijn ze hartstikke schoon. Ik hoorde net dat de chaffeurs blijkbaar, benzinestoofjes in de vrachtwagens hebben staan om het fruit tijdens het transport vorstvrij te houden (-40 buiten tenslotte) |