Welke cameraquote:Op zaterdag 25 september 2004 19:46 schreef kkkk het volgende:
Ik heb voor het eerst met polafilter rondgelopen tijdens mijn vakantie. Maar heb het na de eerste dag meteen alweer opgegeven.
Als het erg zonnig is, zie ik op mijn LCD schermpje heel weinig. En als ik dan kijk door de zoeker (is ook LCD), kan ik wel herkennen wat ik erop zet, maar ik kan de kleuren heel lastig onderscheiden. Dus ook een polafilter niet juist instellen.
Wat zijn hier slimme, handige tips om toch het beeld wel goed te zien en dus mijn pola filter te kunnen gebruiken?
In het nieuwe spullen topic had ik al een aankondiging gemaakt van de Kaiser Digishield wat in dit soort gevallen een oplossing kan betekenenquote:Op dinsdag 28 september 2004 23:30 schreef kkkk het volgende:
Ik heb een olympus c-750 UZ en eigenlijk bij iedere instelling heb ik er last van en ook zonder polafilter. Als de zon vanuit een bepaalde hoek staat, dan kan ik niet op mijn schermpje kijken, en ook niet door de zoeker. Mijn zoeker is een LCD zoeker die dus exact hetzelfde weergeeft als hetgeen op het schermpje staat.
Meestal kan ik nog voldoende zien door de zoeker, maar echt duidelijk kleuren onderscheiden niet. Groen, of groen die wat witter uitslaat door de zon.... ik zou het niet kunnen herkennen!
als hij ook niet door de zoeker kan kijken lijkt het me niet te komen door licht wat op het lcd scherm valt.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 11:29 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
In het nieuwe spullen topic had ik al een aankondiging gemaakt van de Kaiser Digishield wat in dit soort gevallen een oplossing kan betekenen. Zo ziet ie er ongeveer uit:
[afbeelding]
En op Photoscala vertellen ze er alles over. Met twintig Eur is ie niet echt duur
Dan zou een goeie zonnekap inderdaad ook wonderen kunnen verrichtenquote:Op zaterdag 2 oktober 2004 12:38 schreef capibar het volgende:
[..]
als hij ook niet door de zoeker kan kijken lijkt het me niet te komen door licht wat op het lcd scherm valt.
Je krijgt bij infraroodfotografie te maken met een chromatische instelfout. Als je het heel nauwkeurig zou gaan opmeten blijkt dat het scherptevlak voor alle kleuren uit het spectrum niet op dezelfde plek ligt. Normaal merk je dat alleen bij hele lange telelenzen (vandaar dat je daar ook vaak apochromatische correcties ziet worden toegepast), bij kortere lenzen met een brandpunt < 300mm is de chromatische instelfout te verwaarlozen, behalve wanneer het infrarode deel van het spectrum meedoet. Het scherptevlak voor infrarood ligt namelijk ver voor dat van het zichtbare spectrum.quote:Op zaterdag 9 oktober 2004 08:40 schreef De_Warme_bakker het volgende:
Ik raak steeds meer geïnteresseerd in een IR-filtertje.
Maar ik heb nog een vraag
Ik zie veel foto's genomen met een IR filter, en vele daarvan zijn echt niet scherp. Ik vraag me af of dit aan de fotograaf ligt, of aan het soort IR filter. misschien manual focus? misschien eerst focussen en dan dat ding erop?
Belangrijkste is dat je voor je SLR een circulair polarisatiefilter gebruikt. Voor je AF is namelijk je spiegel voorzien van een (lineair)polarisatiefilter. Zet je daar nog een lineair polarisatiefilter voor, dan loop je bij een gegeven instellingshoek de kans dat je AF geen licht meer krijgt. Met een circulair filter voorkom je dat.quote:Op donderdag 21 oktober 2004 19:05 schreef Dr_Flash het volgende:
Ik snap je bijna OuwesokIk ben wel toe aan een opfriscursusje golftheorie merk ik wel
Maar over filters dus: Ik wil graag een 58 mm polatisatiefilter, en eigenlijk lijkt een 8punts Starfilter me ook wel geinig. Van de pola's begreep ik al dat die niet echt goedkoop waren, maar misschien dat iemand me hier wat meer over dat soort dingen kan vertellen?
Hm....het groene filter houdt groen tegen.....quote:Op vrijdag 5 november 2004 21:21 schreef super-muffin het volgende:
Ok, ik heb nu 3 filters, een groene, rode en gele. En als ik het goed begrepen heb houd een groene filter de groene kleur tegen?
Heeft iemand goede voorbeelden van foto's genomen zonder filter, en dan met filter enzo?
Ik heb hierboven al een tipje van de sluier opgelicht. Een groen filter filtert rood en blauw uit het spectrum, waardoor groen overblijftquote:Op vrijdag 5 november 2004 21:59 schreef super-muffin het volgende:
nee, als er door heen kijk is alles groeniger.
Ik vond het ook een vaag verhaal wat ik gehoord heb. Maar wat doet het nou wel, dat wil ik weten
een lensdoekje doet altijd goed z'n werk.quote:Op zaterdag 6 november 2004 09:51 schreef super-muffin het volgende:
ok, ik had het dus verkeerd begrepen of het was me verkeerd uitgelegd, maar denk het eerste.
Hoe maak je een filter goed schoon als er vingervlekken opzitten.
Veel succes!quote:Op zaterdag 6 november 2004 10:13 schreef super-muffin het volgende:
ok, thnx!
Ik zal als ik eindelijk kan fotograferen wel die filters uitproberen op een kleurrijk 'iets'
Voeg daar nog zo'n handig blaaskwastje aan toe. Kwastje verwijderen en balgje gebruiken om stofdeeltjes van het glas te blazen. Die stofdeeltjes kunnen namelijk in combinatie met een lenstissue een redelijk vernietigende werking op een filter hebben.....quote:Op zaterdag 6 november 2004 10:08 schreef Xilantof het volgende:
[..]
een lensdoekje doet altijd goed z'n werk.
daarmee krijg je vaak ook de vingerafdrukken eraf enzo.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |