Niet dusquote:Op maandag 8 november 2004 13:39 schreef Subhuman het volgende:
Ok het is een circulair filter.
Nu afwachten of ze in het mailtje hetzelfde zeggen.
dat is wel heel stomquote:Op donderdag 11 november 2004 12:46 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Niet dus. In het mailtje werd aangegeven dat het lineair filter is. Ik wacht even geduldig af tot ik meer weet
. Ik heb er wel eentje besteld, dus al te lang kan het niet op zich laten wachten allemaal
Met je huidige apparatuur(digicompact en traditionele MF-SLR) is er niks op tegen om er een lineair polarisatiefilter op te schroeven. Circulair is niet beter, maar alleen noodzakelijk om de AF-unit van een AF-SLR niet volledig te verduisteren. De halfdoorlatende spiegel van dit type camera is namelijk ook een lineair polarisatiefilter, waardoor bij een tweede lineair raster de kans levensgroot wordt dat de beide rasters haaks op elkaar komen te staan en elke vorm van inkomend licht afschermen. Bij een cirkelvormig tweede raster is die kans nihiel.quote:Op donderdag 11 november 2004 12:46 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Niet dus. In het mailtje werd aangegeven dat het lineair filter is. Ik wacht even geduldig af tot ik meer weet
. Ik heb er wel eentje besteld, dus al te lang kan het niet op zich laten wachten allemaal
Een ouderwetse glucosemeter, een glazen buis met aan weerszijden zo'n lineair polarisatiefilter werd vroeger gebruikt om het glucose-gehalte in urine te bepalen. Eerst met water ijken (het punt bepalen waarop het licht werd tegengehouden en vervolgens de afwijking met pies omrekenen naar het glucose-gehalte (moet nul zijn). Filters worden niet alleen in de fotografie gebruikt!quote:Op donderdag 11 november 2004 18:14 schreef Ouwesok het volgende:
Wil je een zien wat voor effect een dubbel polarisatiefilter heeft, dan moet je voor de gein eens met een polaroidbril of met een lineair polarisatiefilter op een display van een camera of LCD-horloge kijken terwijl je het filter/bril draait. Bij een gegeven stand wordt het hele display zwart.
Dat weet ik Ouwesokquote:Op donderdag 11 november 2004 18:14 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Met je huidige apparatuur(digicompact en traditionele MF-SLR) is er niks op tegen om er een lineair polarisatiefilter op te schroeven. Circulair is niet beter, maar alleen noodzakelijk om de AF-unit van een AF-SLR niet volledig te verduisteren. De halfdoorlatende spiegel van dit type camera is namelijk ook een lineair polarisatiefilter, waardoor bij een tweede lineair raster de kans levensgroot wordt dat de beide rasters haaks op elkaar komen te staan en elke vorm van inkomend licht afschermen. Bij een cirkelvormig tweede raster is die kans nihiel.
Wil je een zien wat voor effect een dubbel polarisatiefilter heeft, dan moet je voor de gein eens met een polaroidbril of met een lineair polarisatiefilter op een display van een camera of LCD-horloge kijken terwijl je het filter/bril draait. Bij een gegeven stand wordt het hele display zwart.
Op mijn G5 staat vaak een lineair polarisatiefilterquote:Op donderdag 11 november 2004 19:51 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Dat weet ik Ouwesok, maar sommigen onder ons hebben ook digitale cammetjes ikzelf bijv. een A75
en dan is zo'n filter natuurlijk ook interessant
. Dus we zaten iedereen al lekker te maken
quote:Op donderdag 11 november 2004 22:26 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Op mijn G5 staat vaak een lineair polarisatiefilter. Niks mis mee.....
System A is voor filterdiameters tussen de 36 and 62 mm en voor een focale lengte van 35mm en langer op 35mm SLRs en digitale camera's (compact en APS versies)quote:Op vrijdag 12 november 2004 14:13 schreef PdeHoog het volgende:
Heeft iemand ervaring met het cokin-systeem? En is dit nou handig bij zo'n manual-focus-apparaat? Ik zie ook een A-systeem en een P-systeem?
Wat zijn overigens DE filters om te hebben bij een analoog apparaat? UV of Skylight denk ik zo. Een pola natuurlijk en voor zwartwit-fotografie een geel-filter en een rood-filter?
Ikke heb gebeld en vandaag een pola ontvangen. Het is een echte circulaire, doch geen multicoated helaasquote:Op zaterdag 13 november 2004 20:02 schreef PdeHoog het volgende:
Ik begin benieuwd te worden Subhuman. Dat bedrijf heeft echter totaal niet meer gereageerd. Zelfs geen bevestiging dat mijn geld binnen is. Ik ga eens even bellen maandag.
Het nut van dat multicoating wordt in de reclamepraat en dus door sommige goeroe's ook wel eens schromelijk overdreven. Alleen onder hele bijzondere omstandigheden zou je er last van kunnen hebben.quote:Op dinsdag 16 november 2004 17:37 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Ikke heb gebeld en vandaag een pola ontvangen. Het is een echte circulaire, doch geen multicoated helaas
Ah, da's mooi dat ik dat weetquote:Op dinsdag 16 november 2004 22:10 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Het nut van dat multicoating wordt in de reclamepraat en dus door sommige goeroe's ook wel eens schromelijk overdreven. Alleen onder hele bijzondere omstandigheden zou je er last van kunnen hebben.
Bij een polarisatiefilter heb je er sowieso geen last van, het filter heeft bij tegenlicht (wanneer de gevreesde flare zijn opwachting maakt) totaal geen nut en wordt er dus keurig afgeschroefd ten faveure van tweeënhalve stop licht
Het niet gecorrigeerd afdrukken van kleurnegatieven is onmogelijk. Hou maar eens een strookje tegen het licht en tracht je er iets bij voor te stellenquote:Op dinsdag 16 november 2004 23:01 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Ah, da's mooi dat ik dat weet
Overigens....stel: ik neem een skylight-filter ipv een UV-filter. Zo'n skylight-geval zou een blauwzweem moeten voorkomen en warmte aan de kleuren toe moeten voegen.
Als ik dan de rolletjes laat ontwikkelen en afdrukken, en ik vraag daarbij expliciet om geen kleurcorrectie toe te passen, dan zou zo'n filter toch nut moeten hebben, toch
hmmmmm....ergens snap ik dan het nut van filters niet meerquote:Op dinsdag 16 november 2004 23:27 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Het niet gecorrigeerd afdrukken van kleurnegatieven is onmogelijk. Hou maar eens een strookje tegen het licht en tracht je er iets bij voor te stellen.
Skylight en andere lichte kleurcorrectiefilters hebben alleen nut bij diafilms waar achteraf weinig tot niets meer aan gecorrigeerd kan worden. Het effect van een Skylight is daarbij minimaal.
Nu alleen nog die spelfout weg en dan is het helemaal geweldig!quote:Marumi Polarisatie Filter ciculair
go sub goquote:Op woensdag 17 november 2004 00:51 schreef Subhuman het volgende:
Ze hebben het er trouwens nu bijgezet op de website!
Zouden ze ineens heel veel vragen tegelijk gekregen hebben?![]()
[..]
Nu alleen nog die spelfout weg en dan is het helemaal geweldig!
* Sub gaat nu bestellen
Zelfs op een dia doet een skylight nog niet zo gek veel. Wanneer je het dia als aan je scanner voert kun je hem daarbij nog zelf een beetje van zijn kouwe kleurtje ontdoen, en wel precies in de mate die jij wilt.quote:Op woensdag 17 november 2004 00:27 schreef Bowiefan het volgende:
ik snap het wel...
Als je de dia's gebruikt waarvoor ze vroeger bedoeld zijn men neme een projector... etc dan hebben die filters wel degelijk nut als ik het verhaal val OldSock goed begrijp
Hey ehm... lag jij niet al lang op bed?quote:Op woensdag 17 november 2004 00:55 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
go sub go
Ja, maar ben eigenlijk nog niet moequote:Op woensdag 17 november 2004 01:07 schreef Subhuman het volgende:
[..]
Hey ehm... lag jij niet al lang op bed?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |